ruangiklan
ruangiklan

Friday, January 15, 2016

Bila Suami Shopping Online ...


Assalamualaikum!


Pandai dah kaum suami zaman sekarang, beli barang tak perlu nak ajak si isteri lagi dah hehehe. Senyap-senyap je dia tunjuk kita barang dah sampai! Patutlah jarang-jarang dah kita masuk shopping mall kan .... hahaha :p

Tapi ni bukan masuk kedai jam tangan pun, tapi shopping online! Amboiii, siap ada akaun Lazada lagi tu! Aku ni pun tak register lagi .... sebab takda kepentingan nak membeli apa-apa barang kat situ huhu. 


Thursday, January 14, 2016

Anak perempuan saya nak jadi imam, boleh dop ustaz?


Assalamualaikum!


Dalam banyak-banyak permintaan dia tahun lepas, yang satu ni yang aku masih tak dapat nak bagi even dah masuk tahun baru. Memang berhajat sungguh dia ... orang kata hajat bukan sebarang hajat tau! 

So, satu hari dia tanya, "buuu... boleh tak kakak nak jadi imam untuk ayah, ibu dan adik?"

Opkos di waktu usia begini aku tak menjangkakan soalan begitu dari seorang anak perempuan yang baru berusia 8 tahun (tahun lepas), sebab tak terfikir pula dia berminat nak jadi imam hehe! Tapi dah kakak tanya, kena la ibu jawab kan kan kan :D

Lagipun, masa tu aku cuma terangkan fadilat dan kelebihan solat berjemaah dapat 27 kali ganda pahala berbanding solat sendirian. Tak cerita pulak yang dia tak boleh jadi imam untuk ayah dia ... huhu



Ni gambar kakak masa baru-baru belajar solat dulu. Comei sangat kakak .... pakai terlekung terbalik (penutup dagu dok atas kepala) pun masih tampak comel dan inesen hehehe ...

Wednesday, January 13, 2016

Si Kecil Pun Mengerti ...

  4 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Satu perkara yang sering buat aku tersentuh hati dengan dua beradik ni ... ialah diaorang pandai ambil hati! Pandai memujuk, pandai berkata-kata manis, pandai ber'drama' air mata ... haha. Aku rasa budak zaman sekarang ni memang macam ni kot pesennya yek. Suka bermain dengan sentimen perasaan terutama yang sensitif macam aku hehe .....

Kaedah memujuknya tu berbagai-bagai pulak! Ada kengkadang tu diaorang bagi nota la, hadiah la, kad ucapan la, lukisan la, kraftangan la, pertunjukan silap mata la. Haaa.... minggu lepas, kakak ada tunjuk satu silap mata kat aku. Guna duit kertas RM1, dia buat trick depan aku haha. Amboiii mana belajar tu, dia cakap dari kawan ... huhu.


Tuesday, January 12, 2016

Lagu Untuk Si Miau!


Assalamualaikum!




Molek sungguh dia berposing dengan penuh manja dalam bakul baju. Dengan mata yang sitap dan hidung mancung persis hidung si rimau belang, anak kucing ini berjaya men'cair'kan hati kakak dan adik walaupun baru 5 minit bertemu!

Di mana? Di kedai bundle hehe ...

Satu hari kami ternampak anak kucing duduk baekkk punya sopan atas meja kaunter. Memang santai habis dia atas kaunter tu, kita yang tengok dari jauh ni naik 'geram' pulak! hehe ...

Sebelum tu, aku pernah citer yang kakak dan adik memang cukup sayang dan suka pada kucing. Mana-mana kucing yang melintas depan diaorang, diaorang akan pergi atau bagi 'salam' kat kucing tu. Kalau kucing tu manja dan tak lari, memang akan diusap-usap oleh dua beradik tu. Kalau kucing tu takut atau garang, senyum dari jauh je la hehehe ....

Monday, January 11, 2016

Hukum Selfie Sambil Menyusukan Anak


Assalamualaikum!


Ni panas bukan setakat cuaca je yang panas. Tapi, timeline FB aku pun sama bikin 'panas' dengan pelbagai isu semasa yang dibangkitkan sejak kebelakangan ni. Bermula dengan isu ibu buat baby shower hidang makanan dalam pampers dan terkini ibu-ibu muda berselfie sambil menyusukan anak dan gambar dimuat turun dalam media sosial!

Alahaiiii kaum sejenisku .... awatnya hang buat lagu tu??

Penyusuan anak atau breastfeed adalah sangat digalakkan dalam Islam. Hatta kita digalakkan mencari ibu susuan sekiranya ibu kandung tidak mampu menghasilkan susu sendiri untuk anak, seperti yang pernah dilalui oleh Nabi s.a.w.

Pelbagai kempen penyusuan ibu telah diperkenalkan bertujuan untuk memberi kesedaran kepada ibu-ibu moden terutama yang bekerja untuk menyusukan anak mereka secara ekslusif kerana manfaatnya pada anak-anak di masa hadapan. Even aku sendiri pernah memberikan komen menyokong penyusuan ibu di dalam satu interbiu untuk wawancara di tv.

Namun, akhir-akhir ini isu penyusuan ibu mendapat kecaman dari sesetengah pihak sehingga fanpage mereka direport kerana tidak berpuas hati! Isunya bukan penyusuan ibu... tapi SELFIE sambil menyusukan anak dan kemudian muat turun di FB! Terus terang ye, aku tengok gambar tu pun aku malu beb .... T_T


Cuaca Panas Dijangka Sehingga Mac 2016


Assalamualaikum!


Beberapa minggu ni dah mula terasa kepanasannya. Hatta malam pun boleh rasa bahangnya walaupun kipas ditala depan muka. Dan boleh dikatakan hujan pun tak berapa nak memunculkan diri, kalau ada pun beberapa titik aje lepas tu hilang ditiup angin ....

Tapi cuaca sebegini adalah satu rahmat buat wanita berkerjaya macam aku, sebab, time hujung minggu macam ni la aku boleh hadap kain berbakul-bakul untuk dicuci dan dijemur tanpa perlu pandang ke langit. Bahagia bila tengok semua kain kering hehehe ....



Imej radar Semenanjung Malaysia

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.