Program Keusahawanan di SSI

Thursday, November 24, 2016


Assalamualaikum!


Salah satu modul pembelajaran yang didedahkan kepada pelajar di Seven Skies International (SSI) ialah melalui Program Pembangunan Karakter. Dalam program ini, terdapat beberapa kategori utama yang menjadi teras dalam kaedah pembelajaran di sekolah. Selain kecemerlangan dalam akademik, para pelajar di sini juga didedahkan dengan kemahiran dalam bidang keusahawanan sejak di bangku sekolah.

Ya, para pelajar di SSI diajar ilmu asas dalam perniagaan! Meniaga apa? Haaa yang tu nanti akan aku kongsikan selanjutnya nanti. Ini juga menjadi sebab mengapa aku tertarik untuk berkongsi pengalaman para pelajar disini mempamerkan bakat usahawan mereka walaupun masih dibangku sekolah.




Sebelum aku bercerita lanjut mengenai program keusahawanan di SSI ini, meh aku kongsikan sikit konsep keusahawanan yang cuba diterapkan dalam modul pembelajaran di sini

Keusahawanan (Entrepreneurship)

  • Program keusahawanan yang merupakan salah satu modul pembangunan karakter adalah satu program khusus untuk pelajar Grade 9 dengan tujuan utamanya untuk menyiapkan mereka dengan kemahiran-kemahiran asas dalam bidang perniagaan untuk dipraktikkan dalam kehidupan sebenar
  • SSI ingin melahirkan generasi muda Muslim yang mampu memulakan dan mengendalikan perniagaan mereka sendiri atau mengetuai institusi-institusi lain
  • Memastikan graduan SSI dibekalkan dengan pengalaman bagaimana membina dan menguruskan perniagaan mereka sendiri, sekali gus melahirkan generasi yang berkeyakinan dan bersedia untuk mengambil pekerja dan bukan menunggu pekerjaan.

Menarik kan!  Satu kelebihan buat anak-anak kita kalau ada ilmu dan kemahiran asas dalam bidang keusahawanan. Dari sini lah kita boleh serlahkan lagi bakat anak-anak untuk menjana pendapatan sendiri dengan dibantu oleh guru-guru disini.



Ok, antara projek keusahawanan yang telah dijalankan sendiri oleh pelajar Grade 9 (sekarang Grade 10) tahun lepas, ialah :


  • The Game Warz : Game warz is an independent gaming tournament service which provides consoles and computer for gaming tournaments, as well as setting up food stalls and other attractions such as Segway rideS etc. Gamewarz made a total revenue of RM4445. – Yusuf Chowdhury, age 15



  • Lost treasures: Lost treasures is gift shop that sells the finest hand crafted gifts imported from Bangladesh, such as hand-made gift cards to coconut carved lanterns. – Ameena Bhaduri, age 14. (made a total revenue of RM 1,850)


  • Fruitylicious: Fruitylicious is a fruit catering business, which setup fruit and juice vending stalls at major events across Kuala Lumpur. – Nuha Iqbal Camalodeen age 14 (made a total revenue of RM 2000)



  • Taztiez: Taztiez is fast food based company which operated in many courses and functions providing cheap and tasty burgers for everyone - Latt Danial Bin Latt Sharizan age 14 (made a total revenue of RM 2,800)


  • Come n go: “Come n go” is the caterer of some of the best tasting smoothies with a wide variety of flavours from cookies and cream to mysterious mango. Revenue: RM1500 - Ungku Irsyad age 15 (made a total revenue of RM 2000)
   
     

  • Pink Ruby: Pink Ruby is a staple provider of customized notebooks, badges and bookmarks and many more amazing accessories - By Iffah Nafisah age 14 years old (made a total revenue of RM 800)



  • Covers Cover: A product based supplier of wide variety of hijabs and scarves of all designs and colors - by Kyra Rizal (15 years old). (made a total revenue of RM 8000)



  • Kolas Crazy Foodies: Kolas Crazy Foodies is a convenience store based project with stalls with a variety of food such as Nasi Lemak to Brownies as well as drinks and much more - by  Khaulah (14 years old). (made a total revenue of RM 850)


  • Khattati: Khattati is a clothing and calligraphy based business which supplied customized shirts, notebooks, item chests and much more. Novaira Naeem (14 years old).  (made a total revenue of RM 2,300)

  https://2.bp.blogspot.com/-Ohrm8EWiYik/WCFq4123EyI/AAAAAAABEOg/xedIuDTK-ckwfzV_6kd84OhgAYVzPnf6QCLcB/s640/3L6A9629.JPG


Lebih kurang 9 projek keusahawanan telah dikendalikan sendiri oleh para pelajar di SSI tahun lepas. Untuk pengetahuan korang, produk-produk ini adalah hasil dari pelajar sendiri dan mereka menjualnya di majlis-majlis konferens yang dijalankan oleh Mercy Mission.

Dan melalui projek-projek ini juga, mereka telah berjaya menjana pendapatan RM25K untuk tahun lepas! Ohsem!

Menyedari potensi yang ada dalam diri mereka inilah yang membuatkan SSI komited untuk membekalkan ilmu secara teori dan praktikal agar generasi muda Muslim dapat membiasakan diri dengan dunia perniagaan. Dan semuanya bermula di SSI! ^^

Bagi aku sendiri, program seperti ini sangat dialu-alukan dan bagus untuk memberi pendedahan awal kepada pelajar tentang selok belok perniagaan. Dan dari sinilah kita dapat melihat sendiri keupayaan mereka dalam mempraktikkan kemahiran yang dipelajari melalui program keusahawanan.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut lagi, korang boleh layari laman web mereka di :





P/S: The nature of their business is their own and all rights, ownership and intellectual property belongs to the children to which any copyrights belong to them.


You Might Also Like

1 pengomen comel

  1. Andai diberikan peluang dan ruang pasti akan menghantar anak2 kesini.
    ☺☺☺

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM