ruangiklan
ruangiklan

Friday, April 03, 2015

Burger & GST


Assalamualaikum!




GST pertama aku .... 

Bunyi macam baru dapat 'anugerah' rasa ... ekekeke :p. Kelmarin makan tengahari disponsor dan semalam aku bawa bekal nasi. Hari ni pun aku bawa bekal nasi ngan sup ayam tapi tekak gatal nak makan burger pulak. Dasar kuat makan! Lepas burger ni tak tau la ape lagi yang akan aku kunyah hahaha.

So, aku pun berjalan kaki la ke kiosk burger ramly kat LRT Taman Jaya tu. Ada 2 burger kesukaan aku setakat ni ... burger lembu cheese dan oblong. So aku order oblong ... RM3.50.

Bila Kakak Dapat Kad Ucapan Dari Kawan ....


Assalamualaikum!




Semalam dikeluarkan beberapa keping kad cantik dari dalam beg sekolah dan ditunjuknya kat aku. 

"Buu ... kakak dapat kad ucapan birthday dari kawan ..."

"Huh ....?"

Kad yang dihulur aku sambut dan kemudian dibuka ....

Nenenenene nengggg nenene nenggggg nenenenenenene nengggg nenene nengggg nenene nenggggg (tak dapat cam yek? jap aku buh video :D)

Thursday, April 02, 2015

Sakitnya Tu Di Sini ...


Assalamualaikum!




Sayu tengok dia ... melambai aku dari jauh. Redup matanya menyatakan hasrat nak ikut ibu balik. Tapi sayang ..ibu hanya mampu tersenyum pahit membalas lambaian sambil cakap, "petang nanti kita balik sama-sama ye sayang ..". 

Namun dalam hati ....T_T

KidZania KL - Doktor atau Chef Biskut?


Assalamualaikum!




Err .. ade gaya doktor tak? Doktor Hazwani ...hehe. Last time datang tak sempat merasa nak jadi 'doktor' so kali ni kakak ...silalah jadi doktor yang berjaya yek hehe. 

Wednesday, April 01, 2015

Shopping Apa Di Zalora?

Assalamualaikum!





Inilah yang dinamakan membeli-belah di ambang #GST haha. Semalam punyer order arini sudah sampai barangnya. Selalunya aku tengok je orang dok usha barang-barang kat situ kan. Kali ni aku pulak dapat merasa online shopping ni hehe. Tak pernah aku nak amik tau sebelum ni cara nak online shopping ni, tapi bila orang bertanya haruslah aku share cara dan kekdahnya walaupun ini kali pertama aku dengan Zalora! hehe

Iye .....first time! Tak caya? memang aku tak pernah shopping kat Zalora sebelum ni. Inilah kali pertama aku kiranya ...dan selepas beberapa percubaan godek-godek sana sini barulah berjaya!

KidZania KL - Kakak Berarak & Adik Tekad Jadi Pekerja Bank


Assalamualaikum!




Kami kembali ke dunia KidZania! Last time kami datang sini tak berapa nk enjoy sebab banyak game yang kami terlepas pandang haha. Tapi kali kedua ni, aku pastikan kakak dan adik dapat buat sesuatu yang baru dan teroka lebih banyak lagi tempat dalam KidZania Kuala Lumpur.

Kali ni aku pergi atas jemputan event dan dalam pada tu aku bawak kakak dan adik sekali. Tak best la gi event dan tempat best macam ni tapi tak bawak anak-anak kan hehe.

Kalau aritu, KidZania bagi tiket masuk tapi kali ni aku masuk terus sekali dengan event. Means, tak perlu beratur di kaunter bawah tu, terus gi event bawak diaorg sekali. Lepas event, terus boleh start main dah hehe.

Tuesday, March 31, 2015

Gegurl 2 Dahlia

  6 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!




Haha ..siap ada grup WhatsApp sendiri pulak dahhh! Start dari berwhatsApp dengan atoknya, dah menjangkit pulak ngan kengkawan sekelas! Yang jadi mangsa ...Tab Lenovo ayahnya! haha.

Bila dah ada grup WhatsApp sendiri, makin galak la diaorg berbalas mesej kat dalam tu. Sampaikan ayahnya nak main game 'Ice Age Adventures' pun tak senang! 

Patutla dia dok suruh aku telefon kawan dia, nak cakap katanya. Yang aku pulak malas nak layan lebih-lebih ..sebab aku tau henpon kawan dia tu mesti kepunyaan ibu dia. Kang tak pasal-pasal kakak kena marah asyik telefon henpon ibu dia.

20 Ahli Baru Angkat Sumpah Di Perasmian KidZania CongreZZ 2015


Asslamualaikum!




Kelmarin aku berkesempatan menghadiri majlis Perasmian KidZania CongreZZ 2015, bertempat di KidZania Kuala Lumpur, The Curve, Mutiara Damansara. Terima kasih KidZania Kuala Lumpur atas jemputan yang istimewa ini. 

Diam tak diam,  KidZania CongreZZ dah pun masuk tahun ke dua penubuhannya. Pertama kali ia diperkenalkan pada tahun 2014, kanak-kanak terpilih dari CongreZZ dikehendaki berkhidmat dengan KidZania untuk tempoh satu tahun, dan setelah tamat tempoh tersebut satu kempen pilihanraya akan dibuat untuk memilih ahli baru untuk tahun seterusnya.

Wow! siap ada kempen pilihanraya lagi. Macam mana pemilihan ini dibuat? Nanti aku ceritakan ye :) 




Pada majlis tersebut, Gabenor KidZania Malaysia,  Puan Susanah Abdul Rani berkata, "KidZania CongreZZ is an authentic and powerful developmental experience that will prepare its members for the real world. Through their participation of engaging forums and activities, they will be exposed to situations and opportunities where they can exercise their independence, build their confidence, and gain skills in decision making, critical thinking and communications"

Kempen KidZania CongreZZ 2015 telah berjaya menarik lebih 260 penyertaan berbanding 200 penyertaan pada tahun 2014. Bagi pemilihan ahli-ahli baru untuk KidZania CongreZZ 2015, ada beberapa kriteria yang diperlukan untuk melayakkan mereka menjadi ahli KidZania CongreZZ. 

Haaa .... untuk terpilih sebagai ahli KidZania CongreZZ ni pun perlukan kriteria-kriteria khusus tau. 20 calon yang terpilih perlu melalui proses yang ketat termasuk, menghantar resume dan video, interbiu secara berhadapan dan akhir sekali kempen pilihanraya yang dijalankan di KidZania Kuala Lumpur.

Setiap calon akan dinilai dari segi kebolehan teladan (exemplary aptitude) dalam bidang pendidikan, komunikasi, sosial, kreativiti, sikap hormat-menghormati, artikulasi serta personaliti calon itu sendiri secara keseluruhannya.



Ahli-ahli CongreZZ 2014 diberikan plak penghargaan semalam. Kongratz to all! You have done a great job for 2014! ^^


Pada tahun 2014, ahli-ahli CongreZZ telah bekerjasama untuk membawa perubahan besar pada KidZania Kuala Lumpur, yakni membentangkan aktiviti-aktiviti yang boleh disertai oleh ibubapa dan anak-anak, juga memastikan poster-poster diedarkan sebagai bahan bacaan untuk kanak-kanak semasa mereka menunggu giliran melakukan aktiviti di sana.

Ahli-ahli CongreZZ 2014 juga telah membuat kemunculan dalam World Summit On Media for Children - satu pergerakan sedunia yang bertujuan membangunkan dan memperbaiki kualiti media untuk kanak-kanak - dipengerusikan oleh Menteri Pendidikan, ia merupakan sebuah program pembelajaran berbahasa Inggeris untuk para pelajar dan ibubapa di KidZania Kuala Lumpur, serta aktif dalam aktiviti penghutanan semula di bawah projek alam sekitar 'Kids for a Greener World'.




Teruja sungguh dua beradik ni menyaksikan upacara perasmian semalam, mungkin mereka pun membayangkan kalau la mereka berada di atas pentas bersama ahli-ahli KidZania CongreZZ yang lain ....hehe.




Selesai memberikan plak penghargaan, tibalah upacara mengangkat sumpah oleh ahli-ahli baru KidZania CongreZZ 2015. Cute-cute, kecik comei lote semuanya hehe. Inilah 20 orang ahli baru yang telah melalui pelbagai proses pemilihan sebelum dilantik menjadi ahli secara rasminya semalam!

Kongratz kids! ^^ 

Apakah kelebihan menjadi ahli KidZania CongreZZ?
  • mereka berpeluang menyertai aktiviti dan membuat keputusan untuk penambahbaikan aktiviti di KidZana Kuala Lumpur, pakej ekslusif KidZania CongreZZ yang terdiri daripada sebuah bag pack, thsirt, lencana dan set alat tulis, plak penghargaan kerana perkhidmatan di KidZania CongreZZ serta kemasukan PERCUMA secara bulanan ke KidZania Kuala Lumpur bersama 4 orang rakan lain.

Wowww! ^^





Dah selesai mengangkat sumpah, setiap sorang kena pergi ke depan kat rostrum dan menandatangani Akta CongreZZ menandakan mereka kini ahli KidZania CongreZZ 2015 secara rasminya! 

Yeaaaa ... :)







Sebagai acara penutup, kami disajikan dengan persembahan drum dari KidZania. Besttt!




Ahli KidZania CongreZZ bergambar kenangan bersama Yang Berbahagia Dato' Haji Ahmad Tajudin Bin Jab, Timbalan Pengarah-Pendidikan Am (Operasi Pendidikan)

Tahniah sekali lagi aku ucapkan kepada pasukan KidZania CongreZZ 2015, semoga perancangan untuk tahun ini akan jadi lebih cemerlang dan matlamat tercapai. Tak lupa juga pada KidZania Kuala Lumpur, tahniah atas kejayaan anda! ^^


Ok, sedikit info tentang KidZania Kuala Lumpur ....

Dinamakan sebagai 'Best Experience for Kids' dalam Expatriate Lifestyle's Best of Malaysia Awards 2014 untuk dua tahun berturut-turut, KidZania Kuala Lumpur telah menjangkaui kaedah tradisional untuk terus melihat peluang dan mendedahkan kanak-kanak kepada satu pengalaman baru dan kebarangkalian peluang memilih pekerjaan. Ia telah menjadi tempat pilihan untuk aktiviti ko-kurikulum untuk kebanyakan sekolah, dan semakin ramai kanak-kanak yang memilih KidZania sebagai tempat pembelajaran di luar kelas, untuk lebih bereksplorasi pengalaman, belajar mengenai bagaimana membuat keputusan dan banyak lagi.




KidZania Kuala Lumpur telah memenangi anugerah pusat pendidikan dan hiburan sekeluarga tertutup yang menyajikan pembelajaran yang interaktif serta pengalaman baru kepada kanak-kanak. Merupakan yang pertama seumpamanya, KidZania Kuala Lumpur memperkuat dan memberi inspirasi untuk mereka mengejar cita-cita dan impian dengan menyediakan satu tempat khas untuk bereksplorasi tentang bagaimana rasanya untuk bekerja dan hidup dalam satu 'bandar' seperti di dunia realiti.

Bandar KidZania menyasarkan kanak-kanak antara umur dari 4 hingga 14 tahun dan mereka boleh memilih lebih 100 pekerjaan yang tersedia di lebih 60 buah premis dalam bandar tersebut.

Lokasi : Curve NX, Mutiara Damansara. Bersebelahan dengan IKEA Damansara.

Keluasan : 80 000 kaki persegi

Kapasiti : 1 700 orang pada satu-satu masa

Tarikh dibuka : 27 Februari 2012



For more information, do please visit: www.kidzania.com.my
or call the KidZania Careline at 1300 88 KIDZ (5439)
Tweet : @KidZaniaKL


Monday, March 30, 2015

Kenapa Mak Selalu Masak Guna Ayam Kampung?

  7 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Sesetengah orang suka makan ayam kampung, sesetengah orang tak lalu nak makan. Aku pun dulu macam tu jugak ...tak suka ayam kampung. Dagingnya liat, plus warna isi 'lebam' dan kehitaman. Tak macam ayam KFC ...putih suci lembut je daging dia hahaha. Gigit pun lemah gemalai je tak perlu nak ketap kuat-kuat nak tarik isi ayam keluar! 

Masa kecik-kecik dulu kalau balik kampung, kalau arwah nenek atau mak sedara goreng ayam memang cemuih! Lenguh gusi dan gigi nak ngunyah haha. Sejak dari tu aku menolak kalau ada masakan guna ayam kampung.




Sunday, March 29, 2015

Kakak WhatssApp Dengan Siapa?

  6 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!





Ahaa! ini rupanya keje anak dara aku ngan atok nya ye! Kemain pandai dia mengwhatssapp atoknya ...yang atoknya melayan pulak tu hehehe.

Bila bermulanya ni? Bila dia tengok aku main whatssapp la hehe. Takyah diajar pun ni ... sendiri expert! Diamiknya henpon aku dan tekan nombor atok dalam senarai whatssapp...tak susah nak cari pun!

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.