ruangiklan
ruangiklan

Friday, February 13, 2015

Luncheon Di Restoran Kapitan


Assalamualaikum!

Tergerak pulak kaki ni menerjah AmCorp Mall hari ni. Mentang-mentang semalam dah gaji, harini berani la nak jejak kaki di sana kan huhu. Kali ni aku lunch kat Restoran Kapitan kat Ground Level, AmCorp. Kak Tun la dok canang kata mee kari kat sini sedap, so harini jom ikut Kak Tun makan sana ye!


Inilah restorannya .. Restoran Kapitan terletak di Ground Level. Ni first time aku makan kat sini, memandangkan Kak Tun kata mee kari sini memang recommended so why not aku cuba kan hehe. 

Lelaki

  6 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




Langit tak secerah seperti kebiasaannya sejak seminggu lalu. Lebih suram dalam dua tiga hari yang lepas. Mendung tapi tak hujan ... panas tapi langit kelam. Dan malam tadi, rembesan hujan lebat membasahi lantai bumi. Rupa-rupanya murobbi kami telah pergi menghadap Ilahi ....

Belum pun hilang kesedihan di atas pemergian tokoh pengulas sukan arwah petang semalam ... kita dikejutkan pula dengan pemergian tokoh ulama, murobbi kesayangan Tok Guru Niz Aziz pada sebelah malam.

Thursday, February 12, 2015

Peraturan Gajet

  5 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Pemantauan berterusan menunjukkan perubahan yang baik bagi permulaan tahun 2015. Wah! macam buat marketing report pulak ye hehe. Alhamdulillah ... sekarang dah masuk pertengahan bulan kedua tahun 2015, kakak dan adik sudah boleh 'hidup' tanpa gajet! haha. Bukan sepenuhnya .. tetapi dalam tempoh yang telah ditetapkan oleh aku.

Sejak tahun lepas lagi, aku telah menguatkuasakan peraturan WAJIB untuk dua beradik ni. Apakah peraturan itu? No gadgets on school days. Isnin sampai jumaat tak dibenarkan untuk mengadap iPad, henpon atau laptop. Memula berkuatkuasanya peraturan ni, dua beradik tu agak payah nak ikut. Ada masanya aku dapat tangkap kakak atau adik sorok-sorok main game dalam iPad haha. Bila ibu dapat tau ape lagi ... kembangla segala rerambut yang ada macam mak singa! haha.



Jom Pergi London!

  9 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


"buu... nantikan bulan disember kakak dah ada duit ... katakan kakak ada lima ribu ibu ada seribu ... kita gi london nak?"

Tanjat ibu gegurl semalam bila kakak ajukan soalan tu haha. Tetiba fefeeling london ni apeke heinye anak dara sulung aku ni? Speaking london pun tak lepas level lagi dah nak pasang angan jejak kaki ke sana hehe.


Wednesday, February 11, 2015

Aku & Kembar

  12 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Sebagai anak bongsu dari 3 beradik, hidup aku agak sunyi la time kecik-kecik dulu. Ye la ... teman bermain dalam umah takda! Nak bermain nak bergelak kena turun bawah jumpa kengkawan hehe. Jarak umur antara aku dan kakak dan abg aku hampir 8-9 tahun ... so pergaulan tu tak berapa nak mesra alam sangat time tu haha.

Ye la .. time tu diaorg dah dewasa tapi adik bongsu diaorg ni masih kebudak-budakan. Time aku remaja diaorg dah kuar bekerja dan ada kehidupan sendiri. Dan aku selalu jadi 'orang gaji' tak berbayar tuk abg aku dulu. Time nak makan nasi dia akan panggil aku suh amikkan nasi dan lauk tuk dia. Grrrr .... hahaha! Tapi takde plak aku memberontak atau menjawab dia seingat aku hehe. Ikut je la ape abg tu suruh buat .... budak-budak lagi kan! Haih ... senang-senang kena buli T__T


Terjebak Dengan Feast of Gods!


Assalamualaikum!

Last drama Korea yang aku tengok ialah citer Full House. Citer ni rasanya semua orang tahu dop. Sapa hero dan heroinnya jangan tanya aku, sebab aku tak amik port sangat pasal profile diaorg hehe. Boleh tahan best jugak citer dia, tapi selain citer dia lagu tema citer ni pun aku suka. Tapi suka-suka gitu je la ... takda la sampai nak menghafal senikata bagai! huhu.




Sebetulnya, aku bukan peminat citer drama Korea ni. Maksud aku, aku bukan peminat tegar ...! Yang mana jalan citer tak lembap atau boring sangat tu aku tengok la hehe. Citer Korea ni kalau ko nak faham dan layan bebetul, ko kena tengok dari awal. Kalau ko tengok dah separuh episod ... alamat memang ko tak faham la kenapa citer dia jadi begitu dan begitu hehe. 

Tuesday, February 10, 2015

Silap Percaturan!

  16 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Keluar mulut singa masuk mulut buaya! Haaa gitulah alkisah hikayat petang semalam haha. Inilah punca utama kenapa aku 'lari' ke Kuantan 10 tahun yang lalu! Aku rela tinggalkan KL .. tempat aku membesar semata-mata nak lari dari 'masalah' yang satu ni!

Indahnya kehidupan di Kuantan ... rumah sebelah pangkalan TUDM. Jarak opis dengan rumah hanya 5 minit! Time tu aku takda kereta lagi .. baru nak mula membina kerjaya tetap di sana. Pergi keje hanya dengan berbasikal!

Tak pernah aku malu pergi keje ngan basikal. Malah aku rasa bebas dan sihat! Keje syif pagi naik basikal, keje syif malam naik basikal. Umah ngan opis bukan jauh sangat .... tak sampai 2km pun ... hanya perlu lepasi pemeriksaan provos di pintu masuk belakang. Tapi kalau pintu belakang tutup, aku terpaksa berbasikal ke pintu gerbang utama di depan. Kalau kayuh basikal tepi jalan tu, lori lalu memang bergoyang-goyang basikal aku hehe.

Oh kenangan ... kehidupan sederhana di sana mengajar aku untuk sentiasa bersyukur dengan apa yang aku miliki. Moga aku tak lalai dengan kesenangan duniawi.

Transfer ke KL .. semuanya berubah! Well, aku memang patut dah jangka semua ni. Situasi trafik di KL ni memang takkan pernah berubah. 


Bila Mira Beli Sendiri

  7 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




Bakat terkini yang makin terserlah dari hari ke hari. Inilah kepandaian terbaru my kenit yang berumur 6 tahun ini. Sekarang dah pandai menyopping sendiri dahhhh ...! Sejak duduk di transit baru ni, adik semakin bijak menggunakan kuasa membelinya hehe.

Monday, February 09, 2015

Sama-sama Beringat!


Assalamualaikum!



Hurmm ... tak siapa minta tragedi sebegini menimpa diri dan keluarga. Dalam kita berhati-hati pun, benda kalau nak jadi ..jadi jugak. Tapi itu tak bermakna kita hanya membiarkan ia terus berlaku. Kena sentiasa beringat ... kena sentiasa melihat.

Walaupun sekarang ni aku dah duduk di rumah apartmen, tapi time petang budak-budak memang ramai bermain kat tempat parkir bawah tu. Kalau nak gostan kereta memang kena intai-intai kat belakang takut-takut budak kecik dok bermain di belakang.

Pelaburan Terbaik!

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Iye ... tudung ibu akan jadi milik kakak dan adik satu hari nanti insyaAllah. Dengan sapa lagi ibu nak wasiatkan tudung-tudung dan shawl-shawl ibu ini kalau bukan ke anak-anak solehah ibu ye dop. 

Lama dah tu kakak memendam rasa nak menerai shawl ibu. Malam tadi, time ibu layan citer Rambo 2 kat laptop ayah, dia datang duduk di sebelah sambil pegang shawl ibu berwarna merah.

Bu ... kakak nak pakai shawl ibu boleh? Tolong pakaikan boleh bu?

Momantai ( takda masalah) anakku! hiksss


Sedap & Terbaru Di Delifrance!

  22 comments    
categories: , ,

Assalamualaikum!




Masih terngiang-ngiang kesedapan dan kelembutan roti di Delifrance hehe. Memang sejak zaman sekolah menengah lagi aku memang suka beli roti dan pastri di Delifrance. Beza kelembutan rotinya dan banyak pilihan di situ membuatkan aku tak boleh lupakan sehingga ke hari ini! 

Dulu lepas habis sekolah, kalau masuk dalam mall, aku akan singgah kat Delifrance dan beli pastri dia. Alamakkk ... kantoi di situ sudah! haha. Anyway, lepas aku bekerja dan pindah ke Kuantan tak dapat la aku nak menyinggah kat sana lagi dah.

Dan, semalam akhirnya dapat juga aku ber'jejak kasih' kembali dengan Delifrance bersama rakan-rakan Kelab Blogger Ben Ashaari yang telah menjemput kami untuk merasai menu terbaru Delifrance di Mid Valley, KL.


Meatball Sandwich
RM9.90

Kat Delifrance ni memang terdapat banyak pilihan yang boleh korang pilih untuk sarapan pagi. Antara yang sempat aku rasa semalam ialah Meatball Sandwich ni! Pergh ... kombinasi bebola daging dengan mushroom dan limpahan sos marinara dalam satu roti memang daebak (terbaik) la! Bebola daging dia lembut pulak tu! Lagi satu .. korang boleh pilih roti mana korang nak samada baguette, butter croissant, crois-bread atau ciabatta.


Tuna Sandwich

Bagi penggemar tuna sandwich, hidangan ini tidak akan mengecewakan korang. Ni kalau makan tuk sarapan pagi ni confirm boleh kenyang sampai tengahari tau! hehe.


Meatball Pasta
RM15.90

Aku tau ramai yang suka makan meatball pasta kan haha. Well, kat Delifrance meatball pasta dia memang wallah! Spaghetti disemarakkan dengan sos marinara dan bebola daging dalam satu hidangan ... memang aku cekau yang ni dulu semalam haha. InsyaAllah puas makan yop!


Grilled Chicken Leg with Mushroom Sauce
RM18.90

Yang ni pun menangkap kalbu! Hidangan ni sesuai makan samada untuk lunch atau dinner. Hidangan WAJIB cuba kalau korang datang ke Delifrance. Grilled chicken leg dihidang bersama mushroom sauce dan mashed potato dan salad. Tak nampak mashed potato pun? Tuuuu ... dia duk bawah ayam! hehe.


Provencal Lamb Shoulder
RM28.90

Next! ini pun hidangan WAJIB cuba kalau korang singgah Delifrance. Rugi woooo tak try hidangan Provencal Lamb Shoulder ni! Serius lembut daging kambing dia ... !Korang takyah susah payah nak kunyah beria hehe. Lamb shoulder ni dipanggang kemudian dihidangkan bersama provencal sauce bersama salad. Hidangan mantap lagi sihat .. sesuai untuk lunch dan dinner jugak! :)


Spicy Fish served with Rice
RM18.90

Kalau korang perut Melayu nak kena ada nasi jugak, jangan risau ... Delifrance pun ada sediakan hidangan Spicy Fish with Rice. Serius .. hidangan ni memang sedap dan sesuai makan ngan nasi. Sambal ikannya walaupun pedas tapi sedapppppp! Arghhh .... ikan dori ni pulak isinya lembut memang mantop pekena ngan nasi. So, korang takyah risau la yek. Kat Delifrance ni semua adaaaa! hehe.

So, apa menu terbari di Delifrance? Haaa inilah diaaaa ...! (tunjuk bawah)


Beef crois-bread

Inilah menu terbaru di Delifrance ... sure korang mesti suka nih! Apa yang aku diberitahu ini adalah menu hybrid yang menampilkan roti bijan panjang yang diapit dengan daging atau ayam. Fuh! memang puas aku makan ni semalam ... yang daging pun sedap yang ayam pun sedap!


Chicken crois-bread

Kalau korang singgah Delifrance, mesti cuba menu terbaru mereka ni tau! Memang puas makan ... rotinya lembut dan rasanya hebat!

Bagi yang tak pasti, Delifrance boleh dikunjungi di semua 11 cawangannya sekitar Lembah Klang iaitu di Mid Valley, Avenue K, Ampang Point, Great Eastern Mall, AEON Big Wangsa Maju, KL Festival Mall, Cheras Leisure Mall, Paradigm Mall, Tropicana City Mall, The Strand dan AEON Big Bukit Raja.

Kat Penang pulak korang boleh terjah di Penang Queensbay Mall. Di Johor, ada dua cawangan iaitu di AEON Big Tebrau City & JB City Square. Sementara di Perak, Delifrance boleh dikunjungi di cawangan barunya di AEON Taiping.






Best ke makan kat Delifrance ni? Jawabnye ... bestttt! Berbaloi-baloi dengan nilai wang korang. Harganya memang berpatutan dan rasanya memang mantop! Puas dan kenyang aku semalam sampai ke malam disebabkan makanan ni semua hehe. 


credit picture : Ben Ashaari
credit picture : Ben Ashaari
credit picture : Ben Ashaari






Sebelum balik, sempat lagi aku menapau pastri yang lazat ni! hehe. Takkan kita sorang je nak makan sedap-sedap kan ... haruslah ingat yang tersayang gituuuu. 




Untuk yang tersayang hehe. Puas betul diaorg makan semalam ... 6 pieces memang dah lebih dari cukup tuk kami berempat. Yang bestnya, kalau tak habis boleh masuk dalam microwave kasi panas balik dan boleh buat brekpes dah haha.

So, tunggu ape lagi ... terjah jangan tak terjah! Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari :


atau



Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.