ruangiklan
ruangiklan

Saturday, January 17, 2015

Apa Menariknya Join Bengkel Dutch Lady Tahap Kebijaksanaan Si Manja?


Assalamualaikum!

*Sticky post untuk 24 jam*
*Scroll bawah untuk baca entri terbaru*




Kesihatan adalah anugerah yang tidak ternilai harganya, begitu juga dengan anak. Semakin mereka meningkat dewasa, semakin tinggi risiko mereka terdedah dengan pelbagai penyakit. Dan, sebagai ibubapa kita pastinya mahu mereka kekal sihat dan cergas terutama di peringkat awal usia.

Membesarkan dua orang anak perempuan mungkin kedengaran mudah, tapi tidak bagi aku! Antara cabaran terbesar yang perlu aku hadapi adalah apabila anak-anak sudah mula cerewet dan memilih makanan. Tambah bila mereka tahu dalam makanan tu ada sayur atau bawang, pasti akan ditolak awal-awal! 

Ibubapa mana yang tidak mahu anaknya sihat. Sihat bukan sekadar sihat tubuh badan tapi juga sihat dari segi perkembangan mental atau dari istilah saintifiknya perkembangan kognitif


Apa itu perkembangan kognitif?
  • Perkembangan kognitif - kebolehan individu untuk berfikir, memberi pendapat, meamhami, mengingati perkara-perkara yang berlaku di persekitaran masing-masing. Ia melibatkan aktiviti mental seperti ingatan, mengkategori, merancang, menaakul, menyelesaikan masalah, mencipta, berimaginasi dan lain-lain.

  • Teori perkembangan kognitif dipelopori oleh Jean Piaget dan Lev Vygotsky. Pemikiran kognitif memfokuskan kepada cara kanak-kanak belajar dan memproses maklumat. Ini bermakna, ia adalah satu proses memperkembangkan daya fikir dan membina pengetahuan kanak-kanak.

  • Menurut Piaget, proses pemikiran kita berubah secara menyeluruh bermula selepas lahir sehingga kita mencapai kematangan,. Setiap individu akan sentiasa mencuba untuk memahami dan mengadaptasi perubahan-perubahan yang berlaku di persekitaran mereka. Piaget juga telah mengenalpasti empat faktor yang saling berkait yang boleh mempengaruhi proses pemikiran individu iaitu :

  1. Kematangan biologi
  2. Interaksi individu dengan persekitaran
  3. Pengalaman sosial dan,
  4. Keseimbangan. 

  • Menurut prof. Madya Dr. Rohani Bin Abdullah (2003) melalui buku beliau yang bertajuk "Panduan Kognitif Kanak-kanak Prasekolah", kognitif merujuk kepada intelek atau pemikiran individu.




Seperti mana kita memahami akan kepentingan perkembangan mental seiring dengan tumbesaran anak-anak, maka adalah penting untuk kita mengetahui juga tentang peranan pemakanan yang betul agar nutrisi sihat dapat diserap oleh anak-anak kita.


Contoh nutrien yang menyokong perkembangan mental si manja

Secara ringkasnya, setiap peringkat umur mempunyai keperluan nutrien yang berbeza. Sebab itu corak pemakanan anak-anak perlu dititikberatkan supaya nutrien yang diserap dapat dimanfaatkan untuk perkembangan otak yang sihat dan pintar.

Nak tahu banyak lagi tentang kepentingan nutrisi dan kelebihannya untuk anak-anak kita? Jom luaskan lagi ilmu kesihatan si manja dengan menyertai Bengkel Dutch Lady Tahap Kebijaksanaan Si Manja yang akan menemui anda di lokasi dan masa berikut :


Tajuk : Tahap Kebijaksanaan Si Manja. Kebaikan Nutrisi untuk perkembangan Bijak Si Manja

Tarikh : 24 Januari 2015 (Sabtu)

Masa : 10.30am (Pendaftaran bermula dari 9.30am)

Tempat : Auditorium, Connexion@Nexus, Bangsar South
  

Bukan saja anda dapat input berguna dari panel pakar jemputan khas, tapi juga anda berpeluang bertemu dengan Mia Sara, duta rasmi Dutch Lady di bengkel nanti! Wowwwww ... tak sabar nak jumpa Mia ni :)

Aku diberitahu bahawa tempat adalah TERHADSo, cepat-cepatlah daftar untuk bengkel bersama Dutch Lady sebab kalau tak join tersangatla rugi ..! 




Pada yang belum mendaftar, yuran pendaftaran adalah sebanyak RM30 untuk sebuah keluarga/pasangan. Dan, setiap keluarga akan diberikan satu kit Bengkel Dutch Lady Tahap Kebijaksanaan Si Manja yang bernilai RM50!! 

Untuk pendaftaran,

Hubungi talian bebas tol 

1800-22-1233

ATAU 

Emel

mail@bridgespr.com.my


Bayaran boleh dibuat samada melalui tunai atau perbankan melalui talian (online) : 

Bank : Maybank
Nama : Bridges PR &Events Sdn Bhd
Nombor Akaun : 5144-4012-1112


Jangan lupa untuk mendaftar sekarang dan mulakan langkah anak anda dengan sihat! Jumpa anda di sana ye! ^^



Taman Permainan


Assalamualaikum!




Taman permainan .... 'syurga' bagi kakak dan adik di kala cuti sekolah Sabtu & Ahad. Seharian berkurung dalam rumah .... nak juga menghirup udara segar yang tak berapa segar di luar tu kan huhu. 

Kat sini memang banyak pilihan taman permainan. Ada yang boleh main macam-macam, ada yang boleh main sikit je. Yang boleh main sikit tu ada masa barangnya telah rosak atau menjadi mangsa vandalisme orang-orang OTC!

Friday, January 16, 2015

'Kunjungan' Sebentar


Assalamualaikum!




Bukan senang nak tengok haiwan datang menyinggah di meja ni. Lebih-lebih lagi haiwan yang berkaki 6 macam-macam labah-labah ni hehehe. Ni kalau adik tengok ni mau meloncat kegelian dia hehehehe. Tengah dok sibuk melakukan kerja, tetiba kelibat labah-labah yang kecik lagi comei ni muncul di depan mata.

Hati-hati Dengan Orang Yang Tak Dikenali!


Assalamualaikum!




Barangkali ramai yang dah baca tentang cerita ni di Wassap & FB masing-masing. Aku pun baru tahu semalam ... itu pun Pak Jelan yang hantar melalui Wassap. Adoiii ... berderau darah den bila baca ni!

Seriously, perkara sebegini perlu diberi perhatian. Terutama parents yang bergantung pada orang lain untuk amik anak dari sekolah ... termasukla aku! huhu. Tolongla .... mujur pihak sekolah dan orang ramai perasan. Kalau jenis yang pandang sepi? acaner?

Kalendar PLUSMiles Percuma Di Tol Batu Tiga!

  4 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!




Yeaaaaa! Alhamdulillah dapat jugak kalendar 'duduk' ni hehe. Dapat pagi tadi waktu lalu kat Tol Batu Tiga menuju ke KL. Semalam lalu tak de lagi...mungkin diaorg start bagi arini.

Senang sikit bila ada kalendar 'duduk' ni ... nak catat apa-apa aktiviti atau rujuk apa-apa event sepanjang tahun. 

Thursday, January 15, 2015

Semangat Tak Pernah Pudar!

  4 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Masuk hari keempat kakak bersekolah ... semangat masih membara. Seawal hari kedua dah bawa balik homework dan buku teks. Time buat homework jelas dia enjoy walaupun tak sampai seminggu belajar.

Malam tadi rancak dia membuat kerja sekolah ... ibu hanya monitor dari jauh sambil-sambil tolong apa yang patut. Kakak dah independent sekarang ni.... dia akan cuba buat sendiri, kalau soalan tu susah atau tak faham baru rujuk kat aku.


Wednesday, January 14, 2015

Adakah Normal Mempunyai Anak Yang Banyak/Suka Bercakap?


Assalamualaikum!


Aku juga teringin lama dah nak tanya soalan ni hehe. Dalam family, kakak adalah orang yang paling banyak bercakap a.k.a talkative. 

Kakak akan bercakap tentang apa saja yang dia nampak atau jumpa ... everything anything! Setiap kali ada ruang dan peluang dia akan keluarkan soalan-soalan yang boleh mencabar akal dan minda kita untuk menjawabnya haha.

Ibu dah banyak kali terkena ngan kakak masa mula-mula dia start bertanya dulu. Macam mana dia lahir, macam mana adik lahir, kenapa dia keluar kat perut adik keluar kat bawah, kenapa rambut dia tak lurus macam adik blablablabla ... 


Tuesday, January 13, 2015

Biskut Apa Ini?

  3 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!




Ape hal tetiba cerita pasal biskut ni? ... sebenarnya aku dalam mood mengunyah sekarang ni haha. Bukan hari ni je .. hari-hari pun aku ngunyah untuk ilangkan rasa boring hehe. 

Bila pandang biskut ni .. teringat kat warung Pak Yop aritu dia ada sebut 'biskut mayat'! Lama tak dengar istilah 'biskut mayat' hehe. Orang dulu-dulu memang suka bagi nama pelik-pelik kat biskut ni kan. Mak panggil biskut lemak. Bila kawin Pak Jelan gelar biskut ni 'roti kering' ..! And I was like .... what??? ni biskut la bukan roti! Tapi pastu baru aku tau orang Utara memang panggil biskut ni roti! haha. Tapi roti pun dia panggil roti jugak ..! T__T

Kejutan Hari Pertama Persekolahan!

  6 comments    
categories: 

Assalamualaikum!



Hari pertama bersekolah ... all went well alhamdulillah. Adik dengan kawan-kawan barunya dan kakak dengan .... title baru dalam kelas! hehe.

Eksaited nengok parents ngan anak masing-masing semalam. Ada yang happy, ada yang blur, ada yang neves .. tak kurang yang nangis menggugu-gugu cari mak. Pagi kami hantar kakak dulu ke sekolah .. tunggu pun tak lama, pas antar kakak masuk kat pagar kami kuar balik untuk hantar adik pula ke tadika. 

Monday, January 12, 2015

Rombakan Besar-besaran!

  6 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Permulaan awal tahun ... ibu buat rombakan besar-besaran untuk kakak dan adik. Rombakan ape? Haaa ingat menteri kabinet je boleh buat rombakan ke? Ibu pun boleh tau ...!


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.