Friday, October 31, 2014

Hampir Tertipu ..!

Friday, October 31, 2014 11 Comments

Assalamualaikum!


Malam tu aku ajak Pak Jelan dan anak-anak 'menerokai' pasar malam yang dah lama kami tinggalkan hehe. Weh! lama gak tak gi .... dekat 3 bulan dah rasa! Dah tu ... asyik sampai umah lambat je! Nak kejar solat maghrib lagi, budak-budak nak siapkan homework lagi, badan penat lagi ... akhirnya masak di rumah aje la huhu.



Blogger Masuk Mahkamah ...!

Friday, October 31, 2014 8 Comments

Assalamualaikum!

Tak tahu apa kesalahan yang telah aku lakukan, tetiba mak call minggu lepas suruh aku pergi mahkamah! Dah la tu ... mahkamah kat Rembau plak tu! Ntah masa bila plak aku melakukan kesalahan di negeri kelahiran mak aku tu. Angin takda ribut takda taufan takda tetiba kena masuk mahkamah kelmarin!


Thursday, October 30, 2014

Libresse ® The Hunt Dengan Wajah Baru Dan Ciri Yang Lebih Baik!

Thursday, October 30, 2014 13 Comments

Assalamualaikum!


Pemilihan tuala wanita yang sesuai adalah keutamaan yang terpenting sekali! Antara ciri-ciri tuala wanita yang paling diinginkan ialah TIADA KEBOCORAN! Ini kerana masalah kebocoran akan mengundang ketidakselesaan kepada kaum wanita ketika 'datang bulan' terutama sekali tiga hari pertamanya!

Cuba bayangkan kalau kita berjalan di tempat orang ramai tetiba belakang baju kita ada kesan tompokan merah dotdotdot ... hahaha tentu malu kan! Ish ... 

Atas keprihatinan berterusan oleh jenama tuala wanita yang popular hari ini, Libresse mengambil inisiatif memperkenalkan kempen sosial medianya iaitu, Libresse® The Hunt. Kempen ini dimeriahkan lagi dengan memperkenalkan dua produk terunggul barunya - Libresse Maxi Night Secure dan Libresse Longer and Wider CurveFit™ Liner.





Aku juga tidak ketinggalan menghadirkan diri di kempen Libresse The Hunt yang diadakan baru-baru ini di The School by Jaya One. Oleh kerana ini merupakan kali pertama aku menjejakkan kaki di sana, maka perjalanan aku sedikit mencabar semalam haha! Ini kerana aku menggunakan public transport dan berseorangan!




Tunggu bas 15 minit baq ang! 

Rupa-rupanya, Jaya One ni sangatlah dekat dengan opis aku di PJ hehe. Hanya perlu naik LRT ke Asia Jaya dan amik bas Rapid KL T628 untuk ke Jaya One. Oleh sebab aku tak familiar lokasi sebenar, aku minta tolong pakcik bas Rapid KL ni berhentikan bas kalau nampak Jaya One hehe.





Mujur pakcik ni baik hati. Terima kasih pakcik ....jasamu kukenang! :)





Hadirin yang datang memeriahkan. Tunggu masa nak masuk dalam.




Lepas register, setiap seorang diberikan goodie bag berisi antaranya borang ni. Ada simple game tuk yang hadir. Bloggers pun boleh join! ^^



Aku tiba di sana tepat jam 2.30ptg. Kempen Libresse The Hunt bukan saja bertujuan memperkenalkan produk terbarunya, tetapi ada game yang menarik disertai oleh orang ramai untuk merebut hadiah gempak dari Libresse! Memang gempak ... tak caya baca sampai habis! ;)




Dah isi borang game tadi, hadirin kena buat task yang pertama iaitu kira berapa perkataan 'Libresse' yang terdapat pada panel.

Sonang je ni! ^^




Cer korang kira pulak .... sama tak ngan apa yang aku dapat? hehe




Pastu main seluk-seluk pulak hehe. Seluk tangan dalam setiap kotak selama 3 saat dan teka apa ada dalam box tu.

Kotak 1 sampai 4 konfiden je aku jawab ... sampai kotak 5 aku dah blur! haha. 




Akhir sekali, shoot the target! hehe. Tembak mana-mana kad dan kad belakang kad tu ada nombor untuk cabutan bertuah nanti. Phew!





Diterajui oleh Adibah Noor dan Fahrin Ahmad, Libresse The Hunt bermula pada 7 Oktober 2014 dengan siri iklan dan petunjuk di www.thehunt.my untuk membantu pengguna dan peserta ingin tahu bagaimana untuk mencari beg bimbit yang hilang. Dengan tema 'perisikan', kempen ini berjalan selama tiga minggu berturut-turut di mana setiap minggu memberikan petunjuk berbeza untuk merungkai jawapan berbeza yang akhirnya membawa kepada penemuan isi kandungan beg bimbit.

Believe me ... memang berbaloi dengan hadiahnya! ^^




Menariknya di majlis pelancaran ini juga, aku dan rakan blogger serta yang hadir digalakkan merakamkan 'wefies' terhebat melalui 'Mobsta', serta aktiviti-aktviti samaran lain seperti mencari bilangan perkataan LIBRESSE, Kotak Misteri dan Latihan Sasaran. 

Syok woooo! Memang aku tak lepaskan peluang ini untuk bergambar sebanyak yang mungkin dengan mereka hehe ^^





Tegak berdiri ... skema sangat kan haha :D




Bersama Qaseh dan Sue Izza


Dari kiri : Ayu Rafikah, Sue Izza, Qaseh, aku, Nannie dan Ruby


Sakan masing-masing berposing hehehe :D

Kempen ini mencapai kemuncaknya dengan acara permainan yang menyeronokkan yang dihoskan oleh Adibah Noor dan Fahrin Ahmad. Tepukan gemuruh kedengaran apabila Adibah mengumumkan Top 2 agents dari siri permainan Libresse The Hunt. Dan, amatlah membanggakan salah seorang pemenang Top 2 tu adalah seorang blogger dan kawan kami ... weehuuu! ^^

Top 2 agents yang dimaksudkan ialah .....


Blogger Nannie Isa dan sorang lagi (baju putih).



Top 2 agents kita kena susun huruf untuk membentuk perkataan yang akan diberikan oleh Adibah Noor. Siapa susun cepat dan betul, maka dialah Top Agent sekaligus menjuarai permainan keseluruhannya!





Yeaaaa dah tahu siapa pemenangnya dah! Tahniah kepada pemenang kita kerana berjaya memenangi tempat pertama! Hadiahnya berupa iPad Air .... wow! masyukkkkk! hehe.




Tak lupa tahniah pada rakan blogger, Nannie Isa yang turut tidak pulang dengan tangan kosong. Dapat iPad mini tuuuuuuu! Tahniah Nannie .... ramai jeles ni! hehehe.





Seterusnya, majlis diteruskan dengan pelancaran 2 produk rangkaian terbaru Libresse, iaitu Libresse Maxi Night Secure dan Libresse Longer and Wider CurveFit Liner yang pasti memenuhi keperluan pengguna yang berbeza.




Pengurus jenamanya Debbi Ho berkata, "Apa lagi cara yang lebih baik untuk memperkenalkan Libresse baru dengan melibatkan pengguna kami bersama kempen LIBRESSE THE HUNT? Aktiviti medial sosial ini menggalakkan pengguna mengambil bahagian dalam permainan pelbagai tahap untuk merungkai petunjuk dan jawapan yang membawa kepada kemenangan juga lebih ganjaran. Ini adalah cara kami mengucapkan terima kasih kepada pelanggan untuk kepercayaan mereka terhadap jenama Libresse selama ini."

Selepas itu, Adibah Noor dan Fahrin Ahmad  meneruskan acara dengan mengumumkan Top 8 agents yang terpilih memenangi Libresse The Hunt. Kesemua pemenang dikumpulkan di atas pentas, dan memang tergamam apabila diumumkan hadiah yang mereka menang semalam!




Setiap seorang membawa pulang ipod nano ....wuuuhuuuu! Mengucap syukur masing-masing :)



Rangkaian terbaru ini boleh didapati di kebanyakan pasar raya, kedai serbaneka, farmasi, pasar mini dan kedai runcit di seluruh Malaysia. Rangkaian Libresse Tanpa Haruman dijual pada harga RM2.95 ke RM14.90 manakala rangkaian Baru, Haruman Teh Hijau adalah di antara RM3.30 ke RM15.90.

Korang boleh layari www.libresse.com.my 

atau

http://www.facebook.com/LibresseMalaysia









Sekali lagi, tahniah  kepada semua pemenang yang diraikan dan syabas Libresse di atas pelancaran dua produk baru ini. Memang happening dan seronok berada di sini semalam! The food was good, the crew was nice and overall I'm happy to be here with my friends.





Last but not least, thank you Libresse for the goodies! ^^


Tuesday, October 28, 2014

'Baby' Mira ..!

Tuesday, October 28, 2014 10 Comments

Assalamualaikum!


Yes .... Mira dah ada anak! Anak kecik aku dah ada anak ..! Tak boleh imagine bila Mira ada anak nanti hehe. Tak boleh tak boleh ... you are too small and too cute! Ibu tak kasi 'lepas' lagi ...! Budak kecik buat cara budak kecik ... jangan nak berbaby-baby yeh ...! hehe.


Monday, October 27, 2014

Nak Nangis Rasa ...!

Monday, October 27, 2014 9 Comments

Assalamualaikum!

Nangis .... ketawa ....

Aku tak tau samada aku patut nangis atau ketawa. Mengenangkan peristiwa seminggu sebelum kakak nak exam. Dan mengenangkan dialog dia sehari sebelum nak exam ... memang boleh buat aku ketawa dan nangis dalam satu masa!

Haihh ....

Minggu depan kakak exam tau bu ...

Iye? ok ... so start ujung minggu ni no iPad tau!

ok ...

Menangi Perodua MyVi & Vespa Dengan Lux Fabulous Contest!

Monday, October 27, 2014 7 Comments
Assalammualaikum!


Baru-baru ini bertempat di Bora Asmara, Lux telah mengadakan majlis pelancaran kontes Lux Fabulous yang menawarkan hadiah lumayan kepada pemenang antaranya iaitu sebuah Perodua Myvi atau satu dari lima Vespa untuk dimenangi!

Ohsem kan hadiahnya!

Lux telah menjadi ikon produk kecantikan yang popular sejak aku kecil lagi. Dan, sehingga kini jenama Lux masih gah dan menjadi teman setia kepada majoriti penggunanya di Malaysia. Tambahan pula Nur Fazura ialah Duta rasmi Lux, pastinya meletop-letops gituuu! hehe.




Di majlis pelancaran tersebut, Dutanya, Nur Fazura memperkenalkan kontes Lux Fabulous, yang telah bermula pada 1 Oktober sehingga 30 November 2014. Caranya mudah saja! Semua peserta perlu mengundi gaun mana yang paling fabulous dan menarik untuk Fazura. Penyertaan yang sepadan dengan undian terakhir paling tepat dan yang paling unik serta kreatif akan berpeluang memenangi hadiah Grand Prize iaitu Perodua Myvi!

Wowwweeeee! ^^




Turut memberikan ucapan di majlis tersebut, Siti Suhaila Abd. Hamid, Pengurus Jenama, Unilever (M) Holdings Sdn Bhd berkata, 

“Kami mahu setiap orang menikmati pengalaman mandian yang hebat dan indah menerusi rangkaian Koleksi Klasik Lux Yang Baru Dengan Wangian Eksklusif, yang diadun dengan nota haruman bunga-bungaan yang indah dan SilkEssence™ yang melembutkan. Di samping itu, kami juga mahu menggalakkan para pengguna kami untuk mencuba rangkaian sabun klasik dan mandian badan yang diperbaharui menerusi peraduan ini. Mereka boleh memilih sama ada untuk menyertainya menerusi halaman Lux Facebook kami atau menggunakan borang penyertaan yang boleh didapati di kedai terpilih berhampiran.”




Turut hadir di majlis pelancaran kontes Lux Fabulous ialah wakil media dan para bloggers, Fazura turut berkata, “Saya sememangnya peminat haruman menawan Lux dan seronok menikmati pengalaman mandian dengannya. Ia juga memberikan saya keyakinan yang membantu saya untuk menggayakan gaun menawan yang anda saksikan menerusi peraduan Lux Fabulous ini.”




So, tunggu ape lagi guys! Kontes Lux Fabulous telah pun bermula dan korang boleh start mengundi gaun mana yang paling menarik untuk Fazura dan berpeluang memenangi hadiah-hadiah menarik ni!  

Perghhh .... menarik bukan!^^




Koleksi Klasik Lux Yang Baru Dengan Wangian Eksklusif telah dilancarkan pada awal tahun ini dan kini boleh didapati di semua rangkaian kedai utama. Lux 950ml berharga RM17.90 dan 220ml berharga  RM6.00 manakala pek isian semula 600ml berharga RM8.90.

Untuk maklumat lanjut, korang layari halaman Lux Facebook www.facebook.com/LuxMalaysia.


Mengenai Lux

Lux telah mengeluarkan produk kecantikan sejak 1925, apabila ia melancarkan sabun kecantikan pertama di dunia untuk pasaran besar-besaran, ”made like the costliest French soap” ("diperbuat seperti sabun Perancis yang paling mahal"). Sejak itu, ia dikaitkan dengan lebih daripada 400 pelakon paling glamor di dunia, daripada Elizabeth Taylor dan Marilyn Monroe sehinggalah Aishwarya Rai dan Shu Qi, untuk menjadikannya sabun paling laris di dunia, yang menggembirakan wanita di lebih100 negara setiap hari.

Di Malaysia, duta jenama Lux termasuklah bintang seperti Amy Mastura, Sheila Majid, Fauziah Latiff, Erra Fazira dan paling terkini, Nur Fazura.

Lux percaya bahawa kecantikan bukanlah semata-mata melibatkan kerja keras tetapi ia juga mengenai kenikmatan – perasaan hebat yang dihasilkan dari saat anda melangkah ke bilik mandian, sehinggalah keseronokan apabila menjadi perhatian. Kami berusaha untuk memberikan yang terbaik dalam aspek kecantikan yang mampu dimiliki setiap wanita di dunia – dengan menyediakan nikmat yang luar biasa menerusi pengalaman mandian dan penjagaan diri serta mencetuskan inspirasi kepadanya untuk berasa menawan dan yakin dengan kulitnya sendiri setiap hari! Rangkaian penjagaan kulit kami membelai, yang digabungkan dengan haruman menawan dihasilkan oleh pakar haruman terbaik di dunia, akan membangkitkan deria rasa dan membuatkan anda tidak ternilai dan sungguh berharga setiap hari.

Saturday, October 25, 2014

Ban iPad Seminggu!

Saturday, October 25, 2014 5 Comments

Assalamualaikum!

Minggu depan kakak mula exam. Both sekolah rendah dan sekolah agama! So, starting esok kakak sudah tidak dibenarkan mengadap iPad, Tab, laptop, handphone aku dan handphone ayahnya! haha. Kejam ke ..? Dak aihhh... seminggu je ponnnn! Pas habis exam kakak hadap la macam biasa k.

Sebelum ni pun memang aku dah tetapkan peraturan tuk budak-budak ni termasuk Mira! Hari sekolah no gadgets, tunggu hari Sabtu baru leh main. InsyaAllah takda masalah kat situ. Tapi, kali ni kakak sorang je kena 'ban' dari main gadgets hehe so, harap dia dapat bertahan tengok adik dia main sengsorang hehehe.

Friday, October 24, 2014

Kun Faya Kun!

Friday, October 24, 2014 5 Comments

Assalamualaikum!


Dugaan ... halangan ... cabaran ...call it whatever you want. Itulah yang aku tempuhi hari ini. Correction ... yang kami tempuhi hari ini. 

Kereta kami meragam lagi. Pada hari yang aku ada event pulak tu! Kali ni dia attack batang paip radiator. Pak Jelan perasan bila icon temp kat dashboard naik mencanak pastu lampu berkelip. Ape hal ....???? 

Buka bonet depan rupanya .... tudiaaaaaa ayaq memancut kuar dari batang paip radiator! Aku tak tau la apa istilahnya dalam bahasa mekanik, tapi tu la yang aku faham pun.


Taman Tasik Dato' Keramat

Friday, October 24, 2014 10 Comments

Assalamualaikum!


Aku lemah kalau budak-budak ni ajak keluar. Keje asyik nak berjaaaalannn je! hehe. Cuti deepavalinya dah la sehari je... tambah musim ujan sekarang ni lagi rasa malas nak buka pintu rumah dan tunjuk muka kat luar haha.

Tapi apakan daya, anak-anak aku pesen memang kuat berjalan! Nak tak nak kena bawa diaorg hirup udara segar bila ada kesempatan. Diaorg ni kalau dibawa ke taman permainan biasa-biasa pun ok jer! janji pijak tanah ..! haha. 


Maal hijrah 1436

Friday, October 24, 2014 8 Comments

Assalamualaikum!


Satu Muharam detik permulaan 
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
Dari Kota Mekah Ke Kota Madinah

Atas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban .... harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta

Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan

Oleh itu .. mari semua kita sambut Maal Hijrah
Tingkatkan semangat tegakkan syiar Islam
Untuk sepanjang zaman ...
Untuk sepanjang zaman.

Thursday, October 23, 2014

Krisis

Thursday, October 23, 2014 7 Comments

Assalamualaikum!


Lately pesen perangai dia memang annoying. Sikit-sikit marah adik ... sikit-sikit jerit kat adik. Memula aku boleh sabar lagi, layankan pertanyaan dia walaupun soalan dia memang yang mengarut-ngarut pastu jawapan yang kita beri dia takleh terima! Hok aloh ...

Takkan sebab beralih bulan? Relevan lagi ke benda tu?? hehe

Tak suka marah budak kecik. Apapun kesalahan yang mereka buat, sedaya upaya aku akan cuba tanya dan selami sampai ke akar umbi! Marah selalu pun tak elok untuk diri mereka. Pasal tu jugak la aku kena tarbiyah ngan Pak Jelan malam tadi ... hehehe.

Tuesday, October 21, 2014

Kalau Dia Aku Punya ...!

Tuesday, October 21, 2014 15 Comments

Assalamualaikum!


Sampai sekarang aku masih terkenang-kenang akan kemaskulinan otot-otot pejalnya. Fuh! kali pertama jumpa pun dah sampai terbayang-bayang. Memori duduk berkepit bersama tadi memang tak dapat aku lupakan hingga kini ...!

Apakah aku dah jatuh cinta padanya?? Auuww ...!



Meet the debab boy! ^^

I Want To Touch A Dog

Tuesday, October 21, 2014 7 Comments

Assalammualaikum!


First time dengar tentang program ni, aku rasa pelik dan janggal! Tapi bila aku tengok wajah-wajah orang Melayu Islam dengan gelagat masing-masing memeluk dan memegang anjing seolah-olah macam pegang kucing dan arnab lagi buat aku geleng kepala!

Anjing adalah makhluk ciptaan Allah ... tiada sebab aku nak pandang jijik dan keji kat anjing dan babi. Tapi, apa yang berlaku dalam masyarakat kita hari ini boleh menimbulkan fitnah dan kekeliruan di kalangan muslim dan non-muslim sendiri!

Ingat lagi tak kita pernah belajar najis ada 3 peringkat :

  1. Najis mukhafafah
  2. Najis mutawassitah
  3. Najiz mugholazah

Ingat lagi tak kita belajar anjing dan babi termasuk dalam kategori najis apa? What happened to that knowledge?? It's the basic our parents and ustazah teach us since we are children! How can we easily forget that??

Monday, October 20, 2014

Friday, October 17, 2014

Stresskah Aku?

Friday, October 17, 2014 9 Comments


Assalammualaikum!


Jarang sangat aku nak mengomel pasal diri sendiri, tapi apa yang berlaku pagi tadi memang aku tak boleh nak lupakan...! Entri meluah perasaan namanya ni ... tak luah kang aku tergelak sengsorang macam orang kurang siuman hehe.

Stres...?? lumrah dalam kehidupan. Manusia mana tak stres? Orang gila tak stres ..? Mungkin betul ..dah tu takkan aku nak tukar 'title' gila plak haha.

Aku stres??? mana mungkin ... semalam kan hari gaji. Siap lepas 'gian' lagi kat warung char kuey tiow feveret aku kat desa pandan tu. Sampai brader tukang masak tu dah kenai kami anak beranak, siap buatkan extra lagi tiap sorang ..fuh! Tq brader :)

Thursday, October 16, 2014

Pernah Jumpa Budak Suka Makan Ubat?

Thursday, October 16, 2014 17 Comments

Assalamualaikum!


Tak perlu pergi jauh ... dalam umah ni dah ada orangnya! Tak pernah jumpa lagi pesen budak suka makan ubat. Biasa kalau ubat-ubat ni, budak-budak lagi tak suka, lagi nak ngelak dari makan. Tak suka baunya, tak suka rasanya ....macam-macam alasan taknak makan ubat.

Tapi, lain benor ngan anak-anak aku ni. Dari kecil memang diaorg takda masalah makan ubat ... part tu alhamdulillah. Aku tak perlu nak tahan pipi diaorg kasi buka mulut pastu sumbat picagari tu. Dan, memang takda insiden guling-guling nangis atas lantai, berseret dan berpeluk nak bagi makan ubat.

Diaorg sendiri nganga mulut ...hehehe.


Wednesday, October 15, 2014

Tuesday, October 14, 2014

Birthday Ayah, Kelas Ganti dan Buku Baru!

Tuesday, October 14, 2014 6 Comments

Assalamualaikum!




Birthday boy minggu lepas .... hehe. Amboiii birthday boy la sangatttt! :p

Tak dan nak letak gambaq baru, buh gambar raya ni je la yek, nampak segak sikit aihh! haha. Sanah helwah abg, walaupun dah ucap happy birhtday pagi Sabtu 11hb tu hehe. Dulu masa mula-mula kawen, gigih tunggu kul 12 tghmalam nak jadi orang pertama wish happy besday kat dia, tapi sekarang belum kul 12 tghmalam aku dah krohhhh krohhhh krohhh .... dah acaner tu? hahaha.

Sisi Gelap 'My Twisted World'

Tuesday, October 14, 2014 8 Comments


Assalamualaikum!


Kalau korang mengikut perkembangan isu semasa di luar negara, terutama beberapa bulan yang lepas pastinya korang pernah mendengar berita mengenai tragedi yang menimpa pelajar-pelajar di sebuah kolej di Santa Barbara, California. Insiden tembak menembak yang membunuh 7 orang termasuk pembunuhnya, juga seorang pelajar kolej yang mempunyai masalah mental sejak kecil.

Aku terbaca berita mengenainya secara tak sengaja apabila rakan fb dari US mengongsikannya di laman FB beliau. Kita maklum bahawa kejadian tembakan rambang yang berlaku di sana sudah terlalu banyak sehingga menimbulkan kerisauan kronik di kalangan ibubapa! 


Monday, October 13, 2014