Wednesday, December 02, 2015

# Story Kenit

Pelik Kenapa Ibu Tak Pakai Gincu?


Assalamualaikum!


Memang sejak dari zaman anak dara lagi, aku dah macam ni. Jaaarang sangat nak guna alat solek hatta gincu sekalipun! Dari zaman sekolah, kalau keluar shopping ngan kengkawan, yang lain berbedak, bergincu, berblusher ... tapi aku masih setia guna bedak talkum biasa hehe. Pengaruh rakan sebaya waktu tu tak berapa nak kuat kot, dan aku akui bab makeup memang jauuuuuhhhhhhhhhh sekali ....

Entah la ... nak kata mak tak ajar, mungkin juga. Tapi mak pergi keje dulu pun siap pakai bedak kompak dan gincu Avon lagi! Tapi kenapa aku masih tidak tertarik untuk mengikut jejak mak tu? Dan perangai tu terbawa-bawa sehinggalah aku masuk ke alam pekerjaan. Pernah dulu aku CUBA .... CUBA untuk pakai makeup ke opis, tapi tak selesa la.... tak tahu kenapa hehe. 

Zaman bercinta pun macam tu jugak! Kiranya Pak Jelan memang terpikat pada natural beauty aku la time tu kot wakakakakaka! :p




Bukti budak-budak zaman sekarang lebih advance dari mak dia! Dan ini juga membuktikan gincu aku (tak beli tapi dapat melalui event hehehe) sudah jadi hak milik kekal diaorang hahaha. Aku lebih suka keluar rumah dengan naked face. Aku lebih yakin begini .. hanya pakai bedak rata rata kasi putih sikit dan ok dah! haha ...

Berlainan dengan aku, kakak dan adik pulak sukaaaaaa bereksperimen dengan alat solek. Gincu aku ni pun diaorang yang bawa keluar dari kotak cenderahati yang aku sediakan untuk kumpulkan segala jenis free gift dari mana-mana event yang aku pergi. Kalau tak dikeluarkan, mau tahan 10 tahun lagi gincu tu dalam kotak hehehe ....

Tapi ada juga kalau ke mana-mana event tu aku calitkan jugak barang sedikit gincu kat bibir tu, kasi merah sikittttt je, bak kata kakak hahaha. Kadang-kadang, anak-anakla yang tolong pakaikan gincu kat bibir ibu dalam kereta. Punye la sampai tahap macam tu sekali ....! hehehe ...

Kenapa aku tak suka bermakeup sejak dari dulu? Semuanya sebab kulit aku yang berjerawat dan berminyak! Maklumla, zaman-zaman muda dulu 'kilang minyak' sangat aktif beroperasi, so pakai makeup hanya akan menambahkan masalah kulit yang sedia ada! Tapi sekarang alhamdulillah ... masalah tu dah beransur pulih dengan pencuci muka yang memang jadi rutin harian aku sekarang ni! Takde 'dia' tak lengkap rasa kulit ni. Bila dah cuci muka tu rasa lega sangat, masalah kulit muka berminyak pun dah kurang. Yang pasti aku memang suka gila dengan perubahan kulit sekarang .... walaupun belum sepenuhnya tapi alhamdulillah berkesan! :)

13 comments:

  1. samalah kita anim..hehe..jarang bermake up..

    ReplyDelete
  2. jarang make up, kalau sekali make up mesti cun habis, hihi;)

    ReplyDelete
  3. natural beauty gituu.. hehe .. okay la yg penting yakin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, yakin dengan bedak biasa je ... mungkin sebab dah terbiasa :)

      Delete
  4. Orang tak pernah makeup, bila sekali makeup akan nampak seri nya bertambah-tambah...kalau makeup ambik gambr ye..nak tengok..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah tayang sekali gambar muka bermakeup kat blog, memang nampak lain tapi delete balik pas tu ... hehehe

      Delete
  5. Seronok sangat rasanya kalau kulit kita bersih, dan bahan pencuci muka pula bersesuaian dengan masalah kulit kita. Tapi, memang betullah kalau muka kita bermasalah terutama jerawat dan berminyak, penjagaan rapi diperlukan. Eloklah tak yah pakai apa-apa make-up sebab akan menambah masalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul, kulit berminyak dan berjerawat memang sensitif. Kalau pakai makeup memang bertambah lah jerawat di muka nanti huhu ...

      Delete
  6. saya pon baruuuuuu je terminat ng gincuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  7. Lissa tak suka gincu. suka pakai lip balm sejaa. hehe

    ReplyDelete

Apa kata korang?