Sunday, November 30, 2014

Konvokesyen & Anugerah Cemerlang Adik!

Sunday, November 30, 2014 5 Comments

Assalamualaikum!


Ahaa! terlupa plak story pasal adik aritu hehe. Setel hari anugerah cemerlang kakaknya, tiba hari tuk adik pulak. Buatnya dua hari, Sabtu rehearsal Ahad baru real. Sabtu tu kakak dengan demam panasnya, terpaksa gi hospital, sementara adik kena tinggal kejap dengan cikgu tuk latihan menari. Tabah pulak si kecik tu bila aku cakap aku terpaksa tinggalkan dia kejap dan bawak kakak ke hospital hehe.

Good girl!

Setel bab kakak, kami patah balik ke PJ amik adik. Cun cun tengahari latihan dah habis, ramai budak dah balik. Kakak pun sepatutnya ada latihan menari ngan kawan-kawan dia tuk konsert esoknya tapi disebabkan dia dah demam ... tak pasti dapat join ke tidak esoknya.


Friday, November 28, 2014

When You Are Officially 31 ...

Friday, November 28, 2014 2 Comments

Assalamualaikum!


Alhamdulillah .... I'm officially 31 today. What more can I ask from Him? 31 years of living ... in one small happy family with ups and downs until right now that I have my own. Looking back at those years .... makes me wonder .... what more can I ask from Him ... or rather can I ask more and more from Him? Such a greedy me .... make sins and repent and ask for blessings and duniawi pleasures ... 

Nuffnang Blogbuster - Maybank Transact & Win

Friday, November 28, 2014 11 Comments

Assalamualaikum!


Ahaaa! Nuffnang Blogbuster Campaign kembaliiii ....! Mujur aku check dalam folder lain, rupanya emel Nuffnang 'terhumban' ke folder yang tak sepatutnya hehehe ... jangan marah aaaaa. First tengok tajuk dia pun aku dah camner ni ...? tapi dalam hati wahhhh .. best jugak kalau try ni! hahaha.





Kecik nau ke? klik bagi besar yek ^^

Thursday, November 27, 2014

Serba Salah!

Thursday, November 27, 2014 7 Comments

Assalamualaikum!




Hurmm ... terkeruk-keruk kepala yang tak gatal ni bila mak tanya semalam bila nak bawa balik cucu-cucu dia balik duduk kampung cuti sekolah ni. Hari tu dah tanya dah kat dua beradik tu pasal benda ni ... dan jawapannya memang nak. Tapi dengan syarat aku kena balik dan duduk sekali ngan diaorg ...baru diaorg nak duduk kampung! Hok aloh ....

Wednesday, November 26, 2014

Melepet 3 Hari!

Wednesday, November 26, 2014 5 Comments

Assalamualaikum!


Pernah tak korang rasa bila anak sendiri sakit, mak-mak cam kita ni otomatik mesti tau apa nak buat... tau ape nak letak kat badan bagi kuar panas ... tau ape nak letak kat dahi ... tau ape nak masak bagi kembalikan selera makan anak.

Tapi .... bila kena tang diri sendiri ... ko jadi 'kosong' jap! Nak kata bodo kang, cam kasar pulak bunyinye. Blur tak tentu hala .... takleh nak fikir ape dah! Seolah-olah jalan depan ko ada dinding bata yang tinggi dan ko takleh pecahkan dinding bata tu ....! 

Pernah tak  .... pernah tak??? 

Komplikated sangat ke ....? T_T

Fa-la-la-lidays Giveaway Di Disney Channel

Wednesday, November 26, 2014 4 Comments

Assalamualaikum!


Let it goooo.... let it gooooo...

Anak anda suka cerita FROZEN? Anak anda peminat karakter Elsa dan Ana? Anak anda nak menang tiket pengembaraan ke Disneyland Hong Kong? Anak anda nak menang hadiah menarik Frozen setiap hari? Haaa banyak nau soalannya kan hehe.

Kalau jawapannya YA, anda waaaaajib join kontes menarik ni! 




Macam mana nak join? ^^

  1. Tonton Saluran Disney (CH 615) dari 14 November - 14 Disember 2014.
  2.  Log in ke http://www.disneychannel-asia.com/holiday/
  3. Nantikan soalan peraduan.
  4. Menghantar sebanyak mungkin jawapan yang betul pada setiap hari.
  5. Seorang pemenang dengan jawapan betul terbanyak pada akhir 20 Nov/27Nov/4Dec/14Dis, jam 12 malam akan memenangi pengembaraan Frozen ke Disnyeland HongKong! dan ada jua hadiah harian Pek Hadiah Frozen untuk dimenangi!



Nak tahu hadiah yang bakal anda menangi?


Hadiah Utama Mingguan : Percutian Keluarga Untuk 4 Orang 
  1. 2 Tiket ke Taman Tema
  2. Penginapan 2 malam di Hotel Disneyland Hong Kong
  3. Pakej Bibbidi Boutique Castle
  4. Sarapan pagi di Restoran Enchanted Garden

Ohsem kan! setiap minggu selama 4 minggu berturut-turut akan ada seorang pemenang untuk hadiah utama mingguan ni.

Plus, ada juga hadiah harian yang menarik menanti anda!




Haaaa menarikkkkkkk sangat! Ni kalau dapat kat kakak dan adik ni sure diaorg bawa tido sekali ... terutama si Olaf tu kan haha :D

"Let it goooo .... let it goooooo". But never let go this one! Tonton Disney Channel (CH 615) dan join sekarang untuk memenangi hadiah-hadiah menarik dari Disney! ^^

Nak tengok Elsa & Ana versi kakak dan adik?


A photo posted by Hanim Hashim wanimira) on

Hehe :) 


Kami Di Legoland - Part 3

Wednesday, November 26, 2014 5 Comments

Assalamualaikum!


Last part, hari paling menggumbirakan anak-anak dara saya hehe. Tak mo banyak cakap, let the pictures speak .. :)




Hari yang ditunggu-tunggu oleh kakak dan adik ...! Misi hari tu ialah nak masuk dalam Legoland dan main semuaaa permainan dalam tu hehe.

Dan misi aku pulak ialah untuk bawa kakak dan adik main di dry-park dan water-park dan amik gambar sebanyak yang boleh sebagai kenang-kenangan hehe. 

Saturday, November 22, 2014

Kecemasan

Saturday, November 22, 2014 12 Comments

Assalamualaikum!



Demam panas dah tiga hari. Kejap baik kejap panas. Petang semalam masuk dalam kete kakak nangis²...sakit perut. Pegang dahi ... demam!

Gi klinik kesihatan ... check dan amik ubat. Doktor cakap kalau panas jugak esoknya (hari ni) bawa gi hospital amik darah.

Friday, November 21, 2014

Hari Anugerah Cemerlang

Friday, November 21, 2014 13 Comments

Assalamualaikum!




My 1st precious pearl .... she's a big girl now... 

Setahun .... cepatnya masa berlalu. Rasa baru semalam aku daftarkan dia darjah 1 huhu. Tak sangka anak aku dah nak masuk darjah 2! Huwaaaa ... sebak. Bukan emo tau ..! :p

Ingat lagi aku jawapan dia tiap kali aku tanya camna exam , dia jawab "ok ... boleh jawab". Cliche sangat ..! hehe. Alhamdulillah ... naik jugak ko atas pentas ye nak ..! huhu.

Thursday, November 20, 2014

Wednesday, November 19, 2014

Cukup 10 Tahun!

Wednesday, November 19, 2014 14 Comments

Assalamualaikum!


Memang begini la ragam kalau kete dah 'old season'. Pejam celik pejam celik dah 10 tahun 'dia' berkhidmat untuk aku dan keluarga. Ke sana ke sini dengan 'dia'.... kena 'cium' dan 'bercium' huhu. 

Semua tu pengalaman. Tak sangka tahan lasak jugak ko ye!



Kami Di Legoland - Part 1

Wednesday, November 19, 2014 11 Comments

Assalamualaikum!

Tak sampai seminggu aku tinggalkan Legoland, tapi bahang keseronokkannya masih terasa hingga ke hari ini. Kakak dan adik duk repeat soalan yang sama hari-hari bila kami nak gi sana balik. Katanya satu malam duk situ tak puas la ..... hohoho. 

Mungkin inilah yang dikatakan rezeki anak-anak ... dah lama kakak dan adik 'mengidam' nak pergi sini tapi masa tu belum ada ruang dan peluang lagi. Alhamdulillah .... dapat juga mereka merasai pengalaman bermalam di sana. 

Tuesday, November 18, 2014

Pencarian Bintang Chichi&Chacha Akhirnya Terjawab!

Tuesday, November 18, 2014 10 Comments

Assalamualaikum!


Sabtu lepas aku berpeluang membawa anak-anak dan Pak Jelan menyaksikan Pencarian Bintang Chichi & Chacha Peringkat Akhir di Main Place, USJ 21 Subang Jaya. Sebenarnya hari Sabtu telah pun berlangsung Peringkat Cabaran Pencarian Bintang Chichi & Chacha ni, tapi disebabkan aku masih berada di Johor pada hari tu, maka aku pergi hari Ahadnya.




Ini merupakan kali pertama aku sampai di Main Place, USJ 21 ni. Banyak kali gak la nak musing cari tempatnya sampai tersesat tapi alhamdulillah akhirnya sampai jugak hehe. 




Sampai sampai je terus register kakak dan adik untuk coloring contest. Sambil menunggu event bermula kita bergambo dulu ye hehe.






Aktiviti pertama adalah coloring contest! Memang ramai kanak-kanak yang turut mengambil bahagian. Kakak dan adik pun tak nak lepaskan peluang mencuba skill mewarna masing-masing. 




Kakak dan adik kena kaler gambar Chichi dan Chacha. Ini kacang je ni ... hehe. Ibu berdiri tepi jadi pom pom girl. Ayah pulak jadi tukang perhati dan 'coach' kat adik haha. "Dik ... kaler tu kasi pekat sikit"

Wah... kemain 'coach' kita hehe :p

Peserta-peserta diberikan masa 30 minit untuk mewarnakan karakter Chichi & Chacha. Hadiah dia memang ohsem! Pemenang utama dapat bawa balik set alat tulis dan mewarna dari Faber Castle bernilai lebih RM500! 

Fuyyoooooo ...!






Cukup 30 minit semua lukisan dihantar semula untuk diberikan markah. Sementara menunggu pengumuman pemenang, ada persembahan istimewa dan 10 minit kemudian, keputusan pun diumumkan. 

Yang aku pulak lenguh nengok diaorg berdiri tak reti nak duduk, mula la mulut ni membebel suruh diaorg duduk balik kat kerusi tu. Tetiba pengacara tu sebut Hazwani ....

Hah? hah? Hazwani? anak aku ....! haha. Terpinga-pinga aku kat depan tu .... yang kakak selamba terus gi naik atas pentas tak sempat aku nak iring hahaha.





Rupanya kakak menang tempat ke -3 pertandingan mewarna tadi. Tanjat ibu kejap haha. 

Tahniah sayang ..! ^^




Seterusnya pertandingan akhir mencari bintang Chichi & Chacha pun bermula. Pada peringkat ini, seramai 10 orang peserta berjaya layak dan pada hari tersebut, mereka menunjukkan bakat terbaik masing-masing untuk merebut hadiah wang tunai bernilai RM1000! Wowww....!



Antara barisan para hakim yang akan mengadili peserta.






Ternyata mereka semua memang berbakat besar! Masing-masing menunjukkan skill menari, menyanyi dan bermain alat muzik. Memang terhibur dibuatnya ..! 




Sementara menunggu keputusan juri, pengacara Chichi&Chacha, Harris turut menyanyikan lagu tema Chichi&Chacha untuk menghiburkan penonton. Aku ingatkan sapa la tadi ... tengok dalam tv ngan in-person memang berbeza dia ni! hehe.






Keputusan telah pun dibuat dan tahniah pada dua orang peserta di atas ni! Yeaaaaa ....! Penyampaian hadiah disempurnakan sendiri oleh Pengurus Eksekutif Big Fish Media, Cik Jojo Struys. 

Setiap seorang membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM1000. Bukan itu sahaja, mereka berdua akan ditempatkan dalam Chichi&Chacha roadshow 2015 di mana mereka akan berpeluang berlatih menari bersama hos Chichi&Chacha, Sweet, Afiq, Farisha, Leenand dan Harris.

Ohsem kan! ^^

Tahniah sekali pada yang berjaya, dan syabas kepada semua peserta kerana mempamerkan persembahan yang terbaik pada hari itu. 




Kakak juga tidak pulang dengan tangan kosong. Sempat lagi kami tarik Chacha untuk bergambar bersama hehe. Tahniah sayang ...! ^^

Ibu pun tak pulang dengan tangan kosong tau .....



A photo posted by Hanim Hashim (@wanimira) on


Heeeeee .... selfie ngan Jojo Struys uolss! Dia duduk sebelah iolss masa ni. Terus ajak berselfie hehe. Cam adik beradik pun ade kan ... eye-bag tu sama je! haha.




Stok mewarna kakak sampai darjah 6 hehe. Terima kasih Faber Castle dan Chichi&Chacha! ^^

So, jangan lupa saksikan Chichi&Chacha di channel Astro Ceria & Astro Maya HD ye! ^^



Monday, November 17, 2014

Paddle Pop Catat Sejarah Raikan Hari Kanak-kanak Sedunia 2014 Di Legoland!

Monday, November 17, 2014 9 Comments

Assalamualaikum!


Alam kanak-kanak merupakan alam terindah dalam kehidupan seseorang. Bila kita masuk ke alam dewasa, kita akan mengimpikan untuk kembali ke zaman kanak-kanak, kerana di situ ada keseronokan, imaginasi dan tenaga yang tiada batasan! Yeaa ... cakap pasal tenaga yang tiada batasan, kakak dan adik memang fit dalam kategori tu! hehehe.

Dan kerana keistimewaan dan kelebihan ini, kakak dan adik telah diberikan kesempatan untuk bersama rakan-rakan lain meraikan sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia bersama Paddle Pop dengan kerjasama Legoland Malaysia baru-baru ini.




Pada hari tersebut, kanak-kanak bukan sahaja diraikan dalam majlis yang meriah tetapi mereka berpeluang mencipta rekod dalam Buku Rekod Malaysia dalam misi "Himpunan Lukisan Terbesar oleh Kanak-kanak". Nak tahu apa yang mereka lukis pada hari tu? Stay tuned ya..! ^^

Sebelum misi penuh bersejarah itu dilakukan, majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Pengurus Besar LEGOLAND Malaysia Resort, En. Mark Germyn




En Mark Germyn berkata, "Kami sangat gembira untuk bekerjsama dengan Paddle Pop di bawah program CSR kami iaitu Merlin Magic Wand bagi meraikan Hari Kanak-kanak Sedunia dengan aktiviti menakjubkan yang berjaya memecahkan rekod ini. Kai teruja untuk memaparkan lukisan tersebut di Resort kami sebagai satu peringatan yang cantik buat kanak-kanak dan ibubapa mereka mengenai kepentingan mengimbangi pelajaran dan melakukan aktiviti luar yang menyeronokkan."




Sementara itu, Ketua Kategori Wall's Ice Cream, Unilever (M) Holdings Sdn Bhd berkata, "Hari Kanak-kanak Sedunia mengingatkan kita bahawa kita perlu mencipta peluan untuk kanak-kanak membesar secara semulajadi - dengan menyeronokkan, keterujaan, penerokaan, imaginasi dan tenaga yang tiada batasan. Saya sangat gembira apabila Wall's Paddle Pop dan LEGOLAND Malaysia Resort telah memecahkan Buku Rekod Malaysia bersama kanak-kanak ini sambil menyebarkan kesedaran mengenai " Biar Kanak-kanak Menjadi Kanak-kanak" (Let kids be kids). Pemecahan rekod ini turut menjadi simbol ikrar kanak-kanak itu sendiri tentang keinginan mereka untuk menikmati waktu sedang ingin membesar dengan aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan. 'Ikrar' yang mereka berikan adalah selari dengan teras dan tunjang kepercayaan oleh jenama Paddle Pop iaitu "Biar Kanak-kanak Menjadi Kanak-kanak."





Seterusnya, majlis disempurnakan dengan tandatangan dan cetakan tangan oleh dua orang kanak-kanak yang menjadi simbolik tanda ikrar kanak-kanak pada hari tersebut. 





Sepanjang aktiviti Hari Kanak-kanak Sedunia ini, lebih daripada 400 kanak-kanak kurang bernasib baik dari rumah anak yatim di Johor menikmati pengalaman taman tema yang menyeronokkan di LEGOLAND Malaysia Resort.





Antara mommy bloggers yang turut join memeriahkan hari tersebut. Dari kiri, kak Ayu Rafikah, Nannie Isa, iolss dan Kak Salina Johari




Sebelum masuk Legoland, semua kanak-kanak termasuk kakak dan adik diberikan peluang untuk membuat cetakan tangan sebagai tanda peringatan. Tengok ada watercolor dan brush terus teruja dua beradik ni hehe. Tak sabar nak menekap tangan atas jubin putih tu hehe. 








Kemain seronok diaorg dapat bermain ngan watercolor dan membuat cetakan tangan dengan bantuan krew yang bertugas. 




Pas buat cetakan tangan, kakak dan adik dapat aiskrim Paddle Pop pelangi sorang satu. Kemain menjilat dua orang tu hehehe. 





Alhamdulillah pada hari tersebut, sebanyak 725 jubin telah berjaya dihimpunkan sekaligus memecahkan rekod himpunan lukisan terbesar yang berukuran 12.27 meter x 7.53 meter. Catatan ini memecahkan rekod terdahulu iaitu 9.75 meter x 5.48 meter.





Bergambar dengan maskot Paddle Pop. Cer tengok ape adik buat ....!





Haaaa hahaha memang suka ngusik budak ni tau! Dia punye 'geram' kat Paddle Pop tu sampai ekor pun nak ditariknya. Yang Paddle Pop tu dok sibuk bergambar ngan pengunjung lain hahaha. 




Yeaaaa! jom masuk Legoland! ^^