ruangiklan
ruangiklan

Friday, April 15, 2016

Anak Punya Cerita

  4 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Dah 2 minggu ibu tunggu kain sekolah agama Mira .. tak berjumpa jugak! Cerita kain sekolah hilang, bertukar dengan budak lain bukan benda baru. Tiap-tiap tahun aku alami benda yang sama dengan kakak, dan tahun ni dengan Mira pulak!

Tapi rasanya bukan aku sorang je yang alami benda ni, kebanyakan ibu yang hantar anak ke transit mungkin sedang menghadapi benda yang sama ... macam mana kita 'jaga' barang-barang sekolah anak dengan baik sekali pun, tetap hilang jugak!

Pelik aku ... takkan parents tu tak boleh cam barang anak sendiri? Takkan tak boleh tengok material kain jenis ape, jenama sama ke tidak, ada tulis nama ke tidak? Mira kalau tersalah bawa balik barang kawan dia pun aku dah marah ....



Thursday, April 14, 2016

Tukar Kad ATM Baru

  7 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Aku : "Cik, boleh tak saya nak tukar kad ni?", sambil tunjuk kad ATM Maybank aku ...

Pegawai Bank (1) : "Ohh boleh ... sekarang ni pun kita masih bagi free lagi pada siap yang nak tukar kad baru .. jap yek saya bagi nombor ..."

Pegawai Bank (2) : "Sedih saya tengok kad awak dik, macam kanser stage 4 dah ....", pastu dia mengekek ketawa ...

Hahaha ....

Amboiii brader ... diagnosis mengalahkan pakar kanser pulak! Takat plastik je yang hampir nak tertanggal pun, bukan kad tu patah dua ke ape :p



Wednesday, April 13, 2016

SPARKLING RIBENA® BAHARU PENUH DENGAN KEBAIKAN VITAMIN C SEMULAJADI DALAM TIN SEDIA MINUM!

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Suntory Beverage & Food Malaysia Sdn Bhd (SBFM) dengan bangganya memperkenalkan Sparkling Ribena® Can – minuman ringan berkarbonat berperisa anggur hitam dengan keenakan yang sama kini boleh dinikmati dalam tin sedia minum! Bagi yang dahagakan keenakan minuman semulajadi yang dihasilkan daripada buah anggur hitam asli New Zealand dan mengandungi 100% keperluan vitamin C harian yang disyorkan, Sparkling Ribena® adalah pilihan lebih sihat untuk rakyat Malaysia tanpa mengira usia!





“Ribena® jenama yang telah menjangkau lebih 75 tahun dan kami sentiasa mengolah semula rasa kegemaran ramai ini untuk menyesuaikan citarasa yang berbeza,” kata Lee Hon Tong, Pengurus Besar Serantau , Malaysia, Singapura & Hong Kong, SBFM. “Dengan Sparkling Ribena® Can, pengguna boleh menikmati keenakan ini dalam cara baharu – gabungan terbaik keenakan minuman buah-buahan enak yang berkarbonat dan menyegarkan!


“Selain aktiviti ‘sampling’ unik untuk merasai Sparkling Ribena® Can, kami juga berhubung dengan pengguna melalui strategi pemasaran 360°
yang merangkumi promosi jualan, iklan televisyen dan interaksi dengan pengguna untuk memberikan pengalaman produk ini kepada seluruh rakyat Malaysia,” tambah beliau.


Bertepatan dengan prinsip syarikat untuk membekalkan keenakan rasa buah terbaik, Sparkling Ribena® adalah bebas dari perasa, pewarna dan pemanis tiruan. Ia juga bebas kafeina. Ia mengandungi antioksidan dan antosianin, menjadikannya sesuai untuk semua – kanak-kanak, remaja dan orang dewasa!




Untuk tempoh terhad, pengguna boleh menikmati sampel percuma Sparkling Ribena® di lokasi pilihan sekitar Lembah Kelang dengan Jelajah Mini Cooper Ribena®. Sertai kami, ambil gambar dan muat-turun dalam talian di media sosial anda dengan hashtag #AlwaysGood!





Sparkling Ribena® Can baharu dijual pada harga RM2.00 dan boleh didapati di semua pasaraya besar, pasaraya, pasar mini dan kedai serbaneka seluruh negara. Untuk maklumat lanjut, sila klik “Suka” Di Laman Facebook Ribena® Malaysia (www.facebook.Com/RibenaMalaysia) atau hubungi Talian Khidmat Pelanggan di 1-800-38-1231 (Isnin hingga Jumaat: 9 pagi hingga 5 petang).





Tentang Ribena®

Ribena® telah dicipta oleh Dr. Vernon Charley pada tahun 1938. Namanya diperoleh daripada nama botani anggur hitam – Ribes Nigrum. Pada tahun 1955, Ribena® menembusi Malaysia dan tidak lama kemudian menjadi minuman kegemaran kanak-kanak dan orang dewasa di Malaysia serta menjadi jenama popular sebutan ramai dalam kalangan pengguna Malaysia. Diperbuat daripada buah anggur hitam yang diperoleh dari ladang-ladang di New Zealand kerana warna ungu pekatnya, Ribena® terkenal dengan khasiat kebaikan semula jadinya dan rasa yang enak, diperbuat tanpa pewarna tiruan. Ribena® boleh didapati dalam bentuk kordial dan sedia diminum.


Tentang Suntory Beverage & Food

Suntory Beverage & Food Ltd (SBF) merupakan syarikat minuman ringan antarabangsa terkemuka, dengan ibu pejabat di Jepun dan tersenarai dalam Bursa Saham Tokyo, dengan platform bersepadu di lima kawasan serantau utama: Jepun, Eropah, Asia Tenggara Oceania dan Amerika. SBF mempunyai pelbagai produk dan pada tahun 2012, telah menjadi pembekal minuman ringan terbesar di seluruh dunia dan kedua terbesar di Jepun. Visi SBF adalah untuk menjadi syarikat minuman ringan terkemuka di dunia yang dikenali kerana jenama-jenamanya yang unik dan berkualiti. Pada 31 Disember 2013, SBF memperoleh hak untuk Ribena® dan Lucozade™ dan anak syarikat Suntory terbaharu di Malaysia memulakan operasi pada Januari 2015.

Tuesday, April 12, 2016

Resepi Mudah & Lazat Ayam Goreng Berempah Tanjong!


Assalamualaikum!


Selalu bingung nak masak apa untuk keluarga? Begitu jugalah aku setiap hari hehehe. Bila ada yang nak makan pedas, ada pulak yang tak makan sambal, bila ada yang teringin nak makan kari, ada pulak yang nak makan sup hahaha ... 4 orang 4 selera berbeza! Tu baru 4 orang huhu ....





Tapi aku tahu satu lauk kesukaan keluarga kami ... A.Y.A.M G.O.R.E.N.G B.E.R.E.M.P.A.H! ahhaaa lauk ayam goreng berempah memang budak-budak ni suka. Kalau ayam insyaAllah .. masak apapun diaorang suka! hehe ...

Resepi aku kali ni simple sangat ... sebab keluarga aku suka makan yang simple-simple! Tapi walaupun simple, aku pastikan ia sedap, lazat dan menepati selera kami sekeluarga. Jommm kita mula memasak!

Nak masak ayam goreng berempah memerlukan rempah yang boleh membuatkan masakan kita lebih mudah dan hasilnya ..wallahhhhh! Dan kali ni, aku pilih produk Rempah TANJONG! Tapi memula sekali, kita kena sediakan bahan-bahannya dulu ;)

Resepi Ayam Goreng Berempah Tanjong

Bahan-bahannya :

  • 1/2 ekor ayam (bahagian paha) - dipotong kecil
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 3 batang serai*
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sudu besar rempah Kari TANJONG
  • 1 sudu besar rempah Kari Daging TANJONG
  • 1 sudu kecil Kunyit TANJONG
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng

Nota - bahan yang bertanda * dikisar terlebih dahulu




Cara-caranya :

1. Basuh ayam sebersihnya dan potong kecil. Toskan airnya. Ikut suka nak buang kulit ayam tu ke tidak, tapi kalau aku, memang aku tak buang sebab anak-anak suka makan kulit ayam yang digoreng

2. Bahan-bahan yang dikisar tadi digaulkan bersama ayam. Gaul rata dan masukkan rempah Kari Ikan Tanjong, Kari Daging Tanjong, Kunyit Tanjong, serbuk cili dan gaul hingga sebati

3. Masukkan daun kari dan garam secukup rasa. Kemudian perap untuk seketika. Tapi aku perap ayam ni semalaman sebab nakkan rempah dan bahan-bahan kisaran meresap masuk dengan sempurna 




4. Panaskan kuali bersama minyak sederhana penuh, dengan api sederhana ayam yang diperap tadi digoreng

5. Angkat ayam tadi dan toskan. Serdak-serdak rempah yang masih berada di dalam kuali jangan dibuang, sebaliknya angkat dan toskan juga dan hidangkan bersama ayam tadi



Tadaaaa! dah siap ^^


Senang tak? Senang giler kan! haha ... bahan-bahan pun senang sebab aku guna yang asas je. Sesuai bebenor makan dengan nasi lemak atau nasi kukus atau nasi briyani atau nasi putih panas-panas! Takda letak jintan manis atau jintan putih sebab anak-anak nak makan kan, yang penting aroma dan rasa rempah itu meresap ke dalam daging ayam tadi. 

Nak guna Rempah TANJONG ni pun cukup senang, malah tekstur rempahnya lebih halus dan cepat larut memudahkan kerja ketika nak gaul dengan ayam.




Bagi mempromosikan lagi produk TANJONG keluaran tempatan, pihak syarikat telah menyertai satu pameran di Malaysian International Halal Showcase (MIHAS) baru-baru ini bertempat di Kuala Lumpur Convention Centre. Di sana, Chef Liza turut menunjukkan demo memasak menggunakan rempah TANJONG. Mantoppp! 

Untuk pengetahuan korang, produk TANJONG ni dulu dikenali sebagai PELADANG, tapi kini telah melalui penjenamaan semula di bawah nama baru iaitu TANJONG. 





So, korang kalau nak memasak lenkali gunalah Rempah TANJONG ye. Aroma dan rasa rempahnya yang asli membuatkan aku masih terbayang-bayang akan kesedapan dan kelazatan ayam goreng berempah aku tu hehehe ... sampai sekarang masih teringat lagi!

Nak lagi best, korang boleh tonton TV1 setiap Ahad dalam Segmen Niaga, bolehla belajar dan cuba semua masakan menggunakan Rempah TANJONG. Boleh pakat-pakat dengan suami lepas ni nak masak apa kan hehe ...

Oh ya, rempah TANJONG boleh didapati di MYDIN dan D'MART ye. Lepas ni, aku nak try masak kari atau kurma pulak dengan Rempah TANJONG ni :0

SELAMAT MENCUBA! ^^

Monday, April 11, 2016

DRYPERS BERIKAN KESELESAAN KEPADA 120 ANAK YATIM SEMPENA KEMPEN MOMS OF MALAYSIA 2016


Asslaamualaikum!


Lebih 60 orang terdiri daripada ahli Drypers Baby Club, penyokong Moms of Malaysia (MOM), Elaine Daly, pihak penaja dan kakitangan SCA Hygiene Marketing Malaysia Sdn Bhd meluangkan masa selama dua hari untuk melakukan transformasi ke atas Rumah Anak-Anak Yatim dan Asnaf As-Solihin Kanchong Darat yang menempatkan 120 kanak-kanak menjadi sebuah kediaman yang lebih selesa.




“Perkara penting Drypers MOM 2016 kali ini adalah melibatkan ibu bapa dalam program Share A Little Comfort, iaitu inisiatif yang membolehkan ahli Drypers Baby Club menderma mata ganjaran Drypers dan mengerah tenaga dalam usaha mengubahsuai kediaman kanak-kanak yang kurang bernasib baik itu.”

“Mata ganjaran Drypers Baby Club yang disumbangkan akan digunakan untuk membuat kediaman dan persekitaran rumah yang lebih selesa untuk anak-anak yatim”

“Saya sangat gembira melihat begitu ramai sukarelawan meluangkan masa dan usaha untuk menyediakan kanak-kanak tersebut dengan persekitaran lebih kondusif, selain merasai pengalaman keselesaan dan kasih sayang yang selayaknya diterima,” kata Pengarah Pemasaran SCA Hygiene Marketing Malaysia Sdn Bhd, Evelyn Chan.  

“Rumah Anak-Anak Yatim dan Asnaf As-Solihin Kanchong Darat (RYAS) merupakan rumah pertama program ini. Kami menggesa semua rakyat Malaysia yang penyayang untuk turut serta bersama dengan kami dalam tiga lagi rumah anak yatim sepanjang 2016”

“Ada dua cara anda boleh membantu – menderma mata ganjaran Drypers Baby Club dengan matlamat mencapai 1 juta mata ganjaran Drypers atau menjadi sukarelawan untuk membantu melakukan kerja-kerja pengubahsuaian dan pembaharuan,” tambahnya lagi.

Penyokong Drypers MOM 2016, Elaine Daly yang juga seorang ibu baru, turut menyertai ahli lain membantu kerja pengubahsuaian seperti baik pulih, mengecat, dan menambah perpustakaan baharu. Rumah anak yatim tersebut yang beroperasi dengan sumber dana daripada pemilik budiman sangat memerlukan pengubahsuaian. Drypers turut membawa Akemi, Favorita dan Khind sebagai rakan kongsi dalam inisiatif tangungjawab sosial korporat (CSR) kali ini.




Sasaran Program Share A Little Comfort kendalian Drypers – jenama di bawah SCA Hygiene Malaysia Sdn Bhd, adalah untuk menyediakan rumah yang lebih selesa kepada kanak-kanak kurang bernasib baik. Justeru Drypers menggesa ahli-ahli Drypers Baby Club untuk menderma mata ganjaran Drypers danmenjayakan usaha yang bermakna ini. Mata Ganjaran Drypers (dikumpul menerusi pembelian produk Drypers) boleh didermakan dalam jumlah 100, 300 atau 500 poin menerusi akaun online Drypers Baby Club dan setiap mata ganjaran akan dipadankan oleh Drypers. Matlamat utama ialah mencapai 1 juta mata ganjaran yang bersamaan RM100,000, iaitu jumlah besar yang akan digunakan dalam program pembaharuan untuk menjadikan kediaman selesa buat kanak-kanak kurang bernasib baik.

“Menerusi program CSR ini, Drypers mahu mengetengahkan fakta bahawa setiap kanak-kanak berhak mendapat sedikit keselesaan. Dalam erti kata lain, keselesaan yang diberikan ialah tanda diri mereka disayangi. Itulah sebenarnya apa yang mereka mahukan, iaitu untuk dicintai dan disayangi. Jadi, bersamalah kita menjadikan ruang hidup mereka benar-benar seperti rumah. Saya sangat berbesar hati melihat sokongan sepenuh hati daripada ahli-ahli Drypers Baby Club. Saya harap lebih ramai ibu bapa akan menderma mata ganjaran Drypers dan menyertai kami meneruskan kerja-kerja penuh bermakna ini,” kata penyokong MOM 2016, Elaine Daly.



Kempen Drypers MOM 2016 kembali lagi bagi tahun kedua dan terus menekankan kepentingan setiap detik ikatan antara ibu dan si kecil. Ibu-ibu seluruh negara dijemput berkongsi foto-foto detik-detik yang berharga bersama bayi mereka di Facebook atau Instagram dengan hashtag #momsofmalaysia dan tag Drypers Malaysia. Foto akan dipaparkan di skrin LED pada pelancaran rasmi acara itu di IOI City Mall, Center Court (Lower Ground), Putrajaya bermula 5-8 Mei.

“Asasnya, matlamat kami ialah menyerlahkan ikatan istimewa antara ibu dan anak – menggalakkan mereka menghargai detik-detik indah setiap hari menerusi kempen Drypers MOM 2016. Jadi, ini adalah satu gerakan untuk mengiktiraf dan berkongsi detik-detik harian yang indah bersama insan tersayang dengan ibu-ibu lain,” tambahnya.

Pada pelancaran acara itu pada Mei nanti, ibu bapa boleh bersama anak-anak mereka menyertai pelbagai permainan dan aktiviti – bermain buih di kawasan khas unik dan menikmati sesi nyanyian dan bercerita. Ahli-ahli Drypers Baby Club dan anak-anak mereka diberikan layanan khas,di mana si manja boleh melakukan aktiviti mewarna, melukis corak di muka mereka sambil menikmati snek percuma.




Ibu bapa boleh juga menikmati tawaran promosi produk Drypers dengan mendapatkan baju kanak-kanak dengan cetakan nama si manja tersendiri secara percuma. Ibu bapa yang hadir pada acara itu boleh menyatakan sokongan terhadap inisiatif Share A Little Comfort, di mana Drypers berbesar hati menyumbangkan 10 mata ganjaran bagi setiap sokongan daripada  ibu bapa. Terdapat juga ruang istimewa untuk ibu-ibu hamil di mana mereka boleh mendapatkan sampel lampin pakai buang Drypers Wee Wee Dry New Born di dalam beg mummy eksklusif dan mengambil foto percuma.




Untuk keterangan lanjut mengenai kempen Drypers Moms of Malaysia dan menjadi sukarelawan, sila layari laman Facebook Drypers Malaysia di https://www.facebook.com/DrypersMY

Untuk menderma mata ganjaran, ibu-ibu boleh layari http://bit.ly/1TCGkOE.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.