Monday, November 30, 2015

Pembukaan 1st London Street Family Park by The Parenthood @ Sunway Putra Mall!

Monday, November 30, 2015 6 Comments

Assalamualaikum!




Sejak ia dinaik taraf semula, Sunway Putra Mall telah melalui banyak perubahan dan ternyata perubahan ini berjaya menarik pengunjung terutamanya di tengah-tengah Kuala Lumpur untuk berkunjung ke sini. Terbaru, The Parenthood menampilkan sesuatu yang istimewa untuk seisi keluarga iaitu 1st London Street Family Park yang mesti dikunjungi terutama ibubapa dan anak-anak yang ingin merasai keseronokan bermain dan membeli-belah di bawah satu bumbung!

The Parenthood yang terletak di Tingkat 2, Sunway Putra Mall bukan saja memberikan lebih dari sekadar kepuasan bermain untuk anak-anak terutama musim cuti sekolah ni, malah ibubapa juga boleh menikmati perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan di sana serta boleh membeli barang keperluan bayi dan kanak-kanak pada harga diskaun yang ditawarkan!

Ada 4 aspek utama yang menjadi keutamaan untuk keselesaan seisi keluarga :

(1) Relaxation & Leisure – Family fitness room which offers WiO Express's Power Plate and other fitness props for parents and the kids. A Beauty Secret Studio that provides hair care products and services, facial, massage, pedicure and manicure etc. for both parents and kids

(2) Educational & play – Activities engaging parents and kids together e.g. workshops, enrichment activities, playground etc.

(3) Dining - Cafe that serves healthy food

(4) Shopping – A mini mall concept comprising more than 33 retailers offering products and services for mothers and babies, toddlers, and kids under one roof. Retailers include brands like Pigeon, Grolier, Faber Castell, Hasbro etc. Look out for special discounts and bargains from time to time.

(5) Others – Other service include “Drop & Shop” for toddlers/kids of 4 years and above, birthday parties and many more. 




Happy Birthday ibuuuuuuuuu! Alhamdulillah syukur dengan kehadiran dua orang permata hati ibu yang 'panjang akal' ni hehe. Memang nak jadi rezeki kakak dan adik bila ibu dapat jemputan dari The Parenthood pada hari ulangtahun ibu untuk Blogger Conference sempena pembukaan 1st London Street Family Park, taman permainan dalam bangunan yang menawarkan segalanya untuk ibubapa dan anak-anak!



Pendaftaran untuk mommybloggers
Ibu dok sibuk kobek kad blogger dalam beg hehehe ...

Nak datang sini dengan pengangkutan awam cukup mudah, kami datang naik LRT dari Dato' Keramat ke PWTC. Tak perlu risau jalan jem atau nak bayar tiket parkir hehe. Lagipun kakak dan adik dah biasa nak pengangkutan awam, so memang senang nak bawa diaorang berjalan.

Setel mendaftar, kami masuk ke dalam dan di kaunter ni kami dipakaikan tag khas yang lengkap dengan kod bar istimewa untuk tujuan keselamatan ibubapa dan kanak-kanak. Kat sini aspek keselamatan memang dititikberatkan ye, setiap kali kanak-kanak nak keluar masuk tempat permainan "My Kingdom playground by The Parenthood", tag mereka akan discan terlebih dahulu dan akan direkodkan dalam sistem sebelum dibenarkan keluar dari tempat tu.




Nak masuk dalam "My Kingdom playground by The Parenthood" kena buka kasut dan pakai stokin ye. So, sebelum datang sini korang dinasihatkan bawa stokin sendiri atau boleh je beli di kaunter dengan harga RM7 sepasang. Almari khas juga disediakan untuk korang simpan kasut.




Yeayy! dah pakai tag, jom masuk dalam mainnnn!

Kalau korang tengok kat Instagram dan FB aku, ada banyak gambar menarik yang aku kongsikan terutama tempat permainan ala istana ni atau dikenali sebagai "My Kingdom playground by The Parenthood". Ada 3 bahagian utama dalam My Kingdom ni dan sesuai untuk kanak-kanak berusia seawal bayi hingga 12 tahun. Yang pasti ruangnya besar dan luas serta ada pelbagai permainan yang best untuk dimain!



Taman permainan dalam bangunan ini dibina bukan sahaja memberikan keseronokan kanak-kanak bermain, tetapi turut mempunyai ciri-ciri keselamatan demi memastikan kelancaran anak-anak menerokai dan mencuba semua jenis permainan di sini.



Flying Fox





Wall Climbing


Mereka juga sediakan sudut untuk melukis!








Untuk peminat permainan video, 2 unit X-Box 360 disediakan di satu ruang yang santai dan naka-anak korang boleh layan sampai 'lebam' hehe


Sudut membaca







Sesuai dengan konsepnya yang mesra keluarga, The Parenthood turut menyediakan party room untuk majlis sambutan hari lahir si kecil dengan ruang yang selesa dan boleh memuatkan sehingga 40 orang kanak-kanak. Bukan tu saja, party room ni terletak bersebelahan je dengan My kingdom so kanak-kanak boleh sambung main kat bilik sebelah dan makan di sini hehe.

So sementara kakak dan adik berseronok sakan dalam My Kingdom tu, aku dan mommybloggers yang lain dijemput ke blogger conference untuk mengetahui lebih lagi tentang apa yang menarik di sini!



CEO The Parenthood

Majlis dimulakan dengan ucapan aluan oleh En. Leroy Lee, CEO The Parenthood yang menerangkan lebih lanjut tentang indoor park serta aktiviti dan lebih 30 peruncit yang terdapat di sini yang menawarkan barangan menarik dari pakaian dan kelengkapan bayi sehingga ke perkhidmatan mini gim dan bilik urut untuk kaum ibu!



Antara mommyblogger yang hadir di Blogger Conference
Boleh nampak kiter tak? belakang tiang tu je ... hahaha!




 




Sementara anak-anak bergembira bermain di dalam My Kingdom, ibubapa boleh menikmati secawan kopi dan makanan seperti pastri di Lillipilli Cafe ni. Depan cafe ni juga ada CCTV untuk membolehkan ibubapa monitor anak-anak yang sedang bermain di dalam. Tak perlu nak berlari tengok anak sekejap sekejap kan. Duduk relaks bersama suami sambil minum gitu ... ahaksss!



CCTV mengadap Lillipilli Cafe untuk ibubapa monitor pergerakan anak dalam My Kingdom








Sewaktu media tour, aku tertarik dengan booth 'Paint by Numbers' ni. Sememangnya aku tak berapa mahir nak melukis mahupun mewarna, tapi bila tengok staf di situ buat demo bagaimana nak hasilkan masterpiece yang cantik macam gambar monalisa kat sebelah tu, aku jadi teruja nak cuba! 

Memang mudah, hanya warnakan saja ikut nombor yang disediakan. Untuk beginner macam aku ni pun boleh hasilkan lukisan yang 'hidup' dan menarik tau! Set 'Paint by Numbers' ni dijual dari set kecil hingga la yang besar. Bagus ni untuk melatih anak-anak jadi penyabar dan yang penting fokus!






Bilik urut


Mini gim untuk ibubapa yang aktif!


A Beauty Secret adalah salon kecantikan untuk kanak-kanak dan ibubapa. Comel je budak tu duduk dalam kereta sambil rambutnya dipotong kan hehe. 




Selain itu, The Parenthood turut mempunyai kemudahan lain seperti Baby Room yang lengkap bilik menyusu dan menukar lampin serta akan ada staf dari Pigeon yang akan beri khidmat nasihat tentang penyusuan ibu yang betul secara percuma!





Tetiba berada di tengah-tengah jalan di London, so teruja lain macam sikit! hahaha ....


Birthday mommy seronok sangat berpayung kan hehehe :p




Sebelum balik, kakak sempat mengasah bakat mewarna dia dia booth Faber Castle ni. Happy sangat bila dapat try watercolor pencil tu, dan bila ibu dapat tahu diaorang ada bagi diskaun pada hari tu, ibu belikan satu set setiap seorang sebagai hadiah .... amacam, baik tak ibu? ekekeke :D





Bagi korang yang mencari keselesaan dan keseronokan untuk anak-anak bermain, aku cadangkan korang datang ke 1st London Street Family Park ni sempena cuti sekolah. Bawa anak-anak dan biarkan mereka belajar dan bermain serta ibubapa juga boleh membeli-belah dan menikmati kemudahan yang ada di sini .... semuanya di bawah satu bumbung!




Ni harga untuk masuk ke My Kingdom tu ye. Kalau korang sekadar nak datang membeli-belah di mana-mana kedai dalam The Parenthood tu tak perlu bayar.


The Parenthood akan mula dibuka kepada orang awam pada 5 Disember 2015



First London Street Family Park 
Sunway Putra Mall
Level 2, No. 100, Jalan Putra, 
50350 Kuala Lumpur.
Waktu Perniagaan : 10:00am – 10:00pm (Isnin-Ahad)



The Parenthood’s Facebook: The Parenthood
The Parenthood’s website: theparenthood.com.my 
The Facebook page of My Kingdom : My Kingdom


Sanah Helwah Yang Ke 32!

Monday, November 30, 2015 0 Comments

Assalamualaikum!


Terkejut bila Pak Jelan bagitau pagi tadi yang pelakon dan pelawak Yus Jambu sudah meninggal dunia. Innalillahiwainnailaihirojiun .... salam takziah kuucapkan pada keluarga dan sahabat-sahabat seperjuangan arwah. Ye la, sakit takda apa takda tetiba dengar dah meninggal ... memang terkedu kejap rasa. Ada yang kata arwah sesak nafas, ada yang kata kerana jantung. Apapun, bila sudah tamat 'tempoh' kita dipinjamkan di atas dunia ini, maka pada Dialah kita akan dikembalikan. Moga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ... al-fatihah ...



Friday, November 27, 2015

Cuba Dulu Baru Tahu!

Friday, November 27, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!


Kalau waktu sarapan pagi, aku sekadar makan untuk 'alas' perut je. Tapi ada juga kengkadang tu aku makan tak ingat orang sebelah gak hehe. Ye la ... malam sebelum tu kengkonon nak diet la takmo makan nasi, sekali pagi ... hamikkkk! Kebulur jadinya .... menggeletar cari nasi lemak! :p

Biasa tengahari aku mula jadi dilema .. tak tahu nak makan apa untuk lunch! Kengkadang payah nau rasa, aku buat je air milo cicah ngan biskut lemak tu pun boleh kenyang dah. Tapi, petang tu menggeletar balik la kepala lutut ni cari nasi hahaha ....


Tak Suka Bila Ini Berlaku!

Friday, November 27, 2015 3 Comments

Assalamualaikum!


Sejak aku memenanginya dalam peraduan anjuran Yeo's tahun 2014, inilah satu-satunya 'kamera' aku yang paling canggih aku gunakan dalam dunia blogging! Mana event aku pergi, inilah 'kamera' aku bawa ke hulu ke hilir ....

Bukan tu saje, iPad ni jugaklah 'tempat' kakak dan adik melepas rindu setelah berhari-hari mengadap buku hehe. 

Tapi sekarang ....



Thursday, November 26, 2015

Ikut Bulan Atau Ikut Tahun?

Thursday, November 26, 2015 17 Comments

Assalamualaikum!


Itulah modal kami laki bini 'bergaduh' tiap kali menjelang hari ulang tahun kelahiran masing-masing hahaha. Setiap tahun ..! Padahal umur sama je, cuma jarak je sebulan! :p

Kalau dia cakap,"abg dah 33, hani pun 33 jugak la kan .."

"Oh pehlissssss .... i is masih 32 ye. Birthday i bulan depan, lambat lagi tau" . Nampak sangat takleh terima hakikat dah tua kan ehehehe :p


Hari Anugerah Cemerlang & Mini Graduasi 2015

Thursday, November 26, 2015 1 Comments

Assalamualaikum!


Minggu lepas adalah minggu yang paling bizi buat ibu! Keje tu dah tentula kan, then dalam minggu yang sama juga kena hadir beberapa event dan tak lupa acara paling penting dalam kalendar ibu ialah Majlis Anugerah Cemerlang sekolah kakak dan Mini Graduasi sekolah tadika Mira hehe ...

Pejam celik pejam celik kakak dah habis pun darjah 2! Kejapnya masa berlalu ye sayang, kakak pun makin meninggi ibu tengok hehe ... selera makan pun alhamdulillah, dah boleh telan sayur bayam yang ibu selalu masakkan tu pun ok dah. Kalau tak 'layu' je ibu tengok badan kakak tu hehe ...



Wednesday, November 25, 2015

Didik Kanak-kanak Tentang Misi Kebersihan Dengan Dettol!

Wednesday, November 25, 2015 4 Comments

Assalamualaikum!


Setiap hari kita terdedah dengan pelbagai jenis kuman dan bakteria yang ada disekeliling kita.Dan, kanak-kanak adalah golongan yang paling mudah mendapat risiko dijangkiti kuman dengan hanya melalui tangan mereka! Untuk itu, Dettol telah mengambil inisiatif bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk mendekati kanak-kanak melalui program di sekolah yang dikenali sebagai Misi Kebersihan, dengan janji untuk mencapai 1.5 juta orang kanak-kanak dalam tempoh lima tahun.

Dalam usaha untuk menjadikan proses pembelajaran ini menyeronokkan dan efektif, Dettol telah merancang beberapa aktiviti yang menarik untuk kanak-kanak, seperti; sketsa pendidikan kebersihatan tangan, demonstrasi UV kuman, 7 langkah mencuci tangan, beg cenderhaati dan peringatan berterusan. Menjelang akhir tahun ini, Dettol akan turut menganjurkan Ceramah Kebersihan Diri di 200 buah sekolah dan Hari Kantin di 53 buah sekolah.




Untuk menguatkan lagi mesej yang ingin disampaikan, Cabaran Sekolah Dettol telah diperkenalkan tahun ini, dimana sekolah-sekolah bersaing antara satu sama lain untuk mengadakan kempen kebersihana yang paling berkesan. Sekolah-sekolah yang mengambil bahagian perlu merancang kempen mereka sendiri, yang bertindak untuk meningkatkan kesedaran di kalangan pelajar dan ibubapa tentang kepentingan kebersihan tangan. Para pemenang kemudian dipilih berdasarkan idea kempen dan aktiviti keseluruhan.

Dan bagi meraikan pemenang bagi Cabaran Sekolah Dettol yang berlangsung baru-baru ini, satu majlis penyampaian hadiah Cabaran Sekolah Dettol 2015 telah diadakan di The Everly Hotel, Putrajaya. Kali ini, ibu turut ditemani kakak dan adik yang terpaksa 'dicutikan' pada hari itu atas sebab-sebab kecemasan hehe ...




Majlis penyampaian hadiah ini diserikan lagi dengan kehadiran Timbalan Menteri Pendidikan, YB. Tuan P. Kamalanathan P. Panchanathan, yang kemudian turut bersama menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

Dari sekolah-sekolah yang bertanding, 4 buah sekolah telah terpilih ke peringkat akhir Cabaran Sekolah Dettol 2015. Antaranya :
  • Sekolah Kebangsaan Perpaduan, Ipoh
  • Sekolah Kebangsaan Bachang, Melaka
  • Sekolah Kebangsaan Taman Semarak, Negeri Sembilan
  • Sekolah Kebangsaan Bukit Rambai, Melaka



Antara pameran yang ditunjukkan oleh 4 buah sekolah dalam peringkat akhir Cabaran Sekolah Dettol 2015 di The Everly Hotel, Putrajaya








Keputusan Cabaran Sekolah Dettol 2015

Juara : Sekolah Kebangsaan Perpaduan, Ipoh
-menerima hadiah tunai berjumlah RM5,000 dan pengubahsuaian kantin sekolah daripada Dettol-

Naib Juara : Sekolah Kebangsaan Bachang, Melaka
-menerima hadiah tunai berjumlah RM4,000 dan pengubahsuaian kantin sekolah daripad Dettol-

Tempat Ketiga : Sekolah Kebangsaan Taman Semarak, Negeri Sembilan
-menerima hadiah tunai berjumlah RM2,000 dan pengubahsuaian kantin sekolah daripada Dettol-

Pemenang Kategori Kempen Kesedaran Paling Baik :
Sekolah Kebangsaan Perpaduan, Ipoh
-menerima hadiah produk-produk Dettol berjumlah RM2,500-

Pemenang Kategori Idea Paling Kreatif :
Sekolah Kebangsaan Bukit Rambai, Melaka
-menerima hadiah produk-produk Dettol berjumlah RM2,500-




Tahniah diucapkan kepada semua pemenang! Yang penting, semua pihak perlu bekerjasama memastikan kanak-kanak mengetahui tentang kepentingan menjaga kebersihan tangan mereka dan memastikannya sentiasa bersih dari kumah. Diharap, mesej kebersihan ini dapat disampaikan di sekolah-sekolah lain pada masa akan datang.




Sebagai ibu, sudah pasti aku juga mahukan yang terbaik untuk kakak dan adik. Maklumla, diperingkat ini mereka berdua mempunyai sifat ingin tahu dan mahu menyentuh apa sahaja yang dilihat di depan mata. 

Demi memastikan kebersihan dan kesihatan mereka, kita perlu menerangkan tentang tabiat dan kepentingan mencuci tangan dengan cara yang betul. 




Terima kasih Dettol untuk cenderahati yang menarik ni. Memang sabun tangan Dettol Antibakteria Original ni ibu khaskan untuk kakak dan adik cuci tangan. Kini, Mira pun boleh jadi adiwira cuci tangan yang hebat macam kakak-kakak dan abang-abang di atas hehe. 

Untuk maklumat lanjut tentang Dettol, boleh layari www.dettol.com.my