Tuesday, June 30, 2015

Projek Biskut Raya 2015 - Part 1

Tuesday, June 30, 2015 10 Comments

Assalamualaikum!


Anak-anak punya pasal ... bajet ciput punya pasal ... bonus punya pasal dan untuk kepuasan sendiri punya pasal jugak, maka aku nekad nak buat biskut raya sendiri tahun ini! Tak mampu dah aku nak beli biskut tunjuk tunjuk ni. Duit bonus aritu dapat ... aku salurkan sebahagiannya untuk beli bahan-bahan buat biskut raya.

Maka, menujulah kami pulang ke kampung halaman terchenta minggu lepas hehe. Barang-barang buat kuih semua aku tinggalkan di kampung hasil dari perpindahan aku dari Kuantan ke KL 4 tahun lepas. Kat KL takda tempat nak letak ... so, kat kampung la letaknya huhu. 


Monday, June 29, 2015

Semangat Ramadhan & Raya!

Monday, June 29, 2015 14 Comments

Assalamualaikum!


Setelah lebih 4 tahun 'pencen' dari membuat kuih raya, tahun ini aku nekad mahu menyambung semula 'legasi' itu. Niat dipasang kemas, agar tidak jadi seperti angan-angan mat jenin. Aku tak mahu 'harta'ku itu dipandang sepi tanpa digunakan sebaiknya. Ilmu dah ada, barang di depan mata ..... why nottttt??? hehe 



My precious no.1.....

Saturday, June 27, 2015

Dari Blogger ke Dunia Model!

Saturday, June 27, 2015 10 Comments

Assalamualaikum!


Pandangan masyarakat terhadap kerjaya model sedikit 'menyerong'. Model itu, gayanya mesti yang lentok-lentok saja, yang seksi-seksi saja, yang cantik-cantik saja. Jadi model mesti pandai pakai skirt pendek dan bertumit tinggi. Berjalan penuh gaya di pentas memperaga busana, dilihat orang tanpa rasa bersalah ...

Itu mungkin persepsi sesetengah orang. Dan, bagi aku sendiri aku pernah bercita-cita nak jadi model dulu hahaha! Tolonglah .. jangan gelakkan insan 'kerdil' ini ye ... tapi memang benar! Sebabnya, dulu aku memilih pekerjaan mengikut ketinggian ...! Huh ... T__T

Model? pramugari? itu semua boleh 'masuk' dan memang ada dalam list cita-cita aku masak kecik dulu hehe. Tapi tak sangka pulak bila dah masuk 3 series ni, aku berpeluang jadi 'model' jugak akhirnya! hahahaha ....

Friday, June 26, 2015

Wanita Hamil/Menyusu Perlukah Qadha Puasa?

Friday, June 26, 2015 4 Comments


Assalamualaikum!


sekadar gambar hiasan


Setiap kali timbul bulan Ramadhan, persoalan inilah yang paling popular yang sering diajukan oleh kaum-kaum ibu terutamanya. Keliru .... seandainya ibu-ibu hamil atau menyusu anak yang tidak mampu berpuasa di bulan Ramadhan, perlukah ganti puasa Ramadhannya? Perlu fidyah jugak ke? Ada kata tak perlu ... ada kata perlu. 

Nah! ini jawapan yang sebenarnya ....


Aidilfitri Berseri Dengan Variasi Semperit Raya!

Friday, June 26, 2015 3 Comments


Assalamualaikum!


Kuih semperit dan Hari Raya memang tak dapat dipisahkan! Bagi penggemar semperit, juadah kuih semperit di pagi lebaran pasti ditunggu-tunggu kerana kelazatan dan aromanya yang membangkitkan nostalgia semperit yang kekal segar legasinya sejak berpuluh-puluh tahun yang lalu!

Ramadhan ini, kuih semperit menemui sentuhan baru namun masih mengekalkan keasliannya. Walaupun cara pembuatan tradisional masih dikekalkan, penampilan serta perisanya telah diberi pembaharuan dalam empat variasi baru. Resepi baru ini mencerminkan aspirasi pengeluar mentega premium ini - iaitu membawa inovasi dan sentuhan kreativiti kepada kuih kegemaran seisi rumah.




Hidupkan suasa dapur anda sempena Hari Raya dengan aroma lazat semperit melalui resepi-resepi yang telah dipertingkatkan. ia mudah dicapai, boleh disediakan dengan mudah dan hampir menyerupai cara ibu menyediakannya. Ramuan asas merangkumi tepung, gula, telur dan semestinya, mentega; tapi bukan sebarang mentega, jika anda ingin mendapatkan tekstur dan rasa yang tepat.

Ramuan rahsia dalam adunan ini ialah mentega SCS yang diperbuat daripada krim yang digodak dua kali dengan rapi.

Tanpa berlengah masa, mempersembahkan resepi ekslusif mentega SCS untuk menceriakan Hari Raya anda dan menambat selera seisi keluarga. Pakaikan apron dan cubalah resepi baru ini!




Jangan lupa mencuba resepi menarik sempena Hari Raya ni ye! Pastinya Aidilfitri kita lebih ceria dan bermakna dengan juadah kegemaran ramai ...insyaAllah ^^

Penggemar kek dan kuih yang berminat dengan resepi-resepi kuih khas berasaskan mentega SCS, boleh layari Facebook SCS untuk resepi atau saluran Youtube kami. Buku resepi untuk kuih-kuih ini boleh didapati di pasaraya terpilih. 

Dan, berita baik untuk semua, menjelang Jun 2015 SCS akan melancarkan satu peraduan FB, jadi pastikan anda sentiasa mengikuti perkembangan terkini di laman Facebook https://www.facebook.com/scsdairymalaysia.



SELAMAT MEMBUAT KUIH SEMPERIT
DAN
SELAMAT HARI RAYA!

Thursday, June 25, 2015

Aku Jadi Wartawan?

Thursday, June 25, 2015 11 Comments

Assalamualaikum!




Kata seorang kawan, aku ni layak jadi wartawan. Ahakzzz ... nak gelak pun dah gelak nak nangis belum lagi hahaha! Katanya lagi olahan ayat dalam blog aku best ... sedap membacanya. Alhamdulillah .... terharu aku. Ni baru nak nangis rasa hehehe :D

Apapun, takda la sampai aku nak berasa megah diri sebab kawan cakap macam tu. Aku ni blogger .... mommyblogger bukannya wartawan. Malah konten blog aku takda pulak ke arah gosip-gosip liar atau umpat-umpatan. Yang ada hanya tulis citer pasal diri aku itu dan ini. 

Syok sendiri ??? Lantaklah orang nak kata apa ... asalkan aku tak citer merapu sudah huhu.

Scarf & Shawl Dari Charmant Hijab

Thursday, June 25, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!





Anda masih tercari-cari tudung yang sesuai untuk digayakan di pagi lebaran nanti? Nak kelihatan cantik dan sopan dalam masa yang sama? Jemput singgah Charmant Hijab untuk koleksi tudung empat segi dan wide shawl khusus untuk wanita muslimah yang ingin kelihatan anggun berhijab.






Premium chiffon wide shawl yang lebih flowy dan senang pakai.


Charmant Hijab berdaftar dengan SSM, diusahakan oleh 3 orang anak muda yang sangat optimis untuk membantu para wanita memilih hijab yang selesa dipakai dan kualiti terbaik.

Antara produk semasa yang ditawarkan oleh Charmant Hijab iaitu square scarf atau tudung empat segi bidang 45 dengan corak yang menarik dan wide shawl yang dibuat dari material berkualiti. 

Harga yang ditawarkan? Sangat berpatutan dan mampu milik.




Untuk koleksi yang lebih menarik, boleh terjah :

Facebook : Charmant Hijab

Instagram : charmant_hijab

Whatsapp : 0139475834


Wednesday, June 24, 2015

Serbu Ensogo Hari Ini!

Wednesday, June 24, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!


Dah dekat nak raya ni, shopping adalah perkara paling banyak dilakukan semua orang terutama wanita! hehe. Kebanyakkannya memilih untuk shopping secara atas talian atau online, tambah bulan bulan puasa ni ... takkanla nak bazirkan tenaga meredah dari satu kedai ke satu kedai pulak kan! Benda dah ada depan mata, pilih dan klik saja mana yang berkenan ... ohsem ma!

Kadang-kadang kita perlu beli barang tu untuk keperluan keluarga, contoh macam barang kegunaan harian seperti sabun mandi, sabun basuh baju dan sebagainya. Bukan ke best kalau semua tu kita just boleh beli online je, tak perlu nak masuk pasaraya tu pasaraya ni jinjing beg plastik berat-berat. 

Dan, lagi satu kalau nak shopping online ni kena pilih shopping platform yang sesuai dengan jiwa kita gituuu hehe. Paling penting penjimatan harga, potongan diskaun dan barang mesti berkualiti terbaekkkk punya! Baru la mak mak suka nak shopping online lagi kannnn ...hehe.




Bercakap tentang shopping online dan penjimatan harga, Ensogo menawarkan harga hebat dengan potongan diskaun yang mampu membuatkan anda ternganga sekejap! hehe. Dari perkakasan elektronik, gajet, aksesori mewah dari jenama terkenal, perabot dan aksesori untuk kediaman rumah hingga ke makan malam buffet di hotel lima bintang ... semuanya ada untuk anda dalam satu laman web!

Dengan pendaftaran kali pertama, korang akan menikmati voucher RM10 secara automatik. Kiranya korang dah jimat RM10 apabila memberi barangan secara online di Ensogo. Jangan lupa register dan subscribe newsletter Ensogo sekali tau sebab promosi dan harga hebat untuk barangan akan sentiasa diupdate dan pelanggan akan cepat dapat maklumat mengenai sebarang promosi dan barangan terkini!


Anak nak makan waffle? Mak mak mesti beli sebab ada diskaun 63% ni!


Yang ni sesuai la untuk mak mak macam iolss hehe .... senang nak buat jus! 
Murah giler baq hang!



Aaaaaaa ni sesuai letak dalam bilik anak-anak kita kan!  ^^


Wishlist kakak dan adik jugak ni! hehe.


Eh takkan jimat takat RM10 je?? Haaa ada special promotion untuk pembaca setia di luar sanaaaaa! Masukkan aje kod promosi 'HANIM20' sekiranya anda membeli apa saja barangan bernilai minimum RM60 untuk sekali pembelian bagi satu alamat emel dan korang akan dapat potongan RM20So, kat sini korang dah jimat bukan RM10 ... tapi RM30 weh!! 

So, tunggu apa lagi .. kod promosi ini HANYA berlangsung selama 1 MINGGU bermula hari ini! Janganlah buat tak tahu ajeee, rebut peluang ini untuk penjimatan yang hebat. Rugi la kalau tak rebut ... sekali boleh jimat RM30 tau dak! Bukan susah pun ... register di Ensogo dah dapat voucher RM10, pastu shopping pilih barang yang dikehendaki dan seandainya nilai barangan melebihi RM60, boleh guna kod promosi 'HANIM20' untuk nikmati potongan RM20 bagi sekali pembelian. Ohsemmmmm!

Kalau nak shopping barangan keperluan, korang boleh pergi SINI , paling best Ensogo menawarkan penghantaran PERCUMA 24jam sehari !

Untuk keterangan lanjut, korang boleh layari www.ensogo.com.my atau Facebook Ensogo .



Biskut Raya 2015 : SEMPERIT NUTTY

Wednesday, June 24, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!


Bagaimana dengan persiapan biskut raya korang? Dah cukup ke belum? Belum cukup? Takpe, aku ada resepi biskut raya baeeeekkkk punya untuk korang cuba. Yang ni, khas untuk peminat kacang boleh lah mencubanya di rumah.

Get set ... sedia ... amik resepi! ^^




SEMPERIT NUTTY

Bahan-bahannya :

700gm SCS Mentega Bergaram
80gm Gula Aising
1/2 sudu teh Esen Vanilla
160gm Tepung Gandum
65gm Tepung Jagung
100gm Tepung Kastard
130gm Mentega Kacang
80gm Kacang Berlapis Gila, dikisar
1 biji Telur


Cara-caranya :

1. Pukul SCS Mentega Bergaram dan gula aising sehingga kembang. Kemudian masukkan esen vanilla.

2. Kemudian, masukkan bahan-bahan kering dan campur sehingga sebati. Rehatkan doh selama 5 minit.

3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Gulungkan doh di antara 2 plastik setebal 3mm. Sejukkan doh di dalam peti sejuk.

4. Keluarkan doh yang separa keras. Sapukan mentega kacang ke atas salah satu bahagian doh. kemudian dilapis dengan doh yang separuh lagi. Sejukkan doh yang berlapis dalam peti sejuk sehingga menjadi keras.

5. Potong doh menjadi kepingan kecil. Sapu bahagian atas dengan telur dan hiaskan dengan kacang yang telah dikisar.

6. Bakar pada suhu 160°c selama 20 minit atau sehingga masak.



Selamat Mencuba!
^^

Tuesday, June 23, 2015

Biskut Raya 2015 : SEMPERIT ORANGE SURPRISE

Tuesday, June 23, 2015 6 Comments

Assalammualaikum!


Are you ready for the next recipe? hehe. Kali ni aku nak masukkan elemen 'kejutan' oren dalam biskut raya korang. Rasa sensasi oren dalam setiap gigitan pasti korang takkan lupakan! Wahhh gituu ...haha!

Dah dah, jom start with the recipe shall we ^^




SEMPERIT ORANGE SURPRISE

Bahan-bahannya :

200gm SCS Mentega Bergaram
85gm Gula Aising
35g Telur
6 sudu teh Jus Oren Pekat
20gm Parutan Kulit Oren
200gm Tepung Gandum
70gm Tepung Jagung
70gm Tepung Kastard
40gm Gula Berwarna Oren
40gm Gula Berwarna Merah


Cara-caranya :

1. Pukul SCS Mentega Bergaram dan gula asing sehingga kembang. Campurkan telur, jus oren pekat dan parutan kulit oren.

2. Campurkan tepung-tepung ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati. Masukkan doh ke dalam "piping bag".

3. Paipkan huruf "8" dan hias dengan gula manik berwarna oren dan merah. Bakar pada suhu 180°c selama 18 minit atau sehingga masak.




Selamat Mencuba!
^^

Monday, June 22, 2015

Buka Puasa Hari Ke 4

Monday, June 22, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!

Alhamdulillah, masuk hari keempat semalam kita berpuasa. Buat pertama kalinya untuk tahun ini kakak berjaya puasa penuh! haha. Syukur alhamdulillah .... walaupun sahurnya hanya sekeping biskut chipsmore dan sebiji kurma. 

Hari pertama puasa takat tengahari je. Hari kedua puasa bertahan sampai kul 5 petang lepas habis sekolah agama. Masuk kereta buat muka kesian minta buka sebab tak tahan dah hehe. Hari ketiga lagi best ... pagi-pagi dah sarapan biskut ngan adik dalam bilik! adehh .... haha.

Aku faham ... bila takda 'rakan kongsi' memang payah nak puasa kan hehe. Faham faham sendiri je la maksud aku ni ye ngeeee. So, hari Ahad tu aku ajak kakak berpuasa penuh. Kita cuba ye kak ... takat mana kita boleh tahan. And she said, "ok ..."

Nexus Clinic - Beauty, Aesthetic & Wellness

Monday, June 22, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!




Minggu lepas aku berpeluang menjejakkan kaki ke Nexus Clinic di Wisma UOA, Kuala Lumpur. Ini merupakan event aku yang pertama dalam bulan puasa, tapi ia tidak menghalang untuk aku join bersama rakan-rakan blogger lain menghadiri preview Clinic Mediviron's New Aesthetic Wing - Nexus Clinic.

Mediviron? Nexus? Adakah ianya sama seperti klinik Mediviron yang biasa kita daptkan rawatan sakit dan ubat-ubatan? Noooo .. Nexus Clinic KHUSUS untuk rawatan astetik dan kecantikan yang menawarkan pakej rawatan tanpa pembedahan menggunakan prosedur astetik dan rawatan laser yang selamat.






Di majlis tersebut, kami diberikan penerangan lanjut mengenai servis dan pakej rawatan yang terdapat di sini oleh Dr. Jasmine, Medical Director Nexus Clinic. Nexus Clinic ditubuhkan pada tahun 2001, ia merupakan pusat rawatan kecantikan astetik terkemuka terletak di tengah-tengah Segitiga Emas Kuala Lumpur.

Antara rawatan yang terdapat di Nexus Clinic ialah :
  • Zeltic CoolSculpting
  • Keremajaan kulit (Rejuvenation)
  • Weight Loss Programme
  • Hair Removal
  • Pigmentation/ Acne Scar
  • Anti-Agieng Treatments

Sebelum kami dibawa melawat bilik rawatan dan memahami servis yang disediakan, rakan-rakan blogger dan media dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk memudahkan sesi lawatan.

Jom kita tengok apa ada dalam Nexus Clinic ni!



First, Doktor Perubatan Nexus Clinic menerangkan tentang mesin #coolsculpting, iaitu Zeltiq CoolSculpting - teknologi terkini dan paling berkesan dalam prosedur body contouring, yang menjadikan ia rawatan alternatif kepada rawatan sedut lemak  (liposuction).

Ia diperakui oleh FDA (The Food and Drug Administration) dan merupakan prosedur tanpa pembedahan yang menggunakan agen penyejuk terkawal dan mensasarkan pada simpanan lemak yang terdapat di bahagian-bahagian tertentu seperti di perut, belakang badan, tepi pinggang dan sebagainya.

Sudah tentu dengan diet pemakanan yang sihat serta senaman yang konsisten akan memudahkan proses mendapatkan bentuk badan yang menawan. Kami berpeluang melihat sendiri demo yang dijalankan oleh Doktor Perubatan Nexus Clinic. 




Sebelum rawatan dimulakan, kawasan tumpuan lemak dikenalpasti. Bagi kebanyakkan dari kita tak kira lelaki atau wanita, tempat simpanan lemak-lemak 'degil' pastinya tertumpu di bahagian perut.




Doktor Perubatan Nexus Clinic meletakkan sejenis kain yang dibasahkan dengan air sejuk untuk memberikan rasa selesa pada perut sebelum memulakan rawatan coolsculpting dan untuk mengelakkan fros-bite kerana Doktor Perubatan Nexus Clinic memberitahu suhu yang digunakan dalam prosedur ini lebih kurang -4 celcius! 




Bagaimana rasanya? Menurut Doktor Perubatan Nexus Clinic, prosedur coolsculpting ini tidak menyakitkan kulit dan terasa seperti kulit divakum memberikan rasa tegang tight pada kulit. Mesin ini mengenalpasti kawasan simpanan lemak dan memusnahkan sel-sel lemak yang tidak dikehendaki. Prosedur ini lebih selamat kerana tidak perlu menjalani pembedahan atau proses penyedutan lemak (liposuction) yang menyakitkan. Selepas tamatnya rawatan, anda boleh melakukan aktiviti harian seperti biasa tanpa perlu ubat tambahan atau bengkak di bahagian badan.



Sebelum dan selepas beberapa sesi rawatan dengan #CoolSculpting



Next, Doktor Perubatan Nexus Clinic menunjukkan peralatan yang digunakan untuk merawat masalah anti-ageing (penuaan), parut jerawat serta beberapa masalah kulit yang lain tanpa perlu menjalani pembedahan yang menyakitkan.

Nexus Clinic menawarkan rawatan facelift dan necklift menggunakan Ultraformer II High Intensity Focused Ultrasound Therapy. Antara kelebihan rawatan ini :
  • menggunakan mesin ultrasound berintensiti tinggi untuk menggalakkan pertumbuhan lapisan kolagen pada kulit
  • kulit menjadi tegang dan kembali seperti remaja secara beransur-ansur
  • hasil yang hebat tanpa perlu merasa sakit atau tidak selesa.



Doktor Perubatan Nexus Clinic menunjukkan kami peralatan yang digunakan untuk merawat pigmentasi, parut jerawat, tona kulit tidak sekata. Mesin yang diberi nama MedLite Laser & LED Phototherapy ini boleh mengatasi masalah kulit yang dinyatakan di atas.

Keberkesanan rawatan ini bergantung kepada :

a) berapa lama masalah kulit terjadi
b) jenis cara hidup pesakit (contohnya, adakah dia seorang yang bekerja di pejabat atau sebagai pengawal pantai yang terdedah kepada cahaya matahari)
c) adakah pesakit kerap melakukan sun tanning


Turut berlangsung adalah acara Lucky Draw dan Best Dress Award pada malam itu. Bak kata pepatah, tuah ayam nampak di kaki, tuah Dkna nampak di tudung merelip yang dipakai malam tu hehehe. 




Untuk melihat bagaimana mesin ini beroperasi, rakan blogger Dkna yang dipilih sebagai Best Dress Award pada malam itu berpeluang merasai sendiri pengalaman menjalani rawatan Medlite Laser ini. Tahniah Dkna! ^^



Muka dicuci terlebih dahulu


Pastikan kulit muka dibersihkan sebelum rawatan dimulakan. Selepas itu, Dkna dibiarkan berehat 5-10 minit 



Doktor Perubatan Nexus Clinic memulakan rawatan laser ke atas kulit muka Dkna. 



Selepas rawatan laser, pembantu perubatan tersebut menyapukan krim sunburn ke atas kulit wajah Dkna. 


Aku yang berada di samping Dkna sepanjang prosedur berlangsung turut bertanyakan bagaimana rasanya dilaser? (hahaa), katanya seperti kena gigit semut je tapi tak menyakitkan kerana ianya sekejap.

Selain Lucky Draw dan Best Dress Award, dua orang rakan blogger turut terpilih menjadi pemenang selepas berjaya menjawab soalan mudah dari Nexus Clinic. Hadiahnyaaaa .......

Rawatan Injectible Fillers yang bernilai RM2,200! Rawatan ini dilakukan oleh pakar perubatan Nexus Clinic secara profesional. Nexus Clinic menggunakan hanya Juvederm atau dikenali sebagai hyaluronic acid. Ia selamat, berkualiti dan dipercayai.




Rakan kita diberikan ubat bius terlebih dahulu.




Lupa pulak nak tanya dia macam mana rasanya hehe. Rawatan ini membantu menaikkan volume wajah, dengan kolagen, elastin dan sel lemak. Semakin kita meningkat usia, asid hyaluronic semulajadi akan berkurangan tetapi dengan dermal fillers ia akan melembutkan dan mengurangkan kedutan di wajah dan menghasilkan bibir yang lebih mungil.




Last but not least, review Nexus Clinic malam itu diakhiri dengan majlis berbuka puasa bersama blogger-blogger dan staf-staf Nexus Clinic. Tak lupa juga, kami membawa pulang goodies bag bernilai RM350 setiap seorang. 

Terima kasih Nexus Clinic!

Untuk maklumat lanjut mengenai Nexus Clinic, boleh hubungi 03-2163 5699 atau emel ke contactus@mediviron-uoa.com

Nexus Clinic - Beauty, Aesthetic & Wellness
LG 10 Wisma UOA II
No. 21, Jalan Pinang,
50450 Kuala Lumpur


Facebook : www.facebook.com/NexusClinic


Sunday, June 21, 2015

Mereka Atau Kita Yang Tak Reti Bahasa?

Sunday, June 21, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!



gambar hiasan

Pengalaman aku berinteraksi dengan mamak di kedai roti canai sebelum ni membuatkan aku serik nak bercakap bahasa Melayu! Tak mungkin orang tempatan tak reti bahasa Melayu kan! Diminta air suam tapi yang sampai air panas berasap! Diminta mi taknak sayur yang sampai mi ada sayur ...hehehe. 

Barangkali dia India pure kot ho .... India sana mari.

Friday, June 19, 2015

Biskut Raya 2015 : SEMPERIT HAZEL NUT & COKLAT

Friday, June 19, 2015 12 Comments

Assalamualaikum!


Tak lengkap rasanya kalau biskut raya takda rasa coklat kan! Tambah kalau biskut tu boleh cicah dalam limpahan pekat coklat yang berkilat-kilat ...perghhhh! Resepi seterusnya ni, memang mudah untuk diikuti. 

Jom chef-chef muda ... kita mulakan sekarang! ^^




SEMPERIT HAZEL NUT & COKLAT

Bahan-bahan :

200gm SCS Mentega Bergaram
75gm Gula Aising
1 biji Telur Kuning
1/4 sudu teh Esen Vanilla
140gm Tepung Gandum
80gm Serbuk Kacang Hazel
60gm Tepung Jagung
100gm Tepung Kastard
150gm Kacang Hazel (atau mana-mana sos atau sapuan kegemaran, dihidang)

Cara-caranya :

1. Pukul SCS Mentega Bergaram dan gula aising sehingga kembang. Masukkan telur kuning dan esen vanilla.

2. Campurkan tepung gandum, serbuk kacang Hazel, tepung jagung dan tepung kastard. Mengguli sehingga menjadi doh.

3. Masukkan doh ke dalam "piping bag". Paipkan doh dengan jalur panjang kira-kira 4cm.

4. Bakar pada suhu 160°c selama 15 minit atau sehingga masak.




Mmmm ..nyummm nyumm. Sedia dicicah ke dalam coklat lembut penuh berkrim! Semperit Hazel Nut & Coklat ni memang kegemaran kakak dan adik. Kalau dapat sebalang, malam tu jugak dihabiskannya! Tak sempat tunggu pagi Raya hehehe.


Selamat Mencuba!
^^

Perkara Yang Boleh Membuatkan Mak Mak Rasa Nak 'Tercabut' Jantung T_T

Friday, June 19, 2015 5 Comments

Assalamualaikum!


Banyak benda yang boleh buat mak mak seperti kita ni rasa macam nak tercabut nyawa bila berhadapan dengan sesuatu situasi atau pengalaman. Terutamanya dengan anak ...tentang anak! 

Keselamatan anak-anak ....itu yang utama! Takda kompromi! Dalam rumah, luar rumah ...tak kira kalau tengok anak umur 8 tahun main lompat-lompat kat tangga pun mulut ni mesti nak mengeluarkan pesanan 'penaja' demi keselamatan. 

Itu baru kes main di tangga. Belum cerita bab hilang seketika ...! T__T

Pernah hilang anak? Di shopping mall? Di bazar Ramadhan?  Kes aku bukan hilang anak kat tempat-tempat begitu .... tapi di sekolah! Haaaaaaa ....

Alkisah tetiba dapat call dari Pak Jelan, cakap kakak takda di sekolah! Aiik...mana pulak perginya? Suh gi cari dia kat padang sekolah since ayahnya dah cari kat belakang sekolah dan di kantin. Haghaammmmmm tak nampak batang hidungnya!

Call aku lagi ... cakap kakak konfirm takda! Aku suh tanya pak guard, tak tahu apa hasilnya. Hati dah berdebor-debor ... mana pulak kakak ni! Tak pernah dia buat hal macam ni. Otak ligat berfikir benda yang merapu-rapu ...tapi takmo layan ... kang aku pulak nangis teriak kang.

Kali ketiga Pak Jelan call, konfirm memang takda dia di sekolah! Allahurobbi ... :(

Cepat-cepat call pengasuh yang selalu amik dia tu. Yang berjawabnya, anak dia. Dah la call guna wassap, payah nak dengar suara dengan jelas. Beberapa kali call baru dapat cakap ngan anak pengasuh! Aku tanya dulu, adakah Hazwani dah balik dan ada di situ? Bila dia cakap ..."ada ...." AAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH .... lega rasa baq hang! Rasa seperti nyawa yang dicabut tadi kembali melekat di badan.

"Panggil dia jap ...", pintaku pada budak tu. 

"Hello ... ibu ...."

"Hah ...kakak balik ngan sapa tadi? Ayah cakap dah kan ayah datang amik ...."

"Ayah lambat ...so kakak balik ngan acik (pengasuh) la..."

Haihhhhh ..... semput ibu ko buat kak! Grrrr ...... ayah tu pun dah naik semput cari kakak satu sekolah huhu. Lenkali please don't give us heart attack can ar .... we both old already you know .... -___-



Puasa Pertama & Karipap Kambing Gergasi

Friday, June 19, 2015 3 Comments


Assalamualaikum!


Alhamdulillah ... hari pertama berpuasa semalam semua orang nampak happy kan. Tapi ngantuk!! Yessss ... laparnya tidak, dahaga jauh sekali sebab time sahur dah godak setengah tong air masak muahaha! Tapi ngantuknya .... subhanallah sangat luarbiasa!

Alkisah semalam my anak dara yang sulung eksaited nak bangkit soq (sahur). 

"Takpe bu .. sok kakak kejut ibu"

"Ha ok ... buat jam kul 5 pagi tau"

Sekali ..... krrrrrrinnnggggggggggggggggggggg!

"Bu bangunnn ...dah kul 4 pagi ... bangun bu bangunnnnn"

Ya Allah .. awalnye ko kejut ibu kakkkk, cakap dalam hati. Pastu baru teringat nasi tak masak lagi muehehe. Tau tau je anak aku ni ibu dia kena masak nasi dulu :p

Wednesday, June 17, 2015

Biskut Raya 2015 : SEMPERIT CAPPUCINO

Wednesday, June 17, 2015 12 Comments

Assalamualaikum!


Memasuki Ramadhan al-Mubarak, pasti ibu-ibu mula sibuk menyiapkan juadah biskut untuk Hari Raya. Ataupun ada yang nak menambah koleksi biskut raya sikit-sikit ke .... hehe.

Macam biasa, setiap tahun mesti ada resepi terbaru atau yang sedap teringin nak dicuba bukan? Haaa ni aku ada resepi biskut yang pasti akan jadi kegemaran korang di pagi Raya. Suruhlah mak korang buat ke, atau korang sendiri ... terutama yang anak dara tu boleh try resepi mudah ni ...!




SEMPERIT CAPPUCINO

Bahan-bahan :

240gm SCS Mentega Bergaram
80gm Gula Aising
1 sudu teh Esen Vanila
4 sudu teh Pes Kopi/ Emulco
220gm Tepung Protein Rendah
80gm Tepung Jagung
25gm Serbuk Badam
70gm Cincangan Badam
70gm Cip Coklat


Cara-cara Membuatnya :

1. Pukul SCS Mentega Bergaram dan gula aising sehingga kembang. Masukkan esen vanila dan pes kopi/emulco.

2. Kemudian, masukkan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk badam. Campur sehingga sebati.

3. Masukkan doh semperit ke dalam "piping bag" yang telah dipasang muncung berbentuk bintang.

4. Paipkan bentuk bunga atau bentuk kegemaran anda ke atas loyang. Hias dengan cincangan badam dan cip coklat.

5. Bakar pada suhu 180°c selama 18 minit atau sehingga masak.



Tadaaaaa!


Semperit Cappucino ni paling aku suka! Pada yang nak mencuba resepi mudah, ni aku ucapkan selamat mencuba! ^^