ruangiklan
ruangiklan

Friday, January 29, 2016

Cuti Thaipusam - Part 1


Assalamualaikum!


Ambik mood nak menaip entri 'percutian singkat' empat beranak di kampung halaman hehe. Kali ni malas nak taip panjang-panjang .. tengok gambar pun dah kembali rindu-rinduan, apatah lagi aku nak bercerita tentang hari tu huhu ...




'Kawan' baru Mira ... si comel hehe


Banyak yang dah berubah kat kampung. Antaranya, aku bangun pagi keluar rumah dah takda bau sepoi-sepoi haruman semulajadi dari kandang lembu sebelah hehe. Lembu pun dah tak nampak batang hidungnya huhu ...

Bangun pagi Sabtu, si Mira dah dapat 'kawan' baru, si comel. Suka hati je dia bagi nama kat anak kucing tu hahaha. Anak kucing ni kepunyaan jiran depan umah tapi manja giler ngan kami. Dah la kecik kiut ... manja pulak tu! Kalau dua beradik ni jumpa memang pakat berebut siapa nak pegang dulu!

Thursday, January 28, 2016

Keunikan & Warisan Daya Penarik Tahun Melawat Terengganu 2017

  3 comments    
categories: , ,

Assalamualaikum!


Malaysia sememangnya terkenal dengan lokasi pelancongannya yang menarik dan unik. Setiap negeri mempunyai kelebihan dan keunikan tersendiri dalam memperkenalkan budaya dan cara hidup masyarakat tempatan yang berbilang kaum dan kepercayaan. Dan, tidak dinafikan Terengganu mempunyai kelebihan dari pelbagai aspek yang boleh dijadikan produk pelancongan untuk menarik minat pelancong ke negeri itu.

Pada tahun 2015, negeri Terengganu telah menerima kunjungan hampir 5 juta pelancong dan 16% darinya adalah dari kalangan pelancong asing. Melihat kepada perkembangan itu, kerajaan Terengganu ingin meluaskan lagi skop pelancongannya dengan pelancaran Tahun Melawat Terengganu 2017 dalam satu majlis formal di Hotel Ritz-Carlton, Kuala Lumpur baru-baru ini.




Bermotifkan tema There is More to Terengganu Than What You Know, Terengganu mempunyai pelan khusus yang akan meningkatkan aktiviti pemasaran dan mencapai matlamat meningkatkan purata perbelanjaan pengunjung dan tempoh menetap di Terengganu.  

Dengan nikmat dianugerahi tanah-tanah yang kaya dengan sumber aslinya serta nilai budaya yang tinggi, kerajaan Terengganu yakin sektor pelancongan akan memberi manfaat kepada seluruh warga tempatan amnya dan negeri secara keseluruhannya dan juga mampu mempelbagaikan penjaan pendapatan untuk ekonomi Terengganu.



YAB Menteri Besar Terengganu

Dalam mempromosi produk pelancongannya, Terengganu bakal memukau pengunjung bukan sahaja dengan lokasi pulau-pulau peranginan yang indah di sekitarnya, malah ia turut menampilkan warisan budaya turun-temurun negeri ini iaitu sulaman dan pembuatan songket, seni membuat perahu, lukisan batik tangan serta ukiran kayu tradisional yang telah menjadi identiti sinonim dengan negeri Terengganu itu sendiri.

Malah, acara seperti Festival Candat Sotong Antarabangsa Terengganu telah berjaya meletakkan Terengganu dalam peta dunia apabila telah berjaya mengumpulkan lebih 200 orang pengamal media cetak, elektronik dan media sosial terkemuka dari dalam dan luar negara. Selain itu, Perarakan Bot Terbesar Dunia dalam Guinness World Records dan penganjuran PESONA Terengganu di Dataran Merdeka tahun lalu berjaya menarik lebih 100,000 orang pengunjung!

Di majlis itu juga, aku dan rakan media lain diberikan kesempatan untuk merasai sendiri produk makanan yang diberikan nafas baru dalam memajukan industri makanan tradisional tempatan kepada pelancong luar. Korang tentu sudah tahu kan Terengganu memang terkenal dengan makanan seperti Keropok Lekor, Sata Ikan dan Nasi Dagang. Kini, kesemua makanan ini boleh dinikmati dengan begitu mudah kerana ia dihasilkan dalam bentuk frozen food!



3 dalam 1 ...



Keropok Lekor



Sata Ikan



Nasi Dagang


Jujur ye, nasi dagang dia sedap! Begitu juga dengan keropok lekor dan sata ikan :)

Sementara itu, jom ikuti sedutan video tentang keunikan negeri Terengganu yang sempat aku rakamkan di majlis itu tempoh hari ...







Sempena Tahun Melawat Terengganu 2017, negeri Terengganu menyediakan hampir 300 hotel berdaftar dan homestay di seluruh pelusuk negeri bagi memenuhi keperluan pelbagai kategori pelancong. Sekaligus ia menawarkan peluang ekonomi yang baik dan mengalu-alukan kemasukan pelabur yang ingin menyokong industri pelancongan dalam negeri.




Beginilah rupa packaging Nasi Dagang dan Keropok Lekor dalam bentuk frozen food. Hanya tebuk lubang kecil di atasnya dan masukkan ke dalam microwave untuk 1-2 minit dan siap untuk dimakan! Tak memerlukan kuali atau minyak untuk memasaknya. Mudah dibawa dan sangat praktikal untuk mereka yang suka mengembara. Menerokai keindahan negeri Terengganu Darul Iman sambil menikmati nasi dagang dan keropok lekor pasti menambah keseronokan betul dop? hehhee :)

Pada yang bercadang untuk melancong, apa kata kita sokong produk pelancongan tempatan dan melancong ke dalam negeri. Pasti yang lebih menarik dan unik menanti kunjungan kita ke sana dan memberikan seribu satu kenangan manis sepanjang hayat! :)



Last but not least .... tuan blog :D

Wednesday, January 27, 2016

Koleksi Anggun Jubah & Blouse Murah Dari NORIE SIGNATURE


Assalamualaikum!


Rambang mata dibuatnya bila tengok pelbagai koleksi baju-baju wanita di laman web. Dari baju kurung sehinggalah jubah dan blouse wanita. Mulala rasa nak tambah koleksi yang ada hehe. 

Dalam banyak-banyak koleksi baju, aku suka beli baju jubah dan blouse wanita. Sebab apa? Sebab aku ni kan bekerja, kena cari baju yang selesa dipakai dan menarik pada masa yang sama. Lagi satu, aku suka baju yang boleh dipakai untuk apa saja majlis. Maksudnya, baju tu boleh dipakai untuk ke pejabat dan untuk ke majlis-majlis formal atau santai. 

So kat mana aku boleh dapatkan baju seperti tu? Haaa tentu korang pun nak tahu kan. 

Tak perlu pergi jauh dik non! Tak perlu masuk kedai pun ... depan mata je ni ha! heeeee :D




Norie Signature menawarkan pelbagai pilihan busana muslimah yang anggun dan sopan bermula dari saiz S hingga XL. Antara koleksi yang menarik dari Norie Signature adalah blouse muslimah, tunik, jubah muslimah, shawl, skirt labuh dan lain-lain. 

Pendek kata, semua yang cantik dan murah ada di Norie Signature!




Jubah




Baju Kurung




Tunik



Palazo


Tergoda tak? Aku sendiri pun tak tahu nak pilih yang mana, semuanya cantikkkkkkk! Berkenan sungguh dengan koleksi warna yang ditampilkan, warna lembut dan corak yang simple dan paling penting ia labuh dan anggun sesuai dengan penampilan wanita muslimah. 



Koleksi Terbaru 2016

Untuk tahun ini, Norie Signature turut menampilkan dua koleksi terbarunya iaitu Jubah Wardah & Blouse Helena. Serius, memang cantik-cantik pilihan warna jubah dan blouse dari Norie Signature. Dah lah simple dan cantik ... murah pulak tu!







Koleksi Jubah Wardah ini mempunyai 4 pilihan warna lembut yang cantik, diperbuat dari material heavy dull satin dan perincian lace-lace kecil yang tidak keterlaluan. Memang sesuai dipakai ke pejabat mahupun untuk tujuan majlis formal mahupun santai.

Padanan corak dan warnanya juga tampak cantik dan sesuai untuk digayakan oleh wanita muslimah yang mementingkan kesopanan dan kesederhanaan dalam bergaya.

Bagi wanita yang sukakan blouse, koleksi blouse Helena yang labuh dengan 6 pilihan warna lembut dan cantik pasti sangat sesuai untuk dipakai dengan seluar panjang atau skirt labuh, memberikan sisi anggun dan sopan wanita muslimah masa kini.

Bukan saja cantik, malahan harganya pun murah! Memang berbaloi dengan kualiti dan kesederhanaan yang cuba ditampilkan dalam koleksi blouse yang terbaru ini.








Serius, memang cantik koleksi jubah & blouse dari Norie Signature ni! Mana nak cari jubah muslimah yang cantik dengan kualiti terbaik pada harga semurah ni! Kalau nak tambah koleksi pakaian sendiri pun takda masalah sebab memang berbaloi dengan harga yang ditawarkan!

Bagaimana nak order? Haaa senang je!


  1. Pilih produk yang diingini
  • Layari website kami seperti biasa dan klik produk yang ingin di beli. Anda akan dibawa ke laman produk dimana terdapat butiran yang lebih lengkap.
  1. Pilih size dan ADD TO CART
  • Dilaman produk pilih size yang dikehendaki dan klik butang ADD TO CART.
  1. Sahkan item yang telah dipilih
  • Notifikasi POP UP akan memberitahu anda item telah dimasukkan ke SHOPPING CART. Anda boleh teruskan melihat produk lain atau klik QUICK CHECKOUT untuk membuat pembayaran.
  1. Log masuk (LOGIN)
  • Jika anda mempunyai akaun sila login sekarang. Jika tidak masukkan butiran untuk mendaftar.
  1. Penghantaran dan pembayaran
  • Kaedah penghantaran akan dikira secara automatik seterusnya pilih cara pembayaran yang diingini. Kemudian klik butang PAY SECURLY NOW
  1. Salinan Email Order
  • Selepas checkout anda akan menerima email order. Mudahkan ;)

So tunggu apa lagi, jom 'cuci' mata tengok koleksi busana Norie Signature yang sangat menawan kalbu, sambil-sambil tu kita boleh pilih yang mana berkenan di hati hehe. 

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari www.noriesignature.my

Tuesday, January 26, 2016

Lepas 12 Jam ....

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Sejak memulakan alam persekolahan awal tahun ini, kehidupan dia berubah tiga ratus enam puluh darjah! Kalau dulu pagi je pergi sekolah, tengahari dah boleh rehat-rehat kat transit ... tapi tahun ini dia perlu berkejaran untuk 2 sesi sekolah!

Seawal 6.30am tayar dah bergolek dari rumah, maksudnya dia dan kakaknya kena bangun seawal jam 5.30am! Kalau bangkit kul 6.00am, jawapannya sila tulis nama dalam buku kedatangan lewat huhu ....


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.