ruangiklan
ruangiklan

Saturday, August 15, 2015

Hidangan Ala Itali & Promosi Hebat Sempena Merdeka Di Restoran Capricciosa!


Assalamualaikum!


Korang penggemar pizza dan pasta? Korang sukakan hidangan ala-ala Itali dengan harga promosi yang melampau hebat? Haa ... tak perlu pergi jauh sebab hari ni aku ingin kongsikan pengalaman menikmati hidangan lazat ala Itali di Restoran Capricciosa!




Food review kali ini aku tidak keseorangan tetapi ditemani oleh dua orang lagi rakan blogger yang cantik manis hehe. Restoran Capricciosa mempunyai tiga cawangan iaitu di Sunway Pyramid, Pavillion dan yang baru dibuka di Sunway Putra Mall. Yang kami pergi ni kat Sunway Pyramid.

Selain menu pasta dan pizza, mereka juga menyediakan hidangan lain yang pasti akan menambat selera korang! Nak tahu apa yang kami nikmati di sini? Jom kita serbuuuuu ...! ^^



Minuman sejuk | RM11.90 (harga 1 gelas) 
RM22.90 (harga untuk 1 litter pitcher)

Dari kiri : Lychee Pop, Fruit Punch, Homemade Lemonade,Mango Lychee dan Tea Lychee



CALAMARI FRITTO | RM15.90

Kami mulakan dengan Calamari Fritto. Sotong Calamari yang digoreng rangup bersama sos bawang putih



Ultimate Surf & Turf  | RM89.90

Aku suka hidangan ni sebab ia lengkap, semua ada dalam satu pinggan. Beef Grilled Striploin, Creamy Garlicky Salmon, Beef Meat Balls, Black Mussels,  Rice Croquette, Capri Superstar Pasta dan Mixed Veggie.

Hidangan ini boleh kongsi 2-3 orang makan. Memang puas kalau order yang ni!




Bologanaise | RM 29.90

Antara hidangan signature dish menampilkan pasta homemade digabungkan bersama sos dan bebola daging yang lembut dan berjus. 



Dari kiri : Meat Lover | RM31.90 , MARGHERITA | RM26.90 , CAPRICCIOSA | RM27.90


Tak lengkap menikmati hidangan kalau takda pizza kan! Restoran Capricciosa juga menyediakan hidangan pizza dengan pelbagai jenis perisa dan topping yang menghairahkan tekak korang! hehe. Harga set di atas ni adalah untuk famiy set, korang juga boleh order untuk personal.

Meat Lover bagi yang sukakan daging, ditambah pula dengan bebola daging bersama keju mozzarella dan sos yang memukau! Margherita mengandungi empat jenis keju dalam satu pizza dan Capricciosa menampilkan daging pepperoni bersama keju mozzarella dan cendawan serta bell peppers.




SEAFOOD AGLIO OLIO | RM 32.90

Dimasak bersama bawang putih dan minyak zaitun serta potongan cili. Boleh pilih samada nak letak hirisan ayam atau daging.



SEAFOOD POMODORO | RM32.90

Campuran makanan laut bersama sos tomato homemade 



BEEF & REEF | RM53.90

Yang ni aku sukaaaa sangat! Australian beef yang digril dan udang disaluti sos bawang putih yang berkrim. Korang boleh pilih samada nak dihidang bersama campuran sayur atau salad dan potato wedges atau kentang putar.



CREAMY GARLICKY SALMON | RM36.90

Korang suka ikan Salmon? Nah, di sini juga mereka sediakan hidangan Salmon yang sedap dan memenuhi citarasa semua. Filet ikan salmon dengan sos bawang putih dihidang bersama sos tomoato dan keju. Dilengkapi dengan salad hijau dan juga potato wedges atau kentang putar.



BAKED LOBSTER | RM99.90

Antara hidangan yang wajib korang cuba, udang galah segar disajikan bersama campuran sayur dan pasta berkrim yang lazat! Memang aku dah rasa hidangan ni, dan ternyata aku sukakannya! Pasta dia ...superbb!



BRAISED LAMB SHANK | RM45.90

Diperap dalam jus rosemary kemudian dimasak dengan api perlahan, ia dihidang bersama kentang putar dan campuran sayur. Serius, daging kambing ini sangat lembut bila digigit!



GELATO | RM4.90

Aku turut berpeluang menikmati pemanis mulut GELATO yang sedap ni! Pilihan aiskrim vanilla atau coklat yang ditabur dengan biksut oreo.



MASCARPONE TIRAMISU | RM11.90

Kek span espresso berlapis dengan lapisan keju Mascarpone! 

Fuh ... asyikkkkkk!^^

Syok bukan? Lagi syok kalau korang terjah Restoran Capricciosa sehingga Ahad ini sebab ada diskaun hebat menanti korang di sana! Sebagai penghargaan kepada pelangannya, Capricciosa menawarkan potongan diskaun 50% untuk SEMUA hidangan bermula 13 Ogos sehingga 16 Ogos 2015!

So, kalau korang order Baked Lobster katakan, harganya akan jadi separuh dari harga asal. Berapa? korang tekan kalkulator sendiri hehe. Berbaloi tak?? Berbaloiiiiiiiiiiiiiii ....!




Tak lupa juga, sempena bulan kemerdekaan ini Restoran Capricciosa turut mengadakan promosi hebat dengan memperkenalkan Merdeka Platter!





Hidangan Merdeka Platter dengan pelbagai jenis makanan dalam satu pinggan besar ni hanya RM58! Promosi hebat ini berlangsung dari 1 Ogos sehingga 31 Ogos 2015. Korang boleh kongsi makan 2-3 orang, jimat dan berbaloi weh!

Amacam? Puas hati tak? Dua promosi gempak dan hebat sedang berlangsung sekarang, so korang tolong jangan lepaskan peluang nikmati makanan ala Itali di sini pada harga yang murah dan menjimatkan! 

Tapi ingat, diskaun 50% untuk SEMUA hidangan tu hanya berlangsung selama empat hari sahaja sehingga Ahad ini je tau. Rugi kalau tak rebut wooooo! 





So, jom ramai-ramai kita serbu Restoran Capricciosa di tiga cawangannya, SUNWAY PYRAMID, PAVILLION & SUNWAY PUTRA MALL hari ini dan rasakan hidangan lazat ala Itali pada harga hebat dan menjimatkan! 

Untuk maklumat lanjut, korang boleh terjah :





Semplicemente deliziosa!



Friday, August 14, 2015

Perpustakaan Mini Untuk Kakak?


Assalamualaikum!




Dah tiba masanya untuk adakan perpustakaan mini untuk kakak di rumah. Koleksi buku-buku cerita lama yang ada pun kena kemas dan susun dalam satu rak fail supaya nampak kemas. Nak buat rak buku, ruang tak mencukupi so guna tempat letak fail tu je la sementara waktu ni.

Thursday, August 13, 2015

Ikon 'Hitman' David Foster Sebagai Duta Jenama Global AirAsia!


Assalamualaikum!




Baru-baru ini, aku dijemput menghadiri majlis memperkenalkan duta terbaru AirAsia bertempat di The Majestic Hotel Kuala Lumpur. Pengumuman rasmi dibuat dalam satu majlis serba meriah yang turut dihadiri oleh Pengarah Eksekutif AirAsia, Tony Fernandes bersama wakil media dan rakan blogger yang lain.

Wednesday, August 12, 2015

Adab Ziarah Kubur Yang Perlu Anak Kita Tahu!

  7 comments    
categories: 


Assalamualaikum!


Minggu lepas kami ke tanah perkuburan Shah Alam menziarahi kubur arwah kak ipar. Tapi, yang masuk ke dalam hanya Pak Jelan seorang ... sementara kami bertiga hanya menanti di luar pagar.




Enam tahun dah berlalu .... 

Tuesday, August 11, 2015

Jamuan Ghayer Tadika Mira


Assalamualaikum!




Minggu lepas banyak dapat jemputan rumah terbuka, tapi yang mampu kami jejak hanya dua buah saja huhu. Yang pasti, janji pada si anak kecil ini perlu ditepati ye. Mira dah lama kasi warning order pada ibu dan ayah, mesti datang jamuan raya Mira tau! Kalau tak ... ibu tak boleh pinjam bantal busuk Mira ...!

Ok ... ini sangat tidak adil ye Mira haha! Apapun, memang niat nak datang pun ke jamuan raya Mira ni. Hajat dia bukan nak makan sangat pun, tapi nak jumpa bermain dengan kengkawan je hehe

Monday, August 10, 2015

Bengkel Pemakanan Sihat & Kreatif Dalam Memberikan 'Lebih Lagi Nutrisi' Bersama Dugro!



Assalamualaikum!




Pemakanan yang sihat dan seimbang adalah penting untuk tumbesaran si manja. Pemakanan yang mengandungi nutrisi yang optimum akan menyokong perkembangan menyeluruh anak-anak kita.

Baru-baru ini aku berpeluang membawa Mira menghadiri bengkel penyediaan makanan sihat oleh Dugro di Young Chefs Academy di Desa Sri Hartamas. Sesi interaktif 'Lebih Lagi Nutrisi' Dugro®' eksklusif ini turut dihadiri oleh 15 orang #mommybloggers bersama anak-anak masing yang berusia 3 hingga 6 tahun untuk menggalakkan ibu-ibu dan anak-anak mereka menggunakan kreativiti dalam menyediakan hidangan yang berkhasiat untuk memupuk tabiat pemakanan yang sihat sejak kecil.





Memandangkan ini kali pertama kami berdua berganding tenaga, sudah pastinya dua-dua teruja! Tapi, yang lebih membuatkan kami teruja ialah di bengkel 'Lebih Lagi Nutrisi Dugro®' ini turut menampilkan chef selebriti dan jurucakap Kempen Lebih Lagi Nutrisi Dugro®, iaitu Anis Nabilah

Dalam memberikan yang terbaik untuk anak-anak kita, ia mestilah melalui cara yang mereka suka. Untuk itu, ibu-ibu perlu menggunakan kreativiti dalam menyediakan makanan untuk si manja, agar mereka tertarik untuk menikmatinya. Persembahan makanan turut mempengaruhi tabiat pemakanan anak-anak. Justeru, gunakanlah jenis makanan yang berbeza dari segi warna dan tekstur serta susunkan makan mengikut seni makanan yang menarik. Ini akan menjadikan waktu makan anak-anak lebih mudah.







Chef Anis mengatakan bahawa, melibatkan kanak-kanak dalam penyediaan makanan di daput juga turut dapat membantu. Sebagai contoh, biarkan anak-anak memilih seni makanan yang mereka suka seperti bentuk pokok, wajah lucu, rama-rama dan tunjukkan mereka bagaimana Bekas Nutrisi Dugro® boleh digunakan untuk mempersembahkan idea seni makanan ini dengan cara yang kreatif!

Tanpa membuang masa, semua peserta ibu dan anak diminta untuk melakukan benda pertama yang wajib dibuat sebelum kita nak menyediakan makanan. Apa dia? Yaaaaa .... BASUH TANGAN! hehe





Masterchef Mira dah sedia untuk beraksi!



Di bengkel ini, chef Anis menunjukkan cara penyediaan Nasi Goreng Riang Ria yang sangat mudah untuk diikuti. Sebagai ibu, kita boleh mempelbagaikan kreativiti melalui idea yang menarik untuk memupuk minat anak-anak menyukai hidangan berkhasiat. 



Chef Mira tekun sangat masa ni hehe


Untuk resepi Nasi Goreng Riang Ria ini, ia amatlah mudah untuk disediakan. Dengan menggunakan bekas terap yang comel dan pelbagai bentuk, anak-anak kita boleh melakukannya sendiri. 



Chef Mira sedang memotong buah tomato ceri

Kanak-kanak bukan sahaja mampu berdikari menyiapkan sendiri bekalan makanan ke sekolah, malah mereka akan lebih kreatif menghasilkan idea-idea menarik dalam menghias makanan mengikut tema kesukaan mereka. Seronok melihat ketekunan Mira ketika ini, hampir semuanya dia buat sendiri.

Lagipun, kanak-kanak sangat tertarik pada warna dan aktiviti seperti ini mampu mendidik mereka untuk mengamalkan pemakanan sihat setiap hari



Ibu bantu sikit-sikit apa yang patut je :)


Garis Panduan Pemakanan Malaysia untuk Kanak-kanak dan Remaja mengesyorkan kanak-kanak mengambil dua hingga tiga hidangan susu dan produk susu untuk melengkapkan diet harian kanak-kanak. Jadi ibu-ibu juga boleh melengkapi keperluan nutrisi anak-anak mereka dengan susu untuk membesar. Dugro® Nutri dirumus dengan 100% lebih* DHA, prebiotik IcFOS untuk membantu kesihatan sistem penghadaman yang baik serta protein, kalsium dan vitamin A untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan menyeluruh kanak-kanak.
*berbanding rumusan sebelumnya 





Makanan sihat dan segelas susu mampu melengkapkan keperluan nutrisi anak kita! 



Yeaaaaa dah siap pun Nasi Goreng Riang Ria kami! Mira boleh bawa bekal nasi goreng ni ke sekolah nanti ^^



Chef Mira yang tak tahan godaan susu #Dugro. Terus minum padahal masa ni kena amik gambar dulu haha. Penat ye sayangggg ...:p



Bersama #mommyblogger Yana dan anaknya, Zafirah



Anak-anak sedap makan ayam goreng yang berlebih, ibu-ibu hanya mampu tengok je laaa hahaha :D



Anak murid bergambar dengan cikgu ^^


Jom Sertai Kempen 'Lebih Lagi Nutrisi Dugro®'!

Dugro® mempelawa ibu-ibu dan anak-anak di Malaysia menikmati makanan dan nutrisi dengan cara baru, bermula dengan :

1. Roadshow 'Dunia Lebih Lagi Nutrisi dengan Dugro
® di seluruh negara yang akan berlangsung di lebih 50 lokasi di seluruh Malaysia dan memaparkan permainan dan aktiviti interaktif serta idea seni makanan dan petua istimewa daripada Chef Anis!




2. Roadshow ini juga akan memparkan promosi eksklusif - dapatkan koleksi Bekas Nutrisi Dugro® eksklusif dengan setiap pembelian dua pek 900g Dugro® 5 Nutri! Bekas makanan ini memudahkan ibu-ibu menyediakan makanan untuk anak-anak mereka ke sekolah. Di samping itu, petak berasingan dalam bekas ini juga boleh digunakan untuk menghidangkan makanan dengan cara yang kreatif.

3. Dari 31 Ogos hingga 11 Oktober, ibu-ibu juga berpeluang menyertai 'Peraduan Lebih Lagi Nutrisi' di mana mereka boleh menggabungkan petua-petua Anis Nabilah dengan kreativiti mereka sendiri untuk menghasilkan idea seni makanan sendiri dan memenangi hadiah-hadiah hebat! Ambil gambar karya seni makanan anda dan muat turunkan di halaman Facebook Dugro® 

Seperti yang disarankan oleh Cik Christy Yong, Pengurus Kanan Pemasaran Danone Dumex (M) Sdn Bhd, kesemua usaha ini mempunyai satu matlamat - iaitu untuk menginspirasikan dan membantu ibu-ibu memberikan lebih nutrisi kepada anak-anak mereka untuk pertumbuhan dan perkembangan yang menyeluruh.






Jadi pada kaum ibu di luar sana, jangan lupa untuk lebihkan lagi nutrisi dalam pemakanan anak-anak kita dan jangan ketinggalan sertai peraduan 'Lebih Lagi Nutrisi Dugro®'  

Untuk maklumat lanjut mengenai Dugro® dan kempen 'Lebih Lagi Nutrisi', layari www.dugro.com.my atau hubungi Dumey Careline di  1-800-38-1038




Jom 'Lebih Lagi Nutrisi' untuk pemakanan yang sihat anak-anak kita! 


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.