ruangiklan
ruangiklan

Friday, February 27, 2015

Yang Baik Jadikan Teladan

  4 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




Kalau datang mood baik, maka beginilah suasana di rumah. Bukan ramai pun, cuma dua orang je budak kecik kat rumah tu. Dengan sapa lagi diaorg nak berkamceng kalau bukan sesama adik beradik. Malam tadi mood kakak baik hehe. Diamiknya buku teks English darjah dua, suruh adik duduk sebelah dan baca cerita dalam buku teks tu.

Aku perhatikan aje dari jauh...malas nak kacau. Saja nak tengok diaorg enjoy the #sistersister moment hehe. Kakak siap bacakan dalam English pastu translate pulak dalam Bahasa Melayu .. pergghh! Terkagum adik mendengar hehe.

Binatang Apa Ini?

  4 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Keluar dari bilik, aku kembali duduk di sebelah kakak. 


"Bu ... cuba tutup mata"

"Naper?"

"Kakak nak tunjuk sesuatu ..."

Hurmm ..



Thursday, February 26, 2015

Bengkel Smart Steps Dutch Lady : Membongkar Rahsia Kebaikan Nutrisi Untuk Perkembangan Anak Anda


Assalamualaikum!


*Sticky post for 24 hours*
*Scroll down for new entry*


Kebahagiaan seorang ibu adalah melihat anak-anaknya membesar dengan sihat dan cergas. Bila dah ada anak, automatik ibubapa mesti nak kena tahu serba serbi tentang pemakanan dan kebaikan nutrisi untuk tumbesaran anak yang lengkap. 

Beberapa minggu yang lepas, aku sekeluarga berpeluang menghadiri Bengkel Smart Steps Dutch Lady bertempat di Auditorium Connexion@Nexus, Bangsar South. Bukan senang nak dapat peluang begini bertemu dengan pakar kanak-kanak dan berkongsi tips dan juga ilmu tentang kesihatan kanak-kanak.

Tambahan pulak yuran pendaftaran sangat la murah hanya RM30 ibubapa dah boleh dapat macam-macam info berkaitan pemakanan dan nutrisi yang baik untuk anak mereka. Yang tak pergi tu ... tersangat la rugi tau! hehe.




Kebanyakan ibubapa mungkin beranggapan menghadiri bengkel sebegini membosankan tapi no no no ... not this bengkel ok hehe. Memang dari start korang takkan berpeluang untuk melelapkan mata sebab setiap saat ko mesti nak dengar tips-tips dan info yang nak disampaikan oleh panel pakar.

Even kakak dan adik juga rupanya suka aktiviti sebegini, sebab dalam dewan yang besar ni pun mereka masih boleh beraktiviti. Nak tahu apa aktiviti diaorg buat dalam auditorium tu? Tungguuuuuuu :)




Jom register dulu :)



Selesai urusan pendaftaran dan sarapan pagi, semua ibubapa dipanggil masuk ke dalam auditorium. 




Tadi aku cakap anak-anak ada aktiviti masa kat dalam auditorium ni kan ... haa iniah aktivitinya! Sebelum masuk tadi, setiap kanak-kanak diberikan sehelai kertas bergambar dan set mewarna. So, nanti masa bengkel Smart Steps berlangsung, kanak-kanak ada aktiviti mereka sendiri ....takda la nak buat bising atau mengganggu kelancaran bengkel nanti hehe. 

Faham-faham je la ... nak handle budak-budak kecil untuk duduk diam setempat bukan mudah. Tapi aku tengok ibubapa yang bawa anak kecil ni sangat la penyabar orangnye hehe. Biasalah dah nama pun budak .. nak jalan sana, jalan sini. Kejap merengek nak itu ini. Kejap nangis nak susu dan sebagainya .... mujurlah dalam auditorium ni selesa dan kalau anak-anak meragam ibu atau bapa boleh bawa anak main sekejap di luar.




Apa benda Session 1 ni? Haaa kanak-kanak yang menghadiri bengkel Smart Steps ini akan menjalani aktiviti Speedsmart seperti yang aku cerita dalam entri sebelum ni. Kakak dan adik masuk dalam Session 1. Nak tahu apa itu Speedsmart? kena la baca bawah lagi :)




Bengkel dimulakan dengan pengenalan oleh panel pakar jemputan dan hasil kajian yang dijalankan oleh SEANUTS mengenai nutrisi dan perkembangan kognitif di kalangan kanak-kanak di 4 buah negara Asia Tenggara termasuklah Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam.

Menurut Prof. Dr. Poh Bee Koon, kajian SEANUTS menyatakan bahawa 1 daripada 4 kanak-kanak didapati kurang makan atau tak cukup makan. Mereka juga didapati kurang mengambil Vitamin A, zat besi & Vitamin D yang diperlukan untuk tubuh untuk tumbesaran dan perkembangan mental yang sihat. 

Tambah beliau lagi, kanak-kanak yang kurang berat badan mempunyai 2 hingga 3 kali ganda risiko IQ yang lebih rendah. Sebab itu, pemakanan yang sihat amat penting buat mereka kerana pada peringkat inilah IQ mula berkembang dan ini pastinya akan mempengaruhi perkembangan kognitif mereka.




Bagi Dr. Alvin pula, kanak-kanak mempunyai sifat ingin tahu yang sangat tinggi. Mereka ingin meneroka dan sentiasa ingin mencuba sesuatu yang baru. Ini satu perkembangan yang normal dan baik di setiap peringkat umur. Sebagai ibubapa kita digalakkan membiarkan anak-anak kita merasai dan mencuba sendiri sesuatu aktiviti untuk merangsang perkembangan mental mereka.




Untuk setiap nutrisi yang diperolehi mereka, ia akan diserap oleh tubuh yang dirangsang oleh deria. Contohnya, nutrisi yang mampu meningkatkan tahap penglihatan adalah Inositol, Taurine & vitamin A. Sebab tu kita selalu encourage anak-anak untuk makan lobak merah (carrot) sebab zat yang terkandung dalam lobak merah mampu ditukarkan kepada vitamin A yang boleh menyihatkan mata dan menerangkan penglihatan.

Prof. Dr. Koh juga menekankan kepentingan pengambilan susu untuk kanak-kanak kerana pada peringkat ini tumbesaran tulang adalah yang penting untuk pembentukan fizikal yang sihat. 




Dr. Yong Junina menyatakan bahawa pemakanan mempunyai kesan kepada perkembangan mental kanak-kanak. We are what we eat. Kalau kita berikan anak-anak kita makanan yang berkhasiat, maka mereka akan membesar dengan baik dan seimbang. Tetapi jika sebaliknya, maka kesihatan dan perkembangan mereka juga akan mengalami kesan di kemudian hari.

Maksud perkembangan disini bukan sekadar fizikal dan mental, tetapi juga termasuk perkembangan emosi. Jadi, amat penting untuk kita sebagai ibubapa memastikan anak-anak kita mendapat nutrisi yang seimbang dan secukupnya untuk kesihatan fizikal, emosi dan sosial yang baik.

Ibubapa juga perlu peka pada perkembangan anak-anak kerana setiap individu itu berkembang pada kadar sendiri. Contohnya, ada anak-anak kita yang lambat bercakap tapi cepat berjalan dan sebaliknya. Namun, jika pada usia tertentu mereka masih tidak mampu berjalan atau tidak mampu bercakap, kita perlu cepat-cepat merujuk hal ini pada pakar kanak-kanak. Ingat! pengesanan awal itu lebih baik untuk anak-anak kita.




Sebagai ibubapa, kita bukan sekadar memastikan mereka mendapat nutrisi dari pemakanan seharian tetapi kita juga perlu menyokong perkembangan mental anak-anak kita. Bimbingan emosi dan kasih sayang yang tidak berbelah bagi mampu menajamkan daya pemikiran anak-anak dan membantu mereka melatih diri mereka untuk lebih ingin tahu tentang persekitaran dan kreatif!




Di akhir forum, semua peserta bengkel dibawa ke sesi Speed Smart di mana aktiviti ini akan mengajar anak-anak kita bagaimana untuk lebih fokus melakukan sesuatu aktiviti dalam masa yang singkat. Ianya menguji tahap kelancaran, kepantasan, dan ketepatan hasil yang diperolehi. Kat rumah pun kita boleh praktikkan aktiviti sebegini dengan anak-anak. Memang  fun  habis!




Adik memang suka bola! So, bila dia nampak ada bola kecil berwarna warni dia terus serbu sini hehe. Macam mana Speed Smart ni yek? Ok, macam game yang Mira main ni, dia kena ambil bola yang sama warna dengan bakul dan masukkan bola ke dalam bakul tu. Speed Smart macam yang aku cakap tadi, kena pantas dan tepat so bila sis tu kata masukkan bola dalam bakulnya dalam 10 saat, Mira kena masukkan bola yang sama warna ke dalam bakul sebanyak yang boleh dalam masa 10 saat! haha.




Yang kakak pulak suka kat mainan lego. So, gamenya kakak kena amik lego berwarna hijau sebanyak yang boleh dalam masa 10 saat! haha. Nak tengok video dia? :D







Sebelum balik, aku sempat tarik tangan Mia Sara untuk bergambar bersama kakak dan adik hehe. Kakak dan adik kemain tanya mana kak Mia Sara, tapi bila Mia berdiri sebelah kelu lidah kakak berbicara! haha. Kemain korang kena peluk ngan Mia yek.



Ibu pun nak jugakkkkkk! :p


Terima kasih Dutch Lady kerana memberi kami peluang untuk menimba ilmu yang sangat berguna pada hari tu. Pengalaman dan ilmu yang diperolehi akan dimanfaatkan untuk kepentingan kesihatan anak-anak tersayang. 


Wednesday, February 25, 2015

Ko Masih Blogger Ke Nim?


Assalamualaikum!


"Ko masih blogger ke Nim?" begitulah pertanyaan mak aku pagi tu ketika aku sedang ligat 'mengetuk' papan kekunci laptop. Dia memang tahu kalau aku dah buka laptop memang takda benda lain yang aku hadap melainkan blog! 

"Masih mak ... insyaAllah" ku balas dengan senyuman. Aku tahu mak tidak bermaksud sinis bila dia bertanyakan soalan tu, sebab soalan sebelumnya 2 tahun lepas lebih 'tajam' menikam kalbu hehe.


Aksi & Gelagat Haiwan-haiwan Di Farm In The City


Assalamualaikum!

Rentetan dari cerita aku pasal keseronokan beriadah di Farm In The City minggu minggu lepas hehe. Masih tak boleh dilupakan keseronokan dan kepuasan bermain dan bermanja dengan haiwan-haiwan di situ. Dah la manja comei pulak tu! Gelagat jangan cakap la ... macam-macam style ada! hehe.




Aksi 18SG! Kanak-kanak di larang tengok! hahaha. Antara banyak-banyak gambar, yang ni buat aku paling banyak gelak la. Boleh pulak dia buat pose style seksi gitu! hehe. Tapi tak mustahil kalau korang gi sana, korang juga akan jumpa benda yang sama.

Ni memang spesis tak peduli apa orang nak kata .. rumah aku cara aku katanye haha. Sempoi ang nooo! :p





Mana kakak nak bagi ikan makan, kat situ la si swan ni ada hehe. Orang nak bagi ikan, dia pulak yang datang. Kakak baling tepi, dia ikut tepi. Kakak balik tengah dia gi ke tengah. 








Ade perasan tak? Dia macam senyum je kan hehe. Tau-tau je orang tengah amik gambo dia :D




Ha! ape dua ekor tu buat berdua atas tu? hahaha. Haippp ..bersopan sikit boleh tak? Kami nak bergambar ni :p




Dia dah penat ... membongkang la ape lagi! haha. Pemalas punye musang! hehe :D




Haih .... nampak gaya kuda ni merajuk sebab aku tak bawak dia kuar dari kandang hehe. Suh pusing tengok kamera pun tak mo dah. Kalau aku pekerjanya lama dah aku bawa ko kuar wahai kuda. 

Kuat merajuk nau! By the way, cantik rambut! :p




Arnab ni manja sampai hampir-hampir nak duk celah kaki aku hehe. Kiter hulur batang sayur dari jauh, dia datang makin dekat! Jangan la leka sangat tengok dia menggigit batang sayur tu, takut-takut jari ko pun dingapnye! hehe.


Tuesday, February 24, 2015

Gara-gara Atok Surprise Ibu Tak Menjadi!


Assamualaikum!


Akibat terrrrlepas cakap hari tu, terus tak jadi surprise dah! Grrr .... capoi ngat mulut ni tau! Nampaknya ibu kena fikirkan something else la tuk gantikan dengan hadiah lain huhu.

Balik kampung aritu, dok berborak terbukak cerita pulak ngan mak abah kakak dah boleh ngaji Quran. Apa-apa perkembangan terbaru kakak dan adik memang aku akan share ngan mak dan abah pun selama ni. Itulah caranya diaorg nak tahu apa yang terjadi dalam hidup kakak dan adik. So, Atok ngan Wan memang happy la bila tahu cucu dah pandai ngaji. 

Pameran Dinosaur | Dinoscovery @ Avenue K


Assalamualaikum!




Satu lagi tempat yang lama sangat dah aku teringin nak bawak anak-anak pergi tapi tak sampai-sampai lagi. Menang kontesnya bulan 12 tahun lepas, dekat-dekat nak hujung bulan baru boleh jejak kaki di sini hehe. Disebabkan pameran Dinosaur ni sampai 28hb Februari ni je, aku gigihkan jugakla balik KL Sabtu malam lepas. Kalau tak, sampai ke Ahad aku masih di Melaka! hehe.

Monday, February 23, 2015

Makin Berusia Makin Kena Jaga!


Assalamualaikum!

Kita sangka bila badan sihat, tak pernah kena darah tinggi atau kencing manis .... kita takkan kena sampai bila-bila. Silap besar!!! Bila makin berusia, dua penyakit ni kena berjaga-jaga! Kalau dari muda tak dijaga silap-silap memang 'berhantu' ngikut kita sampai ke tua!

Sejak abah masuk hospital 2 tahun lepas, dia semakin berhati-hati dan ambil berat tentang tekanan darah dan kencing manis. Bukanlah bermaksud sebelum ni dia tak peduli, tapi time tu abah banyak amik vitamin dan supplemen untuk kesihatan. Kerap berjogging dan stamina kuat.

Tapi sejak duduk kampung ni, abah tak makan supplemen sekerap dulu. Jogging pun ikut larat tak larat. Tapi satu yang aku kagum ngan abah .. dia cukup kuat minum air masak!

Jalan-jalan Naik Melaka River Cruise!


Assalamualaikum!

"Nim .. jom kiter gi naik bot nak?"

Dah 8 tahun mak abah bermastautin di Melaka, tak pernah lagi merasa naik Melaka River Cruise kat Taman Rempah tu. So, projek hari kedua ... bawa mak naik bot! hehe.




Sebenarnya ada dua tempat nak naik bot ni. Satu kat Pirate Park, satu lagi di sini di Taman Rempah. Last time kami pergi bawak bangcik pun, kami naik dari sini jugak. Abah cakap sini orang tak ramai, tak perlu bersesak dan tak perlu menunggu lama sangat. 

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.