ruangiklan
ruangiklan

Saturday, November 22, 2014

Kecemasan


Assalamualaikum!



Demam panas dah tiga hari. Kejap baik kejap panas. Petang semalam masuk dalam kete kakak nangis²...sakit perut. Pegang dahi ... demam!

Gi klinik kesihatan ... check dan amik ubat. Doktor cakap kalau panas jugak esoknya (hari ni) bawa gi hospital amik darah.

Friday, November 21, 2014

Hari Anugerah Cemerlang


Assalamualaikum!




My 1st precious pearl .... she's a big girl now... 

Setahun .... cepatnya masa berlalu. Rasa baru semalam aku daftarkan dia darjah 1 huhu. Tak sangka anak aku dah nak masuk darjah 2! Huwaaaa ... sebak. Bukan emo tau ..! :p

Ingat lagi aku jawapan dia tiap kali aku tanya camna exam , dia jawab "ok ... boleh jawab". Cliche sangat ..! hehe. Alhamdulillah ... naik jugak ko atas pentas ye nak ..! huhu.

Ini Baru Real Bu!

  9 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




"Buuu ...boleh tak adik nak main masak-masak?"

"Boleh ..."

"Buuu .. boleh tak adik nak guna mangkuk ibu? plisssss ...." sambil genggam dua-dua tangan dan merayu penuh perasaan.

"Hurmm ... gi la ..."



Habis periuk nasi ibu .... T__T


Thursday, November 20, 2014

Kami Di Legoland - Part 2


Assalamualaikum!

Malam tu...

Bilik dah la sejuk ... memang terasa kelaparannya! Lepas maghrib kami kuar cari makan. Dalam kepala ingat nasi je ni hehe. Pas makan ingat nak bawak anak-anak jalan-jalan sekitar hotel sebab esoknya dah kena bangun awal dan join event, so konfirm aktiviti pack tak sempat nak round lagi dah.


Wednesday, November 19, 2014

Cukup 10 Tahun!

  14 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Memang begini la ragam kalau kete dah 'old season'. Pejam celik pejam celik dah 10 tahun 'dia' berkhidmat untuk aku dan keluarga. Ke sana ke sini dengan 'dia'.... kena 'cium' dan 'bercium' huhu. 

Semua tu pengalaman. Tak sangka tahan lasak jugak ko ye!



Kami Di Legoland - Part 1


Assalamualaikum!

Tak sampai seminggu aku tinggalkan Legoland, tapi bahang keseronokkannya masih terasa hingga ke hari ini. Kakak dan adik duk repeat soalan yang sama hari-hari bila kami nak gi sana balik. Katanya satu malam duk situ tak puas la ..... hohoho. 

Mungkin inilah yang dikatakan rezeki anak-anak ... dah lama kakak dan adik 'mengidam' nak pergi sini tapi masa tu belum ada ruang dan peluang lagi. Alhamdulillah .... dapat juga mereka merasai pengalaman bermalam di sana. 

Tuesday, November 18, 2014

Pencarian Bintang Chichi&Chacha Akhirnya Terjawab!


Assalamualaikum!


Sabtu lepas aku berpeluang membawa anak-anak dan Pak Jelan menyaksikan Pencarian Bintang Chichi & Chacha Peringkat Akhir di Main Place, USJ 21 Subang Jaya. Sebenarnya hari Sabtu telah pun berlangsung Peringkat Cabaran Pencarian Bintang Chichi & Chacha ni, tapi disebabkan aku masih berada di Johor pada hari tu, maka aku pergi hari Ahadnya.




Ini merupakan kali pertama aku sampai di Main Place, USJ 21 ni. Banyak kali gak la nak musing cari tempatnya sampai tersesat tapi alhamdulillah akhirnya sampai jugak hehe. 




Sampai sampai je terus register kakak dan adik untuk coloring contest. Sambil menunggu event bermula kita bergambo dulu ye hehe.






Aktiviti pertama adalah coloring contest! Memang ramai kanak-kanak yang turut mengambil bahagian. Kakak dan adik pun tak nak lepaskan peluang mencuba skill mewarna masing-masing. 




Kakak dan adik kena kaler gambar Chichi dan Chacha. Ini kacang je ni ... hehe. Ibu berdiri tepi jadi pom pom girl. Ayah pulak jadi tukang perhati dan 'coach' kat adik haha. "Dik ... kaler tu kasi pekat sikit"

Wah... kemain 'coach' kita hehe :p

Peserta-peserta diberikan masa 30 minit untuk mewarnakan karakter Chichi & Chacha. Hadiah dia memang ohsem! Pemenang utama dapat bawa balik set alat tulis dan mewarna dari Faber Castle bernilai lebih RM500! 

Fuyyoooooo ...!






Cukup 30 minit semua lukisan dihantar semula untuk diberikan markah. Sementara menunggu pengumuman pemenang, ada persembahan istimewa dan 10 minit kemudian, keputusan pun diumumkan. 

Yang aku pulak lenguh nengok diaorg berdiri tak reti nak duduk, mula la mulut ni membebel suruh diaorg duduk balik kat kerusi tu. Tetiba pengacara tu sebut Hazwani ....

Hah? hah? Hazwani? anak aku ....! haha. Terpinga-pinga aku kat depan tu .... yang kakak selamba terus gi naik atas pentas tak sempat aku nak iring hahaha.





Rupanya kakak menang tempat ke -3 pertandingan mewarna tadi. Tanjat ibu kejap haha. 

Tahniah sayang ..! ^^




Seterusnya pertandingan akhir mencari bintang Chichi & Chacha pun bermula. Pada peringkat ini, seramai 10 orang peserta berjaya layak dan pada hari tersebut, mereka menunjukkan bakat terbaik masing-masing untuk merebut hadiah wang tunai bernilai RM1000! Wowww....!



Antara barisan para hakim yang akan mengadili peserta.






Ternyata mereka semua memang berbakat besar! Masing-masing menunjukkan skill menari, menyanyi dan bermain alat muzik. Memang terhibur dibuatnya ..! 




Sementara menunggu keputusan juri, pengacara Chichi&Chacha, Harris turut menyanyikan lagu tema Chichi&Chacha untuk menghiburkan penonton. Aku ingatkan sapa la tadi ... tengok dalam tv ngan in-person memang berbeza dia ni! hehe.






Keputusan telah pun dibuat dan tahniah pada dua orang peserta di atas ni! Yeaaaaa ....! Penyampaian hadiah disempurnakan sendiri oleh Pengurus Eksekutif Big Fish Media, Cik Jojo Struys. 

Setiap seorang membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM1000. Bukan itu sahaja, mereka berdua akan ditempatkan dalam Chichi&Chacha roadshow 2015 di mana mereka akan berpeluang berlatih menari bersama hos Chichi&Chacha, Sweet, Afiq, Farisha, Leenand dan Harris.

Ohsem kan! ^^

Tahniah sekali pada yang berjaya, dan syabas kepada semua peserta kerana mempamerkan persembahan yang terbaik pada hari itu. 




Kakak juga tidak pulang dengan tangan kosong. Sempat lagi kami tarik Chacha untuk bergambar bersama hehe. Tahniah sayang ...! ^^

Ibu pun tak pulang dengan tangan kosong tau .....



A photo posted by Hanim Hashim (@wanimira) on


Heeeeee .... selfie ngan Jojo Struys uolss! Dia duduk sebelah iolss masa ni. Terus ajak berselfie hehe. Cam adik beradik pun ade kan ... eye-bag tu sama je! haha.




Stok mewarna kakak sampai darjah 6 hehe. Terima kasih Faber Castle dan Chichi&Chacha! ^^

So, jangan lupa saksikan Chichi&Chacha di channel Astro Ceria & Astro Maya HD ye! ^^



Monday, November 17, 2014

Paddle Pop Catat Sejarah Raikan Hari Kanak-kanak Sedunia 2014 Di Legoland!


Assalamualaikum!


Alam kanak-kanak merupakan alam terindah dalam kehidupan seseorang. Bila kita masuk ke alam dewasa, kita akan mengimpikan untuk kembali ke zaman kanak-kanak, kerana di situ ada keseronokan, imaginasi dan tenaga yang tiada batasan! Yeaa ... cakap pasal tenaga yang tiada batasan, kakak dan adik memang fit dalam kategori tu! hehehe.

Dan kerana keistimewaan dan kelebihan ini, kakak dan adik telah diberikan kesempatan untuk bersama rakan-rakan lain meraikan sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia bersama Paddle Pop dengan kerjasama Legoland Malaysia baru-baru ini.




Pada hari tersebut, kanak-kanak bukan sahaja diraikan dalam majlis yang meriah tetapi mereka berpeluang mencipta rekod dalam Buku Rekod Malaysia dalam misi "Himpunan Lukisan Terbesar oleh Kanak-kanak". Nak tahu apa yang mereka lukis pada hari tu? Stay tuned ya..! ^^

Sebelum misi penuh bersejarah itu dilakukan, majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Pengurus Besar LEGOLAND Malaysia Resort, En. Mark Germyn




En Mark Germyn berkata, "Kami sangat gembira untuk bekerjsama dengan Paddle Pop di bawah program CSR kami iaitu Merlin Magic Wand bagi meraikan Hari Kanak-kanak Sedunia dengan aktiviti menakjubkan yang berjaya memecahkan rekod ini. Kai teruja untuk memaparkan lukisan tersebut di Resort kami sebagai satu peringatan yang cantik buat kanak-kanak dan ibubapa mereka mengenai kepentingan mengimbangi pelajaran dan melakukan aktiviti luar yang menyeronokkan."




Sementara itu, Ketua Kategori Wall's Ice Cream, Unilever (M) Holdings Sdn Bhd berkata, "Hari Kanak-kanak Sedunia mengingatkan kita bahawa kita perlu mencipta peluan untuk kanak-kanak membesar secara semulajadi - dengan menyeronokkan, keterujaan, penerokaan, imaginasi dan tenaga yang tiada batasan. Saya sangat gembira apabila Wall's Paddle Pop dan LEGOLAND Malaysia Resort telah memecahkan Buku Rekod Malaysia bersama kanak-kanak ini sambil menyebarkan kesedaran mengenai " Biar Kanak-kanak Menjadi Kanak-kanak" (Let kids be kids). Pemecahan rekod ini turut menjadi simbol ikrar kanak-kanak itu sendiri tentang keinginan mereka untuk menikmati waktu sedang ingin membesar dengan aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan. 'Ikrar' yang mereka berikan adalah selari dengan teras dan tunjang kepercayaan oleh jenama Paddle Pop iaitu "Biar Kanak-kanak Menjadi Kanak-kanak."





Seterusnya, majlis disempurnakan dengan tandatangan dan cetakan tangan oleh dua orang kanak-kanak yang menjadi simbolik tanda ikrar kanak-kanak pada hari tersebut. 





Sepanjang aktiviti Hari Kanak-kanak Sedunia ini, lebih daripada 400 kanak-kanak kurang bernasib baik dari rumah anak yatim di Johor menikmati pengalaman taman tema yang menyeronokkan di LEGOLAND Malaysia Resort.





Antara mommy bloggers yang turut join memeriahkan hari tersebut. Dari kiri, kak Ayu Rafikah, Nannie Isa, iolss dan Kak Salina Johari




Sebelum masuk Legoland, semua kanak-kanak termasuk kakak dan adik diberikan peluang untuk membuat cetakan tangan sebagai tanda peringatan. Tengok ada watercolor dan brush terus teruja dua beradik ni hehe. Tak sabar nak menekap tangan atas jubin putih tu hehe. 








Kemain seronok diaorg dapat bermain ngan watercolor dan membuat cetakan tangan dengan bantuan krew yang bertugas. 




Pas buat cetakan tangan, kakak dan adik dapat aiskrim Paddle Pop pelangi sorang satu. Kemain menjilat dua orang tu hehehe. 





Alhamdulillah pada hari tersebut, sebanyak 725 jubin telah berjaya dihimpunkan sekaligus memecahkan rekod himpunan lukisan terbesar yang berukuran 12.27 meter x 7.53 meter. Catatan ini memecahkan rekod terdahulu iaitu 9.75 meter x 5.48 meter.





Bergambar dengan maskot Paddle Pop. Cer tengok ape adik buat ....!





Haaaa hahaha memang suka ngusik budak ni tau! Dia punye 'geram' kat Paddle Pop tu sampai ekor pun nak ditariknya. Yang Paddle Pop tu dok sibuk bergambar ngan pengunjung lain hahaha. 




Yeaaaa! jom masuk Legoland! ^^


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.