Friday, January 30, 2015

Bila Anak Mengadu Ditendang ...

Friday, January 30, 2015 10 Comments

Assalamualaikum!


Maksud ditendang disinilah bukanlah budak tu tendang ganas-ganas sampai menangis atau tendang macam nak bergaduh. Cuma kadang-kadang budak-budak ni ada masa dia nak bergurau mungkin tak kena tempat atau dia memang tebiatnya menggunakan tangan atau kaki ngan kengkawan.

Alkisahnya petang semalam si Mira yang tengah pakai kasut sekolah tetiba tepuk belakang seorang budak lelaki di rumah pengasuhnya. Terkejut aku ...! Apasal Mira buat macam tu kat budak tu? Aku assume budak tu baru darjah 1 kot ...bila dia kena tepuk gitu, dia pusing belakang dan cuba nak lututkan Mira tapi bila terpandang aku ..dia tak jadi menoleh kebelakang dan kemudian terus masuk ke dalam rumah!

Aku panggil Mira dan tanya kenapa dia tepuk belakang abang tu? Takkan Mira pun dah pandai membuli orang? Rupanya Mira cerita budak tu selalu tendang dia walaupun Mira tak main ngan dia. Jadi Mira tepukla belakang dia ...!


Bukan Ibu Tak Nak Bawak Motor ....

Friday, January 30, 2015 11 Comments

Assalamualaikum!


gambar hiasan

Anak-anak .... cer bayangkan ibu yang duduk atas motor besar tu :)


Penat dah kena perli ngan anak-anak. Sedih gak hati ni bila mengenangkannya .... ((haha))! Kalau dalam kereta aku duduk kat seat penumpang samada depan atau belakang ... kalau terpandang orang perempuan sedang menunggang motor aku mesti tengok dia sampai hilang dari pandangan.

Tengok bukan sebab ape ... tapi sebab aku kagum! Kagum ngan orang perempuan yang boleh menunggang motor. Seriously, aku berharap aku boleh menunggang motor seperti diaorg! Pergi balik keje naik motor... meronda ngan anak naik motor. Tapi hati aku tak se'kering' mereka .... means berani la! hehe.

Thursday, January 29, 2015

Hamil Anak Ketiga Boleh Jadi Gemuk?

Thursday, January 29, 2015 22 Comments

Assalamualaikum!




Pengalaman mengandungkan dua orang anak serta bersalin secara c-zer dan normal tidak cukup untuk menjadikan badan aku berisi atau gemuk. Kenaikan berat badan aku dari 45kg masa mengandungkan kakak dulu naik sehingga 65kg di akhir trimester hanya mampu bertahan selama 9 bulan 10 hari je hehe.

Tempoh pantang 44 hari dengan pantang yang strict giler dari mak sekejapan je dapat menurunkan kembali berat badan ni. Disebabkan c-zer .... segalanya disekat! Makan ... nak pulak makanan sedap-sedap macam sup tulang ngan ikan tenggiri masak kicap ((hehe)) semua pun tak boleh sentuh. Menyusu badan pulak tu ... lagi cepat turun!

2 Tempat Paling Kerap Dikunjungi Di Sekolah!

Thursday, January 29, 2015 7 Comments
Assalamualaikum!

Anak-anak dah masuk alam persekolahan, ibubapa adalah insan paling gumbira dan paling teruja. Bagi anak-anak yang sekolah menengah, mungkin 'gejala' ini tidak begitu kronik untuk dibincangkan tapi bila melibatkan anak-anak di sekolah rendah (melalui pengalaman sendiri) rasanya, ini boleh ditambah dalam senarai 'benda yang boleh buat ibu pening'! hehe.

Bila kakak melangkah ke sekolah rendah, dia sangat teruja dengan banyak perkara! Sekolah yang dulunya (tadika) kecil dan hanya ada beberapa bilik, tapi sekarang di sekolah rendah, dia boleh turun naik tangga 'memanjangkan' kaki meneroka bilik darjah, bilik guru, kantin even toilet! haha. Tak heran ... sebab ibunya pun dulu macam tu. I guess korang pun sama gak kan ... siap cikgu ada buat tour untuk murid darjah 1 dulu.

Wednesday, January 28, 2015

Surat Lukisan

Wednesday, January 28, 2015 11 Comments

Assalamualaikum!




Lately semangat kakak lebih ke arah melukis. Semuanya bermula bila dia tengok satu video kat Youtube orang melukis gambar muka Harry Potter yang hampir serupa dengan gambar sebenar. Ibu cakap lukisan ni tak 'power' lagi kak. Pastu ibu tunjuk satu lagi video 'sand art' yang melukis guna pasir ....terus dua beradik ni terpegun! hehe

Ibu mengaku bab lukis melukis, sketching ni memang ibu agak ke'lemah'an sikit. Mungkin sebab ibu kurang latihan semasa kecil walhal mak ngah (akak) memang pandai melukis. Tapi entah kenapa bakat itu takda dalam diri ibu hehe.

Tuesday, January 27, 2015

Peluklah Isterimu

Tuesday, January 27, 2015 18 Comments

Assalamualaikum!


Amboi amboiii tajuk kontroversi sangat ni! haha. Ini bukan nak citer kisah peribadi i minta dipeluk suami ye. Tak baik citer begitu ... tak sesuaiiiiii! Sekali sekala kita 'tukar angin' la citer pasal hubungan suami isteri kan hehe.

Dalam family, pelukan adalah sesuatu yang perlu ada dan wajib dibuat. Siapa yang paling kerap korang peluk? anak? ibu? ayah? suami? isteri? 

Pelukan adalah satu cara kita menzahirkan rasa kasih dan sayang pada orang yang kita peluk tu. Kalau yang suami isteri masih belum ada anak, maka pasangan kitalah orang yang kita kena peluk setiap hari. Kalau ada anak-anak, peluklah anak-anak, suami dan isteri sekali.

Peluk ada macam- macam jenis cara. Ada suka peluk pasangan dari belakang. Ada suka peluk anak bila anak berlari ke arah dia. Macam-macam cara ....


gambar hiasan

Monday, January 26, 2015

Rotan Anak

Monday, January 26, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!


Citer pasal rotan .... sapa yang tak pernah kena rotan? Kebanyakkan dari kita pernah dirotan, dihanger atau ditali pinggangkan masa kecik dulu betul tak? Bukan aku nak kata, bila kena rotan tu dah besar baru jadi orang ...tak. Mungkin pada orang lain dengan cara dia dirotan dulu, sekarang dia jadi lebih baik atau telah berjaya. Mungkin pada orang lain, bila lihat tanda berbirat kesan kena rotan tu, dia jadi insaf dan tak mau melakukan kesilapan yang sama lagi.

Itu dulu punye story .... budak-budak dulu.

Akibat Keterlupaan Seorang Ibu

Monday, January 26, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!





Bonus dah dapat ... gaji dah habis ((hehe)), habis tu apa lagi alasan yang boleh aku gunakan untuk pertahankan diri kali ni? hehe. 

Malam semalam semua pakat nak bangkit awai. Aku cakap kalau ibu bagi salam 3 kali tak bangkit jugak memang siap dua-dua! Kakak pulak cakap kalau kakak kejut ibu tak bangkit-bangkit ibu nak buat apa? Takde maknenye eh .... memang ibu yang selalu kena bangkit awai punnnnnn.

Budak Baik

Monday, January 26, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!

Budak baikkkkk .... bila dicakapkan elok-elok memanglah kebiasaannya payah nak ikut. Bila dimarah tahu pulak sentap. Bila ditegur jangan berlari jangan berlari ... telinga tu tak berapa nak dengar sebab seronok sangat berlari, bila dah jatuh terjelepuk atas batu tar ...haaaaaa baru nak sedor diri!


Friday, January 23, 2015

Suka Cerita Nabi-nabi & Terjemahan Dari Surah Pendek

Friday, January 23, 2015 0 Comments

Assalamualaikum!


Dah dua malam kami sama-sama menelaah terjemahan surah pendek yang kakak belajar di sekolah. Habis keje sekolah ... dia akan bawa kuar buku hafazan Quran darjah 2 dan duduk di atas katil. Adik pun ikut duduk sebelah.

Aku yang baru selesai gosok baju sekolah dia dipanggil untuk join sekali.

"Buu... kakak suka la baca cerita-cerita Nabi ni bu ...Boleh tak bu ceritakan pasal surah ni. Kakak belajar surah ni kat sekolah tadi"

Itulah kakak ... memang suka membaca terutama kisah-kisah yang belum pernah dia dengar dan tentu sekali pasal Nabi-nabi. Dia dah jatuh cinta ngan kisah Nabi-nabi tapi macam tak berapa faham bila baca terjemahan dari surah tu. Lalu aku la tempat bertanya dan menjadi tukang ceritanya.


gambar hiasan

Thursday, January 22, 2015

Pengalaman Cari Kerja

Thursday, January 22, 2015 7 Comments

Assalamualaikum!

Terbaca satu artikel dari SINI tentang graduan yang masih merungut tak dapat kerja walaupun bergelar graduan yang memiliki diploma serta ijazah dari universiti. Memang diakui itulah masalah utama bagi mereka-mereka yang mengalaminya bertahun-tahun!

Bayangkanlah dengan semakin ramainya graduan fresh yang baru keluar, tapi tak sampai 10% pun yang dapat kerja. Malah mereka sanggup bekerja di pasaraya atau di plaza tol asalkan ada kerja! Habis nak bayar PTPTN dengan apa? Ini pun berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku terhadap sedara mara terdekat.



Novel Kanak-kanak EJ12 Girl Hero

Thursday, January 22, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!




Selamat pagi semua yang sedang membaca. Hari ni badan dah ok sikit...tapi masih batuk dan hidung selsema. Minum pun sekadar air teh je untuk kasi hilang rasa pahit lidah ni. Harap tenghari kang beransur ok sikit. 

Cerita semalam ... satu bungkusan ringan sampai ke mejaku. Pegang sekali dah tahu dah ..ini mesti buku! hehe. 

Wednesday, January 21, 2015

Nurul Hazwani

Wednesday, January 21, 2015 9 Comments

Assalamualaikum!




Tahun ni kakak dah 8 tahun. Dah besar dah anak ibu yang sulung ni. Masuk minggu ke dua persekolahan, ibu tengok so far so good. Takde lagi insiden culture shock seperti tahun lepas hehe. Dan ibu harap sepanjang tahun ni, kakak dapat menghabiskan sesi persekolahan dengan happy dan tenang. 

Ibu pun tak risau banyak sebab kakak dah boleh berdikari sikit terutama bab menyiapkan homework. Kalau perlu bantuan pun time nak nyusun buku sebab kat jadual tu cikgu suka tulis nama subjek ikut shortform. Jenuh ibu nak mikior ape benda buku yang sepatutnya kakak kena bawa. Bila ibu tanya kakak ... kakak pun blur! Ha baguslah ... mak blur anak pun blur hehe.

Tuesday, January 20, 2015

Rahsia Telur Dadar Jadi Sedap!

Tuesday, January 20, 2015 9 Comments

Assalamualaikum!

Sabtu lepas demam kakak kembali ..! Khamis sebelumnya dah mc sehari ... haihhh baru bulan Januari dah mc ye kak hehe. Patutnya pagi tu ada sambutan maulidur rasul di sekolahnya, tapi aku tak benarkan dia pergi sebab suhu badan naik. Kesian kakak ... berkobar-kobar dia nak pergi tapi dah ibu tak benarkan atas sebab kesihatan, maka terpaksa turutkan.

Dalam tak sihatnya tu, sempat lagi dia bukak soalan kat ibu ...

Bu ... kakak tak pergi maulidur rasul ni camna kakak nak selawat nanti?

Sayang ... nak selawat tak semestinya kena tunggu maulidur rasul, dan tak semestinya kena buat ramai-ramai  dan tak semestinya di masjid. Dimana-mana pun kakak boleh berselawat ... even kakak tengah baring-baring tengok tv pun masih boleh selawat. Macam yang ibu selalu cakap, luangkan masa 5 minit tuk selawat ke atas Nabi .. itu pun dah cukup kak. Dah ... kakak just rehat, nanti ibu cakap ngan cikgu kenapa kakak tak dapat pergi ..ok

Pastu barulah dia rasa lega sikit.


Tanda-tanda Badan Tak Sihat

Tuesday, January 20, 2015 5 Comments

Assalamualaikum!

Cuaca dah tak menentu sekarang ni. Kalau bulan lepas hujan lebat, suhu pun sejuk. Tapi bulan ni terasa dah kepanasannya. Even malam pun panas sekarang ni, tak hairanlah kalau ramai yang ngadu tak sihat kebelakangan ni.

Minggu lepas kakak tak sihat, minggu ni berjangkit kat ibunya. Dari malam Sabtu aku bertahan sampai malam Ahad ... mula-mula batuk ngan selsema je. Pastu melarat ke demam dan sesak nafas. Buat keje sikit sesak nafas. Berjalan dalam rumah jadi sesak nafas. Baring tak kena ... mengiring tak kena. Satu-satunya posisi yang selesa bagi aku ialah menonggeng! Dalam keadaan menonggeng tu la baru pernafasan aku clear.

Monday, January 19, 2015

Satay Ikan Snek Yang Menggiurkan!

Monday, January 19, 2015 9 Comments

Assalamualaikum!




Inilah yang dinamakan ... SEKSI! haha. Time nak tunggu kakak balik dari sekolah agama petang, ada sorang brader ni jual satay ikan depan sekolah. Kalau ikutkan marketing strategy, ko jual la apepun depan sekolah nescaya memang laku! hahaha. Inikan pulak satay ikan ... dah la brader tu sorang je yang menjual di situ memang haruslah laku.

Time sekolah rendah lagi aku dah merasa kesedapan satay ikan ni. Bukan satay dia je yang harus sedap tapi sos kuah tu harus mantop! Punyela sedap sos kuah tu aku hirup sampai habis! hehe.

Saturday, January 17, 2015

Apa Menariknya Join Bengkel Dutch Lady Tahap Kebijaksanaan Si Manja?

Saturday, January 17, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!

*Sticky post untuk 24 jam*
*Scroll bawah untuk baca entri terbaru*




Kesihatan adalah anugerah yang tidak ternilai harganya, begitu juga dengan anak. Semakin mereka meningkat dewasa, semakin tinggi risiko mereka terdedah dengan pelbagai penyakit. Dan, sebagai ibubapa kita pastinya mahu mereka kekal sihat dan cergas terutama di peringkat awal usia.

Membesarkan dua orang anak perempuan mungkin kedengaran mudah, tapi tidak bagi aku! Antara cabaran terbesar yang perlu aku hadapi adalah apabila anak-anak sudah mula cerewet dan memilih makanan. Tambah bila mereka tahu dalam makanan tu ada sayur atau bawang, pasti akan ditolak awal-awal! 

Ibubapa mana yang tidak mahu anaknya sihat. Sihat bukan sekadar sihat tubuh badan tapi juga sihat dari segi perkembangan mental atau dari istilah saintifiknya perkembangan kognitif


Apa itu perkembangan kognitif?
  • Perkembangan kognitif - kebolehan individu untuk berfikir, memberi pendapat, meamhami, mengingati perkara-perkara yang berlaku di persekitaran masing-masing. Ia melibatkan aktiviti mental seperti ingatan, mengkategori, merancang, menaakul, menyelesaikan masalah, mencipta, berimaginasi dan lain-lain.

  • Teori perkembangan kognitif dipelopori oleh Jean Piaget dan Lev Vygotsky. Pemikiran kognitif memfokuskan kepada cara kanak-kanak belajar dan memproses maklumat. Ini bermakna, ia adalah satu proses memperkembangkan daya fikir dan membina pengetahuan kanak-kanak.

  • Menurut Piaget, proses pemikiran kita berubah secara menyeluruh bermula selepas lahir sehingga kita mencapai kematangan,. Setiap individu akan sentiasa mencuba untuk memahami dan mengadaptasi perubahan-perubahan yang berlaku di persekitaran mereka. Piaget juga telah mengenalpasti empat faktor yang saling berkait yang boleh mempengaruhi proses pemikiran individu iaitu :

  1. Kematangan biologi
  2. Interaksi individu dengan persekitaran
  3. Pengalaman sosial dan,
  4. Keseimbangan. 

  • Menurut prof. Madya Dr. Rohani Bin Abdullah (2003) melalui buku beliau yang bertajuk "Panduan Kognitif Kanak-kanak Prasekolah", kognitif merujuk kepada intelek atau pemikiran individu.




Seperti mana kita memahami akan kepentingan perkembangan mental seiring dengan tumbesaran anak-anak, maka adalah penting untuk kita mengetahui juga tentang peranan pemakanan yang betul agar nutrisi sihat dapat diserap oleh anak-anak kita.


Contoh nutrien yang menyokong perkembangan mental si manja

Secara ringkasnya, setiap peringkat umur mempunyai keperluan nutrien yang berbeza. Sebab itu corak pemakanan anak-anak perlu dititikberatkan supaya nutrien yang diserap dapat dimanfaatkan untuk perkembangan otak yang sihat dan pintar.

Nak tahu banyak lagi tentang kepentingan nutrisi dan kelebihannya untuk anak-anak kita? Jom luaskan lagi ilmu kesihatan si manja dengan menyertai Bengkel Dutch Lady Tahap Kebijaksanaan Si Manja yang akan menemui anda di lokasi dan masa berikut :


Tajuk : Tahap Kebijaksanaan Si Manja. Kebaikan Nutrisi untuk perkembangan Bijak Si Manja

Tarikh : 24 Januari 2015 (Sabtu)

Masa : 10.30am (Pendaftaran bermula dari 9.30am)

Tempat : Auditorium, Connexion@Nexus, Bangsar South
  

Bukan saja anda dapat input berguna dari panel pakar jemputan khas, tapi juga anda berpeluang bertemu dengan Mia Sara, duta rasmi Dutch Lady di bengkel nanti! Wowwwww ... tak sabar nak jumpa Mia ni :)

Aku diberitahu bahawa tempat adalah TERHADSo, cepat-cepatlah daftar untuk bengkel bersama Dutch Lady sebab kalau tak join tersangatla rugi ..! 




Pada yang belum mendaftar, yuran pendaftaran adalah sebanyak RM30 untuk sebuah keluarga/pasangan. Dan, setiap keluarga akan diberikan satu kit Bengkel Dutch Lady Tahap Kebijaksanaan Si Manja yang bernilai RM50!! 

Untuk pendaftaran,

Hubungi talian bebas tol 

1800-22-1233

ATAU 

Emel

mail@bridgespr.com.my


Bayaran boleh dibuat samada melalui tunai atau perbankan melalui talian (online) : 

Bank : Maybank
Nama : Bridges PR &Events Sdn Bhd
Nombor Akaun : 5144-4012-1112


Jangan lupa untuk mendaftar sekarang dan mulakan langkah anak anda dengan sihat! Jumpa anda di sana ye! ^^



Taman Permainan

Saturday, January 17, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!




Taman permainan .... 'syurga' bagi kakak dan adik di kala cuti sekolah Sabtu & Ahad. Seharian berkurung dalam rumah .... nak juga menghirup udara segar yang tak berapa segar di luar tu kan huhu. 

Kat sini memang banyak pilihan taman permainan. Ada yang boleh main macam-macam, ada yang boleh main sikit je. Yang boleh main sikit tu ada masa barangnya telah rosak atau menjadi mangsa vandalisme orang-orang OTC!

Friday, January 16, 2015

'Kunjungan' Sebentar

Friday, January 16, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!




Bukan senang nak tengok haiwan datang menyinggah di meja ni. Lebih-lebih lagi haiwan yang berkaki 6 macam-macam labah-labah ni hehehe. Ni kalau adik tengok ni mau meloncat kegelian dia hehehehe. Tengah dok sibuk melakukan kerja, tetiba kelibat labah-labah yang kecik lagi comei ni muncul di depan mata.

Hati-hati Dengan Orang Yang Tak Dikenali!

Friday, January 16, 2015 5 Comments

Assalamualaikum!




Barangkali ramai yang dah baca tentang cerita ni di Wassap & FB masing-masing. Aku pun baru tahu semalam ... itu pun Pak Jelan yang hantar melalui Wassap. Adoiii ... berderau darah den bila baca ni!

Seriously, perkara sebegini perlu diberi perhatian. Terutama parents yang bergantung pada orang lain untuk amik anak dari sekolah ... termasukla aku! huhu. Tolongla .... mujur pihak sekolah dan orang ramai perasan. Kalau jenis yang pandang sepi? acaner?

Thursday, January 15, 2015

Semangat Tak Pernah Pudar!

Thursday, January 15, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!

Masuk hari keempat kakak bersekolah ... semangat masih membara. Seawal hari kedua dah bawa balik homework dan buku teks. Time buat homework jelas dia enjoy walaupun tak sampai seminggu belajar.

Malam tadi rancak dia membuat kerja sekolah ... ibu hanya monitor dari jauh sambil-sambil tolong apa yang patut. Kakak dah independent sekarang ni.... dia akan cuba buat sendiri, kalau soalan tu susah atau tak faham baru rujuk kat aku.


Wednesday, January 14, 2015

Adakah Normal Mempunyai Anak Yang Banyak/Suka Bercakap?

Wednesday, January 14, 2015 8 Comments

Assalamualaikum!


Aku juga teringin lama dah nak tanya soalan ni hehe. Dalam family, kakak adalah orang yang paling banyak bercakap a.k.a talkative. 

Kakak akan bercakap tentang apa saja yang dia nampak atau jumpa ... everything anything! Setiap kali ada ruang dan peluang dia akan keluarkan soalan-soalan yang boleh mencabar akal dan minda kita untuk menjawabnya haha.

Ibu dah banyak kali terkena ngan kakak masa mula-mula dia start bertanya dulu. Macam mana dia lahir, macam mana adik lahir, kenapa dia keluar kat perut adik keluar kat bawah, kenapa rambut dia tak lurus macam adik blablablabla ... 


Tuesday, January 13, 2015

Biskut Apa Ini?

Tuesday, January 13, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!




Ape hal tetiba cerita pasal biskut ni? ... sebenarnya aku dalam mood mengunyah sekarang ni haha. Bukan hari ni je .. hari-hari pun aku ngunyah untuk ilangkan rasa boring hehe. 

Bila pandang biskut ni .. teringat kat warung Pak Yop aritu dia ada sebut 'biskut mayat'! Lama tak dengar istilah 'biskut mayat' hehe. Orang dulu-dulu memang suka bagi nama pelik-pelik kat biskut ni kan. Mak panggil biskut lemak. Bila kawin Pak Jelan gelar biskut ni 'roti kering' ..! And I was like .... what??? ni biskut la bukan roti! Tapi pastu baru aku tau orang Utara memang panggil biskut ni roti! haha. Tapi roti pun dia panggil roti jugak ..! T__T

Kejutan Hari Pertama Persekolahan!

Tuesday, January 13, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!



Hari pertama bersekolah ... all went well alhamdulillah. Adik dengan kawan-kawan barunya dan kakak dengan .... title baru dalam kelas! hehe.

Eksaited nengok parents ngan anak masing-masing semalam. Ada yang happy, ada yang blur, ada yang neves .. tak kurang yang nangis menggugu-gugu cari mak. Pagi kami hantar kakak dulu ke sekolah .. tunggu pun tak lama, pas antar kakak masuk kat pagar kami kuar balik untuk hantar adik pula ke tadika. 

Monday, January 12, 2015

Saturday, January 10, 2015

Bila Gula Melaka Disangka .....

Saturday, January 10, 2015 10 Comments

Assalamualaikum!


Kalau warna merah disangkanya cili .. kalau hitam disangkanya...?haha. Alkisah malam tadi kakak request tau fu fa ...maka kami pun singgah pasar malam seksyen 25, Taman Sri Muda.

Nak itu .. nak itu! sambil jari tunjuk ke arah tau tu fa.


Thursday, January 08, 2015

Hajat Seorang Anak!

Thursday, January 08, 2015 20 Comments

Assalamualaikum!




Tau tak apa yang paling menggembirakan hati seorang mak atau ibu? Ialah bila anaknya memuji masakan ibunya yang paling sedap di donia! haaaa hehe. Walaupun yang kita masak tu simple mimple tapi itulah yang sedap di tekak diaorg. 

Projek malam tadi .... projek menunaikan hajat seorang anak yang dah lamaaaa mengidam nak makan sesuatu yang dimasak sendiri oleh ibunya hehe. Adehh ... bunyi cam 'kejam' je kan. Bunyi cam ibunya dah lama tak ke dapur memasak ... tapi hakikatnya ari-ari balik keje baling beg terus berlari ke dapur. Ok ok part baling beg tu bukan cerita sebenar haha.

FAHAMI NUTRISI ANAK ANDA DENGAN DUTCH LADY

Thursday, January 08, 2015 7 Comments
Assalamualaikum!

*Sticky post untuk 24 jam*
*Scroll bawah untuk baca entri baru*


Perkara penting dalam membesarkan anak-anak adalah menjaga dan memastikan mereka sihat dan ceria.

Sebagai ibubapa kita tentunya inginkan yang terbaik buat anak-anak kita. Sejak dari dalam kandungan sehinggalah mereka dilahirkan, setiap aspek kehidupan mereka menjadi keutamaan kita. sebagai ibu kepada dua orang anak yang sedang meningkat dewasa, aku juga tidak mahu mereka terlepas dari mendapat nutrisi yang secukupnya dari pemakanan seharian.




Nutrisi pemakanan sangat penting kepada tumbesaran fizikal dan mental anak-anak kita. Bayangkan jika anak-anak kita kurang nutrisi, sudah tentu ia akan memberi kesan buruk terhadap kesihatan mereka. Bila anak-anak tak sihat, kita pun rasa tak bersemangat nak melakukan kerja lain betul tak.

Sedikit fakta mengenai NUTRISI :
  • Menurut SEANUTS atau Southeast Asian Nutrition Surveys, nutrisi memberi impak terhadap kepintaran atau IQ kanak-kanak
  • Ketika mental kanak-kanak berkembang secara berperingkat, adalah penting untuk ibubapa mengawasi pencapaian perkembangan minda serta membantu mereka membesar dengan lebih baik dan lebih bijak dengan menyediakan khasiat pemakanan yang sesuai pada setiap peringkat.

Penyediaan nutrisi pemakanan amat penting pada setiap peringkat umur. Terutama untuk anak-anak yang sedang membesar dan aktif. Bila tubuh sihat dan aktif, ini bermakna mereka telah mendapat kebaikan dari nutrisi pemakanan yang kita sediakan.

Untuk lebih memahami kepentingan dan manfaat nutrisi pemakanan anak-anak kita, Dutch Lady akan mengadakan bengkel yang penuh informasi serta menyeronokkan di mana pakar akan berkongsi maklumat dan pemahaman tentang perkembangan mental si manja.

Ibubapa yang mempunyai anak berumur 1 hingga 6 tahun berpeluang mempelajari cara untuk mengoptimumkan perkembangan mental si manja dengan gaya pemakanan yang sesuai. Dan semua ini akan dikongsikan oleh 3 orang panel pakar dalam bidang Psikologi, Pemakanan dan Pediatrik.



Dr. Alvin Ng


Dr. Yong Junina Fadzil



Prof. Dr. Poh Bee Koon



Bagaimana nak sertai bengkel bersama Dutch Lady?

Tajuk : Tahap Kebijaksanaan Si Manja. Kebaikan Nutrisi Perkembangan Bijak Si Manja

Tarikh : 24 Januari 2015, Sabtu

Masa : 10.30 a.m (Pendaftaran bermula dari 9.30 a.m)

Tempat : Auditorium, Connexion@Nexus, Bangsar South


Yuran pendaftaran sebanyak RM30 untuk sebuah keluarga/pasangan. Setiap keluarga yang menyertai akan menerima SATU kit Bengkel Tahap Kebijaksanaan Dutch Lady yang bernilai RM50!

Ibubapa yang berminat boleh mula mendaftar sekarang. Untuk pendaftaran,

Sila hubungi talian bebas tol : 1800-22-1233

Emel : mail@bridgespr.com.my

Bayaran boleh dibuat ke akaun bank penganjur bengkel melalui tunai atau perbankan dalam talian :

Bank : Maybank 
Nama : Bridges PR & Events Sdn Bhd
Nombor Akaun : 5144-4012-1112

Anda dan simanja juga turut berpeluang mempelajari teknik untuk meningkatkan kemahiran pembelajaran melalui latihan Speedsmart. Nak tahu apa itu Speedsmart? Kenalah mendaftar sekarang juga! ^^

Jom sama-sama kita sertai bengkel Dutch Lady dan ambil ilmu sebanyak yang mungkin demi perkembangan mental yang baik untuk anak-anak kita. Semestinya nutrisi untuk perkembangan bijak si manja.




Wednesday, January 07, 2015

Suka Naik Train!

Wednesday, January 07, 2015 9 Comments

Assalamualaikum!


Bila tau nak naik train pagi tadi .. melompat dua-dua bangkit dari tido hehe. Kalau dengar pasal bas atau train memang dua beradik ni teruja lain macam! Katanya best naik bas ngan train ... besar ... boleh berdiri lama-lama hahaha.


Tuesday, January 06, 2015

Monday, January 05, 2015

Oh Baju Sukanku!

Monday, January 05, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!

Dalam dok godek baju-baju dalam plastik hitam ... terjumpa plak baju sukan time sekolah menengah. Tak sangka di dalam plastik letaknye ye ... huhu. Dari darjah satu sampai form 5 ...inilah kaler baju sukan aku hehe. 

Bila dikenang sukan time sekolah ... haihh ... sedih bunyinye hehehe. Aku bukan kaki bersukan ... walaupun hakikatnya badanku kurus kakiku panjang. Hampeh kan ...hahaha! 



Malu Tapi Mahu ....

Monday, January 05, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!

Petang semalam bawa dua beradik ni gi main kat taman permainan. Dari rumah berkobar-kobar nak main ... siap ajak ibu jogging lagi! Tapi bila sampai sana ... hurmm masing-masing melekat kat ibu hehe. Rupanya diaorg malu ... tengok budak-budak lain main kat situ. Malu nak bercampur kekdahnya ....

Gi la main kat sana ... ibu tunggu sini.

Taknak ... ramai orang. Jom la ... ibu ikut sekali ...

Ish ... ibu duduk sini je la. Kakak dan adik gi main kat sana. Kawan ramai tu ... mana tau kakak dan adik dapat kawan baru arini.

Dua-dua tak berganjak ... dok melekat lagi kat sebelah aku hehe. Terpaksa la aku bangun dan iring diaorg ke tempat tu. Barulah diaorg nak panjat tangga gelungsur huhu. Yang kakak nak main gayut-gayut ... tetiba disapa dua orang budak kat situ. 


Sunday, January 04, 2015

Saturday, January 03, 2015

Friday, January 02, 2015

Thursday, January 01, 2015

Soalan Pertama Tahun Baru 2015!

Thursday, January 01, 2015 11 Comments

Assalamualaikum!



Alhamdulillah ...2014 telah berlalu walaupun pelbagai peristiwa sedih masih menyelubungi kita semua sepanjang tahun. Sungguh 2014 mempunyai lebih dari 1001 rentetan kisah dan onak ranjau yang pastinya akan dikenang sepanjang hayat sebagai sejarah hitam. 

Adakah kita terlupa sesuatu barangkali? Terlalu leka dalam kenikmatan dunia hingga Allah menguji kita sehebat ini? Hurm ... 

************************************************************