Thursday, November 24, 2016

#RuleLikeElena | Puteri Elena of Avalor Terbaru Dari Disney!


Assalamualaikum!


Bagi peminat karakter Puteri atau Princess pasti ternanti-nanti siri adaptasi kartun terbaru dari Disney, Puteri Elena of Avalor. Siri Elena of Avalor ini telah pun menemui tayangan perdana pada 13 November 2016 yang lalu di Disney Channel (ASTRO CH 615).




Siapa Princess Elena of Avalor ni?

The latest Princess named Elena, a strong-willed and courageous teenager. 

She fought an evil sorceress who attacked her family and was trapped inside an enchanted jewel for decades before she was freed. Now, after saving her kingdom at the tender age of 16, she is the Crown Princess of Avalor and rules with guidance from the Grand Council.

Despite going through many challenges in learning how to be a good ruler, Elena is decisive and fearless in standing up for herself and what she believes in. In addition to guidance from the Grand Council on ruling, Elena also has some special help in the form of Zuzo, her spirit guide; three flying jaquins (magical creatures that are part jaguar and part macaw; and a Sceptre of Light which has many powers that help Elena overcome magical and non-magical challenges. 

*********************************************************

Dalam setiap episod, korang akan dapat saksikan nilai-nilai murni yang terdapat pada karakter Princess Elena. Antaranya, thoughtfulness, resilience, compassion and leadership (bertimbang rasa, daya tahan, kasih sayang dan kepimpinan)

Bila melihat karakter Princess Elena ni, teringat aku pada anak sulungku, Hazwani yang juga mempunyai sifat compassion (kasih sayang) dalam diri dia. Sifat ini memang terserlah terutama bila dia berhadapan dengan haiwan seperti kucing.




Kalau jumpa kucing, mesti dia akan panggil dan usap-usap bulu kawan tu. Kalau jumpa kucing yang manja, memang dia akan dukung macam dukung anak hehe. Bukan tu aje, dia akan sentiasa alert jika kucing tu lapar. Pasti akan diberikan makanan atau dia sendiri pergi beli wet food dan bagi kucing tu makan. 




Moga sifat kasih sayang yang ada pada Hazwani akan sentiasa menjadikan dia menyayangi dan menghargai sesiapa sahaja disekelilingnya dan menjadi inspirasi kepada adiknya sepertimana karakter Princess Elena of Avalor 😍

#RuleLikeElena

5 comments:

  1. wah macam best..alahai pandai dia..moga jadi penyanyang..boleh bukakedai haiwan..hehe

    ReplyDelete
  2. nanti bole record..hehehe.. perangai kakak sama mcm Emir.. dulu kecik2 penakut kucing..skrg dah besar suka pulak dia..sampai mintak kita suruh beli kat dia..=D

    ReplyDelete
  3. Alahai....bagus kalau hidup saling menyayangi antara sesama manusia dan haiwan. Tahniah

    ReplyDelete
  4. hahaha..
    shark pun teringin gak nk tgk..
    tgk pada iklan dia cambest jer,
    watak Elena ni lasak sket.
    so best le layan

    ReplyDelete
  5. Rasa nak pergi tengok la macam best je cerita ni. hehe

    ReplyDelete

Apa kata korang?