ruangiklan
ruangiklan

Saturday, November 08, 2014

Rezeki Anak-anak

  11 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Walaupun baru hampir 3 tahun berblogging dan hanya bergelar blogger separuh masa, aku sangat bersyukur dengan apa yang aku lalui sekarang. Alhamdulillah sepanjang perjalanan ini aku ditemukan dengan ramai kenalan dan rakan yang sangat membantu aku mengharungi dunia maya ini.

Buat duit dengan blog? Takda sapa dapat nafikan lagi kebenaran itu. Walaupun pada permulaan blogging dulu aku tak terfikir semua tu, cuma harap akan ada orang datang blog aku dan baca apa aku tulis je hehe. 

Tapi tak sangka di usia blog yang baru nak masuk 3 tahun ni, Allah tetapkan rezeki aku di sini. Syukur alhamdulillah .... :)


Friday, November 07, 2014

Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Rendah


Assalamualaikum!

Exam kakak dah habis ..! So sekarang ibu nak check result akhir tahun kakak. Hari tu ada dia bawak balik kertas-kertas soalan sekali ngan markahnya. Tak tau la memang semua budak macam ni ke, tapi kalau kita tanya dia boleh buat ke dak, dia akan bagi jawapan cliche, boleh je bu ... 

Bukan tak konfiden dengan kebijaksanaan anak sendiri, tapi stress jugak bila dia jawab gitu setiap kali ditanya hahaha. Nak jugak kita tau ape soalannya, susah ke tidak, boleh jawab ke tidak. Kita ni punyer la susah payah bagi tips kat dia camna nak jawab soalan (hahaha). 

Hari pertama dia exam, ayahnya siap bagi tips lagi nanti kakak jawab soalan, kakak jawab muka surat yang belakang sekali tau. Biasanya jawapan ada kat muka surat belakang baru senang nak buat muka surat depan 

Haaa hahahaha zaman ayah sekolah dulu memang biasa buat gitu ye :p

Ok ok jom check SINI.

Thursday, November 06, 2014

Cendol Perisa Seluar Dalam!


Assalamualaikum!


Cendol ....! Antara manisan paling sedap dan paling digemari pelancong luar. Paling sedap cendol yang dijual di gerai-gerai kecil tepi jalan dan tepi bus-stop. Teringat lagi aku masa Form 5, pi makan cendol pas habis kelas tuisyen kat Jalan Majestik tu. 

Duk sedap menghirup cendol tetiba mata aku terpandang ke 'benda' warna kelabu hitam sedang berlari-lari anak main sorok-sorok bawah meja! Taubat lepas tu aku tak pi dahhhhhhhh ....! haha

sumber : google

Wednesday, November 05, 2014

Pembuli


Assalamualaikum!


Rakaman video pelajar dibuli dah jadi viral kat media sosial. Aku tak sanggup nak tengok sampai habis ... kesian tengok budak-budak tu kena sepak terajang. Aku tengok budak #singlethitam ngan geng dia hentam junior-junior tu pun dah menggigil tangan ni. Takleh bayangkan kalau yang disepak terajang tu anak aku ...! Sampai lubang cacing aku korek ko keluar!

Sesetengah orang cakap ragging session ni sebahagian dari proses 'ice-breaking' di sekolah bagi pelajar baru. Budak baru a.k.a junior wajib kena ragging ngan senior. Apa pekdahnya aku pun tak tau! 

Pukul memukul sepak terajang anak orang tak tentu hala! Eeeeeeeeiiiiiii ....! Perluke benda tu semua?? hantar Simpang Renggam terus kang ..haaaa!

Hakikatnya benda (buli pelajar) ni memang berlaku di kebanyakan sekolah. Bezanya dulu takda media sosial nak sharing benda ni. Tapi sekarang ... nah semuanya terbongkar! Nak salahkan siapa??


sumber : google

Majlis Pelancaran KL Kids Festival!


Assalamualaikum!





School holidays are cominggggg! Yessszaaa .... mesti anak-anak  kita dah tak sabar nak bercuti panjang kan! Apa plan korang tuk anak-anak sepanjang cuti sekolah ni? Gi bercuti? gi jenjalan? balik kampung??

Wait seminit ...! Sebelum korang nak bawa balik kampung, meh sini aku nak kongsikan satu program menarik untuk anak-anak kita pada bulan Disember ni. Budak-budak mesti suka ni ...! Biasa tengok dalam tv je kan, tapi kali ni mereka akan datang menemui korang di sini KL, Malaysia!




Baru-baru ni aku berkesempatan menghadiri majlis pelancaran KL Kids Festival bertempat di The School by Jaya One di PJ. Pelancaran disempurnakan oleh YB P. Kamalanathan P. Panchanathan, Timbalan Menteri Pendidikan sebagai tanda sokongan ke atas festival khusus untuk kanak-kanak yang julung-julung kali diadakan di Malaysia.

“The festival is especially dedicated to kids so that they can have fun during the school holidays while participating in interactive workshops that cover both arts, performance, dance as well as science and technology. The festival is the first of its kind in Malaysia and we are happy to support it.”




Untuk pengetahuan korang, KL Kids Festival ini bakal diadakan selama 3 hari bermula 5 hingga 7 Disember ini, bertujuan mendedahkan anak-anak dengan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan di samping mendidik sambil menghiburkan mereka yang hadir.

Festival ini juga boleh memberi inspirasi dan menyerlahkan bakat anak-anak kita dalam pelbagai bidang yang mereka minati di sini. Kesemua aktiviti dan workshops bakal berlangsung di MARTRADE Exhibition & Convention Centre, Kuala Lumpur dari 10am hingga 8pm selama 3 hari!





For your information juga, KL Kids Festival in dianjurkan oleh Mojo Live dan Universal Music Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia. 

Berucap di majlis tersebut, Pengarah Urusannya, Encik Aylwin Santiago berkata, “We are truly excited about organizing this kid-centric extravaganza. The three days are going to be packed with fun-filled activities and so many attractions to suit kids from ages 3 and up. There will be over 30 separate shows, performances, activities and workshops. We are bringing entertaining acts like GO! GO! GO! from the United Kingdom and Pororo, the Little Penguin from Korea and much more. No kid will go home bored!”

Selesai ucapan, kami dihidangkan dengan tayangan video pendek pelancaran KL Kids Festival dan seterusnya upacara perasmian. 




Menariknya di majlis tersebut, turut hadir ialah ahli silap mata Moudini yang menunjukkan skill magicnya sebagai simbolik kepada pelancaran majlis. YB Kamalanathan kena bakar kain (or kertas) dan Moudini akan buat something magical! hehe.




See see! terbakar dah ...! haha. YB ilek je aku tengok ... tapi dalam hati berdebar sapa tau kan haha.





Bila Moudini tutup bekas tu dengan penutup pastu buka balik, kuar la jambangan bunga cam kat atas tu hehe. Pastu dalam bunga tu ada pulak burung kaler hijau! hahaha. Tersengih YB :)





Yeaaaaa! dah rasmi ..! Eh apa Ning Baizura buat kat situ? Haaa Ning Baizura telah dilantik menjadi duta untuk KL Kids Festival ni tau. Kat majlis tu juga, aku jumpa Sharifah Sofea dan anak-anaknya tapi tak sempat nak bergambar pasal dah lambat dan tak sampai hati nak ganggu dia huhu.





Waahhhh! menarik kan! macam-macam aktiviti menarik untuk anak-anak kita selama 3 hari tu. Learn and have fun at the same time! ^^

So mana nak dapatkan tiket KL Kids Festival ni? Mudah je ...!

Melalui Groupon Malaysia :

a) one-day pass
  • RM40 per child (untuk kanak-kanak berusia 3 hingga 15 tahun)
  • RM24 per adult

b) two-day pass
  • RM60 per child
  • RM30 per adult


Melalui Pintu Masuk
  • RM60 per child
  • RM40 per adult


Pakej School Trip
  • RM1000 for 40 kids & 4 adults
  • Belian tiket secara pukal juga boleh dibuat untuk syarikat korporat yang ingin sponsor golongan anak-anak kurang bernasib baik seperti anak-anak yatim.
Untuk maklumat lanjut, boleh menghubungi :

Athi : 012-2518649 atau 
Kim : 012-2980555 atau 


Tapiiii special offer ni akan tamat pada tengahmalam 4 Disember ini, so hurry up and get your tickets now at special price ok! ^^ 







Sebelum balik ......




Hahaha sapa lagi cute?? Tak dapat bergambar ngan selebriti pun takpe, janji dapat jumpa pororo! haha. Kemain muncung pororo tu...rasa nak cabut kepala dia bawa balik tunjuk kat anak-anak hehe. Kakak dan adik memang suka ngan kartun Pororo ni tau. Sorry ye anak-anak ... pororo yang nak bergambar ngan ibu ekekeke :p

Jangan lupa layari laman Facebook www.facebook.com/KLKidsFestival dan follow mereka di Instagram @KLKidsFestival.

Tiket-tiket boleh didapati di  http://gr.pn/KLKidsFestival.

Tuesday, November 04, 2014

Mana Ada Hantu??


Assalamualaikum!


Gelak besar aku ngan Pak Jelan dengar Mira bercerita pasal hantu semalam. Dia kalau bercerita kemain penuh semangat macam benda tu betul-betul berlaku! Aku ngan Pak Jelan iya kan aje la pasal tak mo kasi putus mood dia nak bercerita hehe.

Iye buuuuu .... kawan adik memang nampak hantu tu buat bunyi 'heeee heee heeee' (hantu mengilai barangkali)

kat mana dia dengar?

masa dia dalam perut ibu dia ....

apa yang dia buat dalam perut ibu dia???

dia baby kannnn ... memang la duduk dalam perut ibu dia! Ape la ibu ni ....!

Eh eh .... kita pulak! hahaha. 

Topik 'hantu' memang boleh jadi bualan hangat kami anak beranak. Bukan berborak atau bercerita sebab hantu itu hantu ini, tapi sebab 'bertekak' nak memahamkan diaorg dalam dunia ni MANA ADA HANTUUUUUUU .....!


Anak Cemburu


Assalamualaikum!


Aku tak pasti samada perasaan ini lahir di kalangan adik beradik yang sama jantina atau sebaliknya. Tapi, melalui pemerhatian aku terhadap pasangan yang dapat anak sepasang, kebarangkalian menghadapi masalah 'anak cemburu' ini agak kecil nak dibandingkan dengan anak yang sama jantina.

Mira lahir pada usia Wani genap dua tahun! Since adik lahir, tiada masalah cemburu ketara yang aku dapati antara mereka berdua. Kedua-duanya aku layan sama rata dan penuh kasih sayang. Maklumla, masa tu masing-masing masih kecil.

Kakak tak pernah jentik adik dia atau tarik rambut atau cuba 'mencederakan' ketika Mira masih baby. Kalau dia geram pun, dia akan cium dan gomol pipi dan mata si Mira. Pendek kata, aku tak pernah tertekan menjaga mereka berdua.


Monday, November 03, 2014

Aplikasi MyHRMIS Cuti Melalui Smartphone!


Assalamualaikum!




Dari zaman guna borang kertas, ke zaman teknologi komputer dan kini boleh dicapai melalui smartphone! Lepas ni, staf gomen takda masalah lagi nak mohon cuti :).

Minggu lepas aku dapat emel HRMIS kini boleh dimuat turun di smartphone! Pergh! Ini sudah bagus sehhh! Tak perlu nak buka kat pc selalu. 

Beri Support Kakak Nak Exam!


Assalamualaikum!

Dua hari aku tidak bersiaran di blog ini disebabkan hal-hal yang terjadi. Hanya mampu berdoa dan pasrah dengan kejadian yang menimpa. Itu tanda Allah sayang kita ... nak kasi peringat kat kita supaya jangan lupa Dia.

Dalam masa yang sama, aku kena kuatkan semangat. Semangat sebab kakak akan menempuh exam pagi ini! Yeah .... hari ni officially secara rasminya kakak akan menduduki peperiksaan SPM akhir tahun! haha. Kali ni betul-betul punya... aku tak tipu dan kakak pun tak blur dah!

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.