ruangiklan
ruangiklan

Thursday, March 10, 2016

Runsing ....


Assalamualaikum!


Apa yang mak cakap hari tu masih terngiang-ngiang lagi kat telinga ni. Kalau boleh, aku takmo ingat langsung dah benda yang mak cakap tu. Kalau aku punya kebolehan boleh 'padam' sebahagian memori dalam kepala aku ni, aku akan pilih untuk 'padam' perbualan aku dengan mak pasal benda tu! Sejak dari hari tu, hati aku berdebar-debar bila teringat balik ... risau pun ye ...

Malam tu mak tolong bakar ubat resdung untuk aku, sambil-sambil tu kami berborak. Dalam dok berborak, tetiba ayat tu keluar ....

"mak ada tanya abah ko, lang (panggilan mak untuk abah) ... tak sangka ye kita boleh hidup sampai umur sekarang ni ... dapat tengok anak menantu, cucu-cucu membesar .... badan pun alhamdulillah sihat lagi sampai sekarang ....

mak bersyukur abah ko sihat, mak sihat walaupun kadang-kadang lutut ni sakit juga ... tapi masih boleh lagi la bersihkan reban ayam tu ... berkebun sikit-sikit ... memasak mengemas. Tiap-tiap hari mak berdoa Allah panjangkan umur mak dapat tengok anak menantu ... cucu-cucu ... tengok anak-anak bahagia hidup senang ... tu pun mak dah puas hati .... kalau mak 'pergi' pun mak ...."

Tak boleh ... aku tak boleh teruskan menaip ayat tu ... 




Ya Allah ... panjangkan umur mak dan abahku, yang memberikan kekuatan padaku sejak dari dalam kandungan hingga aku bergelar isteri orang. Insan yang tak pernah jemu menguntum senyuman walau anak-anak 'rebah' di persimpangan kehidupan.  Sanggup bersusah payah memberikan sekadar termampu kudrat dan keringat untuk kebahagiaan anak cucu. Kurniakanlah mereka kesihatan untuk melihat anak cucu membesar dan berilah mereka kesempatan untuk beramal sebanyak yang boleh sebagai bekalan akhirat sana .... 

Aaaminnn yarabbal alamin ....

Sungguh aku belum puas berbakti untuk mereka ....


Wednesday, March 09, 2016

Imej Gerhana Matahari Dari Smartphone


Assalamualaikum!


Walaupun gambar yang diambil dari henpon Motorola aku ni tak dapat nak capture imej 'sabit' pada gerhana matahari ni, tapi kejadiannya di depan mata ni pun dah cukup memadai ...




Waktu kejadian pada pukul 8.23am, di hadapan bangunan ibu pejabat aku di Petaling Jaya. Tengok dari tingkap bangunan je ni ha, tu pun pandang sekejap sekejap je sebab tak pakai spek hitam huhu ...




Macam bentuk 'UFO' pun ada gak ni ha ... tapi masa terrrrrrpandang direct tu memang ada pembentukan imej 'sabit', tapi lepas tu aku tak berani pandang lagi dah ....

Di tempat-tempat lain, ramai yang berpeluang menyaksikan fenomena gerhana matahari ini secara lebih jelas lagi menggunakan teleskop. Walaupun hanya mampu tengok dengan henpon, ok dah ni ... 



Tuesday, March 08, 2016

Drypers Kembali Dengan Program CSR 'Share A Little Comfort'

  4 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Drypers jenama lampin pakai buang popular di Malaysia kini meneruskan komitmennya dalam usaha menyerlahkan ikatan istimewa menerusi pelancaran semula kempen Moms of Malaysia (MOM). Drypers juga menyeru ibu-ibu yang pengasih supaya mengambil bahagian dalam Share A Little Comfort, iaitu satu program inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang menyasarkan transformasi ke atas empat buah rumah anak yatim menjadi sebuah kediaman yang lebih selesa buat insan istimewa di situ.




“Apa yang baru dalam kempen tahun ini ialah matlamat kami untuk memberikan keselesaan kepada anak-anak di rumah anak yatim menerusi program CSR. Kami percaya adalah amat penting untuk mereka membesar dalam suasana kediaman yang selesa dan menggembirakan. Justeru, kami benar-benar komited untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif supaya mereka dapat menikmati keselesaan dan kasih sayang yang sepatutnya,” kata Pengarah Pemasaran SCA Hygiene Marketing Malaysia Sdn Bhd, Evelyn Chan.

Melalui kempen ini, Drypers menyasarkan untuk memberi kesedaran kepada kaum ibu di seluruh negara mengenai betapa pentingnya setiap detik yang dilalui mereka bersama si kecil. Justeru, ibu-ibu dari seluruh Malaysia digalakkan supaya berkongsi gambar detik manis mereka dengan si kecil secara memuat naik gambar ke laman Facebook dan Instagram dengan hashtag #momsofmalaysia dan tag Drypers Malaysia

Semua gambar akan dipaparkan semasa pelancaran rasmi pada Mei nanti.  



Penyokong MOM 2016 & Selebriti, Elaine Daly


Bersempena pelancaran kempen MOM 2016, Drypers turut menganjurkan program CSR, Share A Little Comfort dengan matlamat menyediakan kediaman yang lebih selesa kepada anak-anak istimewa itu. Caranya mudah saja, korang hanya perlu sumbangkan MATA GANJARAN yang dikumpul menerusi pembelian produk Drypers secara online

Mata ganjaran tak kira amaun samada 100, 300 atau 500 menerusi keahlian online dan Drypers akan memadankan jumlah mata ganjaran itu dengan setiap sumbangan. Matlamat utama ialah mencapai mata ganjaran keseluruhan sebanyak 1 juta yang menyamai nilai RM100,00, di mana sejumlah besarnya akan disalurkan kepada program pengubahsuaian kediaman untuk rumah anak yatim yang terlibat.

Sebagai permulaan, Drypers akan melakukan renovasi dan meningkatkan keselesaan untuk rumah pertama, iaitu Rumah Anak-Anak Yatim dan Asnaf As-Solihin Kanchong Darat di Banting yang beroperasi sepenuhnya daripada dana penyumbang-penyumbang berhati mulia. Dana akan digunakan untuk melakukan pelbagai pembaikan ke atas ruang kediaman yang menempatkan 120 anak-anak yatim berusia 2 hingga 18 tahun. Renovasi melibatkan kerja baik pulih, mengecat dan menambah perpustakaan. Akemi dan Favorita ialah rakan kongsi Drypers dalam inisiatif CSR kali ini.

So, kepada ibu-ibu dan bapa-bapa penyayang di luar sana jika ingin menyumbang untuk keselesaan anak-anak istimewa ini, korang boleh sumbangkan melalui mata ganjaran yang diperolehi daripada pembelian produk Drypers secara online. Kalau belum register ahli Drypers Baby Club, bolehlah berbuat segera sebab ada promosi menarik menanti korang disamping boleh kumpul mata ganjaran dan berjimat membeli barangan untuk anak-anak.

Jangan lupa juga muatnaik gambar detik-detik manis korang bersama si manja ke Facebook & Instagram beserta #momsofmalaysia dan tag Drypers Malaysia

Untuk keterangan lanjut mengenai kempen Drypers Moms of Malaysia dan menjadi petugas sukarelawan, sila layari laman Facebook Drypers Malaysia di https://www.facebook.com/DrypersMY . 

Untuk menderma mata ganjaran, ibu-ibu boleh layari http://bit.ly/1TCGkOE.

Monday, March 07, 2016

Lama Tak Main Ni Baq Hang!


Assalamualaikum!


Dah lama gak aku tak main batu seremban ni. Bila nak start main balik rasa terketor-ketor pulak tangan ni hehe. Kalau tak kerana nak memenuhi jemputan Puspanita, tak mungkin aku ulangi kenangan 'pahit' itu muehehehe ....

Kenangan apakah?

Perluke aku ceritakan? Hurmm ... ok la aku cerita sikit. Tapi disebabkan peristiwa 'hitam' itulah, aku kena 'bahan' seminggu ngan penyelia tau hahaha. Dua tahun lepas, aku join juga indoor games anjuran Puspanita. Feveret game aku opkos la batu seremban. Memang power main kalau nak dibandingkan dengan game karom, congkak atau dart.

Dengan konfidennya, aku lawan ngan seorang opismate non-malay masa tu. Dia ni pulak tak reti main batu seremban .. tapi nak join main jugak! Pelik aku hahaha ...! Bila dah tak reti tu, kita yang reti ni kasila tunjuk ajar sikit kat dia. Alih-alih bila masuk game betul betul ..... boleh dia yang menang! hahaha ... tu yang aku kena 'bahan' seminggu tu hahaha ... buat malu kompeni Melayu je katanya hahahaha :p


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.