Gara-gara Atok Surprise Ibu Tak Menjadi!

Tuesday, February 24, 2015


Assamualaikum!


Akibat terrrrlepas cakap hari tu, terus tak jadi surprise dah! Grrr .... capoi ngat mulut ni tau! Nampaknya ibu kena fikirkan something else la tuk gantikan dengan hadiah lain huhu.

Balik kampung aritu, dok berborak terbukak cerita pulak ngan mak abah kakak dah boleh ngaji Quran. Apa-apa perkembangan terbaru kakak dan adik memang aku akan share ngan mak dan abah pun selama ni. Itulah caranya diaorg nak tahu apa yang terjadi dalam hidup kakak dan adik. So, Atok ngan Wan memang happy la bila tahu cucu dah pandai ngaji. 

Pagi tu, Atok panggil kakak duduk sebelah dan suruh dia baca beberapa baris ayat dari Surah al-Baqarah. Eh .. dengan Atok ko kena uji dulu baru boleh approve betul ke tidak ko pandai mengaji haha. Bukan boleh main terima je bila cakap anak ko boleh mengaji. Test duluuuuuu baru tahuuuuuu :D

So, aku cakap ngan mak aku memang planning nak carikan Quran baru tuk kakak. Sebab Quran yang dia gunakan sekarang ni tulisannya kecik benor. Muka tu dah nak cecah atas muka surat dah rasanya. Tapi, yang bestnya Quran lama tu ada terjemahan sekali ... biasa dia akan baca sekali terjemahan tu.




Petangnya Atok bersiap nak gi keje cam biasa. Dah siap babai semua, anak-anak sambung bermain di luar. Aku dan Pak Jelan masih lepaking di beranda. Wan pulak buat apa ntah kat dapur hehe. Tetiba Atok patah balik ..! Aku ingatkan abah tertinggal barang ke ... naper bah?

Sekali dia hulur bungkusan plastik kaler oren ke Mira. Dalamnya ada dua naskhah al-Quran! 

Ya Allah .... 

Sempat lagi Atoknya menyinggah belikan Quran untuk cucu. Terkedu kami laki bini kat beranda haha. 

Laaaa .. atok patah balik sebab Quran ni ka?

Terharu ... terima kasih Atok! T_T

Tapi dalam masa yang sama ibu jadi blur la ..sebab plan nak jadikan Quran sebagai hadiah tuk birthday kakak bulan Mac ni tak menjadi! haha. Tak tau nak hadiahkan ape kat dua beradik ni ...hurmmm ada cadangan tak? hehe.




Dua malam dah dia mengaji guna Quran baru yang dibeli Atoknya. Kiranya ni advance brithday present dari Atok la hehe. Seronok dia ... siap minta kebenaran aku minta bawak Quran ke sekolah agama. Tapi Atok kata Quran ni tuk mengaji di rumah saja .. so, we stick to that la ye anak hehe.


You Might Also Like

8 pengomen comel

  1. alhamdulillah...dapat quran baru..:)

    ReplyDelete
  2. kalau dah ada al-quran,, boleh je tukar jubah atau tudung ngaji dia ke,, pasti dia pakai hari2 pergi ngaji :-)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jubah Wan dia baru belikan sepasang aritu hehe. Tengah dok survey instant shawl tuk budak-budak ni hehe :D

      Delete
  3. ibu cuba tanya kakak nak birthday present ape..kot2 ade yang die nak tapi takut nak minta..hehe

    salam perkenalan :) follower #1029

    ReplyDelete
    Replies
    1. takleh tanya ...kang tak surprise la hehe. Tapi dia ada hint nak shawl ... tu yg tengah dok survey gak ni hehe

      Delete
  4. Alhamdulillah... Ok gak tu bg shawl atau tudung.. Galakkn dia tutup aurat dgn smpurna...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.. happy tgk anak2 dh diajar baca Al Quran... tahniah anim..=D

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM