Tuesday, March 29, 2016

# Event # Informasi Dan Tips

"Start Right Brush Right" Dengan SYSTEMA!


Assalamualaikum!


Aku ingatkan di usia menjangkau 33 tahun ini, soal penjagaan gigi mungkin tidak lagi menjadi masalah bagi aku, terutamanya dalam soal pemilihan berus gigi yang sesuai. Tapi malangnya aku silap! hehehe. Tapi masih belum terlewat lagi kan untuk berubah kepada cara yang betul, yang penting kita bersedia untuk berubah! :)




Di road-show "Start Right Brush Right" yang bertempat di One Utama Shopping Center, aku berpeluang merasai pengalaman menggunakan berus gigi jenama Systema, jenama nombor satu di Jepun! Kempen ini diadakan sempena bulan Kesihatan Mulut Sedunia baru-baru ini. Jujur, ini kali pertama aku guna berus gigi Systema dan perasaannya memang jauh berbeza ... berbeza dengan berus gigi yang aku guna sebelum ni!

Objektif utama kempen ini adalah untuk memberi info kepada pengunjung tentang kepentingan penjagaan gigi yang baik melalui pemilihan berus gigi yang sesuai serta teknik memberus yang betul




Ada beberapa aktiviti menarik sepanjang road-show Systema berlangsung. Antaranya aktiviti mewarna untuk kanak-kanak! Dan untuk mereka yang inginkan khidmat nasihat tentang penjagaan gigi yang baik serta pemeriksaan gigi oleh doktor gigi juga turut disediakan.  

Sebelum itu, aku diberikan borang kaji selidik untuk mereka ketahui lebih lanjut tentang corak penjagaan gigi aku selama ini. Dah selesai isi borang, barulah aku ditunjukkan berus gigi mana yang sesuai untuk aku hehe ...




Ada banyak pilihan berus gigi Systema untuk kegunaan seisi keluarga. Setiap satunya mempunyai kelebihan dan fungsi yang pelbagai untuk setiap jenis keadaan gigi kita. Dan, untuk aku mereka mencadangkan 3D Clean!

Pilihan warna juga menarik! Cuba teka aku pilih warna apa? hehe ...



PINKKKKKKKKKK! ;)


Kemudian, sedia untuk memberus gigi! :D





Wahhh naif sangat muka aku time gosok gigi hahaha ... :p

Macam yang aku cakap tadi, perbezaannya memang ketara saat aku memberusnya kali pertama! Sebelum ni, bila aku berus gigi dengan berus gigi jenama yang biasa aku guna, aku akan tekan berus gigi tu agak kuat pada gigi dan gusi dengan anggapan bahawa lebih kuat berus itu ditekan, kotoran degil yang melekat pada gigi akan cepat tertanggal. Ternyata silap besar aku ni ... T_T

Tapi dengan berus gigi Systema, aku tak perlu tekan kuat kerana gosokan lembut saja sudah memadai untuk pembersihan gigi yang sempurna! :)

Rahsianya? ...




  • kebolehan memberus pada bahagian yang sempit terutamanya pada garisan gusi. Bulu berus Systema 1/10 lebih halus dari bulu berus biasa iaitu hanya 0.02mm
  • memberus 40% lebih bersih pada celah-celah gigi
  • 3 kali lebih lembut pada gusi dengan mengurangkan tekanan memberus sebanyak 66%
  • tahan lebih lama, diperbuat daripada PBT gred tinggi yang lebih tahan lama dari berus gigi biasa
  • dapat kering dengan lebih baik, oleh itu lebih bersih.



Ok, dah setel berus gigi tadi seterusnya aku dibawa berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan gigi. Gementar tu takla ... sebab aku fikir takkan la doktor tu nak cabut gigi aku kat road-show kan hahaha :p

Bagus juga disediakan pemeriksaan gigi seperti ini kan, sebab pengunjung boleh dapatkan khidmat nasihat terus dari doktor gigi dan apa yang mereka boleh lakukan untuk pastikan gigi bersih, sihat dan kuat.




Kita siap boleh tengok lagi dekat laptop paparan keadaan gigi kita menggunakan 'kamera' doktor ni. Kalau tengok kat cermin biasa, bahagian gigi yang dalam tu susah sikit nak tengok kan, tapi melalui paparan kat monitor tu, aku boleh tengok dengan jelas masalah gigi dan doktor pun senang nak jelaskan tentang cadangan untuk memulihkan gigi semula ...




Macam mana kita nak tahu samada kaedah berus gigi kita betul atau tidak? Korang boleh rujuk gambar di atas ni, semua yang diatas ni adalah cara aku berus gigi selama ni huhu T_T 

So lepas ni, aku kena ubah cara berus gigi kepada cara yang betul. Yang pasti, berus gigi juga kena pilih Systema sebab bulu berusnya lebih lembut dan selesa bila aku guna berbanding berus gigi aku yang lama. 




Aku juga ditunjukkan cara yang betul memberus gigi. Mujur aku ngan doktor tu je dalam bilik hari tu hahaha ... kalau kat public suh tunjuk cara gosok gigi macam tu, maluuuuuuu .... hahaha! :p

Rupanya cara yang betul untuk memberus gigi adalah dengan menyerongkan berus kepada 45° pada gigi sebelum memberusnya dalam bentuk bulatan. Yang aku buat selama ni ... 90° atas ke bawah T_T




Selalu yang aku pesan pada anak-anak, sayangilah gigi anda. Susah hidup bila takda gigi tau. Pilih berus gigi yang sesuai dan yang boleh membersih gigi kita secara efektif. Masih belum terlambat untuk kita mengubah kepada yang lebih baik! Ada juga pilihan berus gigi untuk kanak-kanak, so pendek kata rangkaian berus gigi Systema sesuai untuk seisi keluarga! Aku juga mula suka dengan berus gigi jenama Systema 3D Clean ni :)

Untuk maklumat lanjut mengenai produk Systema, korang boleh layari :


atau 

Consumer Care Hotline : 1-800-880-133


6 comments:

  1. Saya mula2 pun tkut tau nk cek gigi masa ni..dah la ada gigi berlubang..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha memang begitu sejak kecil kan ngeee :D

      Delete
  2. Tak pandang systema...terpandang baju hanim lawa hahahhahaha....lawa yer berus gigi pink tu...nanti nak pi tesco la cari systema pink...kenannnnnnnnnnnnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakkkk hahahaha .... cuba tau juju, memang berbaloi mencuba ;)

      Delete
  3. info yang berguna.. eh kak nim senyum ke tu ? hahahaha

    nti la cari berus gigi mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha kemain nakal ngusik orang ni .... cari tau! :D

      Delete

Apa kata korang?