ruangiklan
ruangiklan

Friday, June 19, 2015

Biskut Raya 2015 : SEMPERIT HAZEL NUT & COKLAT


Assalamualaikum!


Tak lengkap rasanya kalau biskut raya takda rasa coklat kan! Tambah kalau biskut tu boleh cicah dalam limpahan pekat coklat yang berkilat-kilat ...perghhhh! Resepi seterusnya ni, memang mudah untuk diikuti. 

Jom chef-chef muda ... kita mulakan sekarang! ^^




SEMPERIT HAZEL NUT & COKLAT

Bahan-bahan :

200gm SCS Mentega Bergaram
75gm Gula Aising
1 biji Telur Kuning
1/4 sudu teh Esen Vanilla
140gm Tepung Gandum
80gm Serbuk Kacang Hazel
60gm Tepung Jagung
100gm Tepung Kastard
150gm Kacang Hazel (atau mana-mana sos atau sapuan kegemaran, dihidang)

Cara-caranya :

1. Pukul SCS Mentega Bergaram dan gula aising sehingga kembang. Masukkan telur kuning dan esen vanilla.

2. Campurkan tepung gandum, serbuk kacang Hazel, tepung jagung dan tepung kastard. Mengguli sehingga menjadi doh.

3. Masukkan doh ke dalam "piping bag". Paipkan doh dengan jalur panjang kira-kira 4cm.

4. Bakar pada suhu 160°c selama 15 minit atau sehingga masak.




Mmmm ..nyummm nyumm. Sedia dicicah ke dalam coklat lembut penuh berkrim! Semperit Hazel Nut & Coklat ni memang kegemaran kakak dan adik. Kalau dapat sebalang, malam tu jugak dihabiskannya! Tak sempat tunggu pagi Raya hehehe.


Selamat Mencuba!
^^

Perkara Yang Boleh Membuatkan Mak Mak Rasa Nak 'Tercabut' Jantung T_T


Assalamualaikum!


Banyak benda yang boleh buat mak mak seperti kita ni rasa macam nak tercabut nyawa bila berhadapan dengan sesuatu situasi atau pengalaman. Terutamanya dengan anak ...tentang anak! 

Keselamatan anak-anak ....itu yang utama! Takda kompromi! Dalam rumah, luar rumah ...tak kira kalau tengok anak umur 8 tahun main lompat-lompat kat tangga pun mulut ni mesti nak mengeluarkan pesanan 'penaja' demi keselamatan. 

Itu baru kes main di tangga. Belum cerita bab hilang seketika ...! T__T

Pernah hilang anak? Di shopping mall? Di bazar Ramadhan?  Kes aku bukan hilang anak kat tempat-tempat begitu .... tapi di sekolah! Haaaaaaa ....

Alkisah tetiba dapat call dari Pak Jelan, cakap kakak takda di sekolah! Aiik...mana pulak perginya? Suh gi cari dia kat padang sekolah since ayahnya dah cari kat belakang sekolah dan di kantin. Haghaammmmmm tak nampak batang hidungnya!

Call aku lagi ... cakap kakak konfirm takda! Aku suh tanya pak guard, tak tahu apa hasilnya. Hati dah berdebor-debor ... mana pulak kakak ni! Tak pernah dia buat hal macam ni. Otak ligat berfikir benda yang merapu-rapu ...tapi takmo layan ... kang aku pulak nangis teriak kang.

Kali ketiga Pak Jelan call, konfirm memang takda dia di sekolah! Allahurobbi ... :(

Cepat-cepat call pengasuh yang selalu amik dia tu. Yang berjawabnya, anak dia. Dah la call guna wassap, payah nak dengar suara dengan jelas. Beberapa kali call baru dapat cakap ngan anak pengasuh! Aku tanya dulu, adakah Hazwani dah balik dan ada di situ? Bila dia cakap ..."ada ...." AAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH .... lega rasa baq hang! Rasa seperti nyawa yang dicabut tadi kembali melekat di badan.

"Panggil dia jap ...", pintaku pada budak tu. 

"Hello ... ibu ...."

"Hah ...kakak balik ngan sapa tadi? Ayah cakap dah kan ayah datang amik ...."

"Ayah lambat ...so kakak balik ngan acik (pengasuh) la..."

Haihhhhh ..... semput ibu ko buat kak! Grrrr ...... ayah tu pun dah naik semput cari kakak satu sekolah huhu. Lenkali please don't give us heart attack can ar .... we both old already you know .... -___-



Puasa Pertama & Karipap Kambing Gergasi



Assalamualaikum!


Alhamdulillah ... hari pertama berpuasa semalam semua orang nampak happy kan. Tapi ngantuk!! Yessss ... laparnya tidak, dahaga jauh sekali sebab time sahur dah godak setengah tong air masak muahaha! Tapi ngantuknya .... subhanallah sangat luarbiasa!

Alkisah semalam my anak dara yang sulung eksaited nak bangkit soq (sahur). 

"Takpe bu .. sok kakak kejut ibu"

"Ha ok ... buat jam kul 5 pagi tau"

Sekali ..... krrrrrrinnnggggggggggggggggggggg!

"Bu bangunnn ...dah kul 4 pagi ... bangun bu bangunnnnn"

Ya Allah .. awalnye ko kejut ibu kakkkk, cakap dalam hati. Pastu baru teringat nasi tak masak lagi muehehe. Tau tau je anak aku ni ibu dia kena masak nasi dulu :p

Wednesday, June 17, 2015

Biskut Raya 2015 : SEMPERIT CAPPUCINO


Assalamualaikum!


Memasuki Ramadhan al-Mubarak, pasti ibu-ibu mula sibuk menyiapkan juadah biskut untuk Hari Raya. Ataupun ada yang nak menambah koleksi biskut raya sikit-sikit ke .... hehe.

Macam biasa, setiap tahun mesti ada resepi terbaru atau yang sedap teringin nak dicuba bukan? Haaa ni aku ada resepi biskut yang pasti akan jadi kegemaran korang di pagi Raya. Suruhlah mak korang buat ke, atau korang sendiri ... terutama yang anak dara tu boleh try resepi mudah ni ...!




SEMPERIT CAPPUCINO

Bahan-bahan :

240gm SCS Mentega Bergaram
80gm Gula Aising
1 sudu teh Esen Vanila
4 sudu teh Pes Kopi/ Emulco
220gm Tepung Protein Rendah
80gm Tepung Jagung
25gm Serbuk Badam
70gm Cincangan Badam
70gm Cip Coklat


Cara-cara Membuatnya :

1. Pukul SCS Mentega Bergaram dan gula aising sehingga kembang. Masukkan esen vanila dan pes kopi/emulco.

2. Kemudian, masukkan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk badam. Campur sehingga sebati.

3. Masukkan doh semperit ke dalam "piping bag" yang telah dipasang muncung berbentuk bintang.

4. Paipkan bentuk bunga atau bentuk kegemaran anda ke atas loyang. Hias dengan cincangan badam dan cip coklat.

5. Bakar pada suhu 180°c selama 18 minit atau sehingga masak.



Tadaaaaa!


Semperit Cappucino ni paling aku suka! Pada yang nak mencuba resepi mudah, ni aku ucapkan selamat mencuba! ^^


Penafian Berlaku Gempa Bumi Dalam Masa Terdekat Di Sabah


Assalamualaikum!


Zaman sekarang ni, lebih ramai yang percaya WhatsApp dari sumber sebenar. Macam-macam mesej berantai 'berhantu' yang diterima, suruh siap bersedia la suruh berjaga-jaga la suruh itu ini la. Saje bikin panik?? Huh ....

Bak kata orang, tanya pada yang pakar! Nah, pakar jawab seperti di bawah :





Ada beberapa istilah pelik yang kelakar aku jumpa bila baca mesej berantai palsu mengenai gempa bumi susulan ni. Korang boleh tengok dan nilaikan sendiri mana yang dah pernah terima tu. Jabatan Kajicuaca Sabah tak wujud yek!

Apa-apa kemusykilan sila rujuk pada sumber yang sahih. Bila dengar gempa bumi nak berlaku lagi, tau pulak takut ye sampai suruh solat hajat bagai. Kalau takda, tak ingatla nak solat kan .... huh.


Cabaran Tempuh Ramadhan Bersama Anak-anak


Assalamualaikum!


Malam tadi .. aku sorang je yang ngadap tv dgr perutusan tu. Kakak dan adik dok sibuk buat benda lain. Ayahnya 'lari' masuk bilik kejap. Aku la tukang menyampai kata esok puasa. Mula la si Mira buat muka terujanya. Puasanya belum tentu lagi tu hehe .. tapi semangat tu ada dah. Takpe dik, kita kayuh slow-slow k.

Kakak dah berazam nak puasa penuh tahun ni. Aku tak menghalang, juga tidak memaksa. Tapi, sekurang-kurangnya kena belajar puasa penuh juga. Solat wajib macam biasa ... nak kena kasi penuh lima waktu dulu. 

Cabarannya?

Jom Shopping Baju Raya Di Pusat Pakaian Hari Hari!


Assalamualaikum!


Bila bercakap tentang persediaan raya, anak-anak adalah insan yang paling teruja selain ibu dan ayahnya. Tetapi, setiap tahun masalah yang sama tetap juga menghantui tiap kali nak shopping baju raya. Pengalaman shopping di saat-saat terakhir beberapa tahun lepas benar-benar mengubah persepsi kami suami isteri.

Dek kerana nak kejarkan harga murah dan diskaun di minggu-minggu terakhir, kami sanggup meredah 'lautan' manusia mencari baju raya. Perghh ... memang mimpi ngeri kalau dikenang kembali! Dengan nak pegang tangan anak-anak, melintas jalan, keluar masuk kedai nak cari pakaian yang sesuai, risiko disaman lagi .... memang tak tenang rasa nak shopping kan.




Tahun ni, aku dan Pak Jelan berazam nak ubah jadual shopping kami. Instead of shopping di saat-saat terakhir di tempat yang sibuk, kami memilih untuk shopping awal dengan promosi harga hebat di lokasi yang selesa dan mempunyai pilihan baju raya yang menarik dan cantik untuk seisi keluarga!

Tanpa banyak bicara, kami ke Pusat Pakaian Hari Hari, Lake Fields, Sungai Besi minggu lepas! Kalau dari Pusat Bandar hanya mengambil masa 19-23 minit untuk sampai ke sini. Jangan risau, ikut hiway pun boleh hehe. Tahun ini, kami berazam untuk shopping awal supaya tidak mengganggu urusan ibadah dalam bulan Ramadhan. Sebab itu kami pilih Pusat Pakaian Hari Hari kerana ia menepati citarasa kami sekeluarga! ^^

Shopping timeeee! ^^




'Model' terpampang di hadapan kedai





Selangkah kaki ke dalam sudah cukup membuatkan kami sekeluarga teruja! haha. Anak-anak dah tahu mana tempat nak dituju, suami dan isteri seolah-olah membawa 'haluan' sendiri hehe. Teruja melihat kemeriahan warna-warna ceria pada koleksi baju raya di Pusat Pakaian Hari Hari ini.

Jom tengok pakaian anak-anak dulu ...





Pencarian baju raya bermula! Tak susah nak cari seksyen baju raya kanak-kanak. Dan kakak dan adik tahu apa yang mereka nak! Masing-masing sibuk menggayakan baju raya yang terdapat di situ. Serius ... memang cantik pilihan warna dan corak di sini! 






Terdapat pelbagai pilihan menarik untuk kanak-kanak di Pusat Pakaian Hari Hari, dari baju kurung ke blouse hingga ke jubah. Disebabkan tahun ini, kami memilih untuk tema jubah maka, semestinya inilah tempat yang kami cari!

Sementara kakak dan adik mencuba baju yang dipilih, ibu pun nak pilih juga baju raya hehe ^^




Jubah dengan pilihan warna dan corak menarik



Baju kurung juga ada ^^



Pilih kak long .. jangan tak pilih hehe 



Ok yang ni cantik ... yang ni cantik ... errmmm nak ni jugak! 
Rambang mata kak long weh! hahaha



Tu ..tu .. saya nak yang biru tu! 
hahaha




Kalau ikutkan rasa hati, mau aje aku nak try fitting semua jubah-jubah ni hehehe. Tapi, kesian pulak kat staf kedai tu kang ... plus, kena jegil ngan Pak Jelan naya aku haha!




Eh.. anak-anak dah siap la! Jom tengok cantik tak! ^^




Kakak ada dua pilihan warna yang dia suka. Satu warna biru (gambar atas sekali), satu lagi warna biru ni. Memula dia nak dua-dua, tapi akhirnya dia pilih warna biru yang satu lagi hehe. 




Adik lagi senang, dari mula dia memang dah aim nak kaler terang macam ni. Tahun ni, kami tak tetapkan tema warna jadi ikut la warna apa pun janji anak-anak suka. Nak cari saiz baju pun tak susah ... kalau tak pasti boleh tanya staf kat situ.

Yeaaa ... baju raya anak-anak dah setel! Sekarang baju raya ibunya pulak hehe. Banyak juga baju yang sempat aku gayakan hehe. Nak tengok model tak berbayar tak? haha ... jom! 








Ahaaa! susahnye nak pilih ni ...haha. Banyak sangat yang memikat hati, tapi alhamdulillah akhirnya pilihan telah dibuat! Nak tahu aku pilih baju yang mana? Haaa tu kena tunggu la pagi Raya ... yek hehe :)

Untuk kaum bapa tidak dilupakan juga. Kelengkapan siap dari songkok hingga ke baju Melayu dan sampin turut ada di Pusat Pakaian Hari Hari.






Antara koleksi baju Melayu yang cantik dan menarik ....








Semua pilihan warna yang kita nak ada di sini. Pendek kata, baju Melayu untuk suami, untuk anak teruna dan remaja juga ada! Nak warna gelap,cerah, lembut, pastel ... corak terkini dan unik, semuanya ada di Pusat Pakaian Hari Hari!




Pilihan warna dan corak sampin


Bagaimana dengan harganya?

Alhamdulillah ... harga yang ditawarkan pun hebat. Memang sesuai dengan bajet untuk seisi keluarga. Dah nama pun promosi hebat kan hehe. 







Selain harga yang cukup berpatutan, Pusat Pakaian Hari Hari turut mementingkan keselesaan pelanggannya membeli belah. Ruang yang luas dan bilik persalinan yang cukup, memudahkan anda dan keluarga memilih dan mencuba pakaian di sini.

Masing-masing dah dapat apa yang dihajat .. so apa lagi, jom ke kaunter! ^^




Terima kasih! Weeeee .... kami dah ada baju raya hehe ^^




Hou yeaaaa! Misi tercapai akhirnya ^^.  Tak perlu nak bersesak-sesak lagi dah, tak perlu nak meredah 'lautan' manusia dan tak perlu risau pasal parking ...hehe! Terima kasih Pusat Pakaian Hari Hari ... alhamdulillah pengalaman yang best bershopping di sini!

Korang yang belum shopping baju raya lagi tu, tak perlu tunggu saat-saat akhir untuk kejar diskaun dan promosi. Bawa saja keluarga korang ke Pusat Pakaian Hari Hari sebab di sini ada promosi hebat sehingga menjelang Raya!




Plus, dengan pembelian RM80 dan ke atas, korang akan dapat sampul raya bermula 3 Julai 2015 dan pembelian RM120 dan ke atas akan dapat beg ungu Hari Hari ekslusif seperti yang aku punya tu hehe :)

Promosi Raya oleh Pusat Pakaian Hari Hari berlangsung serentak seluruh negara, so jangan lupa bawa keluarga korang shopping baju raya di Pusat Pakaian Hari Hari yang terdekat hari ini! ^^

Tuesday, June 16, 2015

Nasi Lemak Poket

  8 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Tak pasti dia mewarisi sifat itu dari siapa dan dari mana. Tapi itulah sisi lembut kakak yang unik yang ibu dan ayah kagumi dan terharu setiap kali. Kadang-kadang ibu tak pasti mengapa kakak berbuat begitu, dan mengapa hati ini begitu tersentuh melihatkan 'kelembutan' di sebalik keaktifan susuk anak sulungku ....



Tips Elakkan Bau Tidak Menyenangkan Melekat Pada Tudung!


Assalamualaikum!


Sebagai seorang yang bekerja di bandar, aku tidak terlepas dari ancaman pencemaran yang berlaku di sekeliling. Tambah bila kita pergi keje naik pengangkutan awam macam bas kemudian berjalan kaki ke pejabat, memang macam-macam bau boleh melekat kat tudung kita kan.... 

Tudung bukan sahaja bertindak sebagai penutup aurat bagi kaum wanita muslimah, tapi ia juga sebagai pelindung kepada rambut dan kepala kita dari pencemaran kimia dan bau-bau yang tidak menyenangkan di luar sana! Tapi, bagaimana dengan tudung kita? Sudah pasti seharian berada di luar, macam-macam bau ada kat tudung kan. Bila masuk pejabat, duduk dalam suasana yang berpenghawa dingin ... lagi hebat bau yang keluar! hehe. Pastu sapa malu .... kita sendiri jugak yang malu sebab tudung berbau!




Sama la juga kesnya dengan aku. Waktu makan tengahari adalah waktu yang paling aku suka sebab masa ni lah aku akan betul-betul fokus menghadap makanan kegemaranku hehe. Tempat yang best untuk makan ialah kat bawah bukit tu, dalam kawasan berbumbung. 

Nak berjalan dari pejabat ke bawah bukit tu dah rasa macam berjogging 2km! Tu baru turun bawah, belum naik nak balik nanti hehe. Peluh pun peluh la ... janji dapat makan sedap!

Dan, biasala kalau makan dalam tempat berbumbung ni udaranya tak berapa nak segar berbanding di luar. Bau makanan yang dimasak bercampur dengan asap rokok memang menyakitkan hidung. Yang pastinya, bau-bau yang tidak enak ini melekat di tudung kita! T__T




Balik rumah, tanggalkan tudung dan cium bau ....adehhhh .... mau pengsan la! haha. Macam-macam bau melekat ni! Baru hari pertama pakai ...bau hapak habis! Dari bau asap rokok, makanan, pencemaran ... peluh lagi! Memang kena baling masuk dalam mesin basuh dulu ..pastu rendamkan dengan pelembut fabrik Comfort Ultra Blossom Fresh menyah bau-bau yang tidak menyenangkan. Barulah tenang rasa hati ni .. :)




Kenapa Comfort Ultra? sebab ia melembut dan menyegarkan fabrik dengan haruman yang memukau! Aku memang sukakan baunya yang lembut dan wangi ... kalau buka penutup botol tu, kena ambil bau dulu baru tuang dalam mesin hahaha. 

Cara nak gunakannya pun mudah, hanya tuangkan separuh atau ikut sukatan yang terdapat dalam penutup botol tu. Selepas dibasuh, tudung tadi direndam bersama Comfort Ultra selama 5 minit, kemudian dah boleh diangkat, diperah dan dijemur. Ohsem kan! Comfort memberikan memberikan kesegaran dan keharuman berpanjangan sehingga 14 hari dengan hanya separuh penutup botol!




Yang paling aku suka pasal Comfort Ultra ni, ia mempunyai teknologi NCAP yang melindungi fabrik daripada bau-bau yang tidak menyenangkan di samping memberikan kesegaran dan haruman berpanjangan selama 14 hari! Wowww .... berbaloi sangat ni! ^^

Sekarang aku tak perlu sedih dengan tudung berbau, dan tak perlu risau kalau nak keluar makan lagi, sebab Comfort Ultra melindungi daripada bau yang tidak menyenangkan: bau makanan, pencemaran, asap rokok, peluh dan bau hapakTudung jadi lembut dan wangi, dan aku jadi lebih yakin untuk berhadapan dengan orang ramai. #segaryakin





Baru-baru ini, Comfort dan Ariani mengumumkan kerjasama mereka untuk memberikan pengalaman lebih indah buat para pelanggan masing-masing. Semua tudung-tudung Ariani kini disegarkan dengan keharuman berpanjangan oleh Comfort. Jangan tak tau uolss… 

Bagi menghargai pelanggannya, Comfort Ultra ingin memberikan lebih lagi untuk korang!

  • Pelanggan-pelanggan Ariani akan menerima baucar diskaun bernilai RM20 dari mana-mana gedung Ariani bagi setiap resit pembelian rangkaian Comfort, bermula daripada 1 April sehingga 31 Julai 2015.


  • Semua gedung Ariani akan mengedarkan sampul pek Comfort Ultra percuma kepada pelanggan-pelanggannya bermula dari 24 April sehingga 30 Jun 2015

  • Orang awam juga berpeluang menikmati diskaun bernilai RM5 bermula dari 1 April sehingga 31 Julai 2015 apabila mereka membeli Comfort Ultra secara talian melalui laman web, eshop.tesco.com.my



Tudungku Memikat Bau
Jeng jeng jeng! Comfort dan Ariani mempersembahkan Bella Dally dan Shazreen Fazlynda dalam… TUDUNGKU MEMIKAT BAU! Apa ceritanya ni? Klik, tonton dan share! Lepas tu, pastikan anda dapatkan diskaun untuk COMFORT dan ARIANI di tesco.com.my/eshop/comfort2015 ;)
Posted by Comfort Zone Malaysia on 23hb April 2015


So jangan lupa dapatkan Comfort Ultra hari ni di pasaraya berdekatan serta rebut promosi diatas selagi ada masa! ^^





Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.