Monday, January 19, 2015

Satay Ikan Snek Yang Menggiurkan!


Assalamualaikum!




Inilah yang dinamakan ... SEKSI! haha. Time nak tunggu kakak balik dari sekolah agama petang, ada sorang brader ni jual satay ikan depan sekolah. Kalau ikutkan marketing strategy, ko jual la apepun depan sekolah nescaya memang laku! hahaha. Inikan pulak satay ikan ... dah la brader tu sorang je yang menjual di situ memang haruslah laku.

Time sekolah rendah lagi aku dah merasa kesedapan satay ikan ni. Bukan satay dia je yang harus sedap tapi sos kuah tu harus mantop! Punyela sedap sos kuah tu aku hirup sampai habis! hehe.





Hampir setiap petang, satay ikan akan menjadi snek kami sekeluarga. Sementara nak tunggu kakak kuar dari sekolah aku akan order siap-siap ngan brader tu, "bang ... bagi RM10 kuah asing ye"

RM1 dapat 5 cucuk, kalau RM10 memang sedapla ko pulun 50 cucuk! Tapi, yang nak makannya 4 mulut so 50 cucuk tak pernah cukup! hehe. Kadang-kadang sampai berebut makan. Adik yang selama ni tolak sos pun dah pandai makan cicah ngan sos....marveles!




Kelmarin kakak cakap, cikgu sekolah agama dia kata murid-murid tak dibenarkan beli makanan di luar sekolah. Kalau beli akan dikenakan denda. Tapi aku cakap, takpe kak satay ni ibu yang beli so don't worry yek hehehe.




9 comments:

  1. Replies
    1. mau tak suka .... berebut-rebut ngan maknya hehe

      Delete
  2. memang sedap.

    lagi-lagi kalau yang pandai buat sambal dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... sambal dia kalau sedap perghhh boleh hirup sampai habis tau hehe :D

      Delete
  3. sedapnya sate nih... teringat zaman kecik dulu... dulu secucuk rasanya 10sen... ada kuah manis, ada kuah pedas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah kenangan zaman kanak-kanak ... satay paling murah dan sedap haha. Dengan brader ni boleh dapat 20sen secucuk ... kira memang ok sangat la kan. Dia punya stok penuh dalam bekas tu huhu

      Delete
  4. Wahh.. saya pun suka makan satay ikan ni juga hehee. Klu tunggu anak mmg selalu beli huhu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...tak tau nak buat ape ngunyah satay la dulu ye dak hehe :D

      Delete
  5. wow murah!!!
    wajib la murah kan jual kat depan skola ha ha ha...
    yes dari gambo nyer tu aida dpt imagine kesedapannya...
    kalau anak2 dara aida pun, confirm diorang mau beli ni :)

    ReplyDelete

Apa kata korang?