Monday, March 02, 2015

# Cerita My Pearls

Dah Bersediakah Dia?


Assalamualaikum!




Bukan niat nak mendera atau mengerah tenaga dia! Malah takda niat langsung pun nak suruh dia masuk dapur menolong. Ibu pun tak pasti ... sejak kebelakangan ini, kakak dan adik berebut-rebut nak nolong ibu di dapur. Entah apa yang best ntah bergelumang di dapur tu ... !

Kakak pulak .... sebelum aku masuk dapur, dia dah stenbai soalan "bu, nanti kalau ibu nak kakak tolong ibu masak, panggil kakak ye". Dah ko nak kate ape? Tak dibagi kang ... kesian ke dia. Niat dia nak nolong ibunya, nak belajar sikit-sikit buat keje umah. Dengar kat adik, ape lagi .... berlari dia mendapatkan aku di dapur.

"Adik nak tolong ibu boleh?"

Ni lagi sorang ... ape job aku nak kasi kat si kecik ni ye? Job pecahkan telur dan kacau aku dah kasikan ke kakak dia. Job potong-memotong sorry arr ....! Nehi nehi ...! Akhirnya, job membasuh je la yang available pun hahaha. Yang kakak memang dah boleh diharap buat job membasuh ni. Sekarang turn si adik pulak.

Simple je ... dah kata nak nolong ibu kan. Basuhkan sudu garfu ngan mangkuk plastik pun kira ok gak la tu. Kasi kosongkan sinki tu 'sedap' sikit mata memandang.

Terus dia buat tanpa banyak soal ..! Aku perhatikan aje sambil memasak. Tekun sungguh dia ... biar betik?? hehehe. 

Menggalakkan anak dara ke dapur tak menjadi masalah. Tambah bila anak-anak sendiri offer nak nolong kita. Tapi perlu ada pengawasan orang dewasa. Jangan bagi diaorg pegang pisau atau gunting tajam. Basuh yang ringan-ringan aje .. dan yang penting barang atas dapur gas jangan disentuh sama sekali! 

Hurm .. besor dah anak-anak dara aku ni. Cepat nau masa berlalu ye sayang ... 


14 comments:

  1. wahhhh.... senanglah ibu macam ni dah ada yang ringan tulang membantu...untuk ada 2 orang anak dara you...

    ReplyDelete
  2. sejuk perut ibu hari2 camnie..
    agak2 ibu dh bersedia ke nk terima rombongan ni nnti.
    ehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakaka rombongan ape pulak tu uncle shark *purapurataktau*

      Delete
  3. Bagus tolong mommy dia. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  4. melentur buluh dr rebungnya... nanti besar ni mesti rajin nolong hehehe

    ReplyDelete
  5. Ibu dah ade penolong rumah, senang la sikit..huhu..comel je kecik2 basuh pinggan.. 😊

    ReplyDelete
  6. Hmm anak dara saya lak tgk mood. Kadang dia buat, kadangkala buat derkkk je ... :) memang patut asuh anak-anak untuk buat krja rumah ni.

    Malam tadi dua anak teruna saya tolong wife masak kuih koci .. hoho .. anak dara lak men game. hahaha

    <a href="http://www.hasrulhassan.com>HASRULHASSAN.COM </a>

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la yang ni pun .... tak tahu la semangatnya ni sampai bila boleh bertahan hehe. Tapi, biar diaorg slow-slow buat sendiri kan. Yang penting kesanggupan untuk belajar dan ikhlas menolong di dapur :)

      Delete
  7. nampak dah boleh berdikari dah tu. hehe

    http://adarain.com/

    ReplyDelete
  8. Bagus la..nanti besar dah biasa ke dapur..;)

    ReplyDelete
  9. Alololo... anak2 dara aida pun sgt la excited bula offer buat keje umah :-)

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah...boleh buat calon menantu ni.bukan senang nak latih anak ke dapur melainkan ada minat sendiri

    ReplyDelete

Apa kata korang?