Wednesday, September 30, 2015

Instant Shawl Majestic Love Dari Naelofar Hijab

Wednesday, September 30, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!





Haihh ... kemain suka si sulung aku bila dapat tahu kami menang peraduan selfie #detikpertamalifebuoy yang aku hantar bulan Ramadhan lepas. Kakak kalau bab-bab kontes ni memang sangat sensitif ... asyik menanya kita menang ke tidak, bila nak umumnya, bila nak sampai hadiahnya .... huhuhu.

Mujur hadiah yang ditunggu-tunggu sampai juga ke pangkuanku akhinya! hehehe. Memula dapat bungkusan dari kerani kat bawah, dok mikir juga bungkusan dari mana pulak ni ... setahu aku, semua aku dah amik dah kecuali satu .... haaaa rupa-rupanya betul tekaan aku, yang ni la! hehehe ....

Keindahan Berukhwah Keluarga Blogger Dikongsikan Dalam Akhbar Tempatan

Wednesday, September 30, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!


Maafkan aku di atas kelewatan berkongsi kegembiraan dan kemeriahan sambutan hari keluarga #kelabbloggerbenashaari yang berlangsung kira-kira 2 minggu lepas. Walaupun dah lama berlalu, tapi aku masih nak kongsikan keceriaan wajah-wajah ahli keluarga kami yang terpampar dalam dada-dada akhbar tempatan sebagai tanda kenang-kenangan ....



Utusan Malaysia - 26 September 2015

Tuesday, September 29, 2015

PLAY-DOH® Berjaya Cipta Rekod Malaysia Di One Utama!

Tuesday, September 29, 2015 10 Comments
Assalamualaikum!


Hari yang paling dinanti-nantikan oleh kakak dan adik sempena cuti sekolah minggu lepas akhirnya tiba jua. Bersempena dengan sambutan Bulan PLAY-DOH® yang julung kalinya diadakan di Ground Floor Highstreet One Utama pada 26 September 2015, PLAY-DOH® membawakan persembahan menarik dan penuh warna warni sepanjang minggu dengan menyediakan pelbagai aktiviti menarik buat seisi keluarga!





Bukan saja kami sekeluarga ingin memeriahkan acara sambutan Bulan PLAY-DOH® dan bermain PLAY-DOH® sepuasnya pada hari yang istimewa ini, tapi kami juga berpeluang menjadi sebahagian dari rakyat Malaysia menyahut cabaran untuk menghasilkan beribu-ribu rekaan menggunakan PLAY-DOH® seterusnya mencipta rekod dalam The Malaysia Book of Record!

Memang menarik ...!




Kami sampai awal pagi tu, so sementara menunggu giliran untuk masuk ke ruang aktiviti kami jalan-jalan 'cuci mata' melihat pameran jualan PLAY-DOH®. Untuk makluman korang, selain aktiviti merekabentuk arca dan belajar buat cupcake dengan PLAY-DOH®, terdapat pelbagai jenis set permainan PLAY-DOH® yang menarik yang turut dijual di sini!





Nak yang ni ibuuuuuuuuuu ....:)


Nak ni jugakkkkk ...boleh ye buuuuuuu!


Yang ni sekali ... sayangggg ibuuuuuuuuuu! 



Aktiviti kami yang pertama pada pagi itu ialah sesi mencuba set permainan PLAY-DOH® Cupcake Celebration Playset dan Swirl & Scoop Ice Cream baru di Sweet Shoppe istimewa!

Kakak dan adik serta kanak-kanak lain memang dah teruja bila pertama kali tengok set permainan cupcake ni. Masing-masing dah tak sabar nak 'membuat' cupcake sendiri menggunakan PLAY-DOH® pelbagai warna! Kelas ini turut dibantu oleh Mr Cupcake (berbaju kuning) yang menunjukkan cara-cara bagaimana membuatnya.





Keriangan dan semangat jelas terpancar di wajah kanak-kanak sepanjang aktiviti di sini. Dengan PLAY-DOH®, kreativiti kanak-kanak akan menjadi lebih berkembang serta boleh diolah dengan pelbagai cara melalui pilihan warna dan peralatan untuk menghasilkan bentuk yang diingini.

Ini akan memberi kebebasan kepada mereka untuk mencipta sesuatu yang lahir dari pemikiran dan imaginasi, samada ia berbentuk ikon makanan dan buah-buahan tempatan popular, mercu tanda negara yang terkenal, pakaian dan kebudayaan Malaysia serta banyak lagi yang boleh ditampilkan sepanjang roadshow Bulan PLAY-DOH® sejak 21 September lalu.





Walaupun Mira agak gementar kerana ibu tak duduk di sebelah, tapi Mira berjaya membuktikan yang dia juga boleh buat! Yeaaaa ...! :)

A video posted by Hanim Hashim (@wanimira) on

Melilau-lilau mata si Mira hehe :)



Yeaaa! cupcake kakak dah siapppp! 
Nak tengok macam mana kakak buat?:D


A video posted by Hanim Hashim (@wanimira) on

Wowwww! ibu tengok dari jauh rasa macam nak masuk join sama main benda ni hehehe :D



Inilah cupcake kami! Lepas ni kami boleh buka kedai cupcake dan ibu tak perlu pergi kerja, hanya jaga kedai je hehehe :D




Dah habis kelas cupcake di Sweet Shoppe, kami teruskan aktiviti kemuncak yang ditunggu-tunggu oleh semua pengunjung pada hari itu iaitu membina sebanyak mana arca yang boleh yang melambangkan Malaysia! Yang pasti, kami akan bermain dengan lebih banyak warna-warna ceria menggunakan PLAY-DOH® dan menyerlahkan kreativiti serta imaginasi kakak dan adik ke dalam bentuk yang menarik! 

Wowweeeeeeeeee! :D




Aku turut sempat mengambil gambar suasana kemeriahan di event sambutan PLAY-DOH® yang turut sesak menerima kehadiran pengunjung yang tidak putus-putus sejak dari awal pagi untuk sama-sama menceriakan majlis dan mencipta rekod Malaysia bersama PLAY-DOH®.

Inilah semangat ceria warna-warni yang kita mahukan dari rakyat Malaysia! ^^






Ok kakak dan adik, kita kena buat bentuk yang menarik ok! Hari tu ibu dah ajarkan beberapa teknik mudah untuk kakak dan adik buat bentuk ... so hari ni, kita akan sama-sama buat bentuk yang kreatif ok! ^^

Apa yang kakak fikirkan bila kakak sebut Malaysia ?

Penyu ...

Ok la ... kakak buat penyu

Adik pulak nak bentuk apa?

Adik nak buat bola ...

Hahaha ok la bola pun bola la ....


Walaupun ramai sangat orang dah time ni, 
tapi kami masih taknak tinggalkan meja Play-Doh ni hehehe




Inilah hasil tangan kami dengan PLAY-DOH®! Ibu buat ladybird dengan daun dan logo Merdeka Malaysia, kakak buat bunga ros, penyu dan beg tangan sementara Mira buat .... UFO?? hahahaha :p




Bila dah siap, kami hantarkan ke kaunter untuk semakan sebelum semua arca ini diletakkan di rak khas PLAY-DOH untuk cabaran cipta rekod Malaysia. Bukan itu saja, kami juga dapat goodies bag berisi PLAY-DOH® dan sijil penyertaan! 

Hou yeaaaaaa! ^^




Antara rekaan PLAY-DOH® yang menarik dan berwarna-warni yang telah siap dan sedia untuk ditanda nombor sebelum diletakkan di atas pentas khas PLAY-DOH®

Ternyata rakyat Malaysia memang kreatif dan penuh dengan imaginasi kan! Macam-macam adaaaaaaa, dari keunikan makanan ke kemeriahan perayaan mengikut kaum dan permainan tradisional tempatan sehingga ke kepelbagaian haiwan! 

Malaysiaku memang CERIA! ^^



Sijil penyertaan PLAY-DOH®




Setiap ukiran dipamerkan di pentas PLAY-DOH® gergasi dalam pelbagai warna dan kreativiti demi menampilkan kepelbagaian komuniti Malaysia. Bagi mencatat nama dalam The Malaysia Book of Record, sebanyak 1500 arca pelbagai rekabentuk ceria dan berwarna-warni perlu dihasilkan dalam masa sehari! 

Wowww ... banyak tu kan! 

Dan, akhirnya keputusan telahpun diperolehi .....



(Right) Ms Evelyn Hah, Country Manager of Hasbro Toy Malaysia & Singapore unveils the final number of sculptures with Ms Lee Pooi Leng, The Malaysia Book of Records Official, witnessed by Doh Doh, Play-Doh's beloved official mascot!


Tercatatnya sejarah di dalam The Malaysia Book of Record apabila PLAY-DOH® berjaya merekodkan 1899 rekaan terbanyak yang dihasilkan dalam masa sehari! TAHNIAHHHHHHH!!!!

Pada hari itu juga, turut diumumkan pemenang bagi Ukiran Paling Kreatif dalam 2 kategori :

  1. Ukiran PLAY-DOH® terbaik (bawah 12 tahun)
  2. Ukiran PLAY-DOH® terbaik (13 tahun dan ke atas)





Tahniah diucapkan pada adik Aina Qistina (7 tahun) & En. Alvin Teoh (36 tahun)! Masing-masing membawa pulang hadiah set permainan ekslusif dari PLAY-DOH®Nak tahu apa yang mereka berdua hasilkan dengan PLAY-DOH® pada hari tu?



Comel kan!!





Ukiran yang memenangi pertandingan ini juga akan dipamerkan dalam laman web PLAY-DOH®!




Terima kasih PLAY-DOH® kerana memberikan keseronokan berganda buat kami sekeluarga sepanjang berlangsungnya sambutan Bulan PLAY-DOH® di One Utama kelmarin. Selain aktiviti menarik dan peluang untuk bermain dan mencuba set permainan baru dari PLAY-DOH®, kami sekeluarga sangat gembira meluangkan masa bersama-sama di sini bermain dan mencipta sesuatu yang kreatif menggunakan imaginasi yang tiada batasnya!

Apa yang penting, aku dapat lihat semangat bekerjasama antara mereka berdua terserlah dan masing-masing ingin menunjukkan kebolehan mencipta sesuatu yang baru. Sememangnya PLAY-DOH® adalah alat pembelajaran dan kreativiti yang mampu merangsang minda kanak-kanak untuk lebih berinovasi!

Selamat menyambut Bulan PLAY-DOH® diucapkan dan TAHNIAH buat PLAY-DOH® kerana berjaya mencatat nama dalam The Malaysia Book of Record!

^^

#playdohmonth2015


Monday, September 28, 2015

Inilah Sebabnya Kenapa Berat Badan Aku Tak Naik-naik!

Monday, September 28, 2015 3 Comments
Assalamualaikum!


Apa pesen la budak kecik cinonet sorang ni, kebelakangan ni makin hebat pulak sentap dia! Hari-hari sentap ... dah tu dalam sehari 3 kali sentap. Pagi sekali, petang sekali, malam sebelum nak tido pun sempat lagi dia sentap! huhu ...

Dia sentap dengan semua orang dalam rumah ... kecuali ayahnya, yang tu dia kurang sikit sentap hehehehe. Dengan kakak dia .... yang tu harusssss dia cari pasal dan sentap! Dengan aku ... lagiiiiiii dia sengaja minta kena marah dan kemudian buat sentap! 

Ini yang membuatkan aku rasa nak tambah sorang lagi ni! hahaha :p


Sunday, September 27, 2015

Apa Kaitan Bacaan IPU Dengan Meteorologi?

Sunday, September 27, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!




Aku dapat gambar ni dari sorang sahabat ... korang nampak tak apa yang tak kena dengan artikel ni? Cer tengok dan baca betul-betul...

Aku nak ketawa pun ada ... sedih pun ada. Nak kata dia takda sumber, tapi bagaimana boleh jadi wartawan? Adakah editor dia tak semak dulu sebelum artikel ini dikeluarkan? Dan cuba korang bagitahu aku, APA KAITAN IPU DENGAN JABATAN METEOROLOGI??

Friday, September 25, 2015

Thursday, September 24, 2015

Salam Aidiladha 2015 Dari Perantau Desa

Thursday, September 24, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!


Tak ke mana kami anak beranak raya haji ni. Macam tahun lepas, tahun ni kami beraya sebagai perantau desa hehe. Apo nak buek ... keadaan tak mengizinkan. Walaupun raya haji, tapi mood beraya tetap terasa lebih-lebih lagi bila mak telefon tanya samada aku balik ke tidak nanti ...

Hurmm ....

Siapa tak nak balik?? kalau boleh aku nak sangat balikkkkk! Tapi hanya mampu merintih dalam hati je la perasaan gundah gulana ni. Aku tau .. mak memang berharap sangat kami balik. Rindu cucu ... rindu anak menantu ... hadoiii nak nangis pun dah tak guna!

Lagi satu, esok insyaAllah aku akan masuk opis seperti biasa hahaha! Orang lain dapat jugak half-day, aku mungkin kena sambung sampai kul 5pm hahahaha ... ketawa je kat luar tapi dalam hati nangis ni nangis! hahahaha ....




Wednesday, September 23, 2015

IMPETIGO

Wednesday, September 23, 2015 5 Comments

Assalamualaikum!


Sudah masuk hari ke 13, luka dan nanah di mulut Mira semakin kering dan pulih. Alhamdulillah nampaknya ada perubahan. Mulutnya dah tak bengkak macam dulu lagi. 

Ibu tertanya penyakit apakah sebenarnya yang menyerang Mira? Tambah masa tu negara dilanda jerebu yang teruk, jadi ibu tak syak apa-apa lagi la melainkan mungkin bibir Mira sekadar kering kerana kurang minum air ....



Di awal kemunculannya .....

Tuesday, September 22, 2015

Percubaan Pertama Kakak

Tuesday, September 22, 2015 1 Comments

Assalamualaikum!


Masa memula dapat mesej dari cikgunya, aku jadi blur! Permintaannya agak mendadak ... dah tu di saat-saat akhir pulak tu. Kalau aku blur, aku takut kakak pun akan bertambah blur ... tapi aku silap! hehe

Sepatutnya hari tu kakak pergi sekolah, tapi terpaksa amik cuti kecemasan atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. Maka, cikgunya bagi mesej minta kakak masuk pertandingan baca sajak untuk sambutan Hari Malaysia keesokannya!


Raikan Sambutan Bulan PLAY-DOH® & Cipta Rekod Malaysia!

Tuesday, September 22, 2015 14 Comments

Assalamualaikum!




Imaginasi yang sihat memainkan peranan yang penting dalam proses pembelajaran anak-anak, dan untuk lebih 50 tahun, PLAY-DOH® telah memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk bermain, mencipta, bereksperimen dan menghasilkan reka bentuk arca seni yang unik dan menarik!

Kakak dan adik juga tidak ketinggalan mengasah bakat menghasilkan reka bentuk arca yang unik dan berwarna warni menggunakan PLAY-DOH® Party Pack yang kami dapat minggu lepas. Nak tahu apa yang dua beradik ni hasilkan dengan PLAY-DOH®? Jom baca bawah lagi ...!




Keterujaan dua beradik bila PLAY-DOH® Party Pack berada di depan mata! Dah tak sabar nak buat macam-macam bentuk dah tu hehe. Tapi, ibu ada plan lagi baik punya! Kita akan menghasilkan seni arca 'Colorful Community' menggambarkan Malaysia tercinta! 

Mencabar? Jangan risau ... sebab kita sama-sama akan fikirkan cara bagaimana nak buat nanti! Hou yeaaaa ...!




Untuk menghasilkan rekabentuk arca yang menarik dan berwarna-warni, setiap orang ada tugas masing-masing yang perlu dibuat. Bila ibu cakap kita nak buat bentuk manusia, kakak dan adik agak keberatan nak bersetuju dengan idea ibu pada mulanya hahaha sebab susah katanya. Ya ... kalau melukis gambar manusia memang ibu pun tak berapa nak pandai, tapi kalau nak buat bentuk manusia menggunakan PLAY-DOH®, itu memang mudah! 

Senang tau! Ibu siap boleh ajar kakak dan adik lagi ... dan diaorang berjaya buat sendiri arca berbentuk manusia.




Walaupun tema dan konsep diilhamkan oleh ibu, tapi dalam proses menghasilkannya kakak dan adik turut menyumbang idea untuk menambahkan lagi seri ukiran dengan pelbagai bentuk yang menarik dan disukai. 




Kerjasama pasukan amat penting dalam memberikan hasil yang terbaik. Alhamdulillah, kakak dan adik sangat saling bantu membantu ketika dalam proses menyiapkan projek PLAY-DOH® 'Colorful Community' ini. Walaupun adik tak berapa sihat ketika itu, tapi gigih juga dia tolong kakaknya menyiapkan sekali!




Ketekunan seorang anak ... hehehe. Kakak memang cukup suka buat macam-macam bentuk dengan PLAY-DOH® ni. Ibu agak terpegun melihat kakak membuat sendiri bentuk bunga ros hari tu. Tetiba teringat zaman ibu kecil-kecil dulu, ibu pun suka buat bentuk bunga ros guna plastesin hehe. Memang 'bunga ros' ni bentuk paling senang untuk dibuat kan hehe.



Ros Polkadot - Handmade by kakak



Inilah hasil tangan kami! Malaysia yang kami cintai!


Kakak dan adik memilih konsep bertemakan perpaduan dan 58 tahun merdeka. Sebab semangat kemerdekaan dalam jiwa mereka sangat tinggi dan mereka ikhlas menyatakan kecintaan mereka terhadap Malaysia yang dicintai. Lalu, ia diterjermahkan dalam bentuk arca yang melambangkan perpaduan dan kesatuan rakyatnya.

Dengan PLAY-DOH® imaginasi akan jadi realiti dan semangat berpasukan pastinya membuahkan hasil yang terbaik! Kandungannya yang non-toxic sangat sesuai untuk kanak-kanak menghasilkan pelbagai bentuk tanpa perlu risau dengan kesannya.

Ibubapa dan anak-anak boleh berkongsi idea, memberi galakan kepada mereka untuk belajar menghasilkan benda baru dan mengasah bakat dari mengenal bentuk dan warna kepada belajar bagaimana mencampurkan warna untuk menghasilkan warna baru, juga memantapkan kemahiran sosial mereka seperti bekerjasama dan menyelesaikan masalah.






Terima kasih PLAY-DOH® kerana menjadikan impian anak-anak ibu mencipta sesuatu yang baru dan mencabar menjadi kenyataan. Kini, kakak dan adik akan lebih berinspirasi dan yakin untuk menghasilkan seni yang lebih unik dan berwarna-warni sesuai dengan jiwa mereka yang sentiasa ceria dan penuh dengan warna!


Mari Sertai Sambutan PLAY-DOH® Di One Utama!

Bulan September ini merupakan bulan istimewa kerana PLAY-DOH® bukan sahaja akan meraikan sambutan Bulan PLAY-DOH® yang pertama tetapi ingin mengajak anda sekeluarga terutamanya anak-anak untuk mengambil bahagian menghasilkan rekabentuk arca berinspirasikan Malaysia dengan PLAY-DOH® sekali gus mencipta rekod dalam The Malaysia Book of Record sebagai arca PLAY-DOH® paling banyak dihasilkan dalam satu hari!

Di mana? -  Sambutan Bulan PLAY-DOH® bakal berlangsung di Ground Floor HighStreet, One Utama bermula dari 21 September sehingga 27 September 2015. Dan, orang dewasa dan kanak-kanak dialu-alukan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti yang menarik pada 26 September 2015 (Sabtu) dan membina sebanyak arca yang boleh untuk mencipta rekod! - boleh dibuat apa saja bentuk seperti arca atau nombor atau huruf.


Bulan PLAY-DOH 
Lokasi : Ground Floor HighStreet, One Utama
Tarikh : 21 September - 27 September 2015
The Malaysia Book of Record : 26 September 2015 (Sabtu)


Dan hadiah menarik dari PLAY-DOH® menanti pemenang bertuah yang berjaya mencipta arca yang paling menarik dan kreatif! Wowwww!

So, tunggu apa lagi .... cuti sekolah ini pastikan anda dan keluarga hadir ke One Utama pada tarikh yang tertera terutamanya Sabtu ini, 26 September dan bersama-sama kita meriahkan majlis ini serta jadi sebahagian dari sejarah mencipta rekod dalam The Malaysia Book of Record! 

Untuk maklumat lanjut dan terkini tentang Bulan PLAY-DOH®, boleh layari :




Jumpa anda di sana! ^^




#playdohmonth2015