ruangiklan
ruangiklan

Friday, October 09, 2015

Dah Jumpa Cara Macam Mana Nak Tukar Dekoder NJOI!

  22 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Beberapa minggu yang lepas, aku dapat panggilan dari abah yang dekoder ASTRO kat rumah tu buat hal ....lagi! Siaran tetiba terputus dan gambar blank. Disebabkan dekoder tu atas nama aku, maka aku la kena setelkan. Try call customer service dan katanya disebabkan masalah teknikal. Nak tak nak kena tukar dekoder tu pada dekoder NJOI memandangkan dekoder aku yang sekarang tu dah takda warranty, jadi aku kena langgan semula NJOI dan bayar RM438+ untuk tukar dekoder dan piring satelit!

Perghh ... keje gila ni! Takkan sebab nak tukar dekoder aku kena berhabis dekat RM500? Tapi prosedur dia dah memang begitu ... katanya. Dan hampir-hampir aku nak tukar kepada Astro-Beyond yang kena bayar tiap-tiap bulan tu. Ish ... orang lagi nak elak dari tambah bil, mujur tak jadi amik huhu. 

Mana nak cari kedai yang ada jual dekoder NJOI? So, dia cadangkan aku gi kedai yang ada lambang Astro dan tanya kalau-kalau ada jual dekoder NJOI second-hand.


Thursday, October 08, 2015

Bolehkah Kita Tentukan Bahan Bacaan Anak-anak?


Assalamualaikum!


Takda selera makan ... bermula semalam. Tak pernah jadi begini. Biasa kalau nampak gulai kambing, aku pasti akan teruja! Tapi, semalam dalam sejarah, buat pertama kalinya ... aku makan tak habis! 

Assudohhh ....!

Hari ni pun sama,  bawa bekal nasi goreng tapi sepi begitu je la kat tepi beg. Apasal pulak dah ni? Mana gi 'jin' yang orang dok selalu kata aku ada membela tu? Dah kenyang bebenor ke jin aku tu hehehe ....

Ya Allah ... kembalikanlah selera makanku yang dulu. Walaupun aku tahu badan takkan jadi sekembang yang orang harapkan tapi kembalikanlah .... huhu ...

Anyway, kembali kepada tajuk asal ... cerita pasal anak-anak la ni. Kakak kan suka membaca. Dari hari tuuuu lagi dia dok teriak nak pergi Perpustakaan Negara. Time tu pulak memang jerebu teruk kat luar ... kesian dia.

So, aku tak boleh lah nak diam buat tak tahu je. Dah anak suka membaca, setakat bagi sokongan saje tak membantu kalau takda bahan bacaan untuk dia. Anak dah suka membaca buku tu pun dah seribu rahmat bagi aku ... berbanding aku dulu .... hurmmm harapkan komik Dragon Ball ngan Doraemon tu je la hahaha :p

So, satu hari aku buka emel jabatan dan terbaca perpustakaan sini ada pinjam buku baru dari Perpustakaan Negara. Wow! menarik ni .... aku boleh pinjam untuk kakak dan adik kot ha? Adik tu dia suka ikut apa kakak dia buat. Kalau kakak dia mengadap buku, insyaAllah dia akan ikut sama ...hehe.

So, dengan gigihnya aku menaiki lif ke tingkat atas. Perghh .. berkurun lama aku tak masuk perpustakaan jabatan ni hehehe. Kalau tak kerana memikirkan anak-anak suka membaca, mungkin kaki yang panjang ni tak sampai-sampai lagi hehehe :D



Wednesday, October 07, 2015

Kuasa Untuk Kulit Yang Sihat Dengan Rangkaian Vaseline® Terbaru!

  5 comments    
categories: , , ,

Assalamualaikum!


Di Malaysia, iklim cuaca yang panas dan lembap sepanjang tahun sedikit sebanyak memberi impak kepada kesihatan kulit kita terutamanya pada kaum wanita. Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan menjadikan kulit kelihatan tidak sekata, kering dan tidak sihat.

Dan, bila kulit tampak kusam dan kering, ia membawa petanda masalah dalaman dan menunjukkan bahawa pelindung kulit kita tidak berfungsi dengan baik. Sebab itu, kita memerlukan produk losyen pelembap yang boleh memelihara kelembapan kulit serta mencerah dalam masa yang sama!

Tentu korang teruja nak tahu apakah keistimewaan rangkaian losyen Vaseline® yang terbaru nikan? Jom aku kongsikan...!





Baru-baru ini aku berpeluang hadir ke majlis pelancaran rangkaian Vaseline® terbaru bertempat di Aloft, KL Sentral. Revolusi Vaseline® kali ini menampilkan teknologi titisan mikro jeli petroleum dalam losyen bagi memberikan lebih kelembutan dan memelihara kelembapan kulit.

Mengikut kajian, kebanyakan wanita rajin melembapkan wajah mereka setiap hari tetapi hanya separuh yang melakukan yang sama pada tubuh mereka. Itu bermakna, 95% kulit telah terabai dari penjagaan yang sempurna.

Dengan keadaan cuaca yang panas dan tidak menentu sekarang, kulit kita pasti akan mengalami kekeringan dan kusam kan. Vaseline® dengan jeli petroleum bertanggungjawab menghasilkan perlindungan untuk memerangkap kelembapan dan melindungi kulit, sekaligus menyokong proses pemulihan kulit semulajadi.




Ashlee Ng, Pengarah Produk Penjagaan Diri, Unilever (Malaysia) Holdings Sdn. Bhd.



A video posted by Hanim Hashim (@wanimira) on


Rangkaian produk Vaseline® dengan rumusan titisan mikro jeli petroleum selamat dilancarkan oleh Ashlee Ng. 




Info Ringkas Mengenai Sejarah Jeli Petroleum




Ditemui pada tahun 1859 oleh Robert Augustus Chesebrough, ahli kimia British yang mengembara ke Titusville sebuah bandar kecil di Pennsylvania di mana bahan mentah petroleum mula dijumpai. Beliau tertarik untuk mengkaji keberkesanan minyak petroleum dalam proses penyembuhan luka apabila melihat para pekerja minyak di kawasan itu melumurkan lebihan minyak yang ada pada penggerudi itu ke bahagian tubuh mereka yang luka atau melecur. Sejak dari itu, Chesebrough memulakan misinya untuk membantu mencari penyelesaian kepada kulit kering.




Selepas melalui proses pengekstrakan dan pembersihan bertahun-tahun, beliau akhirnya memperkenalkan ia sebagai "Wonder Jelly" kepada umum di Amerika secara besar-besaran. Dan, pada tahun 1870, beliau membuka kilang di Brooklyn, NY dan menjelajah seluruh New York dengan kereta kuda, memperkenalkan produknya sebelum ia mula diiktiraf secara global di seluruh dunia!




Ok, berbalik kepada majlis pelancarannya, rangkaian Vaseline® terbaru mengandungi jeli petroleum yang bukan sahaja boleh melembutkan kulit tetapi teknologi jeli petroleum bertindak dari dalam kulit untuk memulihkan kekeringan dan membantu proses pembentukan sel kulit baru. Di samping itu, ia turut bertindak mencerah kulit dari dalam memberikan perlindungan dari sinaran UV.




Aku sendiri berpeluang buat test kelembapan kulit dan bacaan menunjukkan kadar kelembapan kulit aku .... hanya 23.7% ajeeee?? Kering giler baq hang! hehe. Tu la .. hari-hari duduk dalam opis dingin sejuk beku ... mau tak kering kulitku! Tengok reaksi muka aku tu pun dah tahu kan ... sedihhhh hahaha :D


A video posted by Hanim Hashim (@wanimira) on

Tapi lepas sapu losyen Vaseline® Healthy White kat tempat yang kering tadi , kadar kelembapan kulit aku naik kepada 86.2%! Hou yeaaaaa 




Rangkaian produk losyen Vaseline® yang baharu dengan titisan mikro Vaseline® Jelly ialah satu rumusan tidak melekit yang mampu menjadikan kulit cerah dan lembut. Ia melembap jauh ke dalam untuk memulihkan kulit kering, membantu mempercepatkan pemulihan kulit dan menyokong pencerahan kulit dengan menyingkirkan kulit rosak dari dalam

Hanya dengan sapuan dua kali sehari secara konsisten, kulit korang akan jadi lebih lembut dan lembap serta sihat dari dalam.





Terdapat titisan mikro Vaseline Jelly di dalam 8 varian rangkaian losyen Vaseline Intensive Care dan rangkaian Vaseline Healthy White. Malah, semua varian pencerahan hadir dengan manfaat tambahan untuk memenuhi keperluan kulit setiap individu.

Rangkaian Pencerahan Sihat Vaseline merangkumi:-

  • Insta Fair dengan Skin Micro Reflector, vitamin B3 dan Glycerin – untuk kecerahan nyata dari aplikasi pertama dan melembapkan kulit agar kulit kelihatan cerah dan lembut sentiasa
  • UV Lightening dengan vitamin B3 dan tiga kali ganda pelindung suria - untuk kulit lebih cerah dalam masa 2 minggu
  • Perfect 10 dengan AHA dan Pro Retinol - untuk manfaat 10-dalam-1 bagi kulit yang kelihatan cerah sempurna
  • SPF24 PA++ untuk Perlindungan UVA dan UVB – untuk pencerahan kulit di di sampling pelindungan dari matahari

Rangkaian baharu Vaseline dengan titisan mikro Vaseline Jelly kini boleh didapati di kini boleh didapati di semua semua peruncit utama, farmasi dan pasar raya besar di seluruh negara. Untuk maklumat lanjut tentang produk tersebut, layari www.vaseline.com.my.




Jelmaan Dalam Bananana Squad!


Assalamualaikum!




Hahahaha ... ini bukan nak cerita pasal jelmaan hantu atau pocong atau orang minyak ye. Bukan itu yang menjelma dalam tv, tapi aku le hehe ....

Kisah bulan lepas masa pergi event Star Light Kids kat Avenue K, aku diinterbiu oleh wartawan #BanananaSquad ni ha! Aduhh ... berpeluh tangan kak long! Mujur Mira ada kat sebelah bagi moral support hehehe :D



Setelah sekian lama menunggu, baru dia muncul semalam. Okla ... takla laju sangat aku cakap, sedang-sedang aje. Muka muncul sekejap nau hahaha! Mira juga untung muka keluar dua kali! :p




Tuesday, October 06, 2015

Kuarantin Jerebu


Assalamualaikum!


Dah banyak hari dah kakak dan adik tak main kat luar. Nak pergi taman permainan pun aku tak benarkan. Itupun sekarang kakak dan adik dah mula batuk-batuk dan mengalami gatal hidung. Beberapa hari lepas, aku dengar pakar meteorologi Singapura menjangkakan jerebu akan bertambah buruk dengan kedatangan El Nino. So, korang kena berhati-hati jugak la ye ... lindungi anak-anak sebaik mungkin dari cuaca panas dan kering serta jerebu yang menyesakkan ini!

Bila dah tak boleh keluar rumah, main dalam rumah pun jadi la. Kalau tak buat sesuatu, kalimah 'bosan' akan keluar dari mulut mereka sepanjang hari! 


Monday, October 05, 2015

Bila Datang Selera Mira ...

  5 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!




Keunggulan cinta ... dari sinar mata yang bergeloraaaa..

Mau tak bersinar, roti jala yang dah lama diidamkan akhirnya berada di depan mata! Maafkan ibu kerana mengambil sedikit masa yang lama untuk merealisasikan impian Mira ye, dah la Mira kuat sentap kebelakangan ni hehe:p

Dah lama gak la dia minta nak makan roti jala. Suh ibu buat, takmo yang beli punya katanya tak sedap huhu. Kesnya dia masih terngiang-ngiang akan kesedapan roti jala yang aku buat dalam bulan Ramadhan aritu. Walaupun rupanya tak semenggah ... tapi di tekak anak-anak tetap sodap! hehe

Apa Yang Menarik Di Jump Street?


Assalamualaikum!




Cuti hujung minggu memang membosankan kalau takda aktiviti nak dibuat. Tambah, kakak dan adik memang cepat bosan kalau tiada aktiviti yang melibatkan fizikal! hahaha. Habis, nak buat macam mana ... jerebu kat luar semakin teruk. Nak pergi taman permainan pun rasa tak selesa sebab main dalam jerebu huhu ....

So, semalam aku bawa kakak dan adik beriadah dan melakukan aktiviti yang paling diaorang suka iaitu melompat! haha. Selama ni habis tilam dalam bilik tu dilenjan dua beradik ni ... tak larat nak marah dah. Kali ni, di Jump Street kami akan melompat sepuas-puasnya!




Tak susah nak cari Jump Street ni tau, kalau dari KL korang lalu Federal Highway amik simpang Jalan Gasing, kat persimpangan lampu isyarat pusing ke kanan. Terusssss je sehingga korang jumpa Jalan Universiti (2.4km) dan masuk ke kiri. Jalan terus dan korang akan nampak papan tanda Jump Street KL di sebelah kanan korang.

Paling senang, korang waze atau GPS aje 'Jump Street Asia' dan ikut laluannya. InsyaAllah korang akan sampai dengan jayanya hehe.



Selesai mendaftar di kaunter, kami dapat sepasang stokin khas ni setiap seorang. Kena pakai stokin ye kalau nak main kat dalam Jump Street ni. Kalau takda, sila beli di kaunter hanya RM5 (tidak termasuk GST). Stokin ni pula bukan sebarang stokin tapi stokin yang ada getah di bawahnya supaya  bila melompat tak rasa licin dan kaki boleh landing dengan selamat hehe




Kakak dan adik dah tak sabar sangat nak melompat hehe. Dari mula sampai tengok orang lain terkinja-kinja melompat, diaorang pun dah tak senang duduk dah. Sekarang dah pakai stokin, baru kita boleh mula melompat ye anak-anak! 

Oh, lagi satu setiap orang kena pakai tag khas yang disediakan mengikut kiraan waktu untuk setiap sesi. Kalau korang nak melompat satu jam, korang akan dipakaikan tag khas yang berwarna dan lepas satu jam korang kena berhenti main. Sebab tu, aku cadangkan kalau korang nak datang sini dengan keluarga terutama yang bawa anak-anak sekurang-kurangnya kena ada dua jam baru puas melenjan atas trampolin tu! hehehe




Mula-mula kami main di sini dulu, di The Cage. Tempat ni khas untuk kanak-kanak melompat ye bukan orang dewasa. Jangan risau sebab diaorang ada krew yang menjaga dan memastikan keselamatan kanak-kanak disini. Tapi, kalau anak korang berumur di bawah tiga tahun, ibubapa kena temankan la anak kecil mereka sekali ye. 




Dah puas lompat setempat, kami beralih ke Foam Pit. Mula-mula kakak dan adik tak berani nak cuba lompat di sini. Tapi, bila ibu pujuk dan ajak main sekali ... wahhh sakan dua beradik ni melayan sampai tak ingat nak balik hehehe. 

Memang berbaloi ajak kakak dan adik try Foam Pit ni. Ia boleh melawan perasaan takut dan mengembalikan keyakinan diri bahawa kita boleh lakukannya! Tak perlu takut .... hanya lompat dan 'mendarat' dengan selamat ke dalam 'lautan' bongkah-bongkah span yang lembut. Serius, ini yang paling kakak dan adik paling suka layan hehe


A video posted by Hanim Hashim (@wanimira) on

Ibunya pun sama naikkkkk hahaha! Takpela ... nak pujuk anak punya pasal, ibu sanggup lompat dan terjun sekali. Tak sia-sia pengorbanan ibu, anak-anak memang seronok sakan siap ulang berpuloh-puloh kali hehehe. Tapi jujur, yang ni memang best la! ;)




Di Jump Street pun ada Slam Dunk tau! Korang pernah cuba masukkan bola sambil melompat? Aku dah try, tiga kali try sekali je masuk hahahaha. Eh, ingat senang ke nak buatnya? Tapi ini memang satu latihan untuk mereka yang sukakan cabaran! 


A video posted by Hanim Hashim (@wanimira) on

Bangga dengan adik sebab berani lakukannya walaupun tiada jaringan hehe.




Antara yang menjadi tarikan utama di sini ialah Big Bang. Kalau korang nak mencuba sesuatu yang lebih mencabar dan suka terbang, mungkin korang patut cuba yang ini hehe. 




Tengok rakan blogger Suzai mendarat penuh style gitu! Jangan risau, Big Bang adalah tempat dimana korang boleh lompat dan jatuh tak rasa sakit hehe




Terbaru, Jump Street ada dua program menarik yang korang dan anak-anak boleh cuba disini! Jump Academy menawarkan kelas untuk teknik dan pergerakan yang menarik kepada kanak-kanak. Melaluinya, mereka akan dapat belajar cara untuk mengawal pergerakan badan ketika membuat lompatan dan menajamkan kemahiran mempelajari teknik baru di samping meningkatkan keyakinan dari segi emosi, mental dan fizikal.

Setiap kelas mempunyai 2 hingga 8 peserta dan program ini dibina dengan permainan yang relevan dan belajar untuk bagaimana melompat dengan selamat di atas trampolin. 





Untuk mak-mak pula, sementara menunggu anak habis kelas mereka juga boleh join kelas Jump Aerobics. Ia lebih santai, kreatif dan latihan fizikalnya menggabungkan langkah aerobik berirama bersama latihan stretching untuk mengekalkan tahap kecergasan.

Aku berkesempatan tengok mereka kelas diaorang semalam dan memang best la!




Tak best la kalau asyik melompat je kan, kena ada game sikit. Di Jump Street, korang boleh main Dodgeball! Tak tahu apa itu Dodgeball? Alaaaa main baling-baling bola kat kawan ... sapa kena kira kalah hehe.




Memang puas layan game ni! Dua kali game, dua-dua team aku kalah haha :p



Bersama rakan blogger yang turut join, 
dari kiri : Mommy Diya, Safura, Me, Ida dan Suzai
Yang belakang dua orang tu kanak-kanak riang Azhari dan Mawardi hehe :D


So, amacam ... menarik kan! Kalau korang tak tahu nak bawa family pergi mana cuti-cuti hujung minggu bolehlah cuba aktiviti di sini. Kemudahan-kemudahan lain turut disediakan seperti tandas, surau, Jump Cafe dan lokar untuk simpan barang



Harga
Waktu biasa (Isnin - Rabu) : RM22/sejam
Waktu puncak (Khamis - Ahad) termasuk Cuti Umum : RM27/sejam
Stokin : RM5/sepasang

Jump Street dibuka 365 hari setahun, so Cuti Umum pun diaorang akan beroperasi seperti biasa:

Ahad - Khamis : 10am-9pm
Jumaat - Sabtu : 10am - 10pm


Kalau korang bercadang nak adakan majlis seperti majlis korporat, jamuan keraian, sambutan hari lahir, Jump Street turut menawarkan pakej yang menarik! Nak tahu lebih lanjut, boleh terjah www.jumpstreetasia.com 



Dan, terima kasih pada trainer kami yang comel lote, Lia (baju hitam belang hijau) yang sudi mengajar kami teknik-teknik melompat atas trampolin dan melayan kerenah-kerenah kami yang ada masanya sukar dikawal haha. 




Dan pastinya kakak dan adik seronok menghabiskan masa semalam di sini. Bukan saja mereka dapat kawan baru, tapi dapat belajar teknik melompat yang baru, berseronok melompat atas trampolin dan mereka berjaya membuang rasa takut dalam diri mereka. Apapun, sokongan dan  penyertaan dari ibubapa sangat penting. Kalau takat suruh diaorang pergi cuba sendiri tapi kita tak join sama memang tak jadi hehe. Hubungan anak dengan ibubapa pun lebih erat terjalin.

Terima kasih Jump Street kerana menerima kehadiran kami sekeluarga! ^^

Untuk maklumat lanjut mengenai program dan aktiviti mereka serta cara menempah, korang boleh terjah : 



JUMP STREET 
No.8a, Jalan 13/6, Seksyen 13
46200 Petaling Jaya,
Selangor.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.