ruangiklan
ruangiklan

Friday, July 03, 2015

Bosan Asyik Kena Tipu Dengan Peniaga Bazar!

  3 comments    
categories: ,
Assalamualaikum!


Banyak kali dah terkena..! Sejak dari itu aku serik dah nak beli kat tempat yang sama. Hari tu murtabak...pastu semosa dan kelmarin popia goreng pulak!

Luaran nampak memang sempurna! Cukup 'layak' dengan harganya..! Tapi bila aku gigit...??? hampa gilerrrr tau dak! Boleh buat orang menyumpah sebab kena tipu camtu je. Hari tu...beli semosa daging kat satu gerai ni, ada daging .... ada ayam punye. Tapi yang peliknya bila aku kunyah seketul daging haram nak ada! Ayam..daging...sama je rasanya!

Bosan kena tipu banyak kali! Dah la orang politik pun kuat 'mengencing' rakyat, ini peniaga bazar pun nak tipu duit orang biasa macam kami. Terus aku palang kedai tu sampai sekarang...!

Tadi aku balik lambat sangat, sampai desa pandan kul 7pm..tak cukup masa nak sediakan apa² untuk berbuka puasa. Lalu aku berjalan kaki ke bazar, hajat nak cari makanan sikit. Teringat yang suami suka makan murtabak, tapi murtabak yang sebelum ni selalu beli banyak bawang dari dagingnya! Tak setara dengan harga RM3.  Aku cuba pulak beli kat satu gerai lain ni...harga yang sama dan kelihatan agak tebal dari biasa.

Hubungan Adik Beradik Biar Utuh Selamanya!


Assalamualaikum!


Cabarannya semakin hebat! Tapi semangat ibu masih kuat ... harap kekuatan itu bertambah seiring dengan usia yang meningkat. Ada masa diaorang berdua memang 'kamceng'! Bergelak ketawa, duduk sebelah menyebelah, berkongsi pensel, berborak hal-hal kawan di sekolah....

Kadang-kadang aku memang sengaja membiarkan mereka berdua saja dalam bilik. Perhatikan mereka dari jauh. Komunikasi antara adik beradik memang sangat penting bagi aku. Aku tidak mahu mereka terlalu bergantung pada aku atau ayahnya. Biar mereka selesaikan sendiri, meluahkan rasa antara satu sama lain. Aku mahu mereka jadi lebih rapat, mesra dan berkasih sayang antara adik beradik.

Tak dinafikan ada masa ketikanya, dua beradik ni pasti akan 'bercakaran'. Adik beradik mana yang tak pernah bergaduh ye dak. Gaduh gaduh manja kekdahnyaaa ... 5 minit gaduh pastu baik semula. Yang kakak dah macam mak mak pulak aku tengok sekarang ni. Komunikasinya dengan adik lebih ke arah membebel hehe. Gamaknya dia tengok aku dok membebel la kot ho ... hurmmm adakah aku kena kurangkan bebelan pasni? Dah kalau tak membebel, tu bukan macam aku la pulak kan hehhehe ....

Yang adik senang benor sentapnya! Kalau kita kata 'tidak', maka muncung itik sepanjang 13 meter akan kelihatan di wajahnya. Bukan itu saja, jelingan maut juga akan bisa 'membunuh' kesabaran kita muehehehe. Tapi kalau time dia ceria dan hati berbunga-bunga, dia akan datang kat kita dan beri ciuman kasih sayang yang tak terhingga!



Projek Biskut Raya 2015 - Almond London


Assalamualaikum!


Nak membuatnya pun tak sukar sebab hanya perlu gentel, bakar kemudian celup dalam coklat cair dan siap untuk dingapp! hehe. Istimewanya Almond London ini, ia menggunakan kacang badam yang dipanggang. Memang kalau siapa suka kombinasi kacang badam dan coklat, inilah biskut raya yang tepat untuk raya anda! ngeeee :D

Secara peribadi, Almond London adalah kegemaran aku juga. Tambah kalau kita buat sendiri boleh celup berapa tebal coklat kita nak hehe. Jom la kita try resepinya pulak! ^^


Thursday, July 02, 2015

Teringin Lama Dah Tu ..!

  5 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Kesukaannya pada barangan kecantikan atau makeup memang tak dapat dibendung lagi. Kalau balik dari mana-mana event berkaitan kecantikan, pasti akan dibeleknya goodies bag kita dan tanya 1001 soalan apa benda yang ibu bawa balik ni... huhu

Kali ni dia terjumpa set eye shadow dalam almari. Set eye shadow tu aku beli masa dia umur 4 untuk konsert tadika. Beli khas untuk dia dan kakaknya ok! Aku memang tak pakai la benda alah tu ... tu yang bertahan sampai sekarang tu muahahaha.

Entah macam mana dia boleh terjumpa pulak benda alah tu pada suatu hari. Tapi bukan aku la yang sorok ... cuma bila dia tanya aritu mana gi eye shadow dia, aku diamkan aje haha. 


Projek Biskut Raya 2015 - Marmar Carrie


Assalaualaikum!


Tahun 2015 merupakan titik permulaan untuk aku buat biskut raya setelah 4 tahun 'berehat'. Kalau boleh tiap-tiap tahun nak buat biskut raya sendiri, tak mo bergantung pada biskut tunjuk tunjuk ni. Walaupun itu memang perancangannya .. tapi masa akan datang kita takkan tahu kan huhu.

Masa aku buat biskut ni, mak sempat bercerita time dia dulu kalau nak belajar buat biskut ni takda orang nak ajar. Yang tak sudi nak share ilmu pun ada, sanggup buat sorok-sorok, so mak belajar buat kuih dulu pun melalui pemerhatian sendiri. Balik rumah salin semula bahan dan resepi tadi kemudian baru try buat sendiri. Kiranya zaman kita ni lebih beruntung sebab senang sangat nak dapatkan resepi, tinggal lagi rajin ngan tak rajin je nak buat kan hehe. 



Wednesday, July 01, 2015

Buka Puasa Hari Ke 10 & 11


Assalamalaikum!


Minggu lepas kami balik kampung dengan dua sebab utama. Pertamanya, nak berbuka ngan mak dan kedua nak buat kuih hehe. Selalunya kami berbuka takda nasi, tapi balik kampung aritu, mak masak special sikit untuk anak bongsunya ni hehe.

Elehhh ...dah tua bangka pun still nak guna terma bongsu ke kak long! Eh suka hati iolss lerrrrrrr ...hahaa :D


Projek Biskut Raya 2015 - Part 2


Assalamualaikum!


Duapulohpatjam telah berlalu ...dan dua jenis biskut raya telah siap! Tinggal lagi kurang duapulohpatjam je lagi dan aku kena berkejar untuk siapkan dua jenis lagi huhu. Penat memang penat tak boleh nak kata laaaa weh! haha. 

Bagi yang terlepas sila terjah Part 1 dulu hehe. Malam tu sebelum nak mula menggentel Almond London, aku sempat terbongkang kejap atas sofa dek kerana keletihan melampau! hehe. Ye la ..buat keje tanpa henti, hanya berhenti untuk solat kemudian sambung. Bazar Ramadhan pun Pak Jelan yang pergi sorang, masak mak yang masak hehe ...tapi mak dah bagi green light supaya aku teruskan jugak buat kuih ...so kita teruskan je bebeh! hehe. 


Tuesday, June 30, 2015

Mesej Ini Mampu Menceriakan Hari Raya!

  11 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!





Tersengih-sengih bila baca mesej dari redOne tadi hehe. Ini sudah bagusssssss! Memang kalau time raya nanti, banyak gambar nak kena ambik ni ..gambar makanan, gambar family, gambar orang lintas jalan, gambar orang bersalaman blablablablabla hehehe ....

Projek Biskut Raya 2015 - Part 1


Assalamualaikum!


Anak-anak punya pasal ... bajet ciput punya pasal ... bonus punya pasal dan untuk kepuasan sendiri punya pasal jugak, maka aku nekad nak buat biskut raya sendiri tahun ini! Tak mampu dah aku nak beli biskut tunjuk tunjuk ni. Duit bonus aritu dapat ... aku salurkan sebahagiannya untuk beli bahan-bahan buat biskut raya.

Maka, menujulah kami pulang ke kampung halaman terchenta minggu lepas hehe. Barang-barang buat kuih semua aku tinggalkan di kampung hasil dari perpindahan aku dari Kuantan ke KL 4 tahun lepas. Kat KL takda tempat nak letak ... so, kat kampung la letaknya huhu. 


Monday, June 29, 2015

Semangat Ramadhan & Raya!


Assalamualaikum!


Setelah lebih 4 tahun 'pencen' dari membuat kuih raya, tahun ini aku nekad mahu menyambung semula 'legasi' itu. Niat dipasang kemas, agar tidak jadi seperti angan-angan mat jenin. Aku tak mahu 'harta'ku itu dipandang sepi tanpa digunakan sebaiknya. Ilmu dah ada, barang di depan mata ..... why nottttt??? hehe 



My precious no.1.....

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.