ruangiklan
ruangiklan

Friday, April 01, 2016

Cara Mudah Tukar Fail PDF Ke Word!

  5 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Akhirnyaaaaaa berjaya juga aku tukar file PDF kepada Word! Ohoiiii nak jadi blogger ni ingat senang ka? Dah la kena belajar macam-macam coding pasal blog, pastu kena tahu pulak mana nak letak coding tu, kena try and error lagi pastu tanya orang lagi pastu buat lagi ... hahahaha! Pening memang pening, tambah bila coding tak menjadi ... perghhh menyirap darah!

Wednesday, March 30, 2016

Kenapa Tak Minta?


Assalamualaikum!


Sebelum 23 Mac lagi ibu dah tunggu kot-kot kalau anak-anak ibu nak request kek untuk birthday. Tapi takda respon pun? Takkan kakak dan adik dah takda mood nak berkek-kek ni? hehe ... yang diaorang dok tunggu hanya goodies bag untuk diberikan pada kawan-kawan. 

Habis kek macam mana?

Akhirnya ibu la yang tanya soalan dulu pasal kek tu ..."nak kek tak?"




"Nakkkkkk ..." Ibu dah tanya baru nak bagi jawapan. Tak seperti tahun-tahun sebelum ni, dah siap request nak kek apa hehe ...




Ibu tak lupa, hatta anak-anak tak minta pun. Tapi ibu pulak yang risau kenapa anak-anak tak minta. Janganlah cepat membesar sangat ye anak-anakku huhu ...

Happy birthday sayang-sayang ibu ....

Tuesday, March 29, 2016

"Start Right Brush Right" Dengan SYSTEMA!


Assalamualaikum!


Aku ingatkan di usia menjangkau 33 tahun ini, soal penjagaan gigi mungkin tidak lagi menjadi masalah bagi aku, terutamanya dalam soal pemilihan berus gigi yang sesuai. Tapi malangnya aku silap! hehehe. Tapi masih belum terlewat lagi kan untuk berubah kepada cara yang betul, yang penting kita bersedia untuk berubah! :)




Di road-show "Start Right Brush Right" yang bertempat di One Utama Shopping Center, aku berpeluang merasai pengalaman menggunakan berus gigi jenama Systema, jenama nombor satu di Jepun! Kempen ini diadakan sempena bulan Kesihatan Mulut Sedunia baru-baru ini. Jujur, ini kali pertama aku guna berus gigi Systema dan perasaannya memang jauh berbeza ... berbeza dengan berus gigi yang aku guna sebelum ni!

Objektif utama kempen ini adalah untuk memberi info kepada pengunjung tentang kepentingan penjagaan gigi yang baik melalui pemilihan berus gigi yang sesuai serta teknik memberus yang betul




Ada beberapa aktiviti menarik sepanjang road-show Systema berlangsung. Antaranya aktiviti mewarna untuk kanak-kanak! Dan untuk mereka yang inginkan khidmat nasihat tentang penjagaan gigi yang baik serta pemeriksaan gigi oleh doktor gigi juga turut disediakan.  

Sebelum itu, aku diberikan borang kaji selidik untuk mereka ketahui lebih lanjut tentang corak penjagaan gigi aku selama ini. Dah selesai isi borang, barulah aku ditunjukkan berus gigi mana yang sesuai untuk aku hehe ...




Ada banyak pilihan berus gigi Systema untuk kegunaan seisi keluarga. Setiap satunya mempunyai kelebihan dan fungsi yang pelbagai untuk setiap jenis keadaan gigi kita. Dan, untuk aku mereka mencadangkan 3D Clean!

Pilihan warna juga menarik! Cuba teka aku pilih warna apa? hehe ...



PINKKKKKKKKKK! ;)


Kemudian, sedia untuk memberus gigi! :D





Wahhh naif sangat muka aku time gosok gigi hahaha ... :p

Macam yang aku cakap tadi, perbezaannya memang ketara saat aku memberusnya kali pertama! Sebelum ni, bila aku berus gigi dengan berus gigi jenama yang biasa aku guna, aku akan tekan berus gigi tu agak kuat pada gigi dan gusi dengan anggapan bahawa lebih kuat berus itu ditekan, kotoran degil yang melekat pada gigi akan cepat tertanggal. Ternyata silap besar aku ni ... T_T

Tapi dengan berus gigi Systema, aku tak perlu tekan kuat kerana gosokan lembut saja sudah memadai untuk pembersihan gigi yang sempurna! :)

Rahsianya? ...




  • kebolehan memberus pada bahagian yang sempit terutamanya pada garisan gusi. Bulu berus Systema 1/10 lebih halus dari bulu berus biasa iaitu hanya 0.02mm
  • memberus 40% lebih bersih pada celah-celah gigi
  • 3 kali lebih lembut pada gusi dengan mengurangkan tekanan memberus sebanyak 66%
  • tahan lebih lama, diperbuat daripada PBT gred tinggi yang lebih tahan lama dari berus gigi biasa
  • dapat kering dengan lebih baik, oleh itu lebih bersih.



Ok, dah setel berus gigi tadi seterusnya aku dibawa berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan gigi. Gementar tu takla ... sebab aku fikir takkan la doktor tu nak cabut gigi aku kat road-show kan hahaha :p

Bagus juga disediakan pemeriksaan gigi seperti ini kan, sebab pengunjung boleh dapatkan khidmat nasihat terus dari doktor gigi dan apa yang mereka boleh lakukan untuk pastikan gigi bersih, sihat dan kuat.




Kita siap boleh tengok lagi dekat laptop paparan keadaan gigi kita menggunakan 'kamera' doktor ni. Kalau tengok kat cermin biasa, bahagian gigi yang dalam tu susah sikit nak tengok kan, tapi melalui paparan kat monitor tu, aku boleh tengok dengan jelas masalah gigi dan doktor pun senang nak jelaskan tentang cadangan untuk memulihkan gigi semula ...




Macam mana kita nak tahu samada kaedah berus gigi kita betul atau tidak? Korang boleh rujuk gambar di atas ni, semua yang diatas ni adalah cara aku berus gigi selama ni huhu T_T 

So lepas ni, aku kena ubah cara berus gigi kepada cara yang betul. Yang pasti, berus gigi juga kena pilih Systema sebab bulu berusnya lebih lembut dan selesa bila aku guna berbanding berus gigi aku yang lama. 




Aku juga ditunjukkan cara yang betul memberus gigi. Mujur aku ngan doktor tu je dalam bilik hari tu hahaha ... kalau kat public suh tunjuk cara gosok gigi macam tu, maluuuuuuu .... hahaha! :p

Rupanya cara yang betul untuk memberus gigi adalah dengan menyerongkan berus kepada 45° pada gigi sebelum memberusnya dalam bentuk bulatan. Yang aku buat selama ni ... 90° atas ke bawah T_T




Selalu yang aku pesan pada anak-anak, sayangilah gigi anda. Susah hidup bila takda gigi tau. Pilih berus gigi yang sesuai dan yang boleh membersih gigi kita secara efektif. Masih belum terlambat untuk kita mengubah kepada yang lebih baik! Ada juga pilihan berus gigi untuk kanak-kanak, so pendek kata rangkaian berus gigi Systema sesuai untuk seisi keluarga! Aku juga mula suka dengan berus gigi jenama Systema 3D Clean ni :)

Untuk maklumat lanjut mengenai produk Systema, korang boleh layari :


atau 

Consumer Care Hotline : 1-800-880-133


Monday, March 28, 2016

Terjah 4 Cafe Sekitar Damansara Utama Bersama KetchUp Blogger Speed Run!


Assalamualaikum!


Aku tak pasti samada nak rasa gembira atau sedih bila dapat makan sebanyak ini hahaha ... tapi yang pasti, aku bersama 3 orang rakan blogger Kelab Blogger Ben Ashaari serta rakan media yang lain puas hati dengan terjahan kami pada hari tu! 

Kali ni kami 'main' di kawasan Damansara Uptown! Kat sini memang banyak tempat makan yang best-best dan menarik, tapi hari tu 4 cafe jadi sasaran memusnahkan diet kami semua! muehehee ....



Sebelum aku tunjuk cafe mana kami terjah dan apa yang kami makan hari tu, tentu korang nak tahu apa benda la KetchUp ni ye? 

KetchUp adalah satu portal yang menghimpunkan cafe-cafe "hipster" untuk diperkenalkan kepada orang ramai melalui promosi secara review dari Blogger dan Media Influencer. Lebih menarik, KetchUp memberi peluang kepada pemilik-pemilik cafe memperkenalkan konsep dan menu masing-masing melalui satu program iaitu Blogger Speed Run. Haaaa Blogger Speed Run ini pulak adalah kolaborasi antara Blogger dan Media Influencer untuk review makanan di cafe-cafe "hipster" dan promot di media sosial masing-masing!

Dan Kelab Blogger Ben Ashaari antara rakan media yang turut memeriahkan program Blogger Speed Run kali ini! ;)

Ok, dah sedia? Jommmmmm tengok apa kami makan!


TEA & TATTLE










FRISSON COFFEE & BAR








Dekorasi dan konsep setiap cafe yang kami terjah memang lain dari yang lain dan unik! Dah nama pun "hipster" kan hehe .... Persembahan makanan juga menarik perhatian kami! Dan paling penting rasanya sedappppppp!


The Good Batch









Acid Battery Club









Dari segi dekorasi dalaman dan menu yang disajikan memang tak sama dan payah nak jumpa kat restoran-restoran biasa. Masuk cafe ni berbeza ... masuk cafe tu unik! 

Cafe yang tak serupa cafe pun ada! hahaha nama pun pelik-pelik! Nampak dari luar macam kedai tak siap, tapi masuk dalam fuhhh .... rupanya memang begitu konsep cafe yang cuba nak ditonjolkan.





Selesai sesi terjah menerjah kami hari tu. Ada banyak lagi cafe menarik yang berbaloi untuk diterjah! Kalau korang nak daftar cafe dan nak tahu lebih lagi tentang KetchUp serta program Blogger Speed Run ni, korang boleh follow KetchUp di :





Instagram: @ketchup_my

Luar Dalam Panas !


Assalamualaikum!


"Minggu ni takyah ikut meniaga la ... abg takut anak-anak tak tahan panas kang ... sok nak sekolah. Hani duk umah ngan anak-anak je la ye ...", hurmmm kalau dah begitu katanya, apo layi nak dikato. Memang cuaca panas ekstrim kebelakangan ni. Kawan-kawan kakak dan adik pun ramai yang 'tumbang' demam akibat cuaca panas melampau ni ....



Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.