Semakin sukar ....

Wednesday, April 20, 2016


Assalamualaikum!


Lebih mudah jaga mereka ketika mereka masih bayi. Nangis ... sumbat botol susu terus diam. Tak perlu suruh pergi tido, letak dia dalam buai, pasang kipas dan henjut ... lelap terus mata tu. Takda drama air mata, takda argumentasi, takda jeling menjeling, takda muncung itik 3 kaki. Paling best kalau masak bubur letak la segala mak nenek sayur dalam tu pun diaorang still nganga mulut rela disuap. Tapi sekarang, tengok bawang sikit dalam pinggan terus jawab,"tak nak bawang ..."

Huhh .... bukan mengeluh, bukan tak bersyukur, jauh sekali merungut. Cuma nak kabor ... tak mudah nak membesarkan anak perempuan umur 7 & 9 tahun ni. Sentap tak tentu pasal .... nakkan perhatian barangkali? Ye, itu aku tak nafikan. Tapi sentapnya setiap hari lorr hahaha ... ! Nak gi ke fasa remaja jauh lagi, tapi aku dapat rasakan perangai masing-masing dah makin berubah, makin mencabar haha ...

Makan dah pandai memilih, baju dah pandai memilih, tudung dah pandai memilih ... apa lagi? Beg tangan dah lebih dari aku punya koleksi! Iyeeeee .... budak sekolah rendah ada beg tangan ... ko mampu diknon??? hahaha .... sikit-sikit beg tangan, sikit-sikit dompet. Tapi aku tengok, duit belanja kerap jugak kena 'pau' ngan kengkawan haha. Si Mira siap back-up kawan dia lagi cakap kawan dia tak makan 8 hari sebab kena cuci istana! Haaaaaa????? Barangkali aku terlupa nak pesan kat dia memula masuk sekolah dulu, jangan percaya cerita tahyul kengkawan di sekolah .... hahahaha :p

Bila seorang tak puas hati, akan mula cari pasal dengan yang seorang lagi. Bila seorang mengadu, yang seorang lagi dah stenbai poin nak mengadu jugak. Yang dia cakap begini, yang dia cakap begitu ... !

Time diaorang baik, memang boleh kamceng! Bergelak ketawa, berborak, bergurau senda, main mak-mak, pondok-pondok, pejabat-pejabat, main masak-masak .... satu hari tu memang happy je. Tapi bila ada benda tak kena, getah pemadam pun boleh jadi asbab nak bertekak!

Jujur .... tak mudah nak berlaku adil dalam benda macam ni. Kalau aku setuju ngan kakak dia, dia merajuk ... kalau aku setuju ngan adik dia, kakak dia cakap naper adik buat ibu tak marah? Aku tersepit ditengah-tengah! Hurmm .... mungkinkah kakak fikir aku manjakan adik dia berlebihan? walhal, kalau Mira buat salah yang sama tetap juga aku marah ... takda pilih kasih, yang salah tetap salah dan kena betulkan.

Lagi bersungguh ko nak berlaku adil terhadap kedua-duanya, lagi sukar jadinya! Kadang-kadang kita sorang je yang perasan benda kita buat tu adil untuk diaorang, padahal kita tak tahu dalam hati anak mana yang akan terkesan, akan terasa dengan keputusan kita ...

Hurmm ....

You Might Also Like

2 pengomen comel

  1. cabaran membesarkan anak lebih2 lagi anak perempuan :D

    ReplyDelete
  2. Betul tu, anak Mek ila yang 6 tahun pun dah pandai komen dan memberikan pandangan kalau ada perkara yang tak dipersetujui. Jadi memang kita kena explain betul-betul supaya dia faham kenapa tindakan kita berlainan dengan apa yang difikirkannya.

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM