Friday, May 29, 2015

Kafe Sri Suria : Luncheon Mee Kari

Friday, May 29, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!


Plan asalnya nak makan mee kari kat restoran yang biasa kami pergi sebelum ni. Tapi last minit kak Gee ajak gi makan di Kafe Sri Suria ... dalam AmCorp Mall juga. Apa yang best sangat si Suria ni yek? Sokmo-sokmo aku tengok orang ramai makan kat sini. Kalau lalu depan kafe ni, memang penuh setiap meja sampai orang yang masuk keluar balik sebab meja kosong!

Apa yang best? Jom kita tengok! ^^


Ziarah Anak Cucu

Friday, May 29, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!




Alhamdulillah mak dah selamat sampai kampung malam semalam. Tak puas lagi nak bermanja dengan mak, nak berborak lebih panjang dua beranak. Tapi syukur alhamdulillah at least dapat jumpa semalam. 

Kunjungan yang singkat, tapi sangat menyentuh perasaan. Apa yang menyentuh perasaan tu? Biarlah menjadi rahsia kami bertiga ... aku, mak dan Allah swt. Pesan mak akan selalu Anim ingat insyaAllah. Yang penting, mak sihat walafiat ... alhamdulillah.

Thursday, May 28, 2015

Dalam Perjalanan ...

Thursday, May 28, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!


Probably dah sampai pun time ni rasanya. Waktu call mak tadi, katanya di Pedas/Linggi. Allahuakbar ... senangnya dalam hati mak datang KL arini. Walaupun hanya seketika mungkin ..tapi kedatangan mak abah dah lama aku nantikan.

Serius, mood aku kelaut hari ni. Dengan selsema dan bersin sejak malam tadi, gara-gara mengemas rumah sebab mak nak datang ... muehehehe. Gitu laaa ..mak nak datang baru terhegeh-hegeh nak kemas rumah kan huhu. Puas laki bini mengerjakan dapur dan depan bilik air semalam. Dua kawasan tu memang kritikal pun haha ... perlu sentuhan ajaib untuk kelihatan kemas dan teratur. 



Background kebun belakang umah - Perak

Telur Goreng Planta Untuk Si Manja Saya #telurgorengplanta

Thursday, May 28, 2015 19 Comments

Assalamualaikum!


Telur goreng ... masa kita kecik-kecik dulu lauk ni la yang menjadi pujaan hatiku hehe. Balik sekolah letak beg, tukar baju duduk kat meja makan kemudian, "mak ... nak nasi ngan telur goreng satu letak kicap tau!" hehe. Berselera aku makan sampai menambah-nambah! Amboiii, kemain aku kan suka-suka hati je order kat mak kannnn. Tapi, tu time aku kecik lagi la .... umur macam Mira tu ha. 

Bila dah besar panjang, dah darjah 4 dah pandai masuk dapur dan mak dah bagi masak sendiri barula aku masak sendiri telur goreng. Sekarang, anak-anak aku pulak ikut perangai yang sama ni! haha. Hari-hari kakak mesti tanya, "buu... malam ni kita makan apa?". Kalau tak sebut 'telur goreng', memang muncung je la mulut tu hehe.





Aku keje kat PJ tinggal kat KL. Kadang-kadang sampai umah pun dah Maghrib. Dari dalam kereta lagi dah fikir nak masak apa untuk anak-anak dan suami ni. Kang kalau masak lauk yang complicated sangat, kena ambil masa yang lama untuk siap. Anak-anak pun belum tentu makan lauk tu kalau tak kena dengan selera diaorang. Malam-malam gini biasanya diaorang lebih suka lauk yang simple dan sedap!

So, senang citer aku sediakan hidangan istimewa kegemaran kami sekeluarga! Eh ..nampak je simple tau tapi anak-anak aku memang cukup suka lauk telur goreng terutama bila aku guna marjerin Planta! Perghhh ...sapa pernah goreng telur guna Planta? Memang sedappppppp! Dari baunya pun dah boleh membangkitkan selera kita ... patutlah anak-anak aku makan menambah-nambah kalau makan #telurgorengplanta dengan kicap! hehe.

Cara-caranya mudah saja:






Hahaha beginilah kak long kalau di dapur. Nak goreng telur guna Planta senang je kot ...tapi still aku nak tunjuk jugakla. Ni pun satu pendedahan untuk anak-anak aku juga supaya diaorang rajin masuk dapur satu hari nanti. Lepas ni, kakak dah boleh buat sendiri telur goreng Planta... nanti ibu pulak order kat kakak yek! hehehe. 




Nak sediakan #telurgorengplanta ni senang sangat! Yang pertama, cuma perlu panaskan kuali kecil. Panaskan kemudian letak satu sudu marjerin Planta. 




Bila marjerin dah cair, langkah kedua adalah pecahkan telur dan biarkan ia sebentar sehingga garing. Bau diaaaaa ....fuh! Mira dari dalam bilik dah jerit, "amboiiiii wanginye .... ni mesti telur goreng planta kan ni bu!" Tau takpeeeeee .....:)





Tekunnya ibu menggoreng ...ibu sapa la ni yek! hahaha.... langkah ketiga, goreng sampai nampak kegaringan kat tepi telur goreng tu.




Walaupun sudipku kontot, tapi memang berguna ketika memasak hehe. Senang sangat bila menggoreng guna Planta. Keje memasak di dapur jadi lebih senang, tambah anak-anak cukup suka hidangan telur goreng Planta ni. Ibu pun tak perlu susah payah nak fikir lauk lain, sebab dengan telur goreng Planta anak-anak ibu dapat hidangan yang berkhasiat dan sedap.




Ta-da! Inilah langkah terakhir. Inilah hasilnya ...telur goreng Planta yang dinanti-nantikan oleh Mira! Telur goreng Planta hebat dari segi rasanya, tekstur, aroma, warna dan kurang berminyak menjadikan ia pelengkap untuk apa saja jenis hidangan atau boleh dimakan begitu saja.

Hidangan #telurgorengplanta juga melengkapkan anak-anak kita untuk perkembangan yang sihat. Telur goreng Planta untuk si manja hebat!




Teruja Mira tengok telur goreng Planta dia dah siap! Makan ngan nasi atau macam tu je pun boleh. Yang bestnya, telur goreng ni tak berminyak dan garing di bahagian tepi. Mira cukup suka telur goreng yang garing dan berbau wangi! ^^





Telur goreng Planta pilihan kami sekeluarga. Resepi yang mudah dan rasa yang sedap serta aromanya membangkitkan selera sesiapa sahaja! Memang ada kelainan menggoreng telur dengan Planta. 

Anak-anak suka ibu bahagia! Terima kasih Planta. Ibu-ibu pun boleh cuba resipi #telurgorengplanta untuk anak-anak. Gerenti sedap! ^^


Wednesday, May 27, 2015

Tuesday, May 26, 2015

Penangan Mi Kak Tun!

Tuesday, May 26, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!




Apa benda kak Tun letak dalam mi ni ha ...?

Aku letak kas kas .... hahaha!

Kejamm...! haha. Nampak sangat autanya tu ... tapi memang betul lepas pekena mi goreng kak Tun tadi, memang aku tangkap lentok je kat meja ni haha. Adehh ... dan hasilnya, time lunch jadi time dengkuranku.

Ape nak jadi la aku ni ... asal lepas makan je nak tido. Asal nak tido je mesti lepas makan. Kali ni aku 'salah'kan mi goreng kak Tun! hahaha ....

Tq kak Tun ... mi goreng sedapppp! :)

Sambung dengkur .... zzzzZZZZZzzzzzzZZZZZZ


Kakak Kepada Mira

Tuesday, May 26, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!


Tiap-tiap malam macam ni laaa ... tapi malam tadi rare sikit dari sebelumnya. Mana taknya, kita tengah syok duduk bersantai kat ruang tamu, dia datang kat kita,"bu..meh masuk bilik sekejap ...meh laaaa". Bangun la kite pon ...,"tutup mata bu...tutup mata tau!" 

Hurmm ... tutuplah mata kita pon. Apela anak aku nak surprise aku malam-malam ni, hadiah apa yang nak dibaginya kali ni sampai nak kena tutup mata bagai ni ... nervous plak tetiba ibu rasa! hehe.


Monday, May 25, 2015

Buffet Ramadhan 2015 : Restoran Bangi Golf Resort

Monday, May 25, 2015 5 Comments

Assalamualaikum!




Alhamdulillah .. tahun ni aku dapat jemputan food review sempena buffet Ramadhan dari restoran Bangi Golf Resort. Banyak yang dah berubah dalam masa setahun ni. Dan, tentunya aku tak melepaskan peluang ini untuk datang sekali lagi bersama family dan rakan-rakan blogger lain.

Bagi yang tak pernah lagi sampai ke sini, senang je nak cari lokasinya. Tak perlu guna Waze dah pasal kami memang dah hafal jalan ke sini sejak tahun lepas. Lagak macam pro gitu ye ...hahaha! Anyway, kalau dari KL, korang boleh masuk highway PLUS Utara-Selatan sampai jumpa Exit Kajang. Dari Exit Kajang, amik jalan ke Bandar Baru Bangi ... jalan terus ... masuk kiri ... masuk kanan ... jalan terus lagi sampai nampak papan tanda Bangi Golf Resort.

Kalau tak konfiden jugak takut sesat atau lambat sampai, guna Waze je la senang ... haha.




Restoran Bangi Golf Resort sudah tidak asing dalam menyajikan makanan yang sedap-sedap dan dari pelbagai jenis masakan popular, samada masakan Melayu, Barat mahupun sajian timur. Dengan lebih 200 jenis hidangan berbuka puasa yang menarik dan semestinya lazat, para pengunjung pastinya akan merasa puas menikmati sajian hebat dan asli dari Restoran Bangi Golf Resort ini .... insyaAllah!

Harga yang ditawarkan? 


Dewasa :RM55
Kanak-kanak : RM27
Buffet Ramadhan BGR : 21 Jun - 15 Julai 2015 


Nak tahu apa yang best dan sedap di Bangi Golf Resort untuk Buffet Ramadhan 2015? Jom, kita 'cuci mata'!




Aneka kerabu


Masakan Barat



Sentuhan gastronomi dari restoran Bangi Golf Resort ini memang tak dapat di tempat lain. Antara dua, aku paling suka yang belah kiri tu. Tapi, dua-dua pun aku makan hari tu hehehehe. Sous Vide Eggs With Mushroom Espuma antara hidangan wajib untuk #BuffetRamadhan di sini. 

Kalau korang datang berbuka puasa di sini, wajib try tau!



Masakan Melayu



Kambing panggang antara hidangan paling laris di sini haha. Memang lembut dan berjus daging kambing panggang ni! Mira makan sampai menambah dua kali! Tergamam ibu sekejap ... haha. Rasukan kambing panggang sudah mengena pada Mira ...muahahaha.




Maafkan lighting gambar ni ... time ni lighting dalam bilik memang mood romantic sangat! haha. Tapi, kepuasan jelas terbayang kat wajah dua orang anak dara kecik aku! Tengok je la pipi kakak yang kembung tu ....muahaha. Adehh ... tak reti nak kontrol langsung! :p




Restoran Bangi Golf Resort turut memperkenalkan konsep ruang dapur terbuka, di mana para pengunjung dapat melihat sendiri chef-chef kita menyediakan makanan serta boleh terus berinteraksi dengan mereka. 

Dan bagi memenuhi selera para pengunjung yang mungkin inginkan sedikit hiburan ketika menjamu selera, mereka turut akan dihiburkan dengan alunan muzik melayu tradisional yang didendangkan oleh kugiran bermula dari jam 6.30pm sehingga 9.30pm.



persembahan kugiran untuk hiburan para tetamu



Dewan Kenanga


Apa yang menarik lagi di sini, bagi menampung kedatangan para pengunjung dan memastikan keselesaan ketika berbuka puasa, pihak Bangi Golf Resort telah membina satu lagi dewan makan khusus untuk mereka yang akan berbuka puasa di sini. Aku difahamkan Dewan Kenanga ini baru saja siap dibina dan boleh menampung  kira-kira 500 lagi pengunjung nanti. 

Selain dari dewan makan yang santai, kemudahan surau serta tandas yang bersih juga turut disediakan. Ruangan parkir boleh memuatkan kira-kira 800 buah kereta dalam satu-satu masa! So, korang tak perlu berebut parkir nanti ..insyaAllah cukup untuk semua ^^

So, kalau korang masih tercari-cari tempat nak berbuka puasa di luar aku cadangkan korang bawa family ke sini. Untuk tempahan, korang boleh hubungi :


No. Tel
+[60] 03 – 8925 3728


Alamat :

No.1 Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi,
Selangor 43650
Malaysia.

GPS Coordinates :

2.95716N, 101.76518E


Website/Facebook/Email :




bgb.bangigolf@gmail.com



Waktu operasi :

6.30 am - 9.30pm Daily


Antara Benda Yang kerap Terjadi Pada Si Rabun!

Monday, May 25, 2015 10 Comments

Assalamualaikum!


Benarlah kata orang, rambut sama hitam tapi hati lain-lain....

Luar nampak sama, tapi bila sendiri rasa .. baru tahu ada yang tak kena! Itupun kadang-kadang kita 'buta' hati nak mengenal yang mana satu benar yang mana satu palsu. Sebab kita dah cukup yakin bahawa pilihan kita tu dah cukup sempurna ....!

Hurmmm ... tanpa kita sedari, kita dah tersalah pilih. Ia melukakan hati ... malah mungkin akan jadi 'parut' sampai ke tua! Apa boleh buat ... 


Sunday, May 24, 2015

Guardian Beauty In Action @ Nu Sentral

Sunday, May 24, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!


Dari pagi lagi dah sibuk! Bermula dengan Karnival Hari Guru di Dataran Petaling Jaya sempena sambutan hari guru peringkat daerah, kemudian bergegas pula ke KL Sentral untuk satu event kecantikan dan kesihatan di sana. Memang tergesa-gesa dibuatnya, memandangkan kita nak kejar masa. Tapi, mujur naik LRT, tak perlu menyesakkan diri dalam kesesakan lalulintas! Penat tekan clutch ngan minyak tau!




Acara yang dinanti-nantikan setiap tahun telah kembali! Bertempat di Level LG, Center Court, Nu Sentral, Guardian Malaysia peneraju farmasi, kesihatan dan peruncit kecantikan mengadakan #GuardianMakeover untuk menghargai wanita yang inginkan gaya hidup yang sihat dan aktif serta ingin kelihatan cantik walau dimana jua mereka berada.

Acara dua hari ini bermula semalam (23hb Mei) sehingga 24 Mei (hari ini) turut memperkasa wanita dengan tips dan alatan untuk kelihatan menarik dan sihat. Tips-tips mekap dari gaya musim panas kepada malam glam, kasual Ahad kepada makan malam romantik. Eh wait ..! ada lagi yang menarik kat event ni semalam. Nak tahu apa yang best menanti korang? Jom baca sampai habis! ^^

Walaupun ini merupakan pengalaman pertama aku menghadiri #GuardianMakeover yang telah memasuki tahun ke 8, ku akui sangat teruja dan nervous untuk dimakeupkan. Ini pun baru aku tahu acara ni ada servis makeup free hehe.




Pengarah Operasi Guardian Helath and Beauty Sdn Bhd, Ricky Soon berkata, "Sesungguhnya, wanita telah memainkan pelbagai peranan sejak di awal tamadun lagi. Dengan pemodenan dan globalisasi, mengimbangi pelbagai tugas adalah semakin jelas dan semakin mencabar.

Kami berpendapat bahara wanita dari pelbagai lapisan masyarakat boleh menjaga sendiri kecantikan dan kesihatan mereka walaupun mempunyai pelbagai peranan dan tugas serta jadual yang sibuk. Oleh itu, kami telah menyenaraikan bantuan dari pakai kesihatan dan kecantikan untuk berkongsi tips dengan wanita bagaiaman untuk kelihatan cantik walau dimana sahaja," tambahnya lagi.




Bersama team yang akan makeupkan kami dan korang selama dua hari ni. Makeup team dari MakeUp Puzzle dan hair team dari A Cut Above.




Antara jenama yang mengambil bahagian dalam acara #GuardianMakeover kali ini.




Disinilah kami dimakeupkan semalam hehe. Hari ni pun ada tau! So, jangan lupa datang hari kat Nu Sentral yek! ^^




Nak buat rambut di sini tempatnya. 




Terserlah kegembiraan di wajah rakan blogger, Jane Chua sebelum dimakeupkan. Terima kasih Jane sebab jemput kita join event ni ^^




Rakan blogger Shamiera juga ada! Dia tak perasan kot aku amik gambar ni ...fokus sangat tu! hehe




And me ... seminit sebelum sedia untuk dimakeupkan haha. 




Segala macam jenis bedak, celak, pemerah pipi dan berus ada kat atas meja ni! Pergh ...




Lepas makeup boleh buat rambut dengan A Cut Above



Terperasan kejap kerjaya sebagai model! hahaha :p


Dah siap makeup, boleh ambil gambar kat photo booth untuk diambil gambar sebagai kenang-kenangan. Tunggu 10 minit dan gambar siap untuk dibawa balik!





Antara produk-produk kecantikan dan kesihatan yang ada dijual di sini.




Kejadian semalam .... sambutan hebat dari pengunjung terutamanya kaum wanita yang ingin kelihatan cantik dan sihat! Memang panjang barisan, tapi mereka sanggup beratur dan menunggu dengan penuh sabar untuk dimakeupkan hehe.




So, kalau korang berada di sekitar Lembah Klang, jangan lupa singgah di Nu Sentral, Level LG Center Court pada 23 Mei dan 24 Mei 2015. Acara dua hari ini terbuka kepada umum dengan pembelian tiket RM10 untuk produk jenama yang mengambil bahagian.

Nak tahu jenama produk apa yang join #GuardianMakeover ni, boleh rujuk gambar kat atas tadi.

Perghh ..ohsem ni! Beli barang RM10 untuk produk yang participate #GuardianMakeover ni, then korang akan dapat peluang untuk dimakeupkan oleh MakeUp Puzzle dan buat rambut oleh A Cut Above. Kemudian, ada sesi fotografi profesional di mana korang boleh ambil gambar dan bawa balik sebagai kenang-kenangan. Dannnnnnnn .... sebelum balik jangan lupa dapatkan goodies bag di kaunter! 

Tudiaaaa ...! Dengan RM10 je korang dapat macam-macam. Jangan lupa datang hari ni tau! ^^




#GuardianMakeover


Tarikh : 23 – 24 Mei 2015
Lokasi : Level LG, Center Court, NU Sentral
Masa: 11am – 7pm
Harga tiket : RM10 
(dengan setiap pembelian produk jenama yang mengambil bahagian)


Jangan ketinggalan untuk merasai pengalaman ini bersama keluarga dan teman-teman. Bawa adik beradik, best friend ataupun isteri korang hari ni ke Nu Sentral. Belanja RM10 dan rasakan pengalaman Beauty In Action! ^^

Untuk maklumat lanjut tentang event #GuardianMakeover, korang boleh terjah :