Wednesday, March 30, 2016

Kenapa Tak Minta?

Wednesday, March 30, 2016 7 Comments

Assalamualaikum!


Sebelum 23 Mac lagi ibu dah tunggu kot-kot kalau anak-anak ibu nak request kek untuk birthday. Tapi takda respon pun? Takkan kakak dan adik dah takda mood nak berkek-kek ni? hehe ... yang diaorang dok tunggu hanya goodies bag untuk diberikan pada kawan-kawan. 

Habis kek macam mana?

Akhirnya ibu la yang tanya soalan dulu pasal kek tu ..."nak kek tak?"




"Nakkkkkk ..." Ibu dah tanya baru nak bagi jawapan. Tak seperti tahun-tahun sebelum ni, dah siap request nak kek apa hehe ...




Ibu tak lupa, hatta anak-anak tak minta pun. Tapi ibu pulak yang risau kenapa anak-anak tak minta. Janganlah cepat membesar sangat ye anak-anakku huhu ...

Happy birthday sayang-sayang ibu ....

Tuesday, March 29, 2016

"Start Right Brush Right" Dengan SYSTEMA!

Tuesday, March 29, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Aku ingatkan di usia menjangkau 33 tahun ini, soal penjagaan gigi mungkin tidak lagi menjadi masalah bagi aku, terutamanya dalam soal pemilihan berus gigi yang sesuai. Tapi malangnya aku silap! hehehe. Tapi masih belum terlewat lagi kan untuk berubah kepada cara yang betul, yang penting kita bersedia untuk berubah! :)




Di road-show "Start Right Brush Right" yang bertempat di One Utama Shopping Center, aku berpeluang merasai pengalaman menggunakan berus gigi jenama Systema, jenama nombor satu di Jepun! Kempen ini diadakan sempena bulan Kesihatan Mulut Sedunia baru-baru ini. Jujur, ini kali pertama aku guna berus gigi Systema dan perasaannya memang jauh berbeza ... berbeza dengan berus gigi yang aku guna sebelum ni!

Objektif utama kempen ini adalah untuk memberi info kepada pengunjung tentang kepentingan penjagaan gigi yang baik melalui pemilihan berus gigi yang sesuai serta teknik memberus yang betul




Ada beberapa aktiviti menarik sepanjang road-show Systema berlangsung. Antaranya aktiviti mewarna untuk kanak-kanak! Dan untuk mereka yang inginkan khidmat nasihat tentang penjagaan gigi yang baik serta pemeriksaan gigi oleh doktor gigi juga turut disediakan.  

Sebelum itu, aku diberikan borang kaji selidik untuk mereka ketahui lebih lanjut tentang corak penjagaan gigi aku selama ini. Dah selesai isi borang, barulah aku ditunjukkan berus gigi mana yang sesuai untuk aku hehe ...




Ada banyak pilihan berus gigi Systema untuk kegunaan seisi keluarga. Setiap satunya mempunyai kelebihan dan fungsi yang pelbagai untuk setiap jenis keadaan gigi kita. Dan, untuk aku mereka mencadangkan 3D Clean!

Pilihan warna juga menarik! Cuba teka aku pilih warna apa? hehe ...



PINKKKKKKKKKK! ;)


Kemudian, sedia untuk memberus gigi! :D





Wahhh naif sangat muka aku time gosok gigi hahaha ... :p

Macam yang aku cakap tadi, perbezaannya memang ketara saat aku memberusnya kali pertama! Sebelum ni, bila aku berus gigi dengan berus gigi jenama yang biasa aku guna, aku akan tekan berus gigi tu agak kuat pada gigi dan gusi dengan anggapan bahawa lebih kuat berus itu ditekan, kotoran degil yang melekat pada gigi akan cepat tertanggal. Ternyata silap besar aku ni ... T_T

Tapi dengan berus gigi Systema, aku tak perlu tekan kuat kerana gosokan lembut saja sudah memadai untuk pembersihan gigi yang sempurna! :)

Rahsianya? ...




  • kebolehan memberus pada bahagian yang sempit terutamanya pada garisan gusi. Bulu berus Systema 1/10 lebih halus dari bulu berus biasa iaitu hanya 0.02mm
  • memberus 40% lebih bersih pada celah-celah gigi
  • 3 kali lebih lembut pada gusi dengan mengurangkan tekanan memberus sebanyak 66%
  • tahan lebih lama, diperbuat daripada PBT gred tinggi yang lebih tahan lama dari berus gigi biasa
  • dapat kering dengan lebih baik, oleh itu lebih bersih.



Ok, dah setel berus gigi tadi seterusnya aku dibawa berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan gigi. Gementar tu takla ... sebab aku fikir takkan la doktor tu nak cabut gigi aku kat road-show kan hahaha :p

Bagus juga disediakan pemeriksaan gigi seperti ini kan, sebab pengunjung boleh dapatkan khidmat nasihat terus dari doktor gigi dan apa yang mereka boleh lakukan untuk pastikan gigi bersih, sihat dan kuat.




Kita siap boleh tengok lagi dekat laptop paparan keadaan gigi kita menggunakan 'kamera' doktor ni. Kalau tengok kat cermin biasa, bahagian gigi yang dalam tu susah sikit nak tengok kan, tapi melalui paparan kat monitor tu, aku boleh tengok dengan jelas masalah gigi dan doktor pun senang nak jelaskan tentang cadangan untuk memulihkan gigi semula ...




Macam mana kita nak tahu samada kaedah berus gigi kita betul atau tidak? Korang boleh rujuk gambar di atas ni, semua yang diatas ni adalah cara aku berus gigi selama ni huhu T_T 

So lepas ni, aku kena ubah cara berus gigi kepada cara yang betul. Yang pasti, berus gigi juga kena pilih Systema sebab bulu berusnya lebih lembut dan selesa bila aku guna berbanding berus gigi aku yang lama. 




Aku juga ditunjukkan cara yang betul memberus gigi. Mujur aku ngan doktor tu je dalam bilik hari tu hahaha ... kalau kat public suh tunjuk cara gosok gigi macam tu, maluuuuuuu .... hahaha! :p

Rupanya cara yang betul untuk memberus gigi adalah dengan menyerongkan berus kepada 45° pada gigi sebelum memberusnya dalam bentuk bulatan. Yang aku buat selama ni ... 90° atas ke bawah T_T




Selalu yang aku pesan pada anak-anak, sayangilah gigi anda. Susah hidup bila takda gigi tau. Pilih berus gigi yang sesuai dan yang boleh membersih gigi kita secara efektif. Masih belum terlambat untuk kita mengubah kepada yang lebih baik! Ada juga pilihan berus gigi untuk kanak-kanak, so pendek kata rangkaian berus gigi Systema sesuai untuk seisi keluarga! Aku juga mula suka dengan berus gigi jenama Systema 3D Clean ni :)

Untuk maklumat lanjut mengenai produk Systema, korang boleh layari :


atau 

Consumer Care Hotline : 1-800-880-133


Monday, March 28, 2016

Terjah 4 Cafe Sekitar Damansara Utama Bersama KetchUp Blogger Speed Run!

Monday, March 28, 2016 7 Comments

Assalamualaikum!


Aku tak pasti samada nak rasa gembira atau sedih bila dapat makan sebanyak ini hahaha ... tapi yang pasti, aku bersama 3 orang rakan blogger Kelab Blogger Ben Ashaari serta rakan media yang lain puas hati dengan terjahan kami pada hari tu! 

Kali ni kami 'main' di kawasan Damansara Uptown! Kat sini memang banyak tempat makan yang best-best dan menarik, tapi hari tu 4 cafe jadi sasaran memusnahkan diet kami semua! muehehee ....



Sebelum aku tunjuk cafe mana kami terjah dan apa yang kami makan hari tu, tentu korang nak tahu apa benda la KetchUp ni ye? 

KetchUp adalah satu portal yang menghimpunkan cafe-cafe "hipster" untuk diperkenalkan kepada orang ramai melalui promosi secara review dari Blogger dan Media Influencer. Lebih menarik, KetchUp memberi peluang kepada pemilik-pemilik cafe memperkenalkan konsep dan menu masing-masing melalui satu program iaitu Blogger Speed Run. Haaaa Blogger Speed Run ini pulak adalah kolaborasi antara Blogger dan Media Influencer untuk review makanan di cafe-cafe "hipster" dan promot di media sosial masing-masing!

Dan Kelab Blogger Ben Ashaari antara rakan media yang turut memeriahkan program Blogger Speed Run kali ini! ;)

Ok, dah sedia? Jommmmmm tengok apa kami makan!


TEA & TATTLE










FRISSON COFFEE & BAR








Dekorasi dan konsep setiap cafe yang kami terjah memang lain dari yang lain dan unik! Dah nama pun "hipster" kan hehe .... Persembahan makanan juga menarik perhatian kami! Dan paling penting rasanya sedappppppp!


The Good Batch









Acid Battery Club









Dari segi dekorasi dalaman dan menu yang disajikan memang tak sama dan payah nak jumpa kat restoran-restoran biasa. Masuk cafe ni berbeza ... masuk cafe tu unik! 

Cafe yang tak serupa cafe pun ada! hahaha nama pun pelik-pelik! Nampak dari luar macam kedai tak siap, tapi masuk dalam fuhhh .... rupanya memang begitu konsep cafe yang cuba nak ditonjolkan.





Selesai sesi terjah menerjah kami hari tu. Ada banyak lagi cafe menarik yang berbaloi untuk diterjah! Kalau korang nak daftar cafe dan nak tahu lebih lagi tentang KetchUp serta program Blogger Speed Run ni, korang boleh follow KetchUp di :





Instagram: @ketchup_my

Luar Dalam Panas !

Monday, March 28, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!


"Minggu ni takyah ikut meniaga la ... abg takut anak-anak tak tahan panas kang ... sok nak sekolah. Hani duk umah ngan anak-anak je la ye ...", hurmmm kalau dah begitu katanya, apo layi nak dikato. Memang cuaca panas ekstrim kebelakangan ni. Kawan-kawan kakak dan adik pun ramai yang 'tumbang' demam akibat cuaca panas melampau ni ....



Friday, March 25, 2016

Kesan El Nino?

Friday, March 25, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Aku tak risau kalau aku lapar atau kepanasan...tapi aku risau kalau mata mengantuk! Bila mengantuk mula la satu keje pun tak boleh buat! Mata ni kalau dah 'berat' lain macam, bos lalu belakang boleh buat dekkk je tau ... hehehe ...




Naik Satu Anak Tangga !

Friday, March 25, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Alhamdulillah ... hajat dan impian aku akhirnya tercapai dengan izin Allah. Penantian selama ini akhirnya menjadi kenyataan. Walaupun langkahnya kadangkala perlahan, kadangkala terbantut, kadangkala gohead gostan tapi aku yakin dengan pilihan ini!

Biarpun hanya part time blogger, tapi macam ni pun dah cukup selesa bagi aku. Mengenang saat memula berblogging dulu, aku tak sangka akan dapat bertahan sehingga kini hehehe ... ye la, memula niat suka-suka je tapi lepas tu aku tekad nak pergi ke depan lagi ...



Thursday, March 24, 2016

Kambing Bakar BBQ Merecik di AA Super Grill, Subang Bestari!

Thursday, March 24, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!


Memang kena pada masa dan tempatnya! Awal-awal ibu dah set tarikh yang cun untuk hari istimewa kakak dan adik. Tahun ni sambutan birthday kakak dan adik kita buat lain dari yang lain sikit. Selalu sambut sambil makan kek kan, tapi kali ni kita try Kambing Bakar BBQ! hehe ...

Siapa tak suka kambing bbq weh! Aku ngan Pak Jelan tolak batu ngan kayu je hahaha ... kalau bab kambing ni, memang kami tak menolak! Peminat kambing tegar ok! Bila tau kat Subang Bestari ada satu gerai baikkkkk punya kambing ... apa lagi, jom la terjah AA Super Grill!




Tak susah nak cari AA Super Grill ni, kami dari KL ikut Federal je. Disebabkan kami dah tau selok belok sikit kawasan kat situ (sebab dekat ngan tapak carbootsale Subang Bestari) so takda masalah!  Jangan takut sesat ke ape, tak guna waze pun boleh jumpa, tapi kalau korang nak waze jugak cari je AA Super Grill.


Untuk aku dan Pak Jelan. Sorang sepinggan ye, takda makna nak kongsi-kongsi, memang niat nak pulun sorang-sorang je sepinggan ni hahahaha .... :p



Untuk anak-anak. Boleh request taknak letak apa-apa sayur atau bawang kalau budak-budak tak makan. Kakak dah boleh makan dengan sos, so dia memang ok dengan blackpepper sauce. Mira pilih ‘kosong’, simply kambing bakar bbq saje hehehe ....

Takpe, birthday girls kan ... apa diaorang nak ibu turutkan malam tu. Janji happy dan kenyang! :)



Tengok ... tengok .. orang obsess ngan kambing macam ni la. Makan pun dah tak pandang bini ... hahaha :p




My precious pearls sedang fokus makan nampaknya. Baru masak plak masa tu, memang berasap lagi la kambing tu hehehe ...

Dah besar nampak anak-anak ibu ... dulu makan memilih betul, tapi sekarang kambing bbq pun dah sedap makan. Macam ni memang geng ibu ngan ayah la! hehehe .....




Best ke Kambing Bakar BBQ AA Super Grill ni? Kalau ikut tekak aku dan Pak Jelan, memang sedap dan ‘kena’ ngan selera kami berdua. Tak susah nak makan, dah siap  potong kecik-kecik dan percuma roti bakar lagi!

Portion dia pun memang kami puas hati! Bayangkan sorang makan sepinggan ... perrrghhh #merecik tekak sekarang ni tau dak hahaha. Sos lada hitam dia memang terbaik ... pekat dan sedap! Rugi menyesal aku tak beli siap-siap malam tu, sebab ralit sangat berborak dengan isteri En. Aslam, sampai terlupa nak ‘rembat’ sebotol bawa balik ...hehehe..

Tapi takpe, next time aku tau dah tempat dia kat mana ... ;)



Sila beli kalau korang taknak menyesal macam aku! Grrrr ....hahaha
Sos dan kambing frozen juga ada dijual. 

Area penghantaran: Shah Alam & USJ
Time order bermula: 1.00 pm
Time Tutup order: 9.00 pm
Time cancel order sebelum: 8.00am




Alhamdulillah, tercapai-capai juga hajat nak makan Kambing Bakar BBQ AA Super Grill, Subang Bestari ni. Walaupun anak-anak muka kepenatan sebab siangnya sekolah, tapi banyak juga diaorang makan kambing malam tu hehe ...

Suasana pun santai dan happening kat sini. Bolehlah bawa family dan kengkawan datang makan kambing bakar kan. Yang dukung anak tu la En. Aslam ... terserlah aura sampai tak berapa nak jelas muka dah hehehe. Terima kasih ye En. Aslam, isteri dan AA Super Grill sebab sudi jamu kami dengan hidangan Kambing Bakar BBQ yang #merecik dan superb!


AA SUPER GRILL SUBANG BESTARI 
Jalan Nova U5/N,
Subang Bestari 40150 Shah Alam
Selangor

Waktu operasi
Isnin-Khamis : 6.30pm-10.30pm
Jumaat -Sabtu : 6.30pm-12.00am
Ahad : tutup
No phone : 019-6340294 (En. Aslam)


" Mok Kito Maroh Jual Mahal "




AA SUPERGRILL KAMBING BAKAR BBQ juga menerima tempahan untuk majlis korporat, jamuan hari raya, rumah terbuka, majlis kahwin, majlis tunang dan lain-lain. Kalau korang berminat, boleh order awal untuk mengelakkan kekecewaan akibat tempahan terlalu banyak dan ditutup hehe ...

So, next time tau dah port makan kambing mana yang boleh kami sekeluarga terjah! Terbayang-bayang sampai mimpi pun mimpi kambing malam tadi hahaha ... ;)