ruangiklan
ruangiklan

Thursday, April 30, 2015

Benarkan Anak Menyinggah Di Rumah Kawan?

  4 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Habis sekolah kang Mira nak duduk umah A*** kejap. Nak tukar baju kat sana pastu main ngan A***. Alaaaa kejap je pon ... bukannya sampai petang. Mira bukan gi mana pon .... main kat umah dia je. Nanti ibu ayah datangla amik Mira kat situ ....

Bersungguh betul dia merayu kat aku .... dari minggu lepas! Ayat yang sama ... cuma kali pertama dikemukakan permintaan tu, aku menolak! Kali kedua ...dia guna bahasa sopan sikit ...."ibuu... ibu jangan marah boleh? boleh tak Mira nak blablablabla...".....tak 'jalan' jugak ....! hehe.

Lepas tu dia guna cara lain ...kali ni dia minta ngan ayahnya! Biasanya ayah-ayah ni cepat mengalah kalau ngan anak pempuan kan hahaha .... so, dia ingat ngan ayahnya boleh la dapat! Walhal, awal-awal lagi aku dah diskus baekkkkk punye ngan Pak Jelan supaya 'jaga-jaga' dengan permintaan anak dara keciknya tu! Rupanya betul pemikiranku! hahaha ....


[Review] Cetak Lebih Banyak Gambar Dengan Mizo Venture - Inspire the Perfections


Assalamualaikum!

Bila kali terakhir aku gi kedai untuk cuci gambar? Errmm...tak ingat dah aku hehe. Tapi memang dah lama jugak la ... lebih-lebih lagi sejak ada smartphone ni, semua gambar hanya simpan dalam memory card ataupun thumbdrive. Nak bawa gi kedai cuci kesemuanya ... mau gugur rambutku nak bayar nanti!hehe ...

Tapi hajat hati ni masih nakkan sesuatu yang ada sentimental value. Contoh macam gambar anak-anak, memang banyak giler dalam handphone, iPad dan laptop. Tu belum lagi gambar-gambar dalam Tab Pak Jelan ...! Teringin sangat nak adakan satu album untuk letak semua gambar ni. So, nanti bila anak-anak dah besar, diaorg boleh belek-belek balik gambar-gambar lama diaorang.




So, baru-baru ni aku dapat tahu pasal MIZO Venture yang menyediakan perkhidmatan mencetak gambar secara online di FB. Wow menarik ni ..! Biasanya aku sendiri kena gi kedai gambar, tapi sekarang ni mana ada masa nak singgah menyinggah dah. Balik keje pun dah malam, nak masak untuk keluarga lagi, nak uruskan rumahtangga lagi ...memang takda masa nak menyinggah.

Yang menariknya, MIZO Venture ni servis dia pantas dan sedia melayan kerenah pelanggan yang cerewet macam aku hehehe. Banyak kali jugak aku minta tukar gambar ..tapi diaorang sikit pun tak merungut! Layanan yang diberikan memang tip top dan memuaskan.

Apapun, keutamaan aku selain dari layanan yang baik adalah kualiti dan performance servis yang ditawarkan. Dengan MIZO Venture ... aku sangat berpuas hati sebab apa yang aku nak itulah yang aku dapat! :D


MIZO Venture - Inspire the Perfections

a) MIZO Venture menawarkan photo printing service kepada pelanggannya dengan pakej harga yang cukup berbaloi setaraf dengan kualiti gambar yang dihasilkan

b) Harga yang ditawarkan :
  1. 4R : RM0.50/pc
  2. Instax mini size (plain border): RM0.35/pc 
  3. Instax mini size (pattern border) : RM0.40/pc 
  4. Instax mini size (with caption): RM0.40/pc
  5. The MINI instax mini (2" x3") : RM0.25 (boleh letak caption) [TERBARU]
  6. 8R: RM4
  7. A4: RM5
Kos penghantaran : minimum RM7 (Semenanjung) & RM10 (Sabah & Sarawak)
c) Menggunakan Glossy Photo Paper (265 gsm)
  • kertas foto berkualiti tinggi
  • permukaan yang licin
  • kualiti gambar yang berkilau
  • penghasilan warna yang menarik

d) Tempoh proses : 3-7 hari bekerja untuk menyiapkan tempahan.

e) Segala promosi termasuk free postage/diskaun akan diumumkan di FB MIZO Venture dari masa ke semasa.

f) Tempahan akan diproses setelah bayaran diterima. Tiada COD.

g) Tiada caj GST dikenakan


Bila dah siap pilih gambar yang sesuai, aku terus emelkan kesemua gambar tu kepada mereka. Boleh hantar melalui Dropbox juga. Untuk Instax mini size (pattern border) kita boleh customize sendiri jenis pattern border yang kita nak. Apa itu instax mini? macam mana rupanya? pattern border yang macam mana? haaa ...nantikan aku tunjukkan ye :D

Nak letak caption kat gambar pun boleh! Kita sediakan sendiri caption untuk gambar yang kita nak. Nanti diaorg akan letak kat gambar tu. Kiranya, kalau kita nak buat versi ala-ala komik dalam album kita pun boleh hehe.

 


Tadaaaa ..! ni contoh gambar berukuran 4R. Kualiti gambar yang jelas dan permukaan yang licin. Saya suka saya suka! ^^




Haa ...inilah gambar instax mini size yang aku ceritakan tadi. Yang ni jenis plain border, means border gambar kosong je. Memang cute kecik comei je ...! :)




Yang ni pulak instax mini size (pattern border). Yang ni kita boleh minta diaorang buatkan atau pilih sendiri jenis border yang kita nak. Senang citer, kita boleh cari kat google terus. Kemudian, PM je gambar pattern tu kat diaorang dan akan terus dicetak pada gambar yang kita nak. Kalau taknak letak pattern, nak letak caption pun boleh. 

Perghh ... suka sangat dengan gambar instax mini ni! hehe :D




Tertanya-tanya juga aku besar mana gambar instax mini tu? Haaa ..see! lebih kurang saiz kad pengenalan kita je rupanya hehe. Boleh la nanti gambar ni letak dalam dompet kan. Saya suka saya suka! ^^




Yang ni gambar raya tahun lepas berukuran 8R. Aku suka dengan lighting dan penghasilan warna pada gambar ni. Terserlah kemerahan kami sekeluarga hehehe. 




Yeaaayy! Alhamdulillah ...akhirnya aku dah ada koleksi gambar untuk dimasukkan ke dalam album keluarga. Happy sangat dapat balik sentimental value untuk kenang-kenangan bersama keluarga. Kalau korang tengok, aku cetak banyakkkkkkkk sangat kan! hehe. Sebabbbbb ... bila korang cetak banyak, korang jimat banyakkkkk jugak! :)

Eh ..bukan aku sorang je yang suka dengan servis MIZO Venture ni tau ... :)

TESTIMONI





Yang bestnya, MIZO Venture turut memberi diskaun pada pelanggan yang buat repeat order. Perghh...tak perlu nak bersusah payah gi kedai gambar dah pasni. Semuanya hanya di hujung jari ..! hehe. Mudah...cepat...jimat! :)

So, kalau korang berminat nak tempah dan tahu lebih lanjut mengenai MIZO Venture dan servis mereka, boleh terjah :


Emel : mizoventure@gmail.com




Suka sangat dengan gambar instax mini ni, dapat je terus cari fridge magnet nak kasi lekat kat cpu hehe. Balik rumah sambung lekat kat peti sejuk plak hehe.


Wednesday, April 29, 2015

Walaupun Sakit ....

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum!




Tambah sehari lagi MC. Pagi semalam dapat panggilan dari cikgu,"Puan Hanim ... Hazwani macam demam, boleh ambil dia di sekolah?". Cepat-cepat call pengasuh minta tolong ambilkan kakak. Mujur pagi tu dah pesan kat pengasuh awal-awal suh stenbai kalau-kalau cikgu call. Rupanya ramalanku benar belaka ...!

Malam sebelum tu memula selsema je. Pagi tu gabung sekali dengan batuk. Sampai kat sekolah terus jadi demam! Walaupun suhu badan tak panas ...cuma dedar, tapi dia ngadu pening kepala. So, petang semalam singgah kat klinik .. dan terus dapat 2 hari cuti!

Berseni Dengan Anak-anak

  4 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Sabtu malam Ahad ...

Boring tengok tv ... takda cerita best! So, jom anak-anak .... ikut ibu buat projek ...projek pendidikan seni! hehe. Petang sebelum waktu kejadian, kitaorg gi kedai bunga untuk cari benang. Harga RM2.15 segulung ... tak termasuk GST! T_T




Tuesday, April 28, 2015

Akta Jenayah Sihir Bakal Diperkenalkan Di Mahkamah?


Assalammualaikum!




Alhamdulillah ...

Dulu orang pandang 'ringan' benda ni. Tak kurang jugak yang tak berapa nak percaya. Walhal, ia memang dah lama wujud sejak dulu lagi. Dalam al-Quran pun dah disebut ...(Surah Al-Baqarah, ayat102-103)!

Sihir-menyihir .. dari bab meniaga sampai la ke rumahtangga! Tak puas hati ngan orang tu ...sihir! Tak puas hati orang ni meniaga untung lebih sikit ...sihir! Jeles ex-gf kahwin lelaki lain ...sihir! Seolah-olah hidup takda pedoman ..takleh terima ketentuan. Yang merana ...mangsa ... anak-anak!

Hari Sukan


Assalamualaikum!


Tarikh : 26 April 2015 

Kul 8.30 dah ada di sini. Daftar nama kemudian terus cari kerusi... yang kakak dah hilang masuk ke dewan ready untuk senamrobik! hehe. Ahaa ... dia memang eksaited lama dah tu nak menari atas padang. Tahun lepas dia masuk perbarisan je ... tak best katanya sebab panas! hehe

Ibu pun sebenarnya tak suka masuk perbarisan dulu! Dah la kena pakai props segala dari atas kepala sampai ujung kaki ... pastu kena jalan serentak dalam baris. Lagi tak suka bila tiba masa cikgu berucap! hahaha ..... memang rasa nak pengsan masa tu. Dengan mataharinya ... panas tau! Terkenyit-kenyit mata menahan silau matahari ... pastu dalam hati dok merungut,"bila la cikgu ni nak habis bercakap ... lamanya membebel!" haha...


Monday, April 27, 2015

Tampil Bergaya, Segar Yakin Bersama Ariani & Comfort!


Assalamualaikum!


Biasa kalau rambut kita berbau, dan tentu orang sebelah tak selesa kan. Kalau tudung berbau pulak? Tambah macam-macam bau melekat ... bila duduk dalam tempat berhawa dingin atau duduk dalam bilik meeting ... lagi 'pekat' bau hapak, bau asap, bau makanan, bau peluh! Sendiri bau pun boleh eeeewwwww ....! hehehe ....




Pemilihan hijab bukan lagi sekadar dilihat dari aspek material, reka bentuk dan coraknya malah keselesaan juga turut menjadi keutamaan untuk wanita yang berhijab. Keselesaan disini bukanlah pula setakat pada pemakainya, tapi juga kepada orang disekeliling kita!

Bayangkanlah, kalau kita berjalan di khalayak ramai  dengan bau tudung kita yang hapak dan busuk boleh menganggu ketenteraman jiwa orang sebelah! haha. Dah tentulah kita pun rasa tak selesa dan malu kan. 




Seiring dengan revolusi fesyen hijab masa kini, Galeri Ariani buat julung kalinya bergabung bersama peneraju jenama pelembut fabrik dunia, Comfort untuk memberikan keyakinan kepada golongan wanita agar tampil berhijab penuh gaya serta lebih segar dan yakin pada masa yang sama!




“Kami berasa sangat teruja untuk bekerjasama dengan salah satu peneraju jenama pelembut fabrik terkenal dunia yang bakal memberi kepuasan tinggi kepada pelanggan-pelanggan kami yang yakin akan kualiti rangkaian tudung dan selendang Ariani yang berpremium tinggi. Ariani mengetengahkan koleksi moden, elegan serta sopan, disulam dengan rekaan berinovasi tinggi. Busana tudung Galeri Ariani juga direka dengan kualiti fabrik yang terbaik bagi memastikan pelanggan tampil bergaya dengan koleksi tudung kami.


Melalui kerjasama ini, koleksi tudung Ariani yang disegarkan dengan keharuman berpanjangan dari Comfort bakal melonjakkan nama Ariani seiring dengan arus fesyen terkini. Kami bangga bekerjasama dengan Comfort yang menitikberatkan kualiti tinggi seiring dengan kami. Dengan adanya kelembutan dan keharuman Comfort, ia menyerlahkan penampilan tudung kami agar pelanggan-pelanggan kami tampil anggun dan berkeyakinan tinggi,” kata Datin Farah Haryani Muhammad Philip, Pengarah Pemasaran Ariani Textiles & Manufacturing (M) Sdn Bhd.



Melalui jalinan usahasama antara peneraju pasaran busana Muslimah, rangkaian tudung dan selendang Ariani dan Comfort, Datin Farah Haryani berazam untuk memberi inspirasi kepada golongan wanita agar tampil bergaya dan sentiasa #segaryakin dengan keharuman Comfort yang boleh bertahan sehingga 14 hari! Wowwweeeee ..... :D

Lepas ni tak kita tak perlu risau lagi untuk menggayakan hijab kerana produk eksklusif Galeri Ariani bakal disegarkan dengan teknologi Comfort NCAP yang memberikan keharuman berpanjangan serta melindungi fabrik daripada bau-bau yang tidak menyenangkan! No more bau hapak, peluh, asap, makanan, rokok dan pencemaran! :D




Di majlis pelancaran tersebut, rakan-rakan media berpeluang menyaksikan demonstrasi penjagaan fabrik dengan tudung hijab Ariani yang harum bersama duta jenama Ariani, Bella Dally dan Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd Zin. Turut serta bersama mereka adalah Shazreen Fazlynda, seorang Youtuber popular serta perunding imej hijab, Emi Idura




Kami turut diberikan sampel fabrik yang tidak menggunakan Comfort dan satu lagi yang menggunakan Comfort. Yang warna hitam bau dia ... masyaAllah banyak teruk lah! haha. Aku syak tu bau minyak menggoreng ...busuk tau!

Yang fabrik warna pink tu wanggiiiiiiii sangat ... sebab menggunakan pelembut fabrik Comfort. Rasa nak tonyoh-tonyoh terus kat hidung! hehehe ....




Kami turut dihidangkan dengan video Bella Dally dan Shazreen yang berunsur jenaka yang menyentuh tentang cabaran yang dihadapi oleh pemakai hijab dalam menentang bau yang tidak menyenangkan. Hahahaha .. memang kelakar video ni baq hang! Terbahak-bahak tengok nasi lemak melekat kat tudung Shazreen ....hehehehe :D

Video ini boleh ditonton menerusi laman sosial Facebook Ariani dan Comfort, saluran penjagaan rumah Youtube Unilever Malaysia dan saluran Youtube Shazreen Fazlynda: www.youtube.com/user/pinkmarbless.




Sebagai permulaan, kesemua tudung dan selendang di Galeri Ariani, Jakel Mall akan disegarkan dengan haruman Comfort Ultra. Menjelang akhir bulan April, semua pelanggan Ariani mengunjungi gedung Ariani diserata negara akan dapat merasai pengalaman yang sama.




Para model menggayakan tudung Ariani bersama pelembut fabrik Comfort. Ketahanan haruman sehingga 14 hari memberikan rasa segar dan yakin pada wanita di luar sana. Lepas ni, korang siap boleh libas-libas lagi tudung Ariani kat kengkawan ...hahaha! :D



Dari kiri : Datin Farah Haryani bersama suami, Datuk Mohamed Faroz Mohamed Jakel yang juga Pengarah Urusan Jakel dan Herry Budiazhari, Pengarah Pemasaran, Unilever (M) Holdings Sdn Bhd.




Antara koleksi tudung Ariani yang memukau! Yang bestnya, masuk je dalam Galeri Ariani dah boleh bau wangi Comfort di segenap ruang! Pergh ... tenang jiwa shopping tudung kat sini hehe.




Cantikk! suka sangat dengan warna terang dan lembut macam ni.




Koleksi tudung bercorak pun ada di Galeri Ariani! Pendek kata, macam-macam ada lah! hehe. Wangiiiiii sangat ni ....! :D


picture credit : kak ayu

Bagi memberikan pengalaman yang lebih indah, pelanggan-pelanggan Ariani akan menerima baucar diskaun bernilai RM20 dari mana-mana gedung Ariani bagi setiap resit pembelian rangkaian Comfort, bermula daripada 1 April sehingga 31 Julai 2015. Semua gedung Ariani akan mengedarkan sampul pek Comfort Ultra percuma kepada pelanggan-pelanggannya bermula dari 24 April sehingga 30 Jun 2015.

Orang awam juga berpeluang menikmati diskaun bernilai RM5 bermula dari 1 April sehingga 31 Julai 2015 apabila mereka membeli Comfort Ultra secara talian melalui laman web, eshop.tesco.com.my.

Untuk maklumat lanjut dan terkini tentang kempen ini atau untuk menonton video, sila layari www.facebook.com/ComfortMalaysia.  


picture credit : kak ayu

Sempat bergambar bersama hos kami pada hari tu, Dee. First time jumpa huhu ... sebelum ni aku tengok dalam sitkom 'Jangan Ketawa' je zaman 90an dulu hehe.


picture credit : kak ayu

Berpeluang bergambar bersama Datin Farah Haryani, masyaAllah sangat sweet orangnya! :)




Tak lupa sempat tarik Nur Syuhada bergambar sekali hehe. Senyummmm memanjang dia ni .... hehe :D




Just the two of us! Subhanallah she is so sweet and humble. And so sorry, ni first time aku baru tahu sebenarnya Datin Farah dan Datuk Mohammad Faroz tu adalah husband and wife! haha. Ke ... aku sorang je yang tak tahu?? haha .... adehh ....

Nevertheless, aku suka sangat dengan penampilan beliau yang sangat sederhana pada hari tu. First time jumpa dah rasa mesra sebab orangnya peramah dan suka tersenyum. Memang ikon usahawanita yang dihormati dan berjaya dalam bidang fesyen khususnya hijab. Mana taknya, beliau mempunyai sokongan padu dari suami tercinta dalam meluaskan empayar perniagaan bersama-sama.



Mengenai Ariani

ARIANI adalah jenama hijab premium di Malaysia. Selaku peneraju pasaran dari segi fesyen sopan, ARIANI mengekalkan satu keseimbangan antara fesyen-fesyen semasa, keselesaan dan praktikal tanpa sebarang kompromi terhadap kepercayaan. Produk-produk Ariani direka dengan gaya yang mempamerkan kepelbagaian. Sebagai jenama anak syarikat JAKEL, pelopor dalam industri tekstil tempatan, ARIANI adalah jenama tudung yang lain daripada yang lain, lengkap dengan pemahaman tentang fabrik yang sesuai dengan cuaca di Malaysia. Kini dengan lebih 18 cawangan di serata Malaysia, ARIANI menjanjikan rangkaian produk yang praktikal, tanpa sebarang kompromi dalam rekaan yang ringkas, berkepelbagaian dan sopan dan elegan – yang memenuhi keinginan golongan pemakai hijab yang lebih luas.





Mengenai Comfort

Comfort merupakan peneraju pelembut fabrik terkemuka dunia. Dengan pengalamannya selama 40 tahun, Comfort berusaha secara berterusan bagi memastikan pakaian-pakaian sentiasa selesa dengan keharuman yang menyerlah, agar keluarga anda hidup dengan penuh kesegaran dan keselesaan.







Last but not least, terima kasih Ariani atas jemputan dan special gift dari Ariani dan Comfort ni. Lepas ni, memang mewangila tudung selendang ARIANI ku .... :)


Sunday, April 26, 2015

Mini Pavlova Yummy!


Assalamualaikum!


Kalau aku guna alasan 'lama dah mengidam nak makan pavlova' ... agak-agak boleh diterima tak? haha. Arrhh.... ko ni Nim mengidam mengalahkan orang yang perut 'berisi' ....! Mengidamnye tak habis-habis tapi perut rupa tuuuuuu jugak! >.<

Tapi memang betul pun dah lama teringin nak merasa pavlova ni. Dah la tu, dalam banyak-banyak kawan aku kat FB, si Rara tu sorang je la yang rajin dok pos gambar pavlova dia hari-hari! Huh .... suka menggoda tau!


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.