Powered by Blogger.

Monday, February 29, 2016

Brownies Kedut Rara Bikin Masalah!

Monday, February 29, 2016 9 Comments

Assalamualaikum!



Ye... aku ada masalah dengan Brownies si Rara ni! First time beli dah bermasalah, kali kedua beli pun bermasalah! Apa masalahnye? Haihh .... nak kabor rasa berat je hati ni, takut kawan tu kecik hati plak. Tak kabor ... rasa tak puas plak hati ni. Yang terpendam mesti diluahkan! Sorry Rara ... customer is always right! hahaha ....

Si Rara ni suka tayang Brownies kedut kedut dia kat FB. Dulu aku ada order pavlova dengan dia gak...anak-anak suka! Sekarang dia jual Brownies pulak. Dari aku jadi tak berkenan terus jadi berkenan! Selera membuak-buak bila tengok kekedutan Brownies Rara ni ... sedap sangat ke nokssss? ahakkzzz ...



Friday, February 26, 2016

Reka, Bina & Menang Di "Paddle Pop Young Builder Awards 2016" !

Friday, February 26, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Siapa sangka Program Paddle Pop Young Builder Awards terus mendapat sambutan setelah empat tahun dilancarkan bermula 2013! Program yang melibatkan murid-murid sekolah dan mendapat sokongan dari Kementerian Pendidikan Malaysia ini diteruskan lagi untuk tahun 2016 dan tahun ini, murid-murid akan berpeluang melakar inspirasi dan merealisasikan idea hasil seni mereka dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula!




Majlis pelancaran Paddle Pop Young Builder Awards 2016 telah dirasmikan oleh Y.B. Timbalan Menteri, Dato' P. Kamalanathan di Sekolah Kebangsaan TTDI (1) Kuala Lumpur dan beliau turut mengumumkan tema untuk tahun ini iaitu, Atlantos : Membaikpulih Kota Harapan Atlantos .... menarik!



Y.B Timbalan Menteri Pendidikan I, Dato' P. Kamalanathan


Paddle Pop Young Builder Awards 2016 Peringkat Kebangsaan




Untuk makluman korang, Paddle Pop Young builder Awards telah berjaya menarik penyertaan dari sekolah-sekolah seluruh Malaysia sejak 3 tahun lepas termasuklah Sabah dan Sarawak, merangkumi sekolah-sekolah bandar dan luar bandar.
  • Pertandingan yang dilancarkan ini terbuka kepada semua sekolah rendah di Malaysia bagi murid-murid tahun 4,5 dan 6
  • Sekolah-sekolah digalakkan untuk menghantar lakaran mereka berdasarkan tema yang diberikan dan sekolah-sekolah yang disenarai pendek akan diminta menghantar pasukan masing-masing ke pertandingan akhir dimana mereka akan membina replika 3D berdasarkan lakaran mereka menggunakan bahan-bahan kitar semula termasuk batang aiskrim
  • Pertandingan akhir akan berlangsung pada Jun tahun ini
  • Bagi memberi ilham kepada murid-murid dalam menghasilkan seni mengikut tema Atlantos, Paddle Pop telah menyediakan video animasi pendek yang memaparkan kuasa jahat Shadow Master memusnahakan lautan dan daratan. Singa Paddle Pop dan rakan-rakannya memerlukan bantuan daripada kanak-kanak untuk membaik pulih Kota Harapan Atlantos dengan persekitaran yang lebih bersih dan lebih baik. Jalan cerita yang diilhamkan oleh isu-isu alam sekitar semasa, dengan harapan bahawa kanak-kanak boleh belajar untuk melindungi alam sekitar sejak kecil dan membina dunia yang lebih baik untuk didiami



      
Cara-cara Menyertai :

1. Dalam pusing pertama, sekolah-sekolah dikehendaki membentuk satu pasukan terdiri dari 4 orang pelajar dan menghantar seberapa banyak lakaran bagi membina "Kota Harapan Atlantos" dengan menggabungkan kedua-dua elemen daratan dan lautan di atas sehelai kertas A3 menggunakan krayon, cat atau pensil warna bersama dengan satu senarai barangan yang akan digunakan oleh mereka untuk membina karya 3D sebenar

2. Hasil lakaran yang lengkap dan borang penyertaan diisi (boleh dimuat turun di www.paddlepop.com.my) kemudian dihantar melalui emel kepada penganjur di yba@paddlepop.com.my SEBELUM 30 APRIL 2016 

3. Lakaran mesti perlu menggabungkan penggunaan batang aiskrim paddle Pop, pembungkus Paddle Pop, suratkhabar, kadbod dan botol plastik dalam binaan akhir untuk kelayakan

4. Hanya 20 lakaran terbaik akan dipilih untuk menyertai peringkat akhir yang akan diadakan pada awal Jun

5. Di peringkat akhir, setiap pasukan perlu mempersembahkan binaan mereka serta menerangkan rasional karya seni berkenaan kepada panel juri. Peringkat akhir dijangka berlangsung selama 3 hari 2 malam di sebuah resort atau hotel.


Hadiah utama 
-RM6,000 TUNAI bagi setiap pasukan
-percutian sekeluarga LEGOLAND® Malaysia Resort 3 hari 2 malam
(termasuk baucar pelancongan bernilai RM500, tiket masuk kombo dan penginapan bagi kesemua empat peserta)
-sijil penyertaan dari Paddle Pop

2 Hadiah Saguhati 
-RM2,000 TUNAI bagi setiap pasukan
-dua tiket masuk kombo ke LEGOLAND® Malaysia Resort untuk setiap ahli pasukan



Di majlis pelancaran ini juga, hasil seni bagi pemenang "Paddle Pop Young Builder Awards 2015" turut dipertontonkan kepada para VIP dan murid-murid. Memang kreatif adik-adik kita ni menghasilkan binaan 3D! Nak tengok? 

Jommm...!










So, tunggu apa lagi ... inilah peluang untuk anak-anak korang menyerlahkan bakat dan kreativiti di samping menerapkan kesedaran untuk menjaga alam sekitar dengan lebih baik. Di samping tu, program ini dapat melahirkan murid-murid yang bukan saja cemerlang akademik tapi berbakat dalam seni.

Untuk maklumat lanjut dan nak muat turun borang penyertaan, guru-guru, murid-murid dan ibubapa digalakkan melayari www.paddlepop.com.my

                                          

Thursday, February 25, 2016

That superstitious stories your friend tellin' you ....

Thursday, February 25, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Kids like to hear stories. Who doesn't right? Especially when it comes from your school friends! But the problem is they tend to believe that the stories are true ... expecially the 'mystical' a.k.a tahyul part haha. Same to same when we were kids, we also do believe this kind of tales right... hohoho :p

Sometimes I just don't know how to respond when kakak believe in something she haven't seen or experienced herself and just hear it from her friends. I was like ..."kakak semua tu tak betulla.... please jangan percaya macam tu boleh tak?" .... I mean the expressions on her face when she tellin' you ... hahaha ayoyoyo seems like she really really really believe the thing happened!



random picture

Wednesday, February 24, 2016

Layan Pecel Lele Pulak!

Wednesday, February 24, 2016 16 Comments

Assalamualaikum!

Balik lambat giler malam tadi! Dekat Isyak baru gerak dari opis, 'rama-rama' dalam perut dah 'menari' tarian Raver ni ... apalagi, jom cari nasi la! Nak masak lambat sangat dah ... kalau Pak Jelan ajak makan nasi tu, tak lain tak bukan dalam fikiran dia satu makanan tu je .... jom pecel lele!

Kali pertama cuba pecel lele kat satu restoran pecel lele tepi jalan nak masuk Desa Pandan. Memang ramai orang sokmo datang makan di situ. Tapi sayang ... daging dia liat walaupun sambalnya sedap.

Pastu aku dapat tahu ada satu lagi restoran pecel lele kat kawasan berhampiran, so try pulak makan kat Om Pecel Lele. Nampak dari luar macam biasa biasa je, tapi bila makan kat situ  ..... terus tak pandang lain dah hehehe ... 



Daging 

Tuesday, February 23, 2016

[VIDEO] Kambing Buat Lawak Tersesat Masuk Kawasan Rumah Orang

Tuesday, February 23, 2016 4 Comments

Assalamualaikum!


Kadang-kadang bila takde keje nak buat tu, aku suka belek video-video lama yang aku rakam! Dan tiap kali tu lah aku tergelak sengsorang hehehe. Aku yang stres pun boleh jadi ceria balik! :D

Terbaru aku berjaya rakam aksi 'sekeluarga' kambing yang memang lawak habis lah! Dah lah buat bising pastu acah-acah takut jumpa aku pastu larikan diri hahaha ....

Selebihnya korang tengoklah sendiri apa yang terjadi lepas tu ....




Monday, February 22, 2016

Anak oh Anak!

Monday, February 22, 2016 7 Comments

Assalamualaikum!


Penat dari minggu lepas sampai semalam tak hilang lagi, Tapi penat macam mana pun, menegur anak itu perlu. Ibu bukan jenis yang suka membebel setiap hari ye. Tambah ibu ni jenis pendiam tak banyak cakap .. ehh ye ke hahaha. Tapi ye .. ibu memang tak banyak cakap berbanding dengan ayah awak. Sebab tu ibu tak suka membebel pasal hal remeh macam ni. 

Tapi benda remeh kalau diulang banyak kali boleh mengundang masalah dan menduga kesabaran tau dak. Walaupun banyak kali dah diingatkan, tetap juga benda yang sama berlaku ...! 

Pagi ni awak tertinggal baju sekolah pengawas. Actually, awak tertinggal kain pengawas ... baju ada kain takda! Rupanya awak salah ambil baju ... grrrr! Awak ambil dari almari terus bagi kat ayah, masuk dalam kereta baru perasan kain takda! Langsung tak periksa baju tu takda kain ke ape ke .... Dah nak naik balik ke atas tak sempat dah ....kereta dah la parking jauh, nak berjalan balik masuk ke dalam blok naik tangga memang amik masa. Kalau naik jugak, alamatnya awak lambat la masuk sekolah ..!



Friday, February 19, 2016

Biadab !!!

Friday, February 19, 2016 12 Comments

Assalamualaikum!




Huhuhu .. apa nak jadi ... apa nak jadi ... mak bapak biadab di zaman ini huhuhu. Tergamam aku tengok gambar yang dikongsikan di FB siang tadi. Serius, tak boleh hadam aku baca 'nota pesanan' tu ..... biadab giler!

Wednesday, February 17, 2016

First Time Order Makanan Kat Shogun2u !

Wednesday, February 17, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Kat opis ni memang banyak kedai makanan, pilihlah makanan apa ko nak semua ada! Tapi nak turun keluar berjalan ke bawah (opis aku atas bukit) dan kemudian kena naik balik memang boleh mengundang kemalasan melampau kadang-kadang tu hehehe! Tapi perut lapar ni .. acaner?

So kali ni aku nak cuba order secara online pulak, bertukar 'angin' sekali sekala apa salahnya ye dak hehe. Sebelum ni aku dah biasa dengan servis penghantaran makanan fastfood tapi kali ni ada sesuatu di Shogun2u membuatkan aku tertarik nak order!




Wahhh nampak muka kak long yang teruja tu? hahaha ... teruja sebab tak sampai satu jam lepas buat tempahan secara online dekat website diaorang, makanan dah pun sampai! Kiranya nak makan on-time pukul 1pm tu memang boleh lah! hehe ...

Tuesday, February 16, 2016

Tak Sabar Tunggu Bulan Mac Katanya!

Tuesday, February 16, 2016 4 Comments

Assalamualaikum!


Baru dua orang tapi riuhnya rumah setiap hari macam ada 10 orang! Tapi kalau tak dengar suara diaorang walau sekejap, mulala hati ibu tak tenang! Teringat waktu kakak dan adik kena tinggal kat kampung dulu ... tiap-tiap malam ibu menggugu-gugu teriak sebelum tido. Siang ibu boleh tahan lagi sebab sibuk bekerja, tapi bila datang malam masyaAllah ... dugaan Dia bagi banyak kuat lah huhu.

Bila dapat bercakap kat telefon, mulala air mata bercucuran. Dah cuba tahan tapi bila dengar suara anak di kejauhan ... adehhh ibu 'kalah' teruk dan teriak sekali dengan anak macam dalam drama tu hehehe.... 



Monday, February 15, 2016

Dapatkan Perfume Selebriti Kesayangan Anda Di QISA BEAUTY!

Monday, February 15, 2016 4 Comments

Assalamualaikum!




Korang suka perfume tak? Giler tak suker ye dak hehe. Orang pempuan ngan perfume dah macam 'kembar siam'. Dalam beg tangan takda gincu boleh tahan lagi, tapi minyak wangi WAJIB ada! hehehe ....

Korang sedang cari perfume? Tak perlu pergi jauh, sebab ada di QISA BEAUTY ada menjual koleksi minyak wangi selebriti kesayangan korang! Woweeeeeeee ..... :D







Pilihan koleksi minyak wangi dari selebriti-selebriti terkenal tanah air seperti Rozita Che Wan (Precious & Gorgeous), Rita Rudaini (Adorable) dan Sheila Rusly (Matahari). Tengok botol, tengok nama pun dah tahu ini perfume selebriti mana punya kan hehe. Acaner nak beli? Haaa meh klik sini :


Facebook : Qisa Beauty

Instagram : qisabeauty

WhatsApp : 019-9009213


Friday, February 12, 2016

Godaan Mee Tomyam!

Friday, February 12, 2016 4 Comments

Assalamualaikum!


Kalau kena time gaji, memang sedap makan tengahari kat AmCorp! Port makan kitaorang tak lain tak bukan ... Kafe Sri Suria! Tambah hari Jumaat, time rehat kan 2 jam setengah, memang sedap layan tekak makan tengahari kat sana haha. Terbayang-bayang je mee kari dia .... perghhhh!

Sedap ke mee kari kat situ? Sedap la bebbbb ... tak percaya try la makan sekali kat situ! Aku dah pernah review sekali kat SINI dan sejak tu aku 'jatuh cinta' terus! Tak pernah aku cakap tak best .... setiap kali pergi mesti balik perut kenyang punye lah hehehe! 

Tapi, minggu lepas aku tukar selera pekena makanan lain pulak. Asyik mee kari je ... kita test la menu lain sedap ke idok kan hehe. Sebelum ni aku dah pernah try kuey tiow goreng dia dan memang sedaaappp! Kali ni, aku nak try mee tomyam pulak!


5 Jam Itu 'Emas'!

Friday, February 12, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Start dari balik sekolah agama sehingga jam 10.30pm, aku kena 'berkejaran' dalam rumah untuk memasak, gosok baju sekolah, tengokkan homework anak-anak, solat dan mengaji bersama, sediakan makanan malam dan sebagainya! 

Dah tentulah ayahnya pun ada menolong, kadang-kadang dia masak lauk aku masak nasi. Dia basuh baju (sental dalam bilik air) aku tukang sidai. Tapi suami bukan hari-hari dia nak mengadap kerja yang sama je kan hahahaha .... kadang-kadang tu kita sengsorang je jalan laju-laju siapkan kerja rumah hahaha...



Wednesday, February 10, 2016

Luruh jua gigi itu akhirnya ....

Wednesday, February 10, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Dah berminggu-minggu dia dok tayang giginya yang bergoyang tinggal masa nak tertanggal tu. Takda tanda kekesalan langsung dari riak mukanya, nampak lagi teruja gembira ade la! Kadang-kadang ralit dia 'main' tolak tolak gigi tu dengan lidahnya sambil tengok tv atau ketika bercakap dengan kita ...

Dan hari tu dia tunjuk ni ....


Misi Blogger Bersama Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK)

Wednesday, February 10, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Ini kali pertama aku 'mengembara' seorang diri ke lokasi yang jauh sedikit dari biasa hehe. Dan seperti biasa, aku naik pengangkutan awam ke sana. 

Alhamdulillah, berbekalkan hati 'kering' dan wajah yang dibuat-buat garang aku berjaya sampai di depan pintu pagar Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dengan jayanya muehehehe ....


Monday, February 08, 2016

Di Kala Orang Lain Pulang Ke Kampung ...

Monday, February 08, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Biasa time-time musim perayaan begini aku dan family pun akan jadi 'mangsa' trafik sesak di PLUS hehe. Cuti panjang tuuu, rugi tak balik kampung kan. Tapi bila mengenangkan kesesakan yang bakal ditempuhi sepanjang lebuhraya, yang dari KL > Melaka dari 2 jam boleh jadi 4-5 jam, yang dari KL > Bagan Serai dari 4 jam boleh jadi 6-7 jam, biarlah aku 'bertapa' aje di KL sepanjang cuti ni janji kepala tak pening nak hadap jem hehe ....

Bertapa bukan sebarang bertapa, tapi kami bertapa sambil buat benda yang kami suka ... meniaga carboot! hehehe. Memang dah lama kami rancang nak amik peluang ni berniaga sebab awal bulan orang baru dapat gaji, dan cuti panjang mesti ada yang tak pulang ke kampung macam kami kan hehe ...


Saturday, February 06, 2016

Carboot Sale - Antara Geram & Nak Tergelak!

Saturday, February 06, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Memang best meniaga ni! Percayalah, tak kisah la ko meniaga apapun memang seronok! Pengalaman aku meniaga carboot sale ni pun dah cukup menghiburkan. Mana taknya .. macam-macam orang ko boleh jumpa kat sana dan melalui perniagaan inilah ia mengajar aku erti sabar dan menghargai setiap kelebihan dan memperbaiki kekurangan diri ...


Ada orang tanya, eh ko tak malu ke Nim meniaga macam tu di khalayak ramai? Eh kenapa mesti aku nak malu ... aku mencurikah?aku kacau orangkah? Tak kan ... 



Thursday, February 04, 2016

Benda Kecil Yang Buat Kamu Bahagia Disaat Orang Sekeliling Menggila!

Thursday, February 04, 2016 5 Comments

Assalamualaikum!


Sekecil-kecil benda yang boleh buat ko gembira. Sekecil-kecil barang yang mampu mengubah kehidupan ko dari payah kepada mudah. Sekecil-kecil alat yang boleh buat hari-hari di opis lebih ceria dan penuh bermakna ... hahaha. Apakah dia?

Adakah sebentuk cincin emas 916?
Adakah sebiji Samsung Note 5?
Adakah set barang kemas serba satu?

Hahaha ... 



Wednesday, February 03, 2016

Cuti Thaipusam - Part 2

Wednesday, February 03, 2016 0 Comments

Assalamualaikum!


Moh sambung citer pasal cuti aritu di kampung. Banyak cerita pun pasal dua beradik tu la. Dari start terbit sampai nak terbenam matahari bermain di luar. Dah kena jerit baru masuk dalam huhu. Memang luar biasa tenaga diaorang kalau duduk kat kampung hehe ....




Ini cangkul kegemaran Mira. Memang cangkul ni la 'mainan' dia di luar rumah. Takde keje lain, tanah kebun Wan di belakang rumah jadi 'mangsa' dia. Kengkonon berkebun la tu ... dok mencangkul macam orang dulu-dulu hahaha ...

Monday, February 01, 2016

Hobi Baru - Tanam Grasshead

Monday, February 01, 2016 4 Comments

Assalamualaikum!


Inilah yang dikatakan semangat cintakan kehijauan alam semulajadi hehe. Dok tengok kawan lain semua ada tumbuhan kecil di sudut meja, mulalah diri sendiri pun teringin nak 'tanam' sesuatu. Nak berkebun sendiri tanah tak cukup ... maka cari aje benda yang kecil yang tak perlukan tanah dan cahaya matahari dan boleh tumbuh dengan pantas dan subur! haha ...




Sudah lama kucari #grasshead ni. Keluar masuk D.I.Y inilah benda yang aku tuju dulu. Kali terakhir cari kat D.I.Y Space U8 #grasshead dia tak berapa 'cantik'. So, try pergi kat D.I.Y Kota Damansara baru ada! Harga tak mahal dalam RM4.50+ je ...

Ada macam-macam bentuk #grasshead, tapi aku berkenan yang ni la. Tengok 'muka' abg botak tu gebu je kan .... haha :p

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.