ruangiklan
ruangiklan

Saturday, September 26, 2015

Hari Pelancongan Sedunia 2015 - 1Billion Tourists, 1Billion Opportunities


Assalamualaikum!

Friday, September 25, 2015

Pegang perut orang mengandung ada peluang untuk mengandung juga ye?

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum!




Mak aihh panjangnya tajuk entri! Tajuk tak kejar SEO namanya ni huhu. Terfikir gak aku, benda ni memang biasa berlaku dan dalam gurauan dengan kawan² tu pun kadang² ada terselit dialog sebegini.

Meh sini pegang perut ... amik 'berkat' baby hehe

Thursday, September 24, 2015

Salam Aidiladha 2015 Dari Perantau Desa

  2 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Tak ke mana kami anak beranak raya haji ni. Macam tahun lepas, tahun ni kami beraya sebagai perantau desa hehe. Apo nak buek ... keadaan tak mengizinkan. Walaupun raya haji, tapi mood beraya tetap terasa lebih-lebih lagi bila mak telefon tanya samada aku balik ke tidak nanti ...

Hurmm ....

Siapa tak nak balik?? kalau boleh aku nak sangat balikkkkk! Tapi hanya mampu merintih dalam hati je la perasaan gundah gulana ni. Aku tau .. mak memang berharap sangat kami balik. Rindu cucu ... rindu anak menantu ... hadoiii nak nangis pun dah tak guna!

Lagi satu, esok insyaAllah aku akan masuk opis seperti biasa hahaha! Orang lain dapat jugak half-day, aku mungkin kena sambung sampai kul 5pm hahahaha ... ketawa je kat luar tapi dalam hati nangis ni nangis! hahahaha ....




Wednesday, September 23, 2015

IMPETIGO


Assalamualaikum!


Sudah masuk hari ke 13, luka dan nanah di mulut Mira semakin kering dan pulih. Alhamdulillah nampaknya ada perubahan. Mulutnya dah tak bengkak macam dulu lagi. 

Ibu tertanya penyakit apakah sebenarnya yang menyerang Mira? Tambah masa tu negara dilanda jerebu yang teruk, jadi ibu tak syak apa-apa lagi la melainkan mungkin bibir Mira sekadar kering kerana kurang minum air ....



Di awal kemunculannya .....

Tuesday, September 22, 2015

Percubaan Pertama Kakak

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum!


Masa memula dapat mesej dari cikgunya, aku jadi blur! Permintaannya agak mendadak ... dah tu di saat-saat akhir pulak tu. Kalau aku blur, aku takut kakak pun akan bertambah blur ... tapi aku silap! hehe

Sepatutnya hari tu kakak pergi sekolah, tapi terpaksa amik cuti kecemasan atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. Maka, cikgunya bagi mesej minta kakak masuk pertandingan baca sajak untuk sambutan Hari Malaysia keesokannya!


Raikan Sambutan Bulan PLAY-DOH® & Cipta Rekod Malaysia!


Assalamualaikum!




Imaginasi yang sihat memainkan peranan yang penting dalam proses pembelajaran anak-anak, dan untuk lebih 50 tahun, PLAY-DOH® telah memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk bermain, mencipta, bereksperimen dan menghasilkan reka bentuk arca seni yang unik dan menarik!

Kakak dan adik juga tidak ketinggalan mengasah bakat menghasilkan reka bentuk arca yang unik dan berwarna warni menggunakan PLAY-DOH® Party Pack yang kami dapat minggu lepas. Nak tahu apa yang dua beradik ni hasilkan dengan PLAY-DOH®? Jom baca bawah lagi ...!




Keterujaan dua beradik bila PLAY-DOH® Party Pack berada di depan mata! Dah tak sabar nak buat macam-macam bentuk dah tu hehe. Tapi, ibu ada plan lagi baik punya! Kita akan menghasilkan seni arca 'Colorful Community' menggambarkan Malaysia tercinta! 

Mencabar? Jangan risau ... sebab kita sama-sama akan fikirkan cara bagaimana nak buat nanti! Hou yeaaaa ...!




Untuk menghasilkan rekabentuk arca yang menarik dan berwarna-warni, setiap orang ada tugas masing-masing yang perlu dibuat. Bila ibu cakap kita nak buat bentuk manusia, kakak dan adik agak keberatan nak bersetuju dengan idea ibu pada mulanya hahaha sebab susah katanya. Ya ... kalau melukis gambar manusia memang ibu pun tak berapa nak pandai, tapi kalau nak buat bentuk manusia menggunakan PLAY-DOH®, itu memang mudah! 

Senang tau! Ibu siap boleh ajar kakak dan adik lagi ... dan diaorang berjaya buat sendiri arca berbentuk manusia.




Walaupun tema dan konsep diilhamkan oleh ibu, tapi dalam proses menghasilkannya kakak dan adik turut menyumbang idea untuk menambahkan lagi seri ukiran dengan pelbagai bentuk yang menarik dan disukai. 




Kerjasama pasukan amat penting dalam memberikan hasil yang terbaik. Alhamdulillah, kakak dan adik sangat saling bantu membantu ketika dalam proses menyiapkan projek PLAY-DOH® 'Colorful Community' ini. Walaupun adik tak berapa sihat ketika itu, tapi gigih juga dia tolong kakaknya menyiapkan sekali!




Ketekunan seorang anak ... hehehe. Kakak memang cukup suka buat macam-macam bentuk dengan PLAY-DOH® ni. Ibu agak terpegun melihat kakak membuat sendiri bentuk bunga ros hari tu. Tetiba teringat zaman ibu kecil-kecil dulu, ibu pun suka buat bentuk bunga ros guna plastesin hehe. Memang 'bunga ros' ni bentuk paling senang untuk dibuat kan hehe.



Ros Polkadot - Handmade by kakak



Inilah hasil tangan kami! Malaysia yang kami cintai!


Kakak dan adik memilih konsep bertemakan perpaduan dan 58 tahun merdeka. Sebab semangat kemerdekaan dalam jiwa mereka sangat tinggi dan mereka ikhlas menyatakan kecintaan mereka terhadap Malaysia yang dicintai. Lalu, ia diterjermahkan dalam bentuk arca yang melambangkan perpaduan dan kesatuan rakyatnya.

Dengan PLAY-DOH® imaginasi akan jadi realiti dan semangat berpasukan pastinya membuahkan hasil yang terbaik! Kandungannya yang non-toxic sangat sesuai untuk kanak-kanak menghasilkan pelbagai bentuk tanpa perlu risau dengan kesannya.

Ibubapa dan anak-anak boleh berkongsi idea, memberi galakan kepada mereka untuk belajar menghasilkan benda baru dan mengasah bakat dari mengenal bentuk dan warna kepada belajar bagaimana mencampurkan warna untuk menghasilkan warna baru, juga memantapkan kemahiran sosial mereka seperti bekerjasama dan menyelesaikan masalah.






Terima kasih PLAY-DOH® kerana menjadikan impian anak-anak ibu mencipta sesuatu yang baru dan mencabar menjadi kenyataan. Kini, kakak dan adik akan lebih berinspirasi dan yakin untuk menghasilkan seni yang lebih unik dan berwarna-warni sesuai dengan jiwa mereka yang sentiasa ceria dan penuh dengan warna!


Mari Sertai Sambutan PLAY-DOH® Di One Utama!

Bulan September ini merupakan bulan istimewa kerana PLAY-DOH® bukan sahaja akan meraikan sambutan Bulan PLAY-DOH® yang pertama tetapi ingin mengajak anda sekeluarga terutamanya anak-anak untuk mengambil bahagian menghasilkan rekabentuk arca berinspirasikan Malaysia dengan PLAY-DOH® sekali gus mencipta rekod dalam The Malaysia Book of Record sebagai arca PLAY-DOH® paling banyak dihasilkan dalam satu hari!

Di mana? -  Sambutan Bulan PLAY-DOH® bakal berlangsung di Ground Floor HighStreet, One Utama bermula dari 21 September sehingga 27 September 2015. Dan, orang dewasa dan kanak-kanak dialu-alukan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti yang menarik pada 26 September 2015 (Sabtu) dan membina sebanyak arca yang boleh untuk mencipta rekod! - boleh dibuat apa saja bentuk seperti arca atau nombor atau huruf.


Bulan PLAY-DOH 
Lokasi : Ground Floor HighStreet, One Utama
Tarikh : 21 September - 27 September 2015
The Malaysia Book of Record : 26 September 2015 (Sabtu)


Dan hadiah menarik dari PLAY-DOH® menanti pemenang bertuah yang berjaya mencipta arca yang paling menarik dan kreatif! Wowwww!

So, tunggu apa lagi .... cuti sekolah ini pastikan anda dan keluarga hadir ke One Utama pada tarikh yang tertera terutamanya Sabtu ini, 26 September dan bersama-sama kita meriahkan majlis ini serta jadi sebahagian dari sejarah mencipta rekod dalam The Malaysia Book of Record! 

Untuk maklumat lanjut dan terkini tentang Bulan PLAY-DOH®, boleh layari :




Jumpa anda di sana! ^^




#playdohmonth2015


Monday, September 21, 2015

Misi Menjejaki 'Flash' Dari ZooMoo Bermula!


Assalamualaikum!




Anak-anak kita mesti dah biasa bermain permainan di telefon mudah alih atau Tab bukan? Kadang-kadang tu diaorang sendiri yang akan cari permainan android yang menarik untuk dimuat turun. Kini, ada aplikasi ZooMoo yang boleh dimuat turun secara percuma untuk anak-anak di telefon mudah alih atau Tab korang tau!

Macam mana? dan apa yang menariknya aplikasi ZooMoo ini? 

Jom kita skrol bawah lagi ...!

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.