ruangiklan
ruangiklan

Saturday, October 25, 2014

Ban iPad Seminggu!

  5 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Minggu depan kakak mula exam. Both sekolah rendah dan sekolah agama! So, starting esok kakak sudah tidak dibenarkan mengadap iPad, Tab, laptop, handphone aku dan handphone ayahnya! haha. Kejam ke ..? Dak aihhh... seminggu je ponnnn! Pas habis exam kakak hadap la macam biasa k.

Sebelum ni pun memang aku dah tetapkan peraturan tuk budak-budak ni termasuk Mira! Hari sekolah no gadgets, tunggu hari Sabtu baru leh main. InsyaAllah takda masalah kat situ. Tapi, kali ni kakak sorang je kena 'ban' dari main gadgets hehe so, harap dia dapat bertahan tengok adik dia main sengsorang hehehe.

Friday, October 24, 2014

Kun Faya Kun!

  5 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Dugaan ... halangan ... cabaran ...call it whatever you want. Itulah yang aku tempuhi hari ini. Correction ... yang kami tempuhi hari ini. 

Kereta kami meragam lagi. Pada hari yang aku ada event pulak tu! Kali ni dia attack batang paip radiator. Pak Jelan perasan bila icon temp kat dashboard naik mencanak pastu lampu berkelip. Ape hal ....???? 

Buka bonet depan rupanya .... tudiaaaaaa ayaq memancut kuar dari batang paip radiator! Aku tak tau la apa istilahnya dalam bahasa mekanik, tapi tu la yang aku faham pun.


Taman Tasik Dato' Keramat


Assalamualaikum!


Aku lemah kalau budak-budak ni ajak keluar. Keje asyik nak berjaaaalannn je! hehe. Cuti deepavalinya dah la sehari je... tambah musim ujan sekarang ni lagi rasa malas nak buka pintu rumah dan tunjuk muka kat luar haha.

Tapi apakan daya, anak-anak aku pesen memang kuat berjalan! Nak tak nak kena bawa diaorg hirup udara segar bila ada kesempatan. Diaorg ni kalau dibawa ke taman permainan biasa-biasa pun ok jer! janji pijak tanah ..! haha. 


Maal hijrah 1436


Assalamualaikum!


Satu Muharam detik permulaan 
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
Dari Kota Mekah Ke Kota Madinah

Atas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban .... harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta

Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan

Oleh itu .. mari semua kita sambut Maal Hijrah
Tingkatkan semangat tegakkan syiar Islam
Untuk sepanjang zaman ...
Untuk sepanjang zaman.

Thursday, October 23, 2014

[Kelas Menjahit] Dah Siap Belum ?


Assalammualaikum!




Disebabkan mesin jahitnya ada satu je, maka minggu lepas aku proceed dengan kain dulu. Sungguh aku blur tang kain ...! Sebab aku takleh fokus bila baju tak siap. Tapi, sebab takmo ketinggalan, aku belajar yang kain dulu.

Tu pun tak habis ..! blerrghh ...!

Krisis


Assalamualaikum!


Lately pesen perangai dia memang annoying. Sikit-sikit marah adik ... sikit-sikit jerit kat adik. Memula aku boleh sabar lagi, layankan pertanyaan dia walaupun soalan dia memang yang mengarut-ngarut pastu jawapan yang kita beri dia takleh terima! Hok aloh ...

Takkan sebab beralih bulan? Relevan lagi ke benda tu?? hehe

Tak suka marah budak kecik. Apapun kesalahan yang mereka buat, sedaya upaya aku akan cuba tanya dan selami sampai ke akar umbi! Marah selalu pun tak elok untuk diri mereka. Pasal tu jugak la aku kena tarbiyah ngan Pak Jelan malam tadi ... hehehe.

Tuesday, October 21, 2014

Kalau Dia Aku Punya ...!

  15 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Sampai sekarang aku masih terkenang-kenang akan kemaskulinan otot-otot pejalnya. Fuh! kali pertama jumpa pun dah sampai terbayang-bayang. Memori duduk berkepit bersama tadi memang tak dapat aku lupakan hingga kini ...!

Apakah aku dah jatuh cinta padanya?? Auuww ...!



Meet the debab boy! ^^

I Want To Touch A Dog


Assalammualaikum!


First time dengar tentang program ni, aku rasa pelik dan janggal! Tapi bila aku tengok wajah-wajah orang Melayu Islam dengan gelagat masing-masing memeluk dan memegang anjing seolah-olah macam pegang kucing dan arnab lagi buat aku geleng kepala!

Anjing adalah makhluk ciptaan Allah ... tiada sebab aku nak pandang jijik dan keji kat anjing dan babi. Tapi, apa yang berlaku dalam masyarakat kita hari ini boleh menimbulkan fitnah dan kekeliruan di kalangan muslim dan non-muslim sendiri!

Ingat lagi tak kita pernah belajar najis ada 3 peringkat :

  1. Najis mukhafafah
  2. Najis mutawassitah
  3. Najiz mugholazah

Ingat lagi tak kita belajar anjing dan babi termasuk dalam kategori najis apa? What happened to that knowledge?? It's the basic our parents and ustazah teach us since we are children! How can we easily forget that??

Monday, October 20, 2014

Jatuh Cinta Ngan Shawl Ni ^^

  15 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Suka tengok orang pakai shawl ... walau kena berbelit-belit keliling leher dan atas kepala hehe. Pernah sebelum ni aku try pakai shawl, tapi bukan dengan tudung shawl sebenar. Aku try buat shawl dengan tudung bawal ...tapi blerrghh! cam kemek je muka aku hahaha.


Bila Kakak & Adik Beborak!

  12 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.