Sunday, August 30, 2015

Sayang Anak² Lindungi Mereka

Sunday, August 30, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!


Dah berapa lama kakak dan adik tak turun padang? Ermmm..rasanya lama jugak kan. Kalau tak sebab sekolah ganti kakak, mesti sebab ikut ibu gi event. Hurmm..

Ok ok..this week kita luangkan masa bersama di taman permainan. Kesian kakak dan adik...dok memerap dalam umah pun bukan elok sangat. Tambah cuaca baik semalam walaupun kesan jerebu tu sikit ada, tapi masih ok la!

Selalu kalau main tak luar tak kira la main kat depan blok atau di taman permainan ke, mesti anak² akan dapat 'saguhati' sebelum balik. Terkeruk sana...terkeruk sini! Tengah syok memanjat, dia datang berlari kat kita tunjuk kesian gigitan nyamuk. Haihh....nyamuk durjana ni berani kacau anak aku ye! Siap ko nyamuk!


Friday, August 28, 2015

Deruman Enjin & Kenangan

Friday, August 28, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!


Vooooooooommmmmmmmmmmmmm!!!!!

Bunyi deruman enjin pesawat tempur F18 yang pernah menjadi peneman kami siang dan malam. Kalau bukan F18, pasti MIG-29N!

Teringat aku dulu, ketika pesawat Sukhoi Su-30 MKM membuat penerbangan sulungnya di Pangkalan Udara TUDM Batu 10 Gambang, Kuantan.... bunyi enjinnya lebih bingit dari F18 & MIG-29N! Bisa menggenggar pintu kayu kuarters! Jantung turut 'melompat-lompat' setempat dalam kantungnya ....!


Thursday, August 27, 2015

Letak Video Instagram Di Entri Blog

Thursday, August 27, 2015 10 Comments

Assalamualaikum!


Pernah letak video dalam entri? Kali ni aku nak kongsikan cara letak video instagram dalam entri blog. Kalau korang rasa tak berapa pro nak bermain dengan coding html, jangan risau jangan takut. Aku pun bukan pro sangat bab-bab cenggini. Tapi, aku belajar amik basic knowledge melalui tutorial di blog-blog lain.

Aku selalu ada masalah nak upload video direct dari handphone. Jadi bila aku tengok blogger lain boleh upload video dari instagram diaorang, aku rasa cara ni mungkin boleh selesaikan masalah aku! Nak tahu camna caranya? Jom kita mulakan ..!

Memula ....

1) Pergi ke akaun instagram korang. Klik pada video yang korang nak upload di entri blog.



Klik kat video (bertanda anak panah merah)


2) Nampak tiga dot sebelah kanan bawah yang aku bulatkan dengan bulatan merah tu? Klik kat situ ....




3) Akan keluar perkataan 'Embed' kan. Klik dan paparan seperti di bawah akan kelihatan. Korang ada pilihan samada nak letak video sekali dengan caption atau tak nak caption. Kalau tak nak, just klik kat 'Include caption' untuk buang caption tu. 




4) Sekarang korang dah ready untuk copy code yang ada dalam kotak tu. Highlightkan, right click dan pilih 'Copy





5) Pergi kat entri blog, dan klik kat HTML





6) Ok. Dah klik HTML, korang akan nampak paparan seperti di bawah ni. Konpius kan? Takpe ... kejap je konpius ni hehe. Korang kena tentukan lokasi kat mana korang nak letak video insta korang. Kat barisan mana, bawah ayat apa.

Kemudian, cari </span></div> dan pastekan coding yang korang copy tadi. Yang aku highlight biru tu ialah coding yang aku copy tadi.




Nampak tak anak panah warna merah tu? Itu adalah untuk kasi center (tengah-tengah) video korang dalam entri. Sila tambah sendiri ye, taip <center> sebelum korang paste coding, dan taip </center> selepas coding dipastekan.

Lihat je contoh aku kat atas ni. Untuk adjust saiz video, korang boleh lihat kat max-width : 658px yang aku gariskan warna merah tu. Yang tu korang boleh adjust sendiri ikut suka hati. Kalau ikut standard aku, just tukar pada 458px. Klik gambar untuk lihat dengan lebih jelas.


7) Dah siap bab coding, klik semula 'Compose' dan paparannya akan kelihatan seperti ini...




Kosong???! Jangan panik ... aku pun memula belajar dulu panik gak hehe. Tapi, sebenarnya paparan dia memang akan nampak macam ni. Tak nampak videonya, tapi bila ko klik 'Preview' baru korang akan nampak videonya ....




Haaaaa video korang akan kelihatan begini! Dekat draft tak nampak videonya, kat Preview baru nampak videonya. So, pasni korang boleh Save, Publish dan lihat sendiri video insta di entri blog.





Amacam? paham dak? budak cerdik memang cepat paham kan hahaha!


Selamat Mencuba!


Wednesday, August 26, 2015

Apa Sebab Ibu Marah Semalam?

Wednesday, August 26, 2015 8 Comments

Assalamualaikum!


Dikala adik berumur 6 tahun, banyak benda yang ibu belajar dari adik. Dan, ada ketika masanya ibu pening kepala memikirkan pe'el anak ibu ni. Mira memang sangat pandai menitiskan air mata. Hari-hari pasti ada 'drama' air mata. Kalau tak dengan ibu, mesti sebab kakaknya!

Dan kakak lah yang paling banyak jadi 'mangsa' keadaan, sebab asyik dipersalahkan dalam setiap babak bersiri 'drama' swasta adik. Kalau baik ... baik sungguh mereka! kalau datang angin kus-kus dia ... bergema satu blok dengan suara halilintar menikam bumi! 

Perghhh ... tinggi sungguh imaginasi mengarut ibu kan. Takpe ... ibu stres di pejabat, so imaginasi sebegitu memang membantu hehehehehe :p




Bukan mudah untuk membesarkan dan mendidik anak-anak. Kesabaran harus ada ... walaupun kadangkala hati mudah 'tergelincir' dengan perbuatan si anak. Tapi demi kebaikan kakak dan adik maka ibu terpaksa bertegas dalam hal macam tu.

Dan bila ibu dah merajuk ... anak-anak tahu macam mana nak kasi 'cool down' hati ibu kan

Tuesday, August 25, 2015

Blogger's Day Out @ Zoo Negara!

Tuesday, August 25, 2015 5 Comments

Assalamualaikum!




Pagi Ahad yang cerah dan meriah dengan kehadiran rakan-rakan blogger #KelabBloggerBenAshaari bersama keluarga masing-masing, bersedia untuk menyerbu 'rumah terbuka' panda gergasi di Zoo Negara! Kalau pada Blogger's Day Out siri pertama yang lalu, aku tak dapat hadir tapi kali ni alhamdulillah rezeki anak-anak kami dapat bersama-sama berkumpul di sini untuk meraikan hari lahir Xing Xing! hehehe ....



Selain nak tengok panda bersama rakan-rakan lain, aku memang berniat nak bawa kakak dan adik masuk zoo untuk kali kedua, sebab yang pertama tak habis pusing lagi masa tu, dan sebab keduanya kali ni, kakak dan adik akan dapat tengok panda dari dekat!

Lagipun, hari sebelumnya kakak tak dapat join ibu dan adik kat satu event, so harap-harap kakak happy dapat masuk Zoo Negara hari ni :)




Dah sampai kami terus daftar, dan dibahagikan kepada dua kumpulan. Kami kumpulan 'Hornbill', cer tengok muka kami ada macam Hornbill tak? #ehh  .... hahaha tak tak gurau je yek :D 

Bila masing-masing dah dapat kumpulan sendiri, sedikit taklimat ringkas diberikan oleh pihak pengurusan Zoo Negara, tentang aktiviti yang bakal berjalan sepanjang 'pengembaraan' kami di dalam zoo nanti.

Perghh ... tak sabar nak masuk zoo! Ibu pulak yang eksaited lebih macam budak darjah 2 nak gi lawatan hahahaha :p




First, kami masuk Butterfly Garden ....



Oh ya, hari tu kakak jadi jurufoto tidak rasmi ibu. Dialah yang banyak tolong tangkapkan gambar haiwan-haiwan dalam Butterfly Garden ni. Malah, 50% gambar dalam entri kakaklah yang tolong amikkan! 

Thank you sayang .... :)






Mira nampak rama-rama besar baru keluar dari kepompong


Dari kiri : ulat beluncas duduk dalam kepompong dan 
rama-rama yang baru keluar kepompong




Kemudian kami pi Akuarium Tunku Abdul Rahman




Masing-masing teruja tengok ikan besar-besar dalam akuarium tu huhu. Tapi, paling adik suka tengok ialah penguin ni. Menjerit dia bila tengok penguin tu berenang dalam air kemudian timbul naik ke permukaan hehehe. 

Next, jam sudah menunjukkan hampir pukul 11 pagi ... masa untuk Animal Show! Yeeehaaaa :D




Animal Show bermula tepat jam 11 pagi. Macam-macam keletah dan gelagat yang boleh dilihat ketika ini . Kakak dan adik pun kagum dan terhibur melihat aksi-aksi seperti burung (Ringgo & Coco), Burintong, Burung Flamingo dan burung kakak tua.




Dan, yang paling dinantikan oleh pengunjung adalah aksi dua ekor singa laut, Dombi & Dombu yang memang pandai mencuit hati dan menghiburkan!


A video posted by Hanim Hashim (@wanimira) on




Ada juga pertunjukan ular! Beruntung adik tu turun ke bawah offer diri untuk jadi sukarelawan. Sekali kena peluk ngan ular! hehehehe




First time kakak dan adik naik tram! Dua beradik ni memang cepat penat kalau berjalan terlampau lama dan jauh. So, bila dapat naik tram kemain seronok la nak duduk depan sekali. Kakak Iman pun ada, kawan kakak dan adik hehe



Jalan kaki macam takda apa je Flamingo ni hehehe!




Masa untuk makannnnn! Turun dari tram, kami menuju ke Restoran Wild untuk menjamu selera makan tengahari. Sedapnyeeee KFC!




Sementara menjamu selera, wakil #kelabbloggerbenashaari, Farah Waheda memberikan ucapan sepatah dua kata dan penghargaan kepada semua yang hadir dan menjayakan program Blogger's Day Out pada hari tu.

Tak lupa juga ada lucky draw tau! Inilah 7 orang pemenang yang bertuah tu hehe ...



Tahniah kepada Farah, Rara, Bella, Yoorin, ST, Que Achmad dan Nadia Johari (suami wakilkan)! Nak tahu apa mereka menang. kena tanya sendiri ye hehehe

Selesai makan tengahari, kami bergerak pula ke destinasi seterusnya iaitu, Muzium Lebah! buzzzzzzzzZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZzzzzzzzzzzzzzZZZZZZ ......





Mira khusyuk mengkaji lebah hehe




Ok .. ni cerita dia aku tengah berusaha nak gigit straw madu lebah asli ni. Suh kakak stenbai kamera nak suh amik gambar. Datang si Yanty, dia suh kakak tekan kamera tu dan terhasillah .... hahahaha!



sarang madu lebah kelulut. 
Rasa madu dia masam berbanding madu lebah asli yang lain.


Tak puas lagi berjalan! Kami teruskan pengembaraan dengan melalui Savannah Walk, Mix Animal, Malayan Elephants dan Ape Centre.



Badak Sumbu yang kemengantukan hehe


Unta fadang fasir pun takda malas macam kamu lah! hehehe




Ok, yang ni sebenarnya satu keluarga tau. Setiap seekor ada nama, yang aku ingat Raja dan Cumbi. Yang lain tak ingat hehehe. Bila kami datang dekat kat cermin tembok tu, tiga ekor beruk (Apes) ni pun elok beratur kat bawah tunjuk muka hehehe.




Akhirnya, yang ditunggu-tunggu dah pun tiba! Kami berjaya sampai ke Pusat Konservasi Panda Gergasi (GPCC), dan dah tak sabar nak melihat sendiri kemontelan panda Xing Xing!




Sebelum masuk ada sedikit taklimat ringkas tentang keselamatan dan apa yang perlu dibuat ketika berada di dalam 'rumah' panda nanti. Semua pengunjung diminta tidak membuat bising atau menjerit kerana dibimbangi panda akan menyorokkan diri hehe.

Selain tu, mereka juga menerangkan serba sedikit info tentang panda. Apa makanan yang dia makan setiap hari, keperluan nutrisi yang diperlukan sehingga cara menyediakan makanan panda! Fuh ... untung ko panda! :D




Tepat jam 2.45pm dan Xing Xing keluar menunjukkan diri di khalayak ramai hehe. Memang comel laaaaa hai ... gemok gedempol badan dengan bulu lebatnye, rasa kalau duduk dekat ni memang wjaib aku peluk cium cium hehehehe


A video posted by Hanim Hashim (@wanimira) on



Orang selfie muka senyum, adik muka nangis hehe. Dua puluh tahun lagi kalau dia tengok gambar ni balik tak tau la apa reaksi dia hehehe



Dapat jugak selfie ngan Xing Xing walaupun ramai orang masa ni!




Gebu sunggu dikau wahai Xing Xing! 
Muka sedih je nampak ... ye la, anak bini jauh tak duduk sekali hehehe. 
Bertabahlah Xing Xing .... :p




Alhamdulillah ... pengembaraan #kelabbloggerbenashaari di Zoo Negara sudah sampai ke penghujungnya. Walaupun cabaran cuaca yang agak panas tidak berangin dan kadangkala ada ibubapa yang berkejaran dengan anak masing-masing, tapi semuanya dapat dilalui dengan tenang hehehe.



Dalam perjalanan mencari pintu keluar, terjumpa ngan badak air yang sedang aktif makan daun. Terus kakak nak bergambar! hehe




Last but not least, kegembiraan berganda bila godek-godek isi dalam goodies bag. Macam-macam adaaaaaaa .... ! Terima kasih diucapkan kepada sponsor-sponsor kami :

Cosmoderm
Zoo Negara Online Ticket
Curves Ampang Avenue
Food Panda 
Wildlife


Dan, tak lupa diucapkan terima kasih kepada kawan-kawan KelabBloggerBenAshaari yang sama-sama menjayakan program Blogger's Day Out kali ini. Syukur alhamdulillah ....

So, kalau korang nak bawa keluarga melihat haiwan-haiwan terutamanya panda gergasi, bolehlah dapatkan maklumat tentang tiket dan promosi di  :

Instaggram : ZooNegaraOnlineTicket
Tel. : 03-51240109
Email : saujanajutaria@gmail.com

Waktu Operasi : 9.00AM hingga 5.00PM
Pertunjukan Haiwan : 11AM & 3PM



Star Light Kids @ Avenue K!

Tuesday, August 25, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!




See my happy little 'rabbit' here? Sengih lebar dia haritu sebab dapat ikut ibu pergi event hehe. Sabtu lepas, aku bawa Mira ke pelancaran Star Light Kids yang terletak di Avenue K, Kuala Lumpur. Memula kami berempat nak pergi, tapi disebabkan atas hal yang tak dapat dielakkan, maka Mira je la yang jadi peneman ibu sepanjang event tu.

Salah satu aktiviti yang paling disukai Mira ialah bermain! Tak kira samada di taman permainan atau di dalam bangunan tidak menjadi masalah baginya. Asalkan dia boleh bermain dan bergerak aktif tanpa halangan hehehe.




Kami datang menaiki pengangkutan awam. Disebabkan ia terletak di kawasan tumpuan warga tempatan dan pelancong luar, tak susah nak mencari Star Light Kids ni. 




Sampai sampai je terus daftar dulu dan amik goodies bag hehe. Sebelum majlis bermula, ada beberapa aktiviti menarik yang disediakan di luar premis ni. 

Jom kita tengok! ^^




Lepas register, kami gi kat booth face-painting. Memula eksaited tengok muka budak-budak lain ada corak cantik-cantik ... bunga la, unicorn la, star la. Tapi akhirnya Mira memilih 'cupcake' untuk dilukis di tangannya hehehe.




'Cupcake' in the making hehe. Ibunya teringin juga tapi kang kena cop 'gila' tak bertempat pulak haha. Tengok je la :p



Yeaaay! Mira punya 'cupcake' dah siappp! ^^



Next, Mira try 'Kids Papers Sand Art'. Yang ni memang dia cukup suka! 



Hari tu, photobooth juga turut disediakan untuk mereka yang ingin bergambar kenang-kenangan bersama keluarga masing-masing. Pastu boleh bawa balik gambar tu .... FREE!



bersama mommy blogger Salina Johari


Untuk pengetahuan korang juga, ada beberapa selebriti yang turut turun padang menghadirkan diri di majlis pelancaran Star Light Kids pada hari tersebut. Antaranya, Pak Nil a.k.a Aznil Hj Nawawi, Sasha Saidin, Zahid AF dan Aleesha bersama Tengku Emran




Star Light Kids adalah taman permainan dalam pusat membeli belah yang terletak di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur, ia merupakan taman permainan bertemakan angkasa lepas lengkap dengan kemudahan-kemduahan lain dalam keluasan 5500 kaki persegi.

Star Light Kids diasaskan oleh tiga adik beradik, Shaz Lydia, Shaz Elanie dan Shaz Elyza yang berkongsi cita-cita untuk menyediakan persekitaran yang selamat dan menggembirakan untuk kanak-kanak bermain, belajar, bersosial dan melakukan aktiviti dalam bangunan. Dengan lokasi strategik di tengah-tengah Segitiga Emas Kuala Lumpur, Star Light Kids berhasrat dapat mempromosikan ikatan kekeluargaan yang lebih erat dengan penyediaan ruang yang sesuai untuk kanak-kanak dan ibubapa menikmati masa bersama di sini.

Selesai pelancaran, tibalah masanya untuk mommybloggers dan anak masing-masing serta rakan media lain masuk ke dalam Star Light Kids!

Jomm Miraaaaaa! 





Sebelum nak masuk ke dalam Star Light Kids ni, kanak-kanak diwajibkan pakai stokin ye. Rak kasut ada disediakan di luar untuk simpan kasut masing-masing. Kanak-kanak yang ingin datang ke sini juga haruslah dipastikan tahap kesihatan mereka. Maknanya, mereka benar-benar sihat la. Jangan time demam datang sini pulak hehe. Sebab, suhu badan akan diambil sebelum boleh masuk ke dalam. Anak-anak juga akan diberikan "hand sanitizer" untuk memastikan tangan mereka bersih.





Benda pertama yang Mira nampak bila masuk dalam .... TRAMPOLIN! hahaha. Lompat lah nak ...lompat laaaa :)











Selain menyediakan tempat bermain untuk kanak-kanak, Star Light Kids turut menyediakan fasiliti-fasiliti lain seperti : 



Menerusi pintu kabin ini ...


Kemudahan tandas turut disediakan



Kalau korang bawa bayi, di tandas wanita ada disediakan tempat khas untuk menukar lampin bayi



Star Light Kafe




Kalau korang nak sambut hari lahir atau mahu adakan parti hari lahir untuk anak-anak, Star Light Kids juga menawarkan "Personalised Party Packages"! Akan datang, mereka juga akan mengadakan kelas selepas sekolah untuk kanak-kanak, kelas untuk ibubapa dan forum keibubapaan pada September 2015.

Senarai kelas yang akan dimasukkan untuk bulan September termasuk Zumba dan Yoga untuk ibubapa, Urban Gardening untuk kanak-kanak dan ibubapa, Yoga untuk bayi dan ibubapa, dan kelas tarian kanak-kanak.




Dah puas main kat dalam Star Light Kids, kami dijemput untuk menjamu selera makan tengahari di Restoran Samba! 

Kalau korang tak tahu nak bawa anak-anak ke mana selepas ni, bolehlah korang singgah di Star Light Kids, Avenue K! Korang boleh pilih 2 servis yang ditawarkan oleh Star Light Kids :

  • Per Entry (ibubapa/penjaga boleh menemani anak masuk ke dalam)
  • Drop & Shop (ibubapa tak perlu masuk, tapi tertakluk kepada syarat yang perlu dipatuhi)
So, jangan lupa datang ke Star Light Kids ye!



STAR LIGHT KIDS
L2-14A, Level 3,
Avenue K, Jalan Ampang, 
Kuala Lumpur
03-21818687
Masa dibuka : 10am - 8pm


Untuk keterangan lanjut boleh layari :






Sebelum nak pergi menjamu selera dengan Mira, sempat lagi aku 'ditarik' oleh wartawan ini untuk ditemuramah bagi slot Bananana Squad hahaha! Tapi, mujurlah dia tanya satu soalan je ... itupun aku jawab dengan kelajuan 80km/j muahaha! So, kalau korang ternampak makcik tudung kuning ni kat dalam rancangan Bananana Squad bagitau makcik yo! :D