Tuesday, March 31, 2015

Gegurl 2 Dahlia

Tuesday, March 31, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!




Haha ..siap ada grup WhatsApp sendiri pulak dahhh! Start dari berwhatsApp dengan atoknya, dah menjangkit pulak ngan kengkawan sekelas! Yang jadi mangsa ...Tab Lenovo ayahnya! haha.

Bila dah ada grup WhatsApp sendiri, makin galak la diaorg berbalas mesej kat dalam tu. Sampaikan ayahnya nak main game 'Ice Age Adventures' pun tak senang! 

Patutla dia dok suruh aku telefon kawan dia, nak cakap katanya. Yang aku pulak malas nak layan lebih-lebih ..sebab aku tau henpon kawan dia tu mesti kepunyaan ibu dia. Kang tak pasal-pasal kakak kena marah asyik telefon henpon ibu dia.

20 Ahli Baru Angkat Sumpah Di Perasmian KidZania CongreZZ 2015

Tuesday, March 31, 2015 1 Comments

Asslamualaikum!




Kelmarin aku berkesempatan menghadiri majlis Perasmian KidZania CongreZZ 2015, bertempat di KidZania Kuala Lumpur, The Curve, Mutiara Damansara. Terima kasih KidZania Kuala Lumpur atas jemputan yang istimewa ini. 

Diam tak diam,  KidZania CongreZZ dah pun masuk tahun ke dua penubuhannya. Pertama kali ia diperkenalkan pada tahun 2014, kanak-kanak terpilih dari CongreZZ dikehendaki berkhidmat dengan KidZania untuk tempoh satu tahun, dan setelah tamat tempoh tersebut satu kempen pilihanraya akan dibuat untuk memilih ahli baru untuk tahun seterusnya.

Wow! siap ada kempen pilihanraya lagi. Macam mana pemilihan ini dibuat? Nanti aku ceritakan ye :) 




Pada majlis tersebut, Gabenor KidZania Malaysia,  Puan Susanah Abdul Rani berkata, "KidZania CongreZZ is an authentic and powerful developmental experience that will prepare its members for the real world. Through their participation of engaging forums and activities, they will be exposed to situations and opportunities where they can exercise their independence, build their confidence, and gain skills in decision making, critical thinking and communications"

Kempen KidZania CongreZZ 2015 telah berjaya menarik lebih 260 penyertaan berbanding 200 penyertaan pada tahun 2014. Bagi pemilihan ahli-ahli baru untuk KidZania CongreZZ 2015, ada beberapa kriteria yang diperlukan untuk melayakkan mereka menjadi ahli KidZania CongreZZ. 

Haaa .... untuk terpilih sebagai ahli KidZania CongreZZ ni pun perlukan kriteria-kriteria khusus tau. 20 calon yang terpilih perlu melalui proses yang ketat termasuk, menghantar resume dan video, interbiu secara berhadapan dan akhir sekali kempen pilihanraya yang dijalankan di KidZania Kuala Lumpur.

Setiap calon akan dinilai dari segi kebolehan teladan (exemplary aptitude) dalam bidang pendidikan, komunikasi, sosial, kreativiti, sikap hormat-menghormati, artikulasi serta personaliti calon itu sendiri secara keseluruhannya.



Ahli-ahli CongreZZ 2014 diberikan plak penghargaan semalam. Kongratz to all! You have done a great job for 2014! ^^


Pada tahun 2014, ahli-ahli CongreZZ telah bekerjasama untuk membawa perubahan besar pada KidZania Kuala Lumpur, yakni membentangkan aktiviti-aktiviti yang boleh disertai oleh ibubapa dan anak-anak, juga memastikan poster-poster diedarkan sebagai bahan bacaan untuk kanak-kanak semasa mereka menunggu giliran melakukan aktiviti di sana.

Ahli-ahli CongreZZ 2014 juga telah membuat kemunculan dalam World Summit On Media for Children - satu pergerakan sedunia yang bertujuan membangunkan dan memperbaiki kualiti media untuk kanak-kanak - dipengerusikan oleh Menteri Pendidikan, ia merupakan sebuah program pembelajaran berbahasa Inggeris untuk para pelajar dan ibubapa di KidZania Kuala Lumpur, serta aktif dalam aktiviti penghutanan semula di bawah projek alam sekitar 'Kids for a Greener World'.




Teruja sungguh dua beradik ni menyaksikan upacara perasmian semalam, mungkin mereka pun membayangkan kalau la mereka berada di atas pentas bersama ahli-ahli KidZania CongreZZ yang lain ....hehe.




Selesai memberikan plak penghargaan, tibalah upacara mengangkat sumpah oleh ahli-ahli baru KidZania CongreZZ 2015. Cute-cute, kecik comei lote semuanya hehe. Inilah 20 orang ahli baru yang telah melalui pelbagai proses pemilihan sebelum dilantik menjadi ahli secara rasminya semalam!

Kongratz kids! ^^ 

Apakah kelebihan menjadi ahli KidZania CongreZZ?
  • mereka berpeluang menyertai aktiviti dan membuat keputusan untuk penambahbaikan aktiviti di KidZana Kuala Lumpur, pakej ekslusif KidZania CongreZZ yang terdiri daripada sebuah bag pack, thsirt, lencana dan set alat tulis, plak penghargaan kerana perkhidmatan di KidZania CongreZZ serta kemasukan PERCUMA secara bulanan ke KidZania Kuala Lumpur bersama 4 orang rakan lain.

Wowww! ^^





Dah selesai mengangkat sumpah, setiap sorang kena pergi ke depan kat rostrum dan menandatangani Akta CongreZZ menandakan mereka kini ahli KidZania CongreZZ 2015 secara rasminya! 

Yeaaaa ... :)







Sebagai acara penutup, kami disajikan dengan persembahan drum dari KidZania. Besttt!




Ahli KidZania CongreZZ bergambar kenangan bersama Yang Berbahagia Dato' Haji Ahmad Tajudin Bin Jab, Timbalan Pengarah-Pendidikan Am (Operasi Pendidikan)

Tahniah sekali lagi aku ucapkan kepada pasukan KidZania CongreZZ 2015, semoga perancangan untuk tahun ini akan jadi lebih cemerlang dan matlamat tercapai. Tak lupa juga pada KidZania Kuala Lumpur, tahniah atas kejayaan anda! ^^


Ok, sedikit info tentang KidZania Kuala Lumpur ....

Dinamakan sebagai 'Best Experience for Kids' dalam Expatriate Lifestyle's Best of Malaysia Awards 2014 untuk dua tahun berturut-turut, KidZania Kuala Lumpur telah menjangkaui kaedah tradisional untuk terus melihat peluang dan mendedahkan kanak-kanak kepada satu pengalaman baru dan kebarangkalian peluang memilih pekerjaan. Ia telah menjadi tempat pilihan untuk aktiviti ko-kurikulum untuk kebanyakan sekolah, dan semakin ramai kanak-kanak yang memilih KidZania sebagai tempat pembelajaran di luar kelas, untuk lebih bereksplorasi pengalaman, belajar mengenai bagaimana membuat keputusan dan banyak lagi.




KidZania Kuala Lumpur telah memenangi anugerah pusat pendidikan dan hiburan sekeluarga tertutup yang menyajikan pembelajaran yang interaktif serta pengalaman baru kepada kanak-kanak. Merupakan yang pertama seumpamanya, KidZania Kuala Lumpur memperkuat dan memberi inspirasi untuk mereka mengejar cita-cita dan impian dengan menyediakan satu tempat khas untuk bereksplorasi tentang bagaimana rasanya untuk bekerja dan hidup dalam satu 'bandar' seperti di dunia realiti.

Bandar KidZania menyasarkan kanak-kanak antara umur dari 4 hingga 14 tahun dan mereka boleh memilih lebih 100 pekerjaan yang tersedia di lebih 60 buah premis dalam bandar tersebut.

Lokasi : Curve NX, Mutiara Damansara. Bersebelahan dengan IKEA Damansara.

Keluasan : 80 000 kaki persegi

Kapasiti : 1 700 orang pada satu-satu masa

Tarikh dibuka : 27 Februari 2012



For more information, do please visit: www.kidzania.com.my
or call the KidZania Careline at 1300 88 KIDZ (5439)
Tweet : @KidZaniaKL


Monday, March 30, 2015

Kenapa Mak Selalu Masak Guna Ayam Kampung?

Monday, March 30, 2015 7 Comments

Assalamualaikum!


Sesetengah orang suka makan ayam kampung, sesetengah orang tak lalu nak makan. Aku pun dulu macam tu jugak ...tak suka ayam kampung. Dagingnya liat, plus warna isi 'lebam' dan kehitaman. Tak macam ayam KFC ...putih suci lembut je daging dia hahaha. Gigit pun lemah gemalai je tak perlu nak ketap kuat-kuat nak tarik isi ayam keluar! 

Masa kecik-kecik dulu kalau balik kampung, kalau arwah nenek atau mak sedara goreng ayam memang cemuih! Lenguh gusi dan gigi nak ngunyah haha. Sejak dari tu aku menolak kalau ada masakan guna ayam kampung.




Sunday, March 29, 2015

Kakak WhatssApp Dengan Siapa?

Sunday, March 29, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!





Ahaa! ini rupanya keje anak dara aku ngan atok nya ye! Kemain pandai dia mengwhatssapp atoknya ...yang atoknya melayan pulak tu hehehe.

Bila bermulanya ni? Bila dia tengok aku main whatssapp la hehe. Takyah diajar pun ni ... sendiri expert! Diamiknya henpon aku dan tekan nombor atok dalam senarai whatssapp...tak susah nak cari pun!

Saturday, March 28, 2015

Sepetang Di Bengkel Kereta

Saturday, March 28, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!





Bunyi "ketek ketek ketek ketek ketek" tu sangat menakutkan. Kona kiri berbunyi ...kona ke kanan berbunyi! Assudoh ...! Duit lagi .... hurmmm.

Kalau ikutkan banyak lagi nak kena pakai duit ni ..tapi demi keselamatan anak beranak dan kerana inilah kenderaan kami tiap-tiap hari. Maka, terpaksalah aku dahulukan 'dia'.

Friday, March 27, 2015

Kek Hari Lahir & Goodies Bag

Friday, March 27, 2015 9 Comments

Assalamualaikum!



Anak-anak dara bizi memasukkan makanan dalam goodies bag masing-masing. Walaupun tarikh birthday diaorg sama ..23 Mac yang lepas tapi masing-masing nak sambut kat sekolah masing-masing hehe. It's ok ... kita pun dah sambut satu family aritu kan ..so it's time to celebrate with their friends.

Kelas kakak tak ramai ..hanya 22 orang murid. Yang adik pulak hanya 20 orang. So, penyediaan goodies bag tak la banyak sangat tapi aku lebihkan 2-3 bag tuk setiap sorang.

Thursday, March 26, 2015

Ketagih Sebelum GST!

Thursday, March 26, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!




Hari kedua...menu lunch yang sama! Gara-gara terpikat kali pertama makan semalam ... terus terasa nak makan lagi ari ni huhu. Kat mana lagi kalau bukan kat Kompleks C, Jalan Sultan PJ.

Memang situ port makan paling femes. Banyak pilihan dan sedap-sedap pulak tu! Memang puas perabihkan kuey tiow kungfu ni sengsorang! hehe.

Mengapa Anakku ....

Thursday, March 26, 2015 5 Comments

Assalamualaikum!


Mood : Farm In The City ((hehe))

Rindu kat FITC. Dok sedap bergambar boleh pulak 2 ekor musang ber'projek' kat atas dahan pokok wakakaka! Ini antara family outing kedua terbaik kami selepas Legoland. Oh Legoland ... nak lagi pleaseeee! haha. 

Back to the topic ....

Wednesday, March 25, 2015

Stress Kecil

Wednesday, March 25, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!


Jem gila babas arini. Dua pusingan pertama dapat parking. Masuk bank nak cucuk duit, ntah pasaipa ntah ATM 'meroyan' takmo kuar duit ntah. Gi bank sebelah pun sama gak!

Terpaksa masuk kete balik kuar parking gi cari bank lain. Dah dapat duit nak kena gi bank tadi balik. 4-5 kali memusing tak dapat² jugak parkingnya! Jam dah 1.45pm, aku tak makan lagi ... mulala nak tukar jadi 'ijau'!


Bila perut dah lapor berjangkit ke hati ... stress! Start balik kete, cari kedai makan dan order kuey tiow kungfu!


"Bu...nak duit singgit"

Wednesday, March 25, 2015 7 Comments

Assalamualaikum!




"Bu .. nak duit singgit" sambil tunjuk isyarat ke arah kotak kayu berwarna coklat. Kalau dalam poket dia ada duit, dia akan tanya dulu boleh ke tak nak masuk duit dalam tabung tu. Gi stesen minyak kalau ternampak 'kotak' transparent atas kaunter tu, dia akan bagi 'isyarat cinta' kat aku hehe. Gi pasar malam gitu jugak ... dia tengok orang-orang tua, budak kecik atau acik-acik duk atas kerusi roda ... teringin nak masukkan duit dalam kole acik tu.

Semuanya bermula ketika kami berjemaah di masjid. Sebelum kuar masjid, akan aku bagi duit sorang singgit untuk tujuan tu. Nak didik diaorg ..supaya rajin menderma rajin bersedekah. Jangan hanya dipandang sepi tabung tu. Masukla hatta singgit. 

Pendaftaran Tahun 1 2016 - Cop Sekolah Diterima!

Wednesday, March 25, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!



Setel step kedua! Lega rasanya bila pendaftaran online Mira sudah selesai. Sekali cop aje! hehe. Teringat aku masa nak daftar sekolah kakak, sampai 4 cop sekolah kat belakang surat beranak tu! hehe. 

Sekarang aku kena tunggu bulan Julai untuk pengesahan sekolah di mana Mira akan ditempatkan secara rasminya. Rasanya yang ni takda masalah kot ..insyaAllah. 

Tuesday, March 24, 2015

Istimewa Dari Sunway Pyramid : Hadiah Menarik Menanti Korang!

Tuesday, March 24, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!


TUNJUKKAN GAMBAR NI DI KAUNTER!! ^^


Pengumuman! Pengumuman! ^^

Ibu-ibu bapak bapak yang selalu gi shopping kat Sunway Pyramid tu .. meh sini aku nak habaq berita baekkkkkk punya! hehe. La ni Sunway Pyramid melalui Nukilan Kenit telah berbesar hati nak bagi korang something special!

3 Good Reasons Why You Should Fly To Taiwan!

Tuesday, March 24, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!




Whether you are considering a first or subsequent visits to Taiwan, there’s never a better time to tour the island than in 2015! Taiwan Tourism Bureau Kuala Lumpur (TTBKL) is organising its first-ever Taiwan Travel Fair in Malaysia. With the theme of “Time to Enjoy Life”, it will be held at 1 Utama Shopping Centre, where the public can get the best deals for Taiwan travel at this one-stop event from 25 to 29 March 2015.

With the first Taiwan Travel Fair, TTBKL hopes to present great value travel deals to Malaysian families. They have tied up with top Taiwanese and Malaysian travel agencies to offer a variety of exciting packages and the most attractive travel deals for all destinations in Taiwan. This also includes customised packages or tours specially-catered for Muslim visitors. 

For visitors of the fair who purchase any tour package from participating agents, they stand a chance to participate in a lucky draw for every RM500 spent. Prizes include Taipei return flight tickets sponsored by China Airlines and Eva Airways; and East Asia cruise on Star Aquarius, Star Virgo and Aquarius liners sponsored by Star Cruises. So do make a date with us and visit the Taiwan Tourism Fair to bring back these fabulous prizes!







TIME TO EAT




The Taiwan Travel Fair will be held at the Oval concourse in 1 Utama Shopping Centre from 25 to 29 March 2015. Opens 10 am daily. For more information, visit https://www.facebook.com/tbrockl !

Based on a survey conducted by Taiwan Tourism in 2012, the top attractions for inbound tourists are sights and sceneries, food and shopping. As such, the Taiwan Travel Fair will also highlight three major experiences under the theme of “Time to Enjoy Life”:





When it comes to food, Taiwan has it all. Dine like royalty without paying a king’s ransom for it. From juicy seasonal fruits, sumptuous traditional Chinese dishes, healthy vegetarian dishes, icy desserts to creative tea drinks, Taiwanese cuisine makes full use of local ingredients and age-old techniques to surprise and satisfy your palate. Don’t forget the world-famous night markets, filled with the enticing aromas of delicious street food and snacks!


TIME TO SHOP



Taiwan is a shopaholic’s dream come true, with many large shopping centres and chain department stores in all four corners of the island. Shop for anything you want, from high-quality made-in-Taiwan 3C products, to famous highland tea and handmade weavings. For the fashion lover, all kinds of affordable clothing, leather goods and branded products are at your fingertips. In Taiwan, you are sure to find just about everything you want.




Time To Go On Two Wheels




These days, the LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability) trend is gaining popularity as people begin to be more health and eco-conscious. Taiwan is well-known for its LOHAS practices, and there is no better way to experience it than to travel along the breath-taking coastal highways by bicycle! Immerse yourself in the beauty of nature and appreciate the simple yet wonderful things in life with your loved ones. 







Small Birthday Celebration

Tuesday, March 24, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!



Dua orang budak kicik yang dah tak berapa nak kicik. Tahun depan adik dah masuk darjah 1 dan kakak darjah 3. Agak-agak camne la rupa adik pakai baju sekolah rendah nanti yek hehe. Hurm cepat nau korang ni membesar.  

Plan awal nak bawak gi makan tempat lain, tapi barangkali rezeki diaorg ... aku bawak gi makan di Delifrance! hehe. Thanks to Delifrance ...memang sampai tepat pada masanya! hehe. 

Monday, March 23, 2015

Hari Ini ... 8 & 6 Tahun Yang Lepas!

Monday, March 23, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!




Kalau boleh diulang kembali saat itu ....  tentu sekali aku takkan menolaknya! Alhamdulillahirobbil alamin ..... anak-anak ibu kini semakin membesar dan sihat dengan izinNya.

Walau banyak kerenahnya, walau macam-macam ragam kedua-duanya tapi itulah 'harta' dan kenangan yang tinggal untuk aku dan ayahnya bila kami dah tua nanti. Sesuatu untuk dikenang ... sesuatu untuk disenyumkan andai hayat masih dikandung badan.

Sunday, March 22, 2015

Kalau Makan Mempelam .....

Sunday, March 22, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!





Bahagian inilah yang paling aku suka sekali! Kupas sebijik, tang bijik tu yang aku kejar dulu. Dah habis makan bijik, baru aku kejar isinya heeeee. 

Begitu jugakla kalau makan ayam. Aku suka kalau yang ada tulang. Kalau pi KFC, memang aku kena order bahagian drumstick atau yang bertulang. Kalau bahagian dada atau yang banyak isi ....hurmm memang payah la nak habis. Lebih lagi kalu ayam dah sejuk!

Friday, March 20, 2015

Resepi Mudah Kari Kepala Ikan Merah

Friday, March 20, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!

Lamanyeeee aku tak berkongsi resepi di blog kesayanganku ini kan. Masaknya dah macam-macam, tapi nak updatenye kadang malas, kadang tak sempat, kadang tak sampai hati, kadang tu kena perli pulak! ibu ni nak tangkap gambo ke nak makan! hahaha 

This time anak-anak kat umah mak jang diaorg so aku boleh la amik gambo banyak sikit kan hehe. Kali ni aku nak share resepi mudah biasa-biasa kari kepala ikan merah ... Perak style hehe.



Antara Pengalaman & Keseronokan!

Friday, March 20, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!




Teringat aku zaman kecik-kecik dulu, memang best kalau balik kampung! Best sebab ape? best sebab dapat jumpa arwah Atok & Wan, pak-pak sedara, mak-mak sedara, sepupu sepapat. Time paling best berkumpul ialah time Hari Raya. Memang rasa takmo balik KL masa tu ...! huhu.

Bagi kakak dan adik, ini merupakan antara pengalaman yang paling menyeronokkan bila balik kampung! Takyah cakap pun ibu tau dah hehe. Cuaca panas pun korang boleh bantai main sampai ke petang kan. Tambah ada kak Shikin .... lagi ligat masing-masing! hehe. Contoh macam kat atas ni ... time ni dalam kul 3 lebih, tapi diaorg dok bersantai tepi bendang temankan Tok kutip kekabu hehe. Teman tengok je la ..... heeeee :D

Wednesday, March 18, 2015

Day 3, Bila Anak Dah Besar!

Wednesday, March 18, 2015 7 Comments

Assalamualaikum!




Hari ini bermula dengan amat perlahan sekali huhu. Tak banyak yang boleh dilakukan di bawah cuaca terik begini. Tambah orang baru lepas meracun tepi tali ayaq pagi tadi ...lagi takleh nak tengok bendang di seberang.

Aktiviti bermula petangnya lepas Asar. Ke mana lagi kalau bukan ke pasar malam di taman berdekatan.

Tuesday, March 17, 2015

Waspada Cuaca Panas Litlit!

Tuesday, March 17, 2015 7 Comments

Assamualaikum!



Baru bangkit tidoq ...aku suh dia pi mandi dulu. Tengahari tadi nangis sakan dia bila tak dibagi main kat luaq. Bukan apa ... panaih litlit gini tak elok tuk kesihatan tambah budak pulak tu! Tak puas main kat dalam umah lari depan belakang, nak main kat luaq pulak.

Dok nangis sangat...aku suh tidoq dulu la. Dah redup sikit sat gi baru leh kuaq main. Panas bendang tak sama ngan panas laut atau panas di bandaq. Panas bendang ni boleh pening kepala jadiknya ...tu pasai orang pakat duk dalam umah ja time ni.

Monday, March 16, 2015

Destinasiku, Bagan Serai!

Monday, March 16, 2015 11 Comments

Assalamualaikum!




Bertolak jam 8 pagi tadi ... lepas 4 jam alhamdulillah selamat sampai. Last kami balik ... ee .. er... san...aahh tak kisah la yang penting kami dah sampai kampunggg! hehe. Alhamdulillah ... kakak dan adik seronok bila dapat tahu nak bali Bagan Serai ... tak sabar nak jumpa Tok, mak andak, kakak Shikin katanya. 

Dan saat aku menaip ni, kakak dan adik dah selamat ngikut kakak shikin balik umah dia sambung main di sana hehe. Anak-anak dah besor ... tak kisah dah kalau takat nak ikut sepupu balik. Kalau kecik dulu ye la ...

GYNOTAL Gel Memudahkan Bersalin & Krim Soft-N Untuk Penyusuan Lebih Baik

Monday, March 16, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!


gambar hiasan

Pengalaman melahirkan anak antara momen terindah dalam kehidupan seorang wanita bergelar ibu. Teringat pulak kenangan aku melahirkan dulu ... memang rindukan pengalaman tu! Dulu, macam-macam kaedah dan petua yang kita gunakan untuk memudahkan proses bersalin. Tapi, kini ada produk di pasaran yang boleh membantu ibu-ibu mengandung melalui proses bersalin yang cepat, mudah dan selamat!

Ada 2 jenis proses bersalin yang kita sedia maklum, yakni kelahiran normal dan pembedahan Cesarean. Melalui pengalaman aku sendiri yang pernah melalui kaedah c-section atau cesarean dan kaedah normal, kedua-duanya mempunyai pro dan kontranya sendiri. Kebanyakan ibu mengandung akan memiliih kaedah kelahiran semulajadi/normal berbanding c-section. Tapi, tak kurang juga yang takut untuk melalui proses bersalin normal ni disebabkan ramai yang beranggapan beranak normal boleh menyebabkan koyak besar di bawah (perineum) tu! huhu.

Itulah yang menjadi dilema kepada ibu-ibu mengandung terutama yang baru pertama kali melahirkan sekali gus menyebabkan mereka cenderung memilih untuk melahirkan anak secara cesarean. Selain itu, terdapat juga komplikasi lain yang menyumbang kepada pemilihan kaedah ini seperti proses kelahiran yang terlalu lama, risiko perineum koyak, penggunaan forsep//vakum dan pendarahan selepas bersalin.


Proses Kelahiran Normal

Meh aku cerita sikit pasal proses kelahiran ni ye ...

Semasa proses kelahiran semulajadi, terdapat geseran yang berlaku yang dipanggil 'opposing fore' untuk ibu dan bayi, terutamanya ibu baru. Disebabkan geseran tersebut, ibu dan bayi memerlukan tenaga yang banyak untuk proses kelahiran. Jika proses kelahiran berpanjangan, kedua-dua ibu dan bayi akan menjadi letih dan lemah.

Dalam situasi begini, doktor akan membuat potongan (episiotomy) dan mungkin menggunakan forsep atau vakum untuk membantu ibu dan bayi. Tetapi, ketika proses kelahiran berlangsung, air ketuban dan cecair vernix tidak mencukupi untuk menyokong dan mengurangkan geseran antara saluran peranakan dan bayi.

GYNOTAL Gel




Iniqra Pharma memperkenalkan GYNOTAL Gel khusus untuk membantu ibu-ibu dan bayi mereka semasa proses kelahiran semulajadi/normal. GYNOTAL Gel berfungsi :

  • melindungi otot pelvis, rahim, saluran peranakan dan perineum  
  • memudahkan kelancaran proses kelahiran.

GYNOTAL Gel menghasilkan sejenis filem bio-pelekat yang licin dalam saluran peranakan untuk mengurangkan geseran-geseran tersebut. Ia bukan sahaja memudahkan kelahiran, tetapi memastikan prosesnya selamat, pantas dan selesa untuk ibu dan bayi.

GYNOTAL Gel telah terbukti dapat mengelakkan koyakan di perineum dan melindungi pelvis. Gel ini membantu bayi untuk meluncur keluar dari saluran peranakan dengan mudah!


Bagaimana GYNOTAL Gel Digunakan?

Terdapat 3 penyuntik GYNOTAL dalam satu pek dengan 3 applicators untuk 3 peringkat proses kelahiran semulajadi. Tapi ingat ye, GYNOTAL Gel HANYA boleh dilakukan oleh ahli perbidanan (midwife) atau doktor saje. Korang jangan suka-suka nak buat sendiri-sendiri ye hehe.

Peringkat 1 - Gel A yang pertama dimasukkan bila bukaan serviks mencapai 2cm ke 3cm

Peringkat 2 - Gel A yang kedua dimasukkan bila ke dalam saluran peranakan selepas air ketuban pecah dalam masa 15 minit hingga 30 init atau bila bukaan serviks mencapai 5cm hingga 7cm

Peringkat 3 - Bila ibu sedia untuk meneran atau ketika bukaan serviks mencapai 10cm, Gel B akan diamsukkan ke dalam saluran peranakan untuk menyokong ibu dan bayi.

Semasa si ibu meneran, bayi akan meluncur keluar melalui saluran peranakan dengan mudah, pantas dan mengurangkan koyakan di perineum, serta mengelakkan dari menggunakan forsep, vakum dan potongan (episiotomy).

Untuk pengetahuan korang, GYNOTAL Gel telah diuji dan digunakan dalam proses kelahiran dan terbukti ia selamat digunakan untuk ibu dan bayi. Gel ini tidak mengadungi sebarang bahan farmaseutikal dan gel tersebut akan diserap oleh badan ibu secara semulajadi. Maksudnya, GYNOTAL Gel ini bukan termasuk dalam kategori drugs ye tapi ia termasuk dalam medical devices

So, gel ini tidak akan merosakkan atau membahayakan otot-otot dan kulit saluran peranakan, kulit, mata, hidung dan mulut si bayi. Gel ini steril, tidak mengandungi bahan pengawet, latex dan hypo-allergenic

GYNOTAL Gel juga disyorkan untuk jenis kelahiran semulajadi termasuk waterbirth.

Buat masa sekarang, GYNOTAL Gel boleh didapati di hospital-hospital swasta terpilih seperti : 

  • Ampang Puteri
  • Tropicana
  • Desa Park City
  • Sunway Medical Centre
  • Gleneagles

So, sekiranya korang bercadang untuk bersalin di hospital yang dinyatakan di atas, korang boleh request untuk GYNOTAL Gel ni. Tapi, korang juga boleh suggestkan gel ni di doktor hospital lain untuk dapatkan pandangan diaorg. Tak salah mencuba kan :)

Krim Soft-N





Selepas melalui proses bersalin, si ibu akan mula menyusukan bayinya. Proses penyusuan sememangnya mampu merapatkan hubungan antara ibu dan bayi, namun ia juga boleh menjadi pengalaman ngeri!

Pengalaman aku sendiri menyusukan bayi sulung dulu sangat menuntut kesabaran yang tinggi. Kadang-kadang rasa nak mengelak dari menyusukan bayi sendiri kerana tak tahan menangggung kesakitan di puting! huhu.

Bagi ibu yang pertama kali menyusukan anak, puting ibu akan mengalami sakit, luka, kering dan kadangkala berdarah. Tapi, jangan risau ye sebab ini adalah perkara biasa yang dialami oleh ibu-ibu yang sedang menyusu. Terdapat beberapa tips untuk mengurangkan ketidakselesaan ini :

  • mencuci dengan air biasa setiap kali sebelum dan selepas menyusukan bayi
  • biarkan kering 20 minit hingga 30 minit sleepas setiap sesi penyusuan
  • tukar pad penyusuan dengan kerap
  • gunakan air suam untuk hilangkan kesakitan
  • menggunakan krim atau losyen putih payudara

Krim Soft-N adalah non-irritant, hypoallergenic, dermatologically dan tidak mengandungi :
  • Lanolin haiwan atau sintetik (sejenis wax yang dihasilkan oleh kelenjar biri-biri)
  • wangian
  • pewarna
  • petrokomia
  • silikon
  • bahan pengawet

Bahan-bahan aktif dalam krim Soft-N ini tidak akan menyebabkan alahan kepada si ibu terutamanya bayi seandainya tertelan ketika menyusu. Sebaliknya, krim ini dapat membantu melindungi dan mengekalkan kelembapan untuk melegakan kesakitan. Ia juga mempunyai 'gloss enhancer', melegakan puting sensitif, dan memberikan rasa 'cooling'.

Cara Menggunakan Krim Soft-N

Senang je nak gunakan krim Soft-N ni. 
  1. Sapukan krim ni sebelum dan selepas setiap sesi penyusuan
  2. Urut dengan perlahan sehingga krim tersebut diserap oleh kulit
  3. Pastikan kawasan payudara sentiasa kering dan pakai pakaian yang longgar
  4. Tukar pad menyusu dengan kerap untuk mengelakkan jangkitan kuman.

Krim Soft-N 50ML yang berharga RM49.90 ini boleh didapati di farmasi terpilih dan hospital-hospital di seluruh kawasan Lembah Klang. Ia juga boleh didapati di Pulau Pinang dan Johor.

So, untuk ibu-ibu mengandung dan bakal melahirkan cahaya mata, moga apa yang aku kongsikan ini dapat membantu korang membuat pilihan yang bijak. Jangan takut untuk menghadapi proses kelahiran semulajadi/normal kerana ia adalah satu nikmat yang tidak terhingga bagi seorang ibu.

Sebarang pertanyaan mengenai GYNOTAL Gel dan Krim SOFT-N ni, korang boleh emelkan kepada :

info@iniqrapharma.com.my

atau boleh layari :



Info ringkas mengenai Iniqra Pharma

Iniqra Pharma LLP telah ditubuhkan pada tahun 2013 oleh Encik H J Sathik Maricar. Beliau mempunyai pengalaman lebih daripada 25 tahun dalam industri farmseutikal dan perubatan.

Iniqra Pharma LLP adalah sebuah syarikat yang mengedar produk kesihatan. Kami membawa dan membekal produk baru ke dalam pasaran Malaysia. Selaras dengan objektif syarikat, kakitangan kami berpengalaman dalam menyediakan bantuan dalam jualan, memberi pendidikan tentang produk dan panduan pada agen-agen kami serta menyokong sebarang pertanyaan pelanggan mereka.

Produk-produk kami adalah dari seluruh dunia, dan mengutamakan produk kehamilan dan kelahiran.


INIQRA PHARMA
344A, Melawati Urban 1, 
Lorong Kedah, Taman Melawati,
53100 Kuala Lumpur.
Tel : 03-4107 3710


Sunday, March 15, 2015

Friday, March 13, 2015

Bila Tiada Selera & Banyak Pilihan!

Friday, March 13, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!


Tiada selera? Tak tau nak makan ape untuk lunch? Puas mikir dari pagi tapi tak ketemu-ketemu jugak jawapannya ... ahahaha macam besor sangat masalahnye ye haha. Nak makan pun susah ... kalau tak makan kang 'mendidih-didih' pulak perut ni. Tak dinafikan aku memang 'kuat' makan .. tapi ada masanya aku boleh tak makan langsung bila tak tau nak makan ape hehe.

Last-last yang aku telan air vico cicah ngan biskut lemak je la. Itu pun sodapppp! :D

Semalam aku blur lagi ... tak tau nak makan ape tuk lunch. Perut tu nak makan nasik .. tapi tekak takmo pulak. Haishhh ... tak 'sependapat' tul la korang (perut & tekak aku) ni! Akhirnya aku tau ke mana tempat yang perlu dituju! Selalunya, kalau tekak dah tak lalu kat nasik ... memang inilah pilihan aku hehe.



Lagi 10 Hari!

Friday, March 13, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!


gambar hiasan


Menggeletar dah tangan ibu nak menaip ni hehe. Hari ni last sekolah, minggu depan dah cuti. Sempat ke ibu nak mencari kek tuk kakak dan adik ni?

Dari bulan Februari lagi, kakak asyik tanya bila birthday kakak dan adik .... dah macam kaset dah dok rewind soalan tu je huhu. Yang adik nak kek Frozen .. dengar kat kakak terus kena sound takyah la kek Frozen dik ... mahal la. Ibu .. kakak nak kek krim biasa-biasa pun takpe bu.

Thursday, March 12, 2015

Nota Saya Untuk Cikgu Farizan

Thursday, March 12, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!




Luahan hati seorang murid terhadap cikgu di sekolah. Kakak sendiri yang tulis nota ni semalam, katanya untuk cikgu Farizan. Bila ditanya cikgu Farizan ajar subjek apa di sekolah kakak, jawabnya dia tak ajar pun cuma rasa sedih sebab cikgu nak pindah. Pulokkkk .... hehe.

Lalu, melalui nota ni la dia meluahkan kesedihan di atas perpisahan dengan cikgu Farizan. Personally, aku tak cam yang mana satu cikgu Farizan, tapi bila baca nota kakak ni, touching pulak rasanya.  Sayang jugak dia pada cikgu-cikgunye hehe. 

Kakitangan Wanita Dapat Kelonggaran Waktu Bekerja!

Thursday, March 12, 2015 13 Comments

Assalamualaikum!


Datuk Seri Rohani Abdul Karim


Wahhh! ini sudah bagusss ...! Dapat kelonggaran waktu bekerja di samping boleh pilih pulak kaedah bekerja yang lebih fleksibel. 

Menurut apa yang aku faham dari artikel INI la yek , perlaksanaan inisiatif yang baru diperkenalkan ini akan dapat dinikmati oleh kakitangan awam wanita di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. 

Wednesday, March 11, 2015

Bertabahla Ibu!

Wednesday, March 11, 2015 1 Comments

Assalamualaikum!




Hanya status di fb menjadi tali penghubung 'kami' untuk tempoh 12 jam ni haha. Tertinggal di rumah pun tak rasa tingtong camni hahaha. Tapi, nak wat cemana ... kena think positif! Bertabahlah Hanim ..... memang malam ni ko takkan dapat menatap wajah 'baby' kesayangan ko tu hahaha. Mujur tak tercicir di jalanraya. Tertinggal kalu .... tangisan meroyan la jadiknye aku hahaha. 

Projek DSV : Buyung

Wednesday, March 11, 2015 7 Comments

Assalamualaikum!

Oohhhh .. ini sebabnya dia mintak plastesin semalam. Untuk projek sekolah katanya. Tak pulak aku tanya nak buat apa. Petang semalam, dia cakap budak yang tak bawa plastesin ke sekolah kena siapkan di rumah dan hantar esok (hari ni). 

Laaaa ..... duit yang ibu bagi semalam tu pegi mane?

Kakak beli makanan ....

Hurmm ... beli makanan takpela. So, pas maghrib semalam aku bawak di gi kedai beli plastesin. Bersinar-sinar muka dia kalau kata nak pegi kedai hehe. Yang adik kena tinggal .. pasal lambat sangat mandi! Ayah dia kata, Mira menangis kuar dari bilik air bila tahu ibu dan kakak gi kedai haha. Tu la ... lambat lagi mandi!