ruangiklan
ruangiklan

Friday, April 22, 2016

Bila Kawan Minta Duit Belanja Sekolah Anak ....

  11 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Zaman sekolah aku dulu pun, rajin gak kena 'pau' ngan kengkawan di sekolah gak. Tapi dulu stylenya, kalau mak kita dapat tahu budak lain dok 'pau' duit anak dia, terus pergi jumpa mak budak tu je.

Aku? Aku kalau boleh takmo la jadi sampai macam tu. Budak ... kengkadang dia takda niat nak 'pau' pun duit kawan, anak kita pulak fikir memang betul kawan dia tu takda duit belanja, so dengan rela hatinya kasi pinjam duit sendiri kat kawan tu.

Dulu, kakaknya juga mengalami benda yang sama di sekolah tak kira lah di sekolah rendah atau di sekolah agama. Tapi, masa tu aku hanya nasihatkan dia je jangan bagi pinjam lagi dah ... hahaha. Tapi tu la versi cerita yang dia bawa balik ke rumah tu macam-macam la ... sedih pun ada, terasa macam kita pulak kena psiko balik ngan dia hehehe ....




Tapi sekarang ngan Mira, aku takleh dah guna cara lama tu. Wajah suci murni macam ni memang nampak pemurah sangat hahaha. Kawan mintak laju je dia bagi ... huh. Hari tu dah kena dah, dia percaya sangat bila kawan dia cakap dah tak makan 8 hari sebab cuci istana. Bukan nak kata kawan dia jahat ke ape, tapi nak ajar dia tak semua benda kawan dia cerita tu betul ....

Kengkadang bila dengar cerita dari mulut Mira, aku nak tergelak pun ada! 

So instead of bagi kawan dia duit, nak tau ape aku suruh dia buat? Aku cadangkan Mira buat macam ni ...

  • jangan bagi duit, tapi belikan makanan dan kongsi separuh dengan kawan tu

Maksudnya, kalau kawan tu lapar belikan semangkuk bihun sup (RM1) dan kongsi makan berdua. Dengan cara macam ni, Mira dapat makan kawan dia pun dapat makan.

Tapi bukanla setiap kali waktu rehat nak kena beli untuk dia. Mungkin ada masa-masanya yang kawan dia tak berduit atau lapar sangat tak makan, bolehlah buat seperti cadangan tu huhu ...

Buat masa ni alhamdulillah, takda pulak Mira balik bercerita dia bagi kawan pinjam duit sekolah dia. Kita tengok nanti perkembangannya macam mana ... ni pun still memantau lagi ni .. hehe


Wednesday, April 20, 2016

Cukuplah Mee Bandung Muar Tulang Bagiku ...!


Assalamualaikum!


Tobat aku takmo makan dah Asam Laksa kat kedai tu! Asal cedok je kuah, penuh ngan tulang, asal nak suap laksa, melekat tulang-tulang ikan yang halus tu ... mati 'nafsu' aku nak makan! 

Memula aku ingatkan sikit je tulang ikan tu ... mungkin orang tu tercedok sekali time nak masuk dalam mangkuk. Tapi ni tiap kali cedok mesti ada tulang ... ishhh tersekat-sekat kat tekak ni ha!

Dulu aku pernah makan Mee Kari kat kedai ni, siap aku citer lagi dalam blog ni. Tapi tak sangka Asam Laksa dia ... aku takleh gi!

Balik keje Pak Jelan tanya, dah makan lum? Dah tapi tak habis pun sebab banyak tulang dalam kuah! hehehehe. So, dia bawa aku pi makan kat Food Court Seksyen 8 PJ pekena Mee Bandung Muar Tulang! 



Semakin sukar ....


Assalamualaikum!


Lebih mudah jaga mereka ketika mereka masih bayi. Nangis ... sumbat botol susu terus diam. Tak perlu suruh pergi tido, letak dia dalam buai, pasang kipas dan henjut ... lelap terus mata tu. Takda drama air mata, takda argumentasi, takda jeling menjeling, takda muncung itik 3 kaki. Paling best kalau masak bubur letak la segala mak nenek sayur dalam tu pun diaorang still nganga mulut rela disuap. Tapi sekarang, tengok bawang sikit dalam pinggan terus jawab,"tak nak bawang ..."

Huhh .... bukan mengeluh, bukan tak bersyukur, jauh sekali merungut. Cuma nak kabor ... tak mudah nak membesarkan anak perempuan umur 7 & 9 tahun ni. Sentap tak tentu pasal .... nakkan perhatian barangkali? Ye, itu aku tak nafikan. Tapi sentapnya setiap hari lorr hahaha ... ! Nak gi ke fasa remaja jauh lagi, tapi aku dapat rasakan perangai masing-masing dah makin berubah, makin mencabar haha ...

Makan dah pandai memilih, baju dah pandai memilih, tudung dah pandai memilih ... apa lagi? Beg tangan dah lebih dari aku punya koleksi! Iyeeeee .... budak sekolah rendah ada beg tangan ... ko mampu diknon??? hahaha .... sikit-sikit beg tangan, sikit-sikit dompet. Tapi aku tengok, duit belanja kerap jugak kena 'pau' ngan kengkawan haha. Si Mira siap back-up kawan dia lagi cakap kawan dia tak makan 8 hari sebab kena cuci istana! Haaaaaa????? Barangkali aku terlupa nak pesan kat dia memula masuk sekolah dulu, jangan percaya cerita tahyul kengkawan di sekolah .... hahahaha :p

Bila seorang tak puas hati, akan mula cari pasal dengan yang seorang lagi. Bila seorang mengadu, yang seorang lagi dah stenbai poin nak mengadu jugak. Yang dia cakap begini, yang dia cakap begitu ... !

Time diaorang baik, memang boleh kamceng! Bergelak ketawa, berborak, bergurau senda, main mak-mak, pondok-pondok, pejabat-pejabat, main masak-masak .... satu hari tu memang happy je. Tapi bila ada benda tak kena, getah pemadam pun boleh jadi asbab nak bertekak!

Jujur .... tak mudah nak berlaku adil dalam benda macam ni. Kalau aku setuju ngan kakak dia, dia merajuk ... kalau aku setuju ngan adik dia, kakak dia cakap naper adik buat ibu tak marah? Aku tersepit ditengah-tengah! Hurmm .... mungkinkah kakak fikir aku manjakan adik dia berlebihan? walhal, kalau Mira buat salah yang sama tetap juga aku marah ... takda pilih kasih, yang salah tetap salah dan kena betulkan.

Lagi bersungguh ko nak berlaku adil terhadap kedua-duanya, lagi sukar jadinya! Kadang-kadang kita sorang je yang perasan benda kita buat tu adil untuk diaorang, padahal kita tak tahu dalam hati anak mana yang akan terkesan, akan terasa dengan keputusan kita ...

Hurmm ....

Tuesday, April 19, 2016

Kenangan Berharga Sepetang Bersama Blogger 2016


Assalamualaikum!


Kali pertama join ialah dua tahun lalu di SBB 2014 bertempat di Saloma Bistro, KL. Alhamdulillah, tahun ni aku berpeluang join Sepetang Bersama Blogger 2016 pada 16 April yang lepas dan lokasinya masih di sekitar Kuala Lumpur iaitu di Dewan Grand Campbell, Hotel Grand Campbell KL. 




Sebenarnya bila bercerita pasal #SBB2016 ni, ia mengingatkan aku kembali kemeriahan suasana #SBB2014 walaupun setelah 2 tahun berlalu. Kiranya masih tak boleh move on orang kata hehehe. Walaupun ketika itu aku hanya baru 2 tahun bergelar blogger dan baru nak berjinak-jinak mengenali rakan-rakan blogger lain tetapi impaknya terhadap diri ini sangat besar terutama dalam meluaskan hubungan networking sesama rakan.

Apapun, aku bersyukur kali ini dapat join SBB edisi 2016 dan tentunya tujuan aku tak lain tak bukan adalah untuk meluaskan hubungan networking bersama rakan blogger lama dan baru yang selama ini hanya kukenali di alam maya.






Hampir penuh semua meja dalam Dewan Grand Campbell hari tu. Ada yang aku memang dah lama kenal dan pernah bersua di SBB 2014 sebelum ni, dan ada blogger yang baru pertama kali join SBB 2016. Bukan setakat rakan blogger je yang hadir memeriahkan SBB 2016 ni, tapi rakan media lain turut bersama memeriahkan dan menggamatkan Dewan Grand Campbell hari tu.

Paginya dimulakan dengan mini forum perkongsian ilmu blog oleh panel-panel yang dijemput. Antaranya yang aku ingat ialah En. Hasrul Hassan yang datang jauh dari Perak. Antara yang dikongsi info mengenai kuasa blog dan media sosial serta kepentingan mempelajari ilmu SEO.




Sambil-sambil dengar para panel berkongsi ilmu tu, sarapan pagi kopi Codi dah tersedia di atas meja, salah seorang penaja SBB 2016. Aku tak biasa minum kopi terutamanya di waktu pagi tapi kopi Codi ni boleh tahan juga rasanya, just nice tak terlalu pahit atau manis hehe. Mungkin sebab tu 'jodoh' kami panjang hahaha ....

Sebenarnya kan ... memang hajat dihati hari tu nak bertegur dengan semua rakan blogger di meja masing-masing. Memang aku nak singgah dari meja ke meja, tapi bimbang kalau aku berjalan nanti menghalang dan mengganggu fokus orang lain yang sedang menghayati perkongsian panel di atas pentas pula hehe. Sebab tu yang mana aku sempat jumpa atau ternampak aku akan tegur dulu. Aku memang pemalu tahap gaban bab ni hahaha ... tapi kali ni lebih baik berbanding #SBB2014 dulu la, sebab kali ni ramai yang aku dah kenal dan walaupun berjumpa kali pertama tak jadi hal sebab yang penting aku tahu diaorang peramah hehehe ...

Alhamdulillah, aku dikurniakan rakan-rakan blogger yang baik dan peramah di fb dan di realiti :)




Serius, tak banyak gambar yang aku rakamkan hari tu. Gambar dengan Memey, duta Ephyra ni je la gambar yang aku amik pun hehe. Yang lain ada dalam henpon kengkawan atau dengan jurugambar rasmi CSV Production & Kotak Lensa. Kalau ada, nanti aku tepekkan di sini ye. Sama tinggi rupanya aku ngan Memey ni, tak pasti pulak kalau dia pakai high heels hari tu, tapi tengok gambar ni dah macam kakak ngan adik dah rasanya .... Memey kakak, aku adik hahahahaha :p




Makanan? sodappppp! Mujur aku tak gi menambah sebab dari nasi sampai ke lauk dia memang menepati citarasa dan selera tekak Melayu aku ni. Dah macam kenduri orang kahwin pun ada ni hehe ..

Lepas makan dan solat Zuhur, slot perkongsian ilmu diteruskan dengan kehadiran figura popular dan berjaya dalam bidang masing-masing berkongsi tips bagaimana mereka akhirnya menjadi usahawan dan jutawan berjaya dalam bidang masing-masing. Antara panel yang ditunggu-tunggu kehadirannya tak lain tak bukan, Adi Putra! Yang menunggu untuk selfie dengan dia pun cukup ramai! Mujur aku bukan salah seorang darinya ... hehehe :D




SBB2014 aku cukup bertuah kerana dapat bawa balik henpon Motorola Moto G sebagai hadiah, dan tahun ini di SBB2016 aku bertuah juga dapat bawa balik hadiah hehehe ... hadiah ape? 




Hadiah tahun ni, produk minuman CODI yang terdiri daripada 2 kotak Codi Cafe & 1 kotak Codi Teh Tarik. Pak Jelan cukup suka minum kopi Codi ni, so aku bagi terus kat dia 2 kotak buat minum di rumah dan opis hehehe. Aku punya teh tarik leeeeee :D

Terima kasih kepada penaja SBB2016, Asia Herbal Biotech Sdn Bhd (AHB) untuk hadiah ini!




Ada juga persembahan ringkas Upin & Ipin! Haihh ... ni kalau kakak dan adik tengok ni mesti diaorang suka! Memula ingat nak bergambar kenangan dengan maskot-maskot Upin Ipin ni tapi bila difikirkan balik .... hurmmm tak payah la, kang ada yang merajuk 3 hari sebab jeles! hehehe ...

Video Upin Ipin yang aku rakam hari tu pun tak tunjuk kat diaorang lagi hehe ... 



credit picture : KotakLensa



credit picture : KotakLensa


credit picture : KotakLensa


credit picture : KotakLensa




Paling tak boleh blah ... gambar atas ni hahaha! Tiga-tiga bersemangat nak bawa balik hadiah TV 32inci dan akhirnya tiga-tiga menganga hahaha. Tapiiiii kitaorang still bawa balik hadiah juga hari tu kan kan kan! :D





Haaaa itulah yang dapat aku kongsikan untuk SBB2016 kali ini. Seronok, terharu dapat jumpa rakan-rakan blogger yang sekian lama tidak bersua. Ada yang last sku jumpa SBB2014 pun ada! hehehe ... yang datang jauh tapi tak sempat bergambar bersama pun ada ... tapi walaupun takda gambar, puas hati dapat jumpa dan berborak.




Terima kasih Denaihati Network untuk SBB2016. Tahniah kepada semua rakan blogger yang menang hadiah gempak yang best-best! Terima kasih pada semua penaja yang terlibat dalam SBB2016 kali ini. Jangan susah-susah cari aku dalam gambar ni sebab memang takda hehe ... terpaksa meninggalkan majlis sedikit awal sebab kena bergegas pulang untuk ke tempat lain pula.

All the best to all fellow blogger friends ... andai panjang umur moga kita dapat bersua kembali di masa akan datang insyaAllah .....

:)

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.