Persediaan raya & hari mantai

Tuesday, July 05, 2016


Assalamualaikum!

Orang nismilan panggilan hari mantai(bantai). Tempat lain tak tau panggil ape. Hari mantai ni memang sibuk sebab kena masak lauk pauk sedap untuk hari raya esoknya. Memang tiap² tahun inilah rutin mak aku, samada anak² balik beraya atau tidak. Tahun ni aku beraya ngan mak, so dapatla tolong mak masak dan kemas umah ;)


Persediaan raya

Biskut raya dah siap pun. Aku buat dua jenis je tahun ni, sempena menyahut seruan 'kerajaan' ... haha. Marmar Carrie dan biskut Tutty Frutty serta kek oren resepi mak. Kerepek² semua ada dah ...jadikle nak buat 'seri' atas meja untuk budak² datang beraya sok.

Baju raya untuk anak² pun dah setel semalam. Syok juga shopping malam² kat Melaka ni ... tapi tu la, tak tahan pening kepala aku dibuatnya ...sebab jem giler dengan umat manusia! Tu belum pergi lagi bazar kat Hang Tuah Mall tu ... huhu. Last² kami shopping kat Kedai Hari Hari je ...senang dan selesa!

My assistant tak berbayar hehe. Gaduh nak tolong ibu buat kuih, kesian pulak kalau tak bagi kang :) 

Biskut Frutty Tutti

Marmar Carrie kegemaran my assistant. Dapat dua telap, tapi setengah balang habis di'kerjakan' kakak petang tu haha. Langsung kena buat lagi esoknya ..:p

Baju raya kakak dan adik. Macam tahun lepas, tahun ni pilih jubah jugak ;)


Okla, aku nak sambung tolong mak masak. Cuaca panas macam ni kena slow sikit buat keje haha. Dahla budak² ni selamba je teguk sirap ais depan aku ... mujur boleh than godaan lagi haha :p



You Might Also Like

0 pengomen comel

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM