Wednesday, July 01, 2015

# Bazar Ramadhan # Bila Balik Kampung

Buka Puasa Hari Ke 10 & 11


Assalamalaikum!


Minggu lepas kami balik kampung dengan dua sebab utama. Pertamanya, nak berbuka ngan mak dan kedua nak buat kuih hehe. Selalunya kami berbuka takda nasi, tapi balik kampung aritu, mak masak special sikit untuk anak bongsunya ni hehe.

Elehhh ...dah tua bangka pun still nak guna terma bongsu ke kak long! Eh suka hati iolss lerrrrrrr ...hahaa :D




Perghhh .... ini makanan memang feveret aku dulu, kini dan selamanya la! Memang terkenang-kenang terngiang-ngiang terbayang-bayang aku ngan sotong sumbat ni huhu. Sesetengah orang panggil sotong pulut kot ho. 

Kalau dah feveret, wajibla makan lebih sikit ye dak hehe. Aku beli 6 ekor sotong sederhana besar hari tu kat Family Store. Citer pasal Family Store ... ya Allah ... ramai giler orang baq hang! Semua pakat berebut membeli macam esok dah nak raya! Sotong yang aku nak ambik ni pun diaorang pakat berebut sama! haha. Apekejadahnyelaaaaa .... dari pagi sampai ke malam orang punye la ramai! Diaorang ni puasa ke tidak ...?? :D




Fuh! asam pedas ikan parang. Ikan ni kalau tak reti makan jangan makan. Tapi isi ikan dia sedap dan manis woooo! Hari tu mak cerita, nek busu aku tercekik tulang ikan parang ni. Melintang tulang tu duk kat tekak! Dah masa tu sengsorang je dalam rumah.

Entah macam mana, malam tu nek busu aku tidur sambil berdoa ...pagi bangkit tau-tau je tekak dah tak rasa perit dah! Alhamdulillah ... mujur tak jadi citer panjang ....hurmm




Sardin masak cincuan ...pernah dengar? hehe Aku panggil masak cincuan je. Sedap makan ngan nasi panas-panas ni. Tambah kalau ada sayur kangkung goreng belacan time ni ...perghhhh! Puasa Nim .. PUASA! hehehe :p




Tomyam ayam untuk bebudak. Dia ambik kuah dan ayam je. Carrot disuruh makan takmo makan ... tu kalau aku yang suapkan memang carrot tu dah diponyok-ponyok pastu sorok dalam nasi sumbat dalam mulut diaorang hehehe. 




Menu buka puasa hari Ahad aritu, mak masak jugak. Yang ni, ikan sepat masak lemak nenas. Aku tak makan tapi Pak Jelan makan hehe. 




Mak tanya udang nak masak apa? Asyik masak sambal je ... baik kita try udang goreng berempah pulak nak? hehe. Amboiii pepandai je nak order kat mak cenggitu ye huhu. 




Kuey tiow goreng untuk bebudak dan mak budak sekali hehe. The best la! ^^




Suka lah aku nak menceritakan roti jala gergasi ni. Pak Jelan beli kat bazar Ramadhan Duyong petang tu. Memang tetiap tahun kalau dia meniaga, aku mesti beli roti jala dia ni. Besar giler baq hang! Kalau orang KL punya roti jala tu hehehe. Seketul lima puloh sen je dik nonn! Puas makan la hatta ko beli seketul je pun. 

Disebabkan roti jala ni kesukaan bebudak dan mak budak juga, maka Pak Jelan beli lebih sikit hehe. Tapi kuah kari dia kureng sikit hari tu. Tak berasa garam ...memang puasa sugguh ni! hehe.




Murtabak daging ... ada penggemarnya dalam keluarga siapa lagi kalau bukan Pak Jelan hehe. Hari biasa tak terliur pulak nak makan, tap kena time bulan puasa bersemangat pulak dia membeli hari-hari huhu. Takpe .. janji makan habis ..jangan membazir sudah kan kan kan.

Nak beli murtabak ni pun kena tengok tempat dan orangnya. Ada penjual letak bawang lebih dari daging. Ada yang letak lebih daging dari bawang ..so kena try and error la. Beli sekali kalau sedap boleh repeat lagi. Tapi kalau asyik ngunyah bawang aje ... alamatnya sekali tu je la orang beli!



Lauk berbuka kami ^^




 Hok aloh ... budak kecik ni makan nasi ngan tomyam letak kicap je hehe.

10 comments:

  1. ni dah pesen apa dok menayang makanan ni,grrrrr tau tak aku baca blog ko ni tghari grrrrr ko memang tau nimm huhhhh

    ReplyDelete
  2. wahhhh meriah betul kak long ek dapat buka puasa ngan omak... untunglahhh...hik hik hik...

    ReplyDelete
  3. kak hanim..apebende sardin masak cincuan tu? 1st time dengar ni!! sedappnya tengok sotong sumbat... asben yoorin xdpt nak masakkan sebab kat rumah xde air..sedihhh

    ReplyDelete
  4. Sedapnye nampakk those dishes, tension plak rasa bila tgk haha.. till now still belum berkesempatan berbuka with my family :/

    ReplyDelete
  5. menangis tnegok makanan malaysia. waaa. nak balik malaysia. sedihnya

    ReplyDelete
  6. Ya Allah, terus lapar perut ena dibuatnyaaa. Sedap tengok sotong sumbat tu.

    ReplyDelete
  7. Sotong sumbat tu x pernah lg berjaya makan..teringin da lama..
    Asam pedas ikan parang tu my fevret..walaupun byk tulang tp ikan tu mmg sedap..

    ReplyDelete
  8. kalau di terengganu panggil ketupat sotong

    ReplyDelete
  9. sotong sumbat ~ geram. tak pernah makan lagi. nak buat x reti...
    ikan parang ~ aida x pernah masak ikan ni. sebab byk tulang. anak2 dara x makan. diorang malas makan...

    ReplyDelete

Apa kata korang?