Tips Persediaan Ibubapa Sebelum Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam

Wednesday, June 08, 2016


Assalamualaikum!


Ramai ibubapa beranggapan kalau bawa anak kecil naik bas atau keretapi memang leceh! Tambah kalau bawa 2-3 orang anak sekali .. fuh memang tak pergi kemana-mana la jawabnya kan! Mana nak pegang tangan, mana nak tengokkan anak, mana nak pilih barang lagi ... pendek kata kalau bawa anak kecil ni memang kena ada ibu dan bapa sekali! Ibu saje atau bapa saje memang tak jadi .... kadang-kadang ibubapa ada sekali pun anak-anak habis bersepah lari sana sini kan hahaha :p

Aku pun pernah mengalami benda yang sama dulu! Tak dinafikan memang mula-mula nak latih diaorang biasakan diri dengan pengangkutan awam ni, banyak benda yang tak terduga berlaku. Aku ingat lagi first trip kitaorang ke KLCC ... mencabar fizikal dan mental sungguh! :p



First time naik bas. Tahun 2012 :)

Start kami pindah KL la baru aku perkenalkan pengangkutan awam ni pada anak-anak. Time ni umur kakak 5 tahun dan adik 3 tahun. Memang tengah lasak la orang kata ... walaupun pempuan! Tapi sebab diaorang teruja sangat tiap kali tengok bas lalu depan mata, akhirnya aku beranikan diri amik langkah pertama!

Anak-anak aku memang teruja giler bila pertama kali dapat naik bas. Kesian ....duduk Kuantan tak pernah naik bas haha .. :p tapi diaorang tau seronok je. Bahaya sekeliling diaorang tak tahu, maka ibubapa la kena bersedia dengan segala kemungkinan. Tambah kita naik bas yang penuh dengan orang ramai, memang kena berjaga-jaga selalu.

Tips Persediaan Ibubapa Sebelum Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam

1. Yakin pada diri sendiri & anak - ibubapa kena yakin dan konfiden mereka boleh handle anak bila di dalam bas atau keretapi (lrt, komuter, monorel etc.). Dalam erti kata lain .. mesti mau 'hati kering' hahaha. Ada ibubapa yang tak konfiden mereka boleh kawal anak bila di dalam bas. Ye la, orang ramai lepas tu kena selalu pegang tangan anak dan pastikan diaorang tak berlari atau berjalan ketika kenderaan bergerak. Ikut pengalaman aku sendiri, kakak dan adik memang ada perangai suka berjalan dalam bas ketika bas bergerak haha. Ape aku buat? kena selalu pesan berpesan sebelum naik bas dan ketika duduk di dalam bas. Lama-lama diaorang ok la ...

2. Study lokasi yang hendak dilawati - Yang ni memang aku buat sokmo! Tambah kalau lokasi tu aku tak pernah sampai lagi, maka memang kena pastikan dulu ada bas atau train sampai di situ atau berhampiran kawasan tu. Kalau bawa anak-anak, kena pastikan diaorang tak penat jalan jauh. Baru budak-budak selesa nak ikut kita berjalan. Budak-budak kan cepat penat, bila penat mula la buat perangai nanti huhu. 

3. Briefing awal mana kita nak pergi -  Aku selalu amalkan ni, malam sebelum nak pergi mana-mana tu aku akan panggil dua beradik tu dan briefing diaorang kemana kita nak pergi dan naik apa untuk ke sana. Dengan cara ini, aku dan mereka akan lebih bersedia untuk memulakan perjalanan nanti. 

4. Sediakan barangan keperluan - Pastikan ubat seperti minyak gamat, vicks, air minuman etc. dah siap sedia dalam beg. In case dalam perjalanan, anak sakit perut atau luka, ubat dah ada. Tak perlu nak singgah kedai banyak kali, sebab ini akan melambatkan perjalanan kita nanti. Kalau nak beli pun, beli yang perlu sahaja. 

5. Boleh kawal anak - yang ni memang ramai ibubapa mengeluh payah sikit, sebab tu tak ramai yang suka bawa anak jenjalan naik bas, train atau teksi. Sebenarnya, bagi aku Kita kenal anak kita macam mana kan, so kita boleh kenal pasti kawasan mana yang kita boleh elakkan sewaktu di sana dan jauhi bahaya yang mungkin ada. 

6. Cari tempat yang ada kemudahan asas - aku selalu pastikan tempat tu ada bilik solat/bilik rehat dan tandas. Kalau dalam shopping mall tak jadi masalah kot. Senang kalau kita nak singgah solat, anak-anak boleh berehat sambil menunggu. 

Macam aku cakap tadi, memang mencabar kalau bawa anak-anak gi jenjalan dengan pengangkutan awam ni. Tapi, sebagai penduduk di kota yang besar memang kita tak boleh nafikan kepentingannya dalam kehidupan seharian. Nak tak nak, itulah pilihan pengangkutan yang kita ada terutama di waktu-waktu kecemasan. Kalau aku tak biasakan diaorang dari sekarang, bila lagi? Anak-anak kita juga mungkin akan menggunakan pengangkutan awam satu hari nanti samada ke sekolah atau ke pejabat. Takkan la selamanya nak naik kereta je kan ... parok la weh hehehe ;p

Sekian saje tips dari saya. Ni melalui pengalaman sendiri tau, ada pengalaman baru boleh cerita hehe ...


You Might Also Like

1 pengomen comel

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM