Rindunya nak bercarboot semula!

Tuesday, August 23, 2016


Assalamualaikum!


Rinduuuuuuu! Rinduuuu nak berebut tapak parking strategik (haha). Rinduuuu nak pasang penyidai baju. Rinduuuuu nak bukak plastik untuk pelanggan. Rinduuuuu nak rasa kelam kabut berlari cari duit kecik. Rinduuuu nak jenjalan pusing keliling tengok barangan jualan orang lain. Rinduuuuu pada rakan niaga sebelah menyebelah, bertegur sapa, senyum dan berborak tentang barangan jualan masing-masing. Rinduuu nak tengok kakak dan adik mintak duit sebab nak beli aiskrim hahaha .... hurmmm banyak sungguh yang aku rindu pasal carboot ni!

Walaupun penat dengan tugasan hakiki dan sekolah anak, ditambah pulak dengan meniaga hari Sabtu & Ahad tapi kami puas. Penat tu memang penat ok, tapi disebabkan dah terbiasa, penat tu letak belakang kejap. Kakak dan adik memang cukup enjoy bila dapat berniaga macam ni. Penat pun diaorang cakap tak penat. Empat beranak dengan muatan 4-5 beg plastik besar berhimpit dalam kereta kebal melalui 40km perjalanan dari rumah. 




Kalau minggu tu kami tak jadi meniaga, mula la si kakak bertanya kenapa kita tak meniaga. Pastu muncung dia panjang sedepa. Tak dapat meniaga, dia down seminggu hehe. Sebab tu kami tak sampai hati tak bawa diaorang pi meniaga sekali. Kalau bawa kang dah tentu penat. Kalau tak bawa kang, dia cakap boring kalau tak meniaga ... hehehe.

Sebab tu macam mana penat pun diaorang sanggup ikut. Sabtu meniaga malam, Ahad meniaga pagi. Balik umah masing-masing dah ada tugas lain menanti. Tapi setakat ni alhamdulillah, anak-anak memang supportive dan tak mengeluh.




Hari tu ada kakak tanya, bila kita nak start meniaga carboot macam dulu. Dah lama sangat kami 'berehat' sejak bulan puasa aritu. Kalau ikutkan lepas raya aritu dah boleh mula balik dah. Apa yang aku boleh jawab .... insyaAllah ye kakak ..



You Might Also Like

1 pengomen comel

  1. seronokkan dpt berniaga. teringinlak nak meniaga. hehe

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM