Friday, October 30, 2015

Cikgu Bukan Lagi 'Lilin' Yang Membakar Diri!

Friday, October 30, 2015 5 Comments

Assalamualaikum!

Ya ... selama ni kita menganggap guru sebagai 'lilin' yang sedia membakar diri untuk menerangi orang lain. Metafora itu selalu terhasil dalam segala jenis puisi dan sajak demi menggambarkan nilai pengorbanan seorang guru terhadap anak didiknya. Namun, hari ini dalam sejarah ... seseorang telah mengubah paradigma tersebut!

Pesanan dari seorang penceramah motivasi terkenal di radio pagi tadi benar-benar memberi perspektif baru tentang penghargaan tertinggi buat insan bergelar guru. Perumpamaan guru umpama 'lilin' yang membakar diri demi untuk menerangi orang lain tu memang sudah tidak relevan dengan tugas dan tanggungjawab guru pada hari ini.  Paradgima inilah yang sepatutnya kita ubah!


Thursday, October 29, 2015

Pengajaran Dari Episod Bateri Kong!

Thursday, October 29, 2015 7 Comments

Assalamualaikum!


Walau secermat mana pun kita, benda kalau dah nak jadi memang tak boleh dielak. Begitulah kejadian yang berlaku pada keretaku pagi semalam. Dah mula rasa cuak bila alarm keta tak berbunyi seperti biasa bila ditekan. Terpaksa buka pintu secara manual menggunakan kunci.

Masukkan kunci dan try nak start ...assudohhhh takda repon pulak dahhhh! Lampu pada panel langsung tak menyala. Takkan bateri kot? Tak pernah jadi macam ni ... biasa kalau bateri lemah pun lampu pada panel masih menyala ... ini padam terus!


Wednesday, October 28, 2015

Monsun Timur Laut Dijangka Bermula Awal November

Wednesday, October 28, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!



Perasan tak sejak dua hari lepas, hujan lebat berlaku pada waktu petang? Itu adalah disebabkan negara kita sedang mengalami peralihan monsun yang bermula dari 20 September sehingga hujung bulan Oktober, sebelum memasuki fasa sebenar Monsun Timur Laut. 

MetMalaysia telah pun mengeluarkan kenyataan rasminya semalam dan menasihatkan orang ramai agar berhati-hati dan mengambil langkah berjaga-jaga bagi menghadapi musim tengkujuh tak lama lagi.



Bila Hati Dah Rindu Sangat ..!

Wednesday, October 28, 2015 1 Comments

Assalamualaikum!


Dah tak tertanggung rasanya kerinduan ni. Dan, secara rasminya kerinduan itu semakin kritikal dengan kejadian pagi tadi! Tak boleh dinafikan, aku semakin benci dengan kehidupan yang terpaksa aku lalui di KL ni. Tapi, nak tak nak itulah 'makanan' yang aku kena telan setiap hari! T__T

Hurmm ... rindunya aku padamu K.U.A.N.T.A.N. Dah cuba luahkan, tapi kerinduan itu masih tak dapat diubati. Aku tak puas! Kalau boleh discan, nescaya 1001 gambaran akan keluar dari segenap otakku ini..... 



Tuesday, October 27, 2015

Budak Tunjuk Skil Main Gasing

Tuesday, October 27, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!


Hari Ahad lepas baru berkesempatan bawa kakak dan adik gi main kat taman permainan. Hari Sabtu kena duk umah dulu, ulangkaji apa yang patut. Hari Ahad pun sama, pas brekpes aku 'halau' diaorang masuk bilik buat latihan dan baca buku. 

Tetiba si sulung mengadu lapar, aku pun buatkan le spaghetti goreng tuk diaorang. Ingat nak buat aglio olio tu tapi macam tak terer je hehe, so aku guna je perencah mamee chef tabur dalam spaghetti dan goreng. Eh ... menjadi pulokkk weh! haha. Sorry gambar takdo. Menambah-nambah pulak diaorang makan, lapar benar kot gamaknya walhal pagi tu habis roti Gardenia tu sebuku dikerjakan!


Monday, October 26, 2015

Jom 'Bawa Beg Oren Anda' Bersama Guardian!

Monday, October 26, 2015 7 Comments

Assalamualaikum!


Dua hari tak bersiaran di blog, sempena menyokong usaha murni anak dara sulungku mengulangkaji matapelajaran untuk peperiksaan akhir tahun bermula hari ini. Hari ni baru ada story nak kongsi ngan korang hehehe ....

Berapa banyak antara kita yang menyokong kempen kitar semula? Dan yang menyokong tu, adakah korang juga mengamalkan penggunaan beg guna semula ketika membeli belah? Haaa minggu lepas, aku berpeluang mengikuti rombongan ke Melaka untuk menyaksikan majlis pelancaran bersama Guardian. Jom aku kongsikan cerita ....





Dalam usaha menyokong Minggu Alam Sekitar Malaysia, Guardian Health and Beauty telah melancarkan kempen 'Bring Your Orange Bag' (BYOB) atau 'Bawa Beg Oren Anda' dalam satu majlis pelancarannya bertempat di Dataran Pahlawan Megamall, Melaka, minggu lepas.

Ya! aku ke Melaka minggu lepas hehe. Ini kali kedua aku menghadiri event luar dari kawasan 'jajahan' yang memerlukan aku menaiki bas hehe. Dan, yang menariknya ia dilancarkan di kampung halamanku sendiri, lebih menarik bila aktres Deanna Yusoff turut hadir di majlis pelancaran pada hari tersebut! Weeeeee :)




Majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Pengarah Pemasaran Guardian Health and Beauty Sdn Bhd, Christina Low. 

"Guardian benar-benar komited dalam usaha memelihara alam sekitar dan menjaga kepentingan masyarakat di tempat kami beroperasi. Kempen BYOB bertujuan untuk menggalakkan pelanggan kami bertukar dari beg plastik kepada beg guna semula Guardian. Kita semua haru memainkan peranan untuk memastikan alam sekitar dipelihara dengan baik untuk generasi yang akan datang," kata beliau.




Seperti yang ditunggu-tunggu, majlis pelancaran turut diserikan dengan kehadiran pelakon dan pengacara Malaysia, Deanna Yusoff yang berkongsi tentang amalannya menggunakan beg kitar semula sejak berumur 12 tahun ketika di Australia! Dan, amalan baik tersebut tetap diteruskan walaupun beliau telah bermastautin di Malaysia, namun tahap kesedaran dan penggunaan beg kitar semula di sini masih di tahap sederhana. 

Oleh itu, beliau amat menyokong usaha murni yang dijalankan oleh Guardian melalui kempen BYOB ini. 



Tanpa membuang masa, kemuncak majlis diteruskan dengan pelancaran kempen 'Bring Your Orange Bag' (BYOB) bersama Deanna Yusoff dan Christina Low.




Untuk makluman korang, ada 3 jenis beg guna semula yang dikeluarkan untuk kempen BYOB kali ini. Beg pertama yang akan dikeluarkan dinamakan Trust melambangkan kebolehpercayaan produk kesihatan Guardian.

Beg kedua, Passion, mencerminkan keyakinan dan kecantikan pelbagai rangkaian produk kecantikan eksklusif yang ditawarkan di Guardian. Melengkapkan koleksi, Inspiration, melambangkan keseronokan, kesejahteraan dan kehidupan positif yang datanggnya dari koleksi aksesori gaya hidup di Guardian.




Majlis pelancaran bertambah meriah dengan sedikit aktiviti permainan silang kata yang disertai oleh 10 orang peserta yang terpilih melalui peraduan empat hari Facebook BYOB mengambil bahagian dalam Cabaran Akhir Guardian di Melaka. Sebelum pelancaran, peserta Cabaran Akhir diminta meneka maksud bagi singkatan 'BYOB'



Ragam peserta menyiapkan cabaran silang kata



Penyampaian hadiah kepada pemenang


Penyampaian hadiah disampaikan oleh Deanna Yusoff, menyaksikan pemenang utama Cabaran Akhir Guardian dimenangi oleh Nur Shazana (tudung hijau) menerima baucar Guardian bernilai RM500, hamper bernilai RM200 dan beg cenderahati eksklusif.

Hadiah lain termasuk baucar membeli belah bernilai RM100 daripada Guardian dan beg cenderhati. Setiap finalis juga berpeluang untuk bergambar dengan Deanna Yusoff dan mendapatkan autograf ekslusif dari beliau!




Aku pun tak lepaskan peluang untuk bertemu dan bergambar dengan Deanna Yusoff! Siap request suh berdiri lagi, sebab nak tahu siapa lagi tinggi antara kami bhahahaha. Berani sangat ko ni Nim! Agak-agak korang sapa lagi tinggi?? Dalam gambar nampak sama tinggi kan, sebab Deanna Yusoff pakai high heels la. Boleh lagi dia berseloroh cakap, "of course you la tinggi, i pakai high heels ..." hehehehe.




Sebagai sebahagian daripada program pelancaran, semua cawangan Guardian di Melaka terlebih dahulu menerima beg Trust. Pengeluaran di seluruh negara akan dilakukan secara berperingkat dalam tempoh tiga minggu, bermula :

  • 29 Oktober hingga 4 November - Trust
  • 5 November hingga 11 November - Passion
  • 12 November hingga 18 November - Inspiration

Sejumlah 150,000 beg guna semula menanti pelanggan yang bertuah. Beg-beg ini akan diberi secara percuma dengan setiap pembelian berniali RM80 dan ke atas dalam satu resit, dan terhad kepada satu (1) beg setiap transaksi.

Pemegang kad CIMB layak mendapat keistimewaan, iaitu mendapat satu beg dengan setiap pembelian minimum RM60 dalam satu resit. Beg ini boleh didapati di semua cawangan Guardian di seluruh Malaysia.

So, korang tunggu apa lagi! Jom sokong kempen 'Bring Your Orange Bag' bersama Guardian dan jangan lupa terjah Guardian untuk dapatkan beg guna semula yang cantik dan besar ni!





Wait! ada satu lagi berita gembira untuk korang ni. Sempena pelancaran BYOB, Guardian turut menganjurkan satu lagi peraduan, dimana korang hanya perlu menghantar satu gambar selfie dengan mana-mana beg BYOB, dan letakkan hastag #GuardianBYOB dan ikuti @GuardianMalaysia di Instagram untuk menjadi salah seorang pemenang dari 80 pemenang gambar terbaik.

Gambar yang terpilih akan memenangi Sijil Hadiah Guardian bernilai RM80! Peraduan ini berlangsung dari 22 Oktober sehingga 18 November 2015.




So, korang jangan lupa ya dapatkan beg Oren dari Guardian yang cantik dan besar ni! Jom kita sama-sama menyokong kempen BYOB dan jadikan amalan menggunakan beg guna semula satu cara hidup yang sihat ke arah menjadikan alam sekitar terpelihara dan baik untuk kebaikan generasi akan datang.

Untuk maklumat lanjut, korang boleh terjah 





Friday, October 23, 2015

iOli Malaysia Lancar Koleksi Pakaian Untuk Ibu Bekerjaya-Menyusukan!

Friday, October 23, 2015 1 Comments

Assalamualaikum!


Cabaran kaum ibu dalam dunia moden hari ini semakin hebat. Tanggungjawab sebagai ibu dan wanita bekerjaya seakan menjadi satu perhitungan yang besar bagi seseorang wanita tidak kira walau mereka berada di rumah mahupun di pejabat. Pun begitu, dalam amanah dan tugas seorang ibu yang menyusu tetap digalas dengan baik demi kebaikan anaknya.

Namun, tak banyak koleksi pakaian di pasaran tempatan yang breastfeeding-friendly dan mampu memberikan keselesaan kepada ibu menyusu yang bekerja. Dan, ini sedikit sebanyak menyukarkan si ibu untuk mengepam susu ketika di pejabat.




Untuk itu, iOli Malaysia telah mengeluarkan koleksi pakaiannya khusus untuk ibu bekerjaya-menyusu melalui satu majlis pelancarannya di Ruang, Subang Jaya pada 22 Oktober 2015. Majlis pelancaran yang meriah ini turut menyaksikan penggunaan elemen batik dalam koleksinya.



Puan Yan Lim, Pengasas iOli Malaysia


Sebelum memulakan peragaan koleksinya, Puan Yan Lim yang juga merupakan ibu kepada dua orang cahaya mata turut mengongsikan pengalamannya bekerja dan menyusukan anak pada masa yang sama. Pernah berkecimpung dalam dunia korporat sebagai PR & Advertising, beliau tidak mudah untuk berhadapan dengan cabaran kerja di pejabat serta tugas sebagai seorang ibu yang menyusu dalam masa yang sama.

Untuk itu, iOli Malaysia bukan sahaja ingin mengeluarkan pakaian yang breastfeeding-friendly tetapi mahu ibu-ibu yang bekerjaya tampil dengan busana yang cantik, elegan dan selesa! Barulah ibu-ibu akan berasa lebih yakin untuk menempuhi hari-hari mencabar mereka di pejabat.









Selain memperagakan koleksi pakaian, turut berlangsung meriah di majlis pelancaran iOli Malaysia ialah beberapa aktiviti menarik yang disediakan seperti cabutan bertuah! 




Tahniah pada yang bertuah! ^^


iOli Malaysia turut mengambil mengambil peluang menyumbang kepada masyarakat dengan mengumumkan program iOli Malaysia Giving-Back, dimana bagi setiap baju yang dibeli, iOli Malaysia akan mendermakan RM2 kepada Non-Profit-Organisations sebagai sumbangan untuk mereka yang memerlukan. Diharap, semua pihak dapat menyokong usaha murni iOli Malaysia ini.

Sesiapa yang berminat ingin membeli busana menarik dan breastfeeding-friendly ini, boleh layari :


Laman web : www.iolimalaysia.com
Instagram@iolimalaysia


Dan, bagi anda atau mana-mana NGO yang ingin berkolaborasi dengan iOli Malaysia untuk program iOli Malaysia Giving-Back, bolehlah emelkan sebarang pertanyaan ke ioli.malaysia@gmail.com


D'Tone & D'Green - Tips Langsing Secara Sihat & Semulajadi!

Friday, October 23, 2015 14 Comments

Assalamualaikum!


Tubuh yang sihat dan langsing memang menjadi idaman semua wanita! Sebab tu kaum wanita sanggup membelanjakan sejumlah wang yang besar dalam aspek kecantikan dan kesihatan demi untuk mendapatkan bentuk badan yang diimpikan.

Korang nak dapatkan bentuk badan yang cantik dengan cara yang sihat dan semulajadi tak? Baru-baru ini aku berpeluang mencuba sendiri produk minuman kesihatan Senze iaitu D'Tone dan D'Green dalam usaha untuk kelihatan lebih slim dan sihat! 



Menarik bukan ....! jom aku tunjukkan bagaimana!


D'Tone - membakar lemak secara semulajadi


Suplemen pelangsing semulajadi yang dibuat daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan. Kualiti produk ini membantu mencegah penyerapan kalori berlebihan dan mempercepatkan proses pembakaran lemak.

Pengambilan D'Tone yang konsisten untuk tempoh yang lama tidak perlu melalui diet yang menyeksakan.





Kandungan istimewa D'Tone antaranya, soya putih, Garcinia Camboggia, enzim buah-buahan, Acerola Cherry dan buah markisa. Untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan secara semulajadi, kandungan bahan semulajadi dalam D'Tone akan membantu membakar lemak dan meningkatkan aktiviti metabolisme badan.

Kebaikan D'Tone :
a) mempercepat proses pembakaran lemak dan menyekat pengumpulan lemak dalam badan
b) meningkatkan aktiviti enzim dan metabolisme badan
menjadikan kitaran hormon kembali normal
c) mengurangkan penyimpanan air dan edema dalam badan




Cara pengambilan : Suplemen D'Tone didatangkan dalam bentuk sachet, boleh diambil 1 hingga 2 sachet setiap hari. Hanya perlu tuangkan ke dalam shaker bersama air masak dan digoncang sempurna sebelum diminum pada waktu pagi.

Ia boleh diamalkan sebelum atau selepas makan pagi. Sebaiknya korang amalkan sebelum sarapan pagi untuk menghalang penyerapan kalori berlebihan yang boleh menyebabkan pengumpulan lemak. Lagipun, ia akan membantu melancarkan penyerapan nutrisi dan proses penghadaman. Pada sesiapa yang mempunyai masalah penghadaman atau tekanan darah rendah, D'Tone sesuai diamalkan selepas sarapan pagi untuk terapi kesihatan diri.




                         
D'Green - Buang toksik dalam badan secara sihat

Suplemen yang mengandungi ekstrak tumbuh-tumbuhan semulajadi ini memudahkan proses pendetosifikasi dalam cara yang lebih sihat dan mudah! Ia membenarkan tubuh kita menyerap lebih banyak nutrisi dan mengekalkan tahap kecergasan.





Khusus untuk menyahtoksik dan menyekat penyerapan lemak serta menurunkan kadar kolesterol, D'Green diperkayakan dengan Pektin, Bromelain (enzim nanas) dan teh hijau yang bertindak sebagai antioksidan

Kebaikan D'Green :
a) meningkatkan peristalsis usus dan mencegah sembelit
b) membuang toksin dan radikal bebas dari badan dengan berkesan
c) meningkatkan sistem imunisasi dan memperbaiki penyerapan nutrisi




Cara pengambilan : Suplemen D'Green boleh diambil 1 hingga 2 sachet setiap hari. Hanya perlu tuangkan ke dalam shaker bersama air masak dan digoncang sempurna sebelum diminum pada waktu malam.

Ia boleh diambil sebelum atau selepas makan, terpulang kepada kesesuaian korang. 





Selain kandungan bahan yang semulajadi, produk tempatan keluaran Herba Setia Marketing (M) Sdn Bhd ini mempunyai pengesahan HALAL oleh Jakim dan sijil GMP yang diiktiraf. Jadi, korang tak perlu ragu-ragu untuk mengambilnya.


HARGA

D'Tone : RM165/sekotak (20 sachet)
D'Green : RM165/sekotak (20 sachet)






Aku berpeluang mencuba dan merasakan sendiri pengalaman mengambil minuman suplemen kesihatan D'Tone & D'Green selama dua minggu. Aku sukakan rasa manis buahnya yang sedap dan tidak meloyakan tekak. Ia memudahkan proses pembuangan toksin dalam badan tetapi tidak mengganggu perut. Malah, aku cepat rasa kenyang dan badan terasa ringan.

Minuman suplemen D'Tone & D'Green sangat sesuai untuk mereka yang vegetarian dan ia selamat diminum tanpa kesan sampingan atau ketidakselesaan pada perut. Pengambilan secara konsisten dan minum air secukupnya insyaAllah akan memberikan hasil yang diidamkan!

Bagi korang yang nak mencuba dan nak tahu lebih lanjur tentang produk suplemen D'Tone & D'Green, korang boleh layari :


Facebook : Senze.my
Laman Web : www.senze.my
Email : admin@senze.my


Wednesday, October 21, 2015

Anak Jadi Cepat Bosan Akibat Jerebu!

Wednesday, October 21, 2015 2 Comments

Assalamualaikum!


Masuk hari ketiga hari ni kakak dan adik dicutikan dari persekolahan akibat jerebu. Yang si sulung tu dah mula buat muka bosan, sebab tak boleh nak main kat luar rumah pengasuh hehe. Dah la dari hari Isnin hari tu dia berkobar-kobar nak pergi sekolah, siap sedia dengan barang untuk projek DSVnya, alih-alih cuti pulak sebab jerebu huhu ...

Yang adik? tau apa jawabnye? ... Yeaaa sok tak sekolahhhh... ini budak kecik punya perangai pun kena tengok-tengokkan jugak. Lama sangat cuti inilah jadinya huhu ....

Mujur ada bekalan buku pinjaman Perpustakaan Negara hari tu, memang sorang bawa sebuah buku untuk dibaca di rumah pengasuh. Bawa banyak-banyak tak boleh ... kang jenuh nak cari kalau hilang!

Semalam try bagi kakak bawa raket, nak main badminton katanya. Tapi akhirnya raket tu kawan dia yang main ... dia layan kasut roda kawan pulak! Dah ... hari ni takyah bawa apa-apa la, habuk debu bermaharajalela kat luar tu ... nak main mende?? Duduk la dalam rumah baca buku atau main yang simple-simple aje.


Tuesday, October 20, 2015

Jangan Merungut Sangat Boleh Tak!

Tuesday, October 20, 2015 8 Comments

Assalamualaikum!


Dah lama dia berhajat nak datang sini. Tapi selalu je ada 'halangan' kecil yang membantutkan hajat si sulungku ini. Aku tahu,  dia memang suka datang sini baca buku ... kalau boleh setiap minggu! 

Payah sangat ke nak penuhi hajat si anak? Bukan dia minta pergi tengok wayang atau shopping di KLCC pun. Well, at least bukan sekarang la kan hehe. Di waktu usia begini dulu, aku tak cakna langsung pasal buku! Bila dapat anak yang suka membaca, tu pun tak reti bersyukur lagi ke!


Monday, October 19, 2015

Upah Jaga Ibu & Anak RM4200??!!

Monday, October 19, 2015 9 Comments

Assalamualaikum!


Ini bukan cerita rekaan semata-mata, tapi pengakuan ikhlas dari seorang rakan aku berbangsa Cina. Arghhhh stres pulak tengok angka sebanyak tu hahaha! Kata dia lagi, sekarang ni permintaan untuk jaga ibu yang sedang berpantang dan anak yang baru dilahirkan sangat tinggi, tapi nak cari orang yang mahir dan sanggup jaga setiap hari cukup payah huhu ....

Pasaipa sampai RM4200?? Haaa itulah upah jaga ibu yang sedang dalam berpantang dan anak yang baru dilahirkan untuk tempoh 30 hari. Itu belum termasuk duit ang pau lagi tau! Kata rakan aku ni, dah habis tempoh sebulan tuan rumah kena bagi pulak lagi ang pau RM200 kat tukang jaga tu ... so total RM4400!!





Kabhi Khushi Kabhi Gham Versi Melayu

Monday, October 19, 2015 1 Comments

Assalamualaikum!




Tragedi lutut berdarah di petang Sabtu ketika sedang seronok berlompatan dengan tali lompat kepunyaan kakaknya. Alkisahnya, my kenit Mira dah pandai main tali lompat. Teruja sangat dan dia berkobar-kobar menunjukkan kemahiran lompatannya pada aku petang kelmarin...

Dalam keghairahannya menunjukkan aksi lompatan, inilah hasilnya .... huhu...

Friday, October 16, 2015

Aku & Setem

Friday, October 16, 2015 9 Comments

Assalamualaikum!


Sejak bila .... ? Sejak aku terjumpa album setem lama milik abang aku ketika sedang mengemas bilik dia dulu. Aku tak tahu pun abang aku tu sebenarnya pengumpul setem! Nampak luaran ganas .... suka karate anak orang hehehe. Layan pun lagu ganas ... pakai jeans koyak dengan tshirt gambar tengkorak. Faham-faham je la remaja tahun 80an-90an, tapi rupanya .... dia suka kumpul setem! hehe.

Aku buka album setem dia .. aku semakin khusyuk dan tertarik dengan koleksi setem yang dia ada. Semuanya setem lama yang aku tak pernah tengok sebelum ni. Menurut mak, abang aku tu memang hobinya suka kumpul setem .... duluuuuu zaman sekolah rendah dan menengah! Siap ada kawan dari luar negeri lagi yang sanggup bertukar-tukar setem.

Sejak dari hari tu, aku nekad sambung 'legasi' hobi abang aku! ngeeee :D



Thursday, October 15, 2015

Selera Pantai Timur Boh!

Thursday, October 15, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!


Lepas hantar kakak dan adik ke sekolah masing-masing untuk program Hari Sukan Negara, kami cadang nak lepak di Subang. Masih terlalu awal ... cari makan dulu! Sarapan apa yang paling ideal di waktu pagi yang dingin macam ni? Tekak ni dah selalu sangat telan roti canai dan nasi lemak ... uhhh kita makan benda lain la pulak ... nak?

Dulu kalau gi Subang, mesti akan singgah kat kedai nasi lemak ganja dekat sekolah Cina tu. Kali ni takmo la ... lalu cik abe cadang moh kita gi makan kat kedai nasi gulai darat. Huh?


Tuesday, October 13, 2015

Penyerahan Cek RM8,800 Untuk Kempen 'Care For Your Eyes' Oleh Bausch+Lomb

Tuesday, October 13, 2015 3 Comments

Assalamalaikum!


Sempena Hari Penglihatan Sedunia 2015 yang berlangsung pada bulan lepas, Bausch+Lomb Malaysia telah mengadakan satu Kempen 'Care For Your Eyes' di laman media sosial bagi mengumpulkan dana untuk disumbangkan kepada Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia (MAB). Selain bertujuan untuk memberi sumbangan, kempen yang berlangsung dari 11 Ogos sehingga 30 September 2015 yang lalu itu juga bertujuan untuk meningkatkan tahap kesedaran mengenai kesihatan mata dan penjagaan mata yang betul.

Dan selama sebulan setengah kempen ini berlangsung, Bausch+Lomb telah menerima sambutan yang memberangsangkan dari orang ramai dan juga selebriti yang turut sama menyumbangkan video pendek mereka melakukan senaman mata kemudian memuat naiknya di Facebook masing-masing beserta #bauschandlombmalaysia & #careforyoureyes dan tag tiga orang rakan untuk melakukan perkara yang sama.





Pengarah Urusan Bausch+Lomb, Singapura dan Malaysia - Jake Kim 


Dan, pada minggu lepas satu majlis penyerahan cek sumbangan telah berlangsung di ibupejabat Bausch+Lomb Malaysia yang turut dihadiri oleh Timbalan Presiden Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia, En. Radha Krishnan.

"Kami gembira kerana dapat mencapai kedua-dua objektif kami untuk meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan mata dan penjagaan mata yang betul disamping mengumpul dana untuk Persatuan Cacat Penglihatan melalui kempen Penjagaan Mata Anda ini. Dengan projek ini, kami berjaya menyumbang semula kepada masyarakat disamping mendidik orang ramai tentang cara-cara untuk menjaga kesihatan mata mereka dengan lebih baik. Kami sebagai pelopor inovasi, berharap untuk terus menjalankan kempen-kempen unik seumpama ini pada masa akan datang," Jake Kim berucap di majlis itu.




Penyerahan cek sumbangan



Melalui kempen 'Care For Your Eyes', Bausch and Lomb Malaysia berjaya mengumpulkan dana sebanyak RM8,800 dan penyerahan cek sumbangan disampaikan sendiri oleh Pengarah Urusan Bausch+Lomb Malaysia & Singapura, Jake Kim kepada wakil Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia (MAB), En. Radha Krishnan.

Seperti yang aku cakapkan tadi, kempen 'Care For Your Eyes' ini telah menarik minat para selebriti tempatan dengan penyertaan video-video mereka memuat naik video senaman mata. Untuk pengetahuan korang, untuk setiap video yang dimuat naik, Bausch+Lomb Malaysia berikrar untuk menyumbangkan RM5 kepada Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia.

Antara selebriti yang terlibat ialah Amber Chia, Belinda Chee, Nadia Heng, Daphne Iking, Atikah Suhaime dan Diandra Arjunaidi.






Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia (MAB) memberikan perkhidmatan dan peluang untuk penyertaan, penglibatan dan integrasi yang lebih luas kepada orang-orang cacat penglihatan dan juga mempromosikan pencegahan kecacatan penglihatan.

Kalau korang nak mengetahui lebih lanjut mengenai MAB, korang boleh layari www.mab.org.my


Semoga usaha murni ini oleh Bausch+Lomb Malaysia ini dapat diteruskan pada siri kempen yang akan datang, dan moga lebih banyak syarikat korporat lain akan turut sama mengadakan kempen seperti ini dalam membantu mana-mana organisasi yang memerlukan sumbangan untuk pembangunan program dan kemudahan lain yang diperlukan.

Monday, October 12, 2015

Koleksi Terbaru Barangan Bayi & Kanak-kanak Dari Bloom & Grow 2015/2016

Monday, October 12, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!


Menantikan kelahiran cahayamata adalah idaman setiap ibubapa, terutama yang bakal menerima kehadiran cahayamata pertama. Dan sebelum melalui saat-saat kelahiran yang mengujakan, ibubapa sudah tentu ingin membuat persiapan kelengkapan bayi yang praktikal, selamat dan trendy!




Baru-baru ini, aku berpeluang hadir ke majlis pelancaran Katalog Bloom & Grow 2015 bertempat di Talent Lounge, Damansara Perdana. Bagi yang belum tahu, Bloom & Grow adalah pengedar barangan dan kelengkapan ibu, bayi dan kanak-kanak terkemuka di Asia Pasifik. Pelancaran Katalog Bloom & Grow 2015 menghimpunkan lebih 500 produk khusus untuk bayi dan kanak-kanak dari pelbagai jenama premium dari seluruh dunia seperti Ergobaby, Skip Hop, The GRO Company, OXO Tot dan Trunki serta dipasarkan di kedai-kedai barangan ibu dan anak seluruh Malaysia.

Selain memperkenalkan rekabentuk dan corak terbaru dari jenama sedia ada, dua jenama terbaru turut ditambah dalam edisi Katalog Bloom & Grow 2015 kali ini, iaitu CuddleCo dan Make My Day turut diperkenalkan di majlis ini.




Turut menceriakan majlis adalah pasangan selebriti Awal Ashaari dan Scha Al Yahya bersama puteri kesayangan mereka, Lara Alana yang aktif! Selain itu, turut dijemput adalah selebriti dan juga ibu kepada dua orang puteri, Sharifah Sofea dan mommyblogger Illy Ariffin bersama anak beliau yang akan memperagakan koleksi terkini 2015.

Sebagai ibubapa, pemilihan barangan dan produk untuk bayi dan kanak-kanak bergantung kepada beberapa aspek seperti, praktikal dan selamat digunakan. Menyedari kepentingannya, Bloom & Grow memastikan produk yang diperkenalkan adalah inovatif, selamat, praktikal serta mempunyai daya tarikan kepada ibubapa dan anak-anak tanpa mengira umur.

Turut menjadi tumpuan di majlis pelancaran Katalog Bloom & Grow 2015 ini adalah persembahan fashion show oleh model-model cilik dan comel yang memperagakan koleksi terkini 2015 kepada hadirin. 





Cute kan!



Lara Alana memperagakan cermin mata dan 
mummy Scha bersama diaper beg dari jenama Storksak penuh bergaya!


Antara produk menarik dalam Katalog Bloom & Grow 2015 :

Make My Day




Diperbuat dari 100% BPA free silicone, bip atau alas dada yang cantik dan menarik ini tahan kotoran, mudah dibersihkan dan boleh memerangkap sisa makanan lebihan yang jatuh ketika si kecil makan. Ia sesuai untuk bayi berusia dari 6 bulan sehingga 3 tahun, boleh didapati dalam rekabentuk menarik seperti koala, penguin, burung hantu, tuksedo dan lain-lain.

Harga : RM55.90 - RM69.90

Boleh didapati di : Bebe Totz

CuddleCo



Ubahsuai stroller anda dengan Comfi-Cush Memory Foam Liner dari CuddleCo yang menarik, fashionable dan bergaya ini! Dengan rekabentuk unik dari fabrik mewah, CuddleCo adalah inovasi tambahan untuk memberikan keselesaan dan sokongan kepada bayi anda. Ia sesuai untuk hampir kesemua kerusi tolak dan didatangkan dalam tiga tali bahu boleh laras untuk mengubah kedudukan.

Harga : RM179.00

Boleh didapati di: TBA

Skip Hope

1. Koleksi Forget Me Not



Beg sandang dan set bekas makanan yang menarik ini didatangkan dalam 4 corak menarik dalam iaitu, corak Hati, Awan, Kilat dan Specs. Koleksi Forget Me Not ini turut mempunyai aksesori seperti penyedut botol, Lunch Kit dan balang makanan kedap udara.

Harga : 

Beg sandang & set bekas makanan : RM215.00
Penyedut botol : RM25.90
Lunch Kit : RM54.90
Balang makanan kedap udara : RM89.00

Boleh didapati : Baby Wonderland, Babyland, BabyMore, Bebehaus, Toys World, Applecrumble and Fish, Camomile Spring Malaysia, Hamley's, Happikiddo, Happy Mums, MamaPandaEnterprise, Mini Boss Baby Shop, The Baby Shop Dot My, The Babyloft dan lain-lain


2. Rolling Owl Push Toy




Ajarkan anak berjalan dengan ditemani Rolling Owl Push Toy yang dicipta khas untuk si kecil yang baru nak belajar berjalan. Sesuai juga untuk dijadikan barang mainan.

Harga 

Rocking Owl Stacker : RM89.00
Rolling Owl Push Toy : RM149.00

Boleh didapati di : Poppies, Baby Tree House dan The Babyloft

Trunki




Jadikan pengalaman percutian bersama si kecil anda lebih menarik dengan beg pakaian 3-in-1 ride-on, Trunki. Ia diperbuat daripada plastik tahan lasak dan rodanya boleh bertindak sebagai tunggangan si kecil. Dalam meluaskan kepelbagaian coraknya, Trunki telah menambah edisi terbaru dalam koleksinya, antaranya Hello Kitty Lilac, Bronco, Bluebell, Frank, Pearl, Tony dan Zimba




Harga : RM219.00 - RM295.00

Boleh didapati di : Babymore, Bebehaus, Bumps & Bundles, Happikiddo, Shopping Emporium KLIA and KLIA2, Poppies, The Baby Shop Dot My dan The Babyloft


Eyetribe





Lindungi mata si comel dengan koleksi cermin mata bergaya dari Eyetribe inspirasi dari pereka Frankie Ray. Kanta cermin mata diperbuat dari bahan polikarbonat yang 100% tahan lasak dan mempunyai perlindungan 100% dari sinaran UV. Koleksi ini sesuai untuk si comel dari 0-18 bulan, 1-3 tahun dan 3 tahun keatas.

Harga : RM99.00

Boleh didapati di : Baby Dots Enterprise, Baby Tree House, Happy Mums, Kiddie Garden, Bebe Totz, Poppies, Smoochies, Sw Sia Pharmacy Sdn Bhd dan The Babyloft.

Ergobaby




Ergobaby® adalah pemenang anugerah rekabentuk carrier yang ergonomik kini memperkenalkan Ergobaby Natural Curve Nursing Pillow. Bantai yang direka khas ini mempunyai lekuk untuk meletakkan bayi dalam kedudukan yang ideal perut-ke-perut untuk penyusuan yang lebih selesa.

Harga : RM399.00

Boleh didapati di : Babyhaus, Bebe Totz, Bumps and Bundle, Happikiddo, Poppies, Smoochies dan The Babyloft.

Turut memeriahkan majlis pelancaran pada hari itu, pertandingan mendeko bilik si comel oleh Awal dan Scha bersama pasangan pilihan masing-masing. Memang gamat suasana bersorak untuk team masing-masing. Nak tahu siapa menang? 



Tanpa disangka-sangka team Awal menang cabaran deko bilik kali ini! hahaha. Tapi, memang aku nampak kekreatifan Awal dan pasangannya ketika menghias bilik. Tahniah diucapkan pada team Awal Ashaari! 




Bloom & Grow turut menjadi pengedar kepada peruncit seperti Mothercare, Bebehaus, Fabulous Moms, Happikiddo, The Babyloft, One Baby World, Poppies, Happy Mums dan cawangan lain seluruh negara.



Me with Scha :)


Mira bergaya dengan backpack dari #SkipHop


Untuk maklumat lanjut mengenai Bloom  & Grow serta mendapatkan tips dan nasihat tentang alam keibubapaan, korang boleh layari :


dan