ruangiklan
ruangiklan

Saturday, August 01, 2015

Majlis Pelancaran PNKids Vitamin Untuk Kanak-kanak!


Assalamualaikum!


Vitamin dan mineral mempunyai peranan yang unik dalam menyeimbangi kesihatan kita. Dan, cara terbaik untuk mendapatkan keperluan vitamin yang optima adalah dengan mengamalkan diet pemakanan yang seimbang serta memastikan keperluan nutrisi yang perlu untuk tubuh anak-anak kita ada dalam setiap pinggan.

Dalam menjalani aktiviti seharian samada di sekolah mahupun di rumah, Wani dan Mira sentiasa bergerak aktif melakukan apa saja! Sebagai ibu, aku akan cuba memastikan mereka mendapat keperluan nutrisi yang diperlukan untuk kekal aktif dan cergas. Tapi, mempunyai anak yang cerewet memilih makanan memerlukan aku untuk memikirkan alternatif terbaik supaya mereka tidak tercicir dari mendapat keperluan vitamin yang secukupnya.




Baru-baru ini aku dijemput untuk menyaksikan pelancaran vitamin untuk kanak-kanak di One Utama Shopping Centre, Bandar Utama. Untuk maklumat korang, PNKids adalah vitamin yang dirumus untuk kanak-kanak yang ingin kekal aktif dan cergas setiap hari. 

Setiap kanak-kanak mempunyai keperluan vitamin dan mineral yang berbeza, dan menyedari akan kepentingannya kepada kesihatan kanak-kanak, PNKids telah melancarkan produk vitaminnya untuk dipasarkan dalam Malaysia.  


Upacara memotong reben 

Dari Kiri : Mr Jimmy Lim, Group MD/CEO of Fiamma Holding Berhad, Mr Eff Taeger, Ms Valerie Chin, Mr Leslie Ching, MD of Kinsmedic, Dr Leow, Mr Cachino Thong, MD of PNKids Singapore and Mr Chong, MD of Caring Pharmacy


PNKids telah pun memasuki pasaran Singapura dan kini boleh didapati di Malaysia! Apa yang menarik tentang PNKids gummies ni? ^^




Sebagai ibu, kita perlu memperkenalkan makanan yang sihat kepada anak-anak. Kita juga dinasihatkan untuk memberikan mereka nutrisi tambahan dalam setiap pemakanan yang mereka ambil. Elakkan pemakanan yang mengandungi bahan tiruan dan meragukan. PNKids gummies juga sesuai untuk kanak-kanak yang :


  • cerewet memiih makanan dan tidak cukup makan
  • kanak-kanak aktif dalam sukan
  • kanak-kanak yang banyak makan makanan segera dan makanan terproses seperti burger
  • kanak-kanak yang mengamalkan diet sayur-sayuran, dan kerana itu merekak kekurangan zat besi
  • alahan terhadap gluten, laktos (susu) dan telur
  • *kanak-kanak yang menghidap asma atau masalah sistem penghadaman terutama yang mengambil ubat (medication)

*sila rujuk doktor terlebih dahulu 


Ada enam variasi PNKids gummies untuk kanak-kanak dari umur 2 tahun dan ke atas. Setiap gummy mempunyai kandungan vitamin dan mineral yang berbeza mengikut keperluan tertentu. Dan, pastinya aku diberikan peluang untuk merasai sendiri kesedapan PNKids gummies ni hehe.




Serius, hampir kesemuanya sedap! hehe. Kanak-kanak sememangnya menyukai gummies kan, dan biasanya gummies lain di pasaran mempunyai kandungan bahan pewarna tiruan, perasa tiruan dan pengawet tiruan! Lagi satu, gummies yang berada di pasaran mempunyai gelatin dan kadang-kadang kita pun was-was nak belikan untuk anak-anak. Tapi produk PNKids gummies ini tidak mempunyai kesemua yang aku sebutkan tadi, malah ia dihasilkan dari bahan-bahan semulajadi berkualiti serta diperkaya dengan vitamin dan mineral yang sesuai untuk kanak-kanak. Wowwww ...!

PNKids gummies mengandungi vitamin tambahan dan mineral serta tidak mengandungi :

  • Laktos
  • Gluten
  • Soya
  • Kekacang
  • Gelatin
  • Pengawet
  • Pewarna Tiruan
  • Perasa Tiruan
  • Telur

Nampak tak? PNKids gummies juga sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia tidak mengandungi bahan yang boleh menyebabkan alahan kepada kanak-kanak. Kalau anak-anak kita mempunyai masalah tak boleh makan soya atau kekacang atau alah terhadap telur, maka kita tak perlu risau kerana produk PNKids gummies bebas dari bahan-bahan tersebut.




Produk PNKids gummies didatangkan dalam botol yang mengandungi 60 biji gummies yang diperkaya dengan vitamin dan mineral untuk kanak-kanak bermula umur 2 tahun dan ke atas. 




-menyediakan nutrisi yang diperlukan ketika mereka membesar. Mengelakkan dari kekurangan vitamin-

PNKids Boys - RM55.80/RM58.60 (EM)
PNKids Girls - RM55.80/RM58.60 (EM)



-mengandungi Vitamin C untuk penyerapan zat besi dari sumber bukan daging-

PNKids Guard-C - RM44.60/RM46.90 (EM)



-diperkaya dengan DHA, EPA dan Omega 3. Ia senang diambil dan tiada bau hanyir seperti minyak ikan lain-

PNKids Omega 3 DHA - RM72.50/RM76.10 (EM)



-dilengkapi dengan vitamin A,D,E,C dan B12, Iodin, Asid Folik dan Asid Panthonik. Vitamin A perlu untuk fungsi mata dan membantu dalam mengekalkan kulit sihat. Asid Folik penting untuk pertumbuhan-

PNKids Clear - RM69.80/RM73.30 (EM)





-diperkaya dengan Kalsium untuk tulang dan gigi yang kuat dan Vitamin D membantu penyerapan Kalsium dalam badan-

PNKids Grow - RM60.40/RM63.40 (EM)



-mengandungi campuran buah-buahan dan sayuran (bayam, seleri, timun, parsley, nenas, epal hijau, pear, kiwi, passion fruit dan lemon) dan diperkaya dengan vitamin C-

PNKids VitaGest - RM65.00/RM68.30 (EM)



Untuk pengetahuan semua, PNKids kini mengadakan pameran bergerak di One Utama Shopping Centre, Bandar Utama dari 29 Julai sehingga 2 Ogos 2015 . Bukan saja korang boleh mendapatkan maklumat tentang PNKids gummies, korang juga boleh membawa anak-anak untuk menyertai permainan yang disediakan di sini. Dan tentunya, ada hadiah menarik menanti mereka yang bertuah!




Di pameran bergerak ini juga, korang juga boleh dapatkan produk PNKids gummies ini dengan harga promosi hebat!

So, jangan lupa ramai-ramai serbu ke pameran bergerak PNKids di One Utama hari ini sehingga hujung minggu bersama keluarga dan dapatkan maklumat serta produk PNKids gummies. Pastikan juga anak-anak korang sertai permainan yang disediakan penganjur, mana tahu boleh bawa balik hadiah jam tangan PERCUMA! ^^




Juga turut disediakan booth untuk ambil gambar keluarga dan face painting!

PNKids juga boleh didapati di semua gedung farmasi utama di seluruh Malaysia. Untuk maklumat lanjut, korang boleh hubungi mereka atau layari :

Kinsmedic Sdn Bhd
9-2, WismaFiamma,
No. 20, Jalan 7A/62A, 
Bandar Manjalara 52200
Kuala lumpur
Customer Careline : 1300-88-8848

Laman web : www.pnkids.com.my


Friday, July 31, 2015

Bila Ayah Cuba Menggembirakan Anak-anaknya ....


Assalamualaikum!

Kalau dia tidak berada di luar kawasan, dan ada kelapangan maka inilah yang dibuat bersama anak-anak waktu petang cuti Sabtu & Ahad. Kalau tak ke taman permainan, cukuplah hanya di tempat parkir kereta di bawah rumah bermain apa saja dengan anak-anak.


Meraikan Aidilfitri Untuk 100 Anak-anak Yatim Bersama Guardian!


Assalamualaikum!




Keriangan Syawal masih terasa meskipun kita telah memasuki minggu kedua. Bagi menjadikan Syawal tahun ini lebih bermakna, Guardian Malaysia telah mengadakan sambutan eksklusif Aidilfitri untuk 100 kanak-kanak dari tiga buah rumah kebajikan di sekitar Lembah Klang.

Dan alhamdulillah, kami sekeluarga juga turut berkesempatan menghadirkan diri di majlis yang gilang gemilang dan penuh dengan mood beraya kerana suasana ceria dan pakaian hadirin yang berwarna warni dan tradisional menyerlahkan seri majlis pada malam itu.






Walaupun kami sampai agak lewat pada petang itu kerana terperangkap dalam kesesakan yang teruk, namun sempat juga aku melihat aktiviti-aktiviti yang dianjurkan sebelum majlis makan bermula. Antara aktiviti yang disediakan untuk anak-anak yatim dan para tetamu ialah menganyam daun ketupat, karikatur, tangkap gambar keluarga dan penebusan tiket wayang percuma oleh MCT.

Malangnya, satu pun kami tak sempat nak buat sebab terlewat huhu. Kakakla yang paling beria nak sertai aktiviti di sini tapi apakan daya bila kami baru nak mula di booth pertama, semua orang dah berduyun-duyun masuk ke dalam dewan makan.





Pembukaan majlis dimulakan dengan Tarian Zapin.  Pengacara yang mengemudi majlis pada malam itu adalah Nazrudin Rahman, berjaya menggamatkan dan menceriakan lagi suasana Hari Raya dengan celoteh dan kepetahannya bercakap di atas pentas.

Untuk makluman, Guardian Malaysia telah menjemput anak-anak yatim dari Rumah Anak Yatim Nur Qaseh, Rumah Perlindungan Al-Nasuha dan Rumah Anak Yatim Baitus Sakinah Wal Mahabbah untuk diraikan dalam majlis serba eksklusif sambutan Aidilfitri.

Majlis sambutan Aidilfitri malam itu turut diserikan dengan kehadiran selebriti-selebriti seperti penyanyi Sean Ghazi, pelakon Aiman Hakid Ridza, bekas penyampai radio JD dan Dilly serta bekas pegnacara TV rancangan 3R - Celina Khor, Rafidah Abdullah dan Kartini Kamalul Ariffin.



Aiman & Nazrudin


Sean Ghazi


Lama tak dengar pasal penyanyi jazz Sean Ghazi ni kan. Tapi, malam tu beliau sangat mantap dan profesional di atas pentas menghiburkan para tetamu dan anak-anak yatim dengan dendangan lagu yang merdu. Tak percaya? Nah tengok video yang sempat aku rakamkan ni :)


A video posted by Hanim Hashim (@wanimira) on

Dalam meneruskan muhibbah perayaan dengan mengekalkan tradisi memberi dengan ikhlas, Guardian Malaysia turut menyerahkan setiap rumah kebajikan dengan baucar dari Guardian bernilai RM10,000 di mana membolehkan mereka menebus barang-barang keperluan seperti alat penjagaan diri, produk kelengkapan diri dan kebersihan, barangan farmaseutikal serta perubatan untuk kanak-kanak ini.




Dan makanan pun sedap-sedap malam tu! Jangan percaya kami hanya makan yang atas ni je ye haha. Hampir semua hidangan kami cuba seperti leman, kambing panggang, rojak buah, nasi putih bersama lauk dan banyak lagi! 

Tapi yang paling aku teringat-ingat sampai ke hari ni ialah hidangan pasta! Terbaikkkkkkkk ....!



Punah dietku malam tu ...haha!



Mira dah dapat akal baru ... kalau bergambar mesti dibuat muka yang pelik-pelik! hehehe



Adik comel nak berkawan ngan kakak hehe




Antara wajah-wajah pemenang cabutan bertuah pada malam tu




Terima kasih Guardian Malaysia kerana menjemput kami sekeluarga ke sambutan eksklusif Aidilfitri bersama anak-anak yatim kali ini. Walaupun tak menang hadiah cabutan bertuah seperti Pandora, Mini iPad atau Ice Watch tapi kami pulang dengan hati yang ceria je haha.

Apapun kemeriahan Syawal ini pastinya dapat dirasai oleh anak-anak yatim yang diraikan pada malam tersebut kan :)

Untuk maklumat lanjut tentang Guardian, boleh layari www.guardian.com.my


Thursday, July 30, 2015

Katakan 'YA' Pada Pengalaman Bersama Friso Gold™!


Assalamualaikum!




Bilakah kali terakhir kita mengatakan 'TIDAK' pada si manja? Tahukah kita bahawa bila kita mengatakan 'TIDAK' pada anak-anak, ia akan menutup peluang mereka untuk meneroka dan mempelajari lebih banyak dari persekitaran serta mempengaruhi tahap keyakinan terhadap kebolehan mereka sendiri?

Di majlis pelancaran Kata 'YA' Pada Pengalaman bersama Friso Gold™ baru-baru ini, aku berpeluang mempelajari ilmu tentang kuasa mengatakan 'YA' pada pengalaman si manja dari pakar perunding Pediatrik serta tetamu istimewa yang terdiri dari dua orang personaliti yang juga merupakan ibu yang berkongsi tentang pengalaman mereka bersama anak-anak dalam meneroka dunia dan mengeratkan hubungan melalui aktiviti 'YES Experiment', dimana mereka harus bersetuju dengan permintaan yang mnusabah daripada anak-anak mereka selama lima minggu berturut-turut.





Majlis pelancaran media bagi kempen Katakan YA pada pengalaman Friso Gold™ yang telah berlangsung di Le Meridien Hotel Kuala Lumpur turut mengadakan aktiviti ringan yang mudah dan menghiburkan untuk kanak-kanak dan juga ibubapa.

Mereka berpeluang menghasilkan topeng muka comel dan kreatif dengan menggunakan pelekat hiasan yang disediakan oleh pihak penganjur. Aku pun turut tidak melepaskan peluang untuk mengkreatifkan diri menghias topeng muka sendiri hehe




Majlis diserikan lagi dengan celoteh Serena C yang bertindak sebagai pengacara menceriakan lagi suasana pada hari itu. Antara personaliti yang hadir berkongsi pengalaman bersama anak-anak mereka ialah Liz Yahaya yang juga seorang mommy blogger dan bekas hos rancangan TV yang juga seorang penerbit filem, Low Ngai Yuen.





Kedua-dua mereka menceritakan pengalaman menarik dan menyentuh perasaan selama menyertai program 'YES Experiment' bersama anak masing-masing dan betapa mereka melihat perubahan positif yang besar dalam diri anak-anak setelah mengatakan 'YA'! 

Memang kita sebagai ibu tidak lari dari sifat terlalu melindungi anak atau overprotected. Namun, kita harus memberikan mereka ruang dan peluang untuk meneroka sendiri dunia di sekeliling dan merasai nikmat melakukan perubahan yang baru untuk meningkatkan keyakinan diri serta yakin mereka boleh melakukannya!




Menurut Pakar Perunding Pediatrik, Dr. Khoo Phaik Choo yang juga mempunyai dua orang anak, beliau menasihatkan ibubapa yang bimbang jika anak-anak jatu sakit sewaktu menikmati pengalaman di luar agar mengukuhkan daya ketahanan anak-anak mereka kerana 80% daripada imuniti terletak pada sistem pencernaan. Menguatkan sistem penghadaman adalah perlindungan yang terbaik daripada jangkitan. Kanak-kanak yang sihat akan membesar dan dapat belajar dengan lebih baik.

Dan untuk itu, Friso Gold™ dirumuskan untuk membantu kanak-kanak mengukuhkan daya ketahanan tubuh mereka. Ini akan menjadikan anak-anak kita lebih kuat dari dalam kerana kebaikan semulajadi susu segar dari ladang dapat dikekalkan dalam setiap gelas Friso Gold™


Info Ringkas Mengenai Friso Gold™

  • Friso Gold™ diimport 100% dari Holland, dihasilkan dari ladang-ladang di mana penternak mempunyai warisan dan kepakaran tenusu lebih 140 tahun.
  • Melalui proses penghasilan Friso Gold™ yang unik (Single Manufacturing Process), susu segar dari ladang di Holland dihantar terus ke kilang untuk diproses menjadi susu tepung melalui pendedahan kepada haba yang minimal semasa pemprosesan
  • Ini mampu mengekalkan nutrien semulajadi susu, supaya ia lebih mudah dihadam oleh kanak-kanak
  • Friso Gold™ dengan Frisohield™ mengandungi nutrien-nutrien penting seperti Vitamin B6 & C, Selenium, GOS, Zink dan DHA yang penting untuk ketahanan badan semulajadi kanak-kanak supaya mereka dapat terus membesar dan berkembang dari dalam.




Untuk membantu para ibu di Malaysia berkata 'YA' dan mengukuhkan ikatan dengan anak-anak mereka melalui pengalaman di luar rumah, Friso Gold™ memperkenalkan satu aktiviti yang menarik di laman web untuk membolehkan ibu memulkana langkah mereka. Setiap dua minggu, satu idea pengalaman bermain di luar akan dikongsi melalui laman web ini.

Para ibu cuma perlu :
  • Melayari laman web www.frisogold.com.my/yestoexperiences
  • Mengikut idea yang dicadangkan dan ciptai pengalaman mereka sendiri bersama dengan anak mereka
  • Menghantarkan gambar-gambar pengalaman mereka untuk mengumpul mata ganjaran dan menebus serta-merta bagi mendapatkan hadiah-hadiah ekslusif

Selain itu pameran idea ibubapa yang telah memenangi kontes program D.I.Y 'Say YES To Experiences' turut dipamerkan di ruang luar dewan. Kalau korang nak tahu, tiga pemenang dengan idea kreatif yang berjaya dihasilkan telah terpilih sebagai yang terbaik sekaligus membawa pulang hadiah lumayan dari Friso Gold™ berupa wang tunai dan hadiah hebat yang lain!



Mommy blogger Azlinda antara tiga orang pemenang yang berjaya dengan idea kreatifnya menghasilkan aktiviti permainan ringkas untuk si kecil. 

Tahniah Linda! ^^



Idea kreatif lain yang turut memenangi program Say 'YES' To Experiences' bersama Friso Gold




So, ibu-ibu di luar sana jangan takut untuk mengatakan 'YA' kepada pengalaman anak korang di luar rumah. Jadikan setiap aktiviti korang bersama anak-anak sebagai motivasi untuk memupuk sikap positif dalam diri mereka. Percayalah ... korang akan teruja dengan perubahan besar yang mereka ciptakan melalui aktiviti dan pengalaman. Dan, pastinya ikatan antara anak dan ibu akan lebih terjalin erat sehingga mereka dewasa.


Tuesday, July 28, 2015

Kita Pindah ...Nak?


Assalamualaikum!


Sekali sekala bila balik kampung, aku akan bangun pagi-pagi buka tingkap dan ... sejukkkkk hawa dingin alam semulajadi menerpa wajah! Allahuakbar ... nikmat sungguh angin sejuk waktu begini! Bila fikir-fikir balik, rasa macam nak duduk terus di kampung! Keindahan dan kesegaran udaranya menyebabkan aku boleh lupa ingatan tentang kerja dan kehidupan di kota!

Dan, jujurnya aku sangat rindukan semua tu! Kehidupan di kota besar tidak setenang di kampung halaman. Dan, bila melihat wajah anak-anak yang ceria sambil menghidup udara pagi yang segar di Taman Tasik tempoh hari, aku sedar bahawa mereka juga berhak untuk dapat yang lebih baik!


Monday, July 27, 2015

Khasiat Daun Tenggek Burung


Assalamualaikum!


Abah bawa balik sesuatu yang pelik dari pasar! Pelik bukan kerana rupanya, tapi kerana namanya! Aku taula aku bukan pemakan sayur ulam-ulaman yang tegar seperti orang lain, tapi kali ni memang inilah nama sayur yang paling pelik pernah aku dengar selain dari daun sekentut! haha


"Ibu ayah, jom laaaaaa....!"


Assalamualaikum!


Bulan puasa : "Jom la bu ...jom la ayahhhhh ..."

Tiga hari sebelum balik kampung : "buuuu .... nanti boleh tak kita gi jogging?"

Raya Kedua : "Ayahhhhhhhhh ..... nanti boleh tak kita gi tasik?"

Raya Keenam : "Sabtu ahad ni ibu ayah ada gi mana-mana tak ...?"

Puas jugak kakak nak mujuk kami berdua untuk setuju ..! Bukan tak nak, tapi tak kena ngan masanya! Tapi, kerana kesabaran kakak yang tak putus asa memujuk ayah dan ibu, akhirnya berjaya jugak kami jejakkan kaki di Taman Tasik Titiwangsa pagi semalam hehe ....


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.