ruangiklan
ruangiklan

Friday, October 30, 2015

Cikgu Bukan Lagi 'Lilin' Yang Membakar Diri!


Assalamualaikum!

Ya ... selama ni kita menganggap guru sebagai 'lilin' yang sedia membakar diri untuk menerangi orang lain. Metafora itu selalu terhasil dalam segala jenis puisi dan sajak demi menggambarkan nilai pengorbanan seorang guru terhadap anak didiknya. Namun, hari ini dalam sejarah ... seseorang telah mengubah paradigma tersebut!

Pesanan dari seorang penceramah motivasi terkenal di radio pagi tadi benar-benar memberi perspektif baru tentang penghargaan tertinggi buat insan bergelar guru. Perumpamaan guru umpama 'lilin' yang membakar diri demi untuk menerangi orang lain tu memang sudah tidak relevan dengan tugas dan tanggungjawab guru pada hari ini.  Paradgima inilah yang sepatutnya kita ubah!


Thursday, October 29, 2015

Pengajaran Dari Episod Bateri Kong!

  7 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Walau secermat mana pun kita, benda kalau dah nak jadi memang tak boleh dielak. Begitulah kejadian yang berlaku pada keretaku pagi semalam. Dah mula rasa cuak bila alarm keta tak berbunyi seperti biasa bila ditekan. Terpaksa buka pintu secara manual menggunakan kunci.

Masukkan kunci dan try nak start ...assudohhhh takda repon pulak dahhhh! Lampu pada panel langsung tak menyala. Takkan bateri kot? Tak pernah jadi macam ni ... biasa kalau bateri lemah pun lampu pada panel masih menyala ... ini padam terus!


Wednesday, October 28, 2015

Monsun Timur Laut Dijangka Bermula Awal November

  6 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!



Perasan tak sejak dua hari lepas, hujan lebat berlaku pada waktu petang? Itu adalah disebabkan negara kita sedang mengalami peralihan monsun yang bermula dari 20 September sehingga hujung bulan Oktober, sebelum memasuki fasa sebenar Monsun Timur Laut. 

MetMalaysia telah pun mengeluarkan kenyataan rasminya semalam dan menasihatkan orang ramai agar berhati-hati dan mengambil langkah berjaga-jaga bagi menghadapi musim tengkujuh tak lama lagi.



Bila Hati Dah Rindu Sangat ..!

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum!


Dah tak tertanggung rasanya kerinduan ni. Dan, secara rasminya kerinduan itu semakin kritikal dengan kejadian pagi tadi! Tak boleh dinafikan, aku semakin benci dengan kehidupan yang terpaksa aku lalui di KL ni. Tapi, nak tak nak itulah 'makanan' yang aku kena telan setiap hari! T__T

Hurmm ... rindunya aku padamu K.U.A.N.T.A.N. Dah cuba luahkan, tapi kerinduan itu masih tak dapat diubati. Aku tak puas! Kalau boleh discan, nescaya 1001 gambaran akan keluar dari segenap otakku ini..... 



Tuesday, October 27, 2015

Budak Tunjuk Skil Main Gasing


Assalamualaikum!


Hari Ahad lepas baru berkesempatan bawa kakak dan adik gi main kat taman permainan. Hari Sabtu kena duk umah dulu, ulangkaji apa yang patut. Hari Ahad pun sama, pas brekpes aku 'halau' diaorang masuk bilik buat latihan dan baca buku. 

Tetiba si sulung mengadu lapar, aku pun buatkan le spaghetti goreng tuk diaorang. Ingat nak buat aglio olio tu tapi macam tak terer je hehe, so aku guna je perencah mamee chef tabur dalam spaghetti dan goreng. Eh ... menjadi pulokkk weh! haha. Sorry gambar takdo. Menambah-nambah pulak diaorang makan, lapar benar kot gamaknya walhal pagi tu habis roti Gardenia tu sebuku dikerjakan!


Monday, October 26, 2015

Jom 'Bawa Beg Oren Anda' Bersama Guardian!


Assalamualaikum!


Dua hari tak bersiaran di blog, sempena menyokong usaha murni anak dara sulungku mengulangkaji matapelajaran untuk peperiksaan akhir tahun bermula hari ini. Hari ni baru ada story nak kongsi ngan korang hehehe ....

Berapa banyak antara kita yang menyokong kempen kitar semula? Dan yang menyokong tu, adakah korang juga mengamalkan penggunaan beg guna semula ketika membeli belah? Haaa minggu lepas, aku berpeluang mengikuti rombongan ke Melaka untuk menyaksikan majlis pelancaran bersama Guardian. Jom aku kongsikan cerita ....





Dalam usaha menyokong Minggu Alam Sekitar Malaysia, Guardian Health and Beauty telah melancarkan kempen 'Bring Your Orange Bag' (BYOB) atau 'Bawa Beg Oren Anda' dalam satu majlis pelancarannya bertempat di Dataran Pahlawan Megamall, Melaka, minggu lepas.

Ya! aku ke Melaka minggu lepas hehe. Ini kali kedua aku menghadiri event luar dari kawasan 'jajahan' yang memerlukan aku menaiki bas hehe. Dan, yang menariknya ia dilancarkan di kampung halamanku sendiri, lebih menarik bila aktres Deanna Yusoff turut hadir di majlis pelancaran pada hari tersebut! Weeeeee :)




Majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Pengarah Pemasaran Guardian Health and Beauty Sdn Bhd, Christina Low. 

"Guardian benar-benar komited dalam usaha memelihara alam sekitar dan menjaga kepentingan masyarakat di tempat kami beroperasi. Kempen BYOB bertujuan untuk menggalakkan pelanggan kami bertukar dari beg plastik kepada beg guna semula Guardian. Kita semua haru memainkan peranan untuk memastikan alam sekitar dipelihara dengan baik untuk generasi yang akan datang," kata beliau.




Seperti yang ditunggu-tunggu, majlis pelancaran turut diserikan dengan kehadiran pelakon dan pengacara Malaysia, Deanna Yusoff yang berkongsi tentang amalannya menggunakan beg kitar semula sejak berumur 12 tahun ketika di Australia! Dan, amalan baik tersebut tetap diteruskan walaupun beliau telah bermastautin di Malaysia, namun tahap kesedaran dan penggunaan beg kitar semula di sini masih di tahap sederhana. 

Oleh itu, beliau amat menyokong usaha murni yang dijalankan oleh Guardian melalui kempen BYOB ini. 



Tanpa membuang masa, kemuncak majlis diteruskan dengan pelancaran kempen 'Bring Your Orange Bag' (BYOB) bersama Deanna Yusoff dan Christina Low.




Untuk makluman korang, ada 3 jenis beg guna semula yang dikeluarkan untuk kempen BYOB kali ini. Beg pertama yang akan dikeluarkan dinamakan Trust melambangkan kebolehpercayaan produk kesihatan Guardian.

Beg kedua, Passion, mencerminkan keyakinan dan kecantikan pelbagai rangkaian produk kecantikan eksklusif yang ditawarkan di Guardian. Melengkapkan koleksi, Inspiration, melambangkan keseronokan, kesejahteraan dan kehidupan positif yang datanggnya dari koleksi aksesori gaya hidup di Guardian.




Majlis pelancaran bertambah meriah dengan sedikit aktiviti permainan silang kata yang disertai oleh 10 orang peserta yang terpilih melalui peraduan empat hari Facebook BYOB mengambil bahagian dalam Cabaran Akhir Guardian di Melaka. Sebelum pelancaran, peserta Cabaran Akhir diminta meneka maksud bagi singkatan 'BYOB'



Ragam peserta menyiapkan cabaran silang kata



Penyampaian hadiah kepada pemenang


Penyampaian hadiah disampaikan oleh Deanna Yusoff, menyaksikan pemenang utama Cabaran Akhir Guardian dimenangi oleh Nur Shazana (tudung hijau) menerima baucar Guardian bernilai RM500, hamper bernilai RM200 dan beg cenderahati eksklusif.

Hadiah lain termasuk baucar membeli belah bernilai RM100 daripada Guardian dan beg cenderhati. Setiap finalis juga berpeluang untuk bergambar dengan Deanna Yusoff dan mendapatkan autograf ekslusif dari beliau!




Aku pun tak lepaskan peluang untuk bertemu dan bergambar dengan Deanna Yusoff! Siap request suh berdiri lagi, sebab nak tahu siapa lagi tinggi antara kami bhahahaha. Berani sangat ko ni Nim! Agak-agak korang sapa lagi tinggi?? Dalam gambar nampak sama tinggi kan, sebab Deanna Yusoff pakai high heels la. Boleh lagi dia berseloroh cakap, "of course you la tinggi, i pakai high heels ..." hehehehe.




Sebagai sebahagian daripada program pelancaran, semua cawangan Guardian di Melaka terlebih dahulu menerima beg Trust. Pengeluaran di seluruh negara akan dilakukan secara berperingkat dalam tempoh tiga minggu, bermula :

  • 29 Oktober hingga 4 November - Trust
  • 5 November hingga 11 November - Passion
  • 12 November hingga 18 November - Inspiration

Sejumlah 150,000 beg guna semula menanti pelanggan yang bertuah. Beg-beg ini akan diberi secara percuma dengan setiap pembelian berniali RM80 dan ke atas dalam satu resit, dan terhad kepada satu (1) beg setiap transaksi.

Pemegang kad CIMB layak mendapat keistimewaan, iaitu mendapat satu beg dengan setiap pembelian minimum RM60 dalam satu resit. Beg ini boleh didapati di semua cawangan Guardian di seluruh Malaysia.

So, korang tunggu apa lagi! Jom sokong kempen 'Bring Your Orange Bag' bersama Guardian dan jangan lupa terjah Guardian untuk dapatkan beg guna semula yang cantik dan besar ni!





Wait! ada satu lagi berita gembira untuk korang ni. Sempena pelancaran BYOB, Guardian turut menganjurkan satu lagi peraduan, dimana korang hanya perlu menghantar satu gambar selfie dengan mana-mana beg BYOB, dan letakkan hastag #GuardianBYOB dan ikuti @GuardianMalaysia di Instagram untuk menjadi salah seorang pemenang dari 80 pemenang gambar terbaik.

Gambar yang terpilih akan memenangi Sijil Hadiah Guardian bernilai RM80! Peraduan ini berlangsung dari 22 Oktober sehingga 18 November 2015.




So, korang jangan lupa ya dapatkan beg Oren dari Guardian yang cantik dan besar ni! Jom kita sama-sama menyokong kempen BYOB dan jadikan amalan menggunakan beg guna semula satu cara hidup yang sihat ke arah menjadikan alam sekitar terpelihara dan baik untuk kebaikan generasi akan datang.

Untuk maklumat lanjut, korang boleh terjah 





Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.