ruangiklan
ruangiklan

Friday, May 13, 2016

Cerita Gitar & Carboot


Assalamualaikum!


Lepas kucing ...  roller-blade ... lepas roller blade ... dia brehi ('gila' nak main) ke gitar pulak! Adehhh layankan aje la sebab gitar pinjam kan hehe ...

Teruja benar dia pertama kali jari menyentuh tali gitar tu. Layan sungguh dia sampai tak ingat makan tak ingat nak mandi. Main berdua dengan adiknya, dia je la yang dapat pegang banyak pun .... Mira keluar dari bilik cakap kakak aje yang pegang banyak hehehe .... sabar je la Mira yek :DTengah mikior nak main lagu apa untuk ibu hehe ...

Thursday, May 12, 2016

DRYPERS RAIKAN KEMPEN ‘MOMS OF MALAYSIA’ 2016 DAN PELANCARAN RASMI INISIATIF ‘SHARE A LITTLE COMFORT’

  5 comments    
categories: , , , ,

Assalamualaikum!


Drypers (jenama di bawah SCA Hygiene Malaysia Sdn Bhd) sekali lagi tampil menyerlahkan hubungan istimewa yang dikongsi ibu-ibu dengan anak mereka. Pelancaran rasmi kempen Moms of Malaysia 2016 diadakan di IOI City Mall, Putrajaya hari ini, di mana ibu bapa bersama-sama anak dan seisi keluarga bergembira menikmati sambutan dan aktiviti.
“Pelancaran sulung Mom of Malaysia 2015 adalah satu kejayaan membanggakan yang memberikan kami keyakinan untuk terus mengadakan kempen sebegini pada setiap tahun. Kami sungguh bersemangat dalam menyokong dan memperjuangkan hubungan semula jadi antara ibu dan anak di seluruh negara,” kata Evelyn Chan selaku Pengarah Pemasaran SCA Hygiene Marketing Malaysia Sdn Bhd.

“Sambutan Hari Ibu bakal menjelang tidak lama lagi, kami mahu mengingatkan ibu-ibu bahawa setiap hari ialah Hari Ibu dan inilah peluang untuk mengenali hubungan indah yang mengagumkan. Ia bukan hanya sekadar meraikan kejayaan besar, malahan dalam rutin harian dan tugas mendidik anak mereka dalam mencorakkan asas kepada hubungan unik antara ibu dan anak. Ia boleh juga sesuatu perkara yang dianggap tugasan remeh seperti menukar lampin, memandikan mereka atau saling ketawa dan berpandangan mata merupakan detik indah buat mereka. Nikmatilah setiap langkah berharga dalam perjalanan kehidupan ini dengan si kecil dan hayatilah pengalaman keibuan sepenuhnya. Hargailah detik-detik indah – itulah intipati kempen kami dan sentimen yang ditonjolkan dalam Drypers,” tambah Evelyn lagi.  
Menjelang majlis pelancaran yang bermula 5-8 Mei ini, ibu-ibu seluruh negara dijemput berkongsi foto mengenai detik istimewa dengan bayi-bayi mereka di Facebook atau Instagram. Sambutan ibu bapa sangat menggalakkan menerusi serahan ratusan foto yang menyentuh hati serta menonjolkan detik istimewa si ibu dan anak seperti sedang ketawa, keselesaan dan berkasih sayang. Tersentuh dengan kasih sayang yang dicurahkan, Drypers dengan bangga menayangkan semua foto tersebut di atas skrin LED untuk disaksikan semua hadirin sepanjang majlis. Ibu-ibu masih boleh terus menghantar foto sepanjang majlis berlangsung, menggunakan hashtag #momsofmalaysia dan tag Drypers Malaysia.Dengan Share a Little Comfort, matlamat kami ialah mengubahsuai ruang rumah anak yatim yang dihuni kanak-kanak kurang bernasib baik itu. Drypers adalah tentang memberikan keselesaan dan kami percaya adalah penting untuk kanak-kanak itu tinggal dan membesar dalam persekitaran yang membuatkan mereka rasa seperti di rumah,” tambah Evelyn.

Drypers kini sudah siap mengubahsuai rumah pertama, iaitu Rumah Anak-Anak Yatim dan Asnaf As-Solihin Kanchong Darat di Banting dengan bantuan ahli-ahli Drypers Baby Club, penyokong Moms of Malaysia, Elaine Daly, pihak-pihak penaja dan kakitangan SCA Hygiene Malaysia Sdn Bhd. Rumah anak yatim itu yang beroperasi sepenuhnya di bawah bantuan dana luar ialah kediaman kepada 120 kanak-kanak berumur 2-18 tahun.

Penambahbaikan kemudahan membabitkan kerja membaik pulih, mengecat dan menambah perpustakaan baru. Drypers turut membawa Akemi, Favorita dan Khind sebagai rakan kongsi bersama sepanjang inisiatif CSR tahun ini.


Ibu bapa pengasih juga digalakkan menyumbang kepada inisiatif ini dan menyertai pasukan Drypers dalam usaha menaik taraf tiga lagi rumah anak yatim sepanjang 2016. Ahli-ahli Drypers Baby Club boleh turut sama membantu dengan sumbangan mata ganjaran menerusi pembelian pek Drypers (dengan matlamat mencapat 1 juta mata ganjaran yang bersamaan RM100,000) atau menjadi sukarelawan dalam program ubah suai kediaman. Mata ganjaran boleh disumbangkan dalam jumlah 100, 300 atau 500 menerusi akaun online keahlian Drypers Baby Club dan setiap mata ganjaran akan dipadankan oleh Drypers.

Keluarga yang menghadiri acara ini turut boleh menyatakan sokongan terhadap inisiatif Share A Little Comfort dan Drypers akan menyumbangkan 10 mata ganjaran bagi pihak mereka. Terdapat juga ruang istimewa untuk ibu-ibu hamil mendapatkan sampel lampin
pakai buang Drypers Wee Wee Dry New Born dalam beg eksklusif Drypers Mommy, termasuk mengambil foto maternity percuma.

Semasa acara berlangsung, ibu bapa boleh mengajak si manja menyertai pelbagai permainan dan aktiviti menarik seperti bermain buih di kawasan khas unik dan menikmati sesi nyanyian dan bercerita. Ahli-ahli Drypers Baby Club dan anak-anak diberikan layanan khas, di mana si manja boleh menyertai aktiviti mewarna, melukis corak di muka sambil menikmati snek percuma.

Sebagai jenama lampin pakai buang pilihan ibu bapa Malaysia sejak lebih 16 tahun, Drypers berjaya mengumpul lebih 200,000 ibu bapa untuk menyertai komuniti onlinenya – Drypers Baby Club. Drypers bukan hanya menyediakan produk bayi bertaraf dunia, tetapi turut mendidik dan mempengaruhi ibu bapa menerusi platform online supaya dapat membantu mereka dalam memupuk hubungan ibu bapa-anak yang gembira dan harmoni. Ahli-ahli juga bermanfaat daripada program ganjaran menarik dan mudah - Drypers Point Shop, di mana ibu bapa boleh mengumpul mata ganjaran dan menebusnya untuk mendapatkan alat mainan yang seronok dan berbentuk pendidikan.

Untuk keterangan lanjut mengenai kempen Drypers Moms of Malaysia dan menjadi sukarelawan, sila layari laman Facebook Drypers Malaysia di https://www.facebook.com/DrypersMY. Untuk menderma mata ganjaran, ibu-ibu boleh layari http://bit.ly/1TCGkOE.


Wednesday, May 11, 2016

[VIDEO] Jean Claude Van Damme Puji Rasulullah S.A.W!


Assalamualaikum!


Siapa tak kenal ikon filem aksi tahun 90an, Jean Claude Van Damme! Beliau adalah antara pelakon filem aksi yang popular sekitar tahun dan masih dikenali sehingga kini. Yang seangkatan dengan beliau ialah Sylvester Stallone, Arnold Shwarzenegger, Bruce Willis dan lain-lain. Semua yang aku sebut ni memang nama-nama yang tak asing dalam dunia filem Barat satu ketika dulu dan mereka masih popular sehingga sekarang ni.

Last aku tengok Van Damme berlakon ialah dalam filem The Expendables 2 arahan Sylvester Stallone tu. Filem tu memang dah lama la haha tapi walaupun masing-masing dah lanjut usia, lakonan diaorang mantop giler giler! Tuesday, May 10, 2016

Khasiat Cendawan Susu Harimau - Khazanah Berharga Negara!


Assalamualaikum!


Penggunaan cendawan dalam kehidupan seharian bukanlah asing di kalangan orang Asia, khususnya di kalangan masyarakat tempatan hari ini. Cendawan bukan saja sinonim dalam penyediaan makanan dan bukan sekadar untuk melazatkan masakan, tapi ia juga mempunyai banyak khasiat dalam proses merawat dan memulih penyakit serta menyokong sistem imuniti badan.

Cendawan yang dimaksudkan ialah Cendawan Susu Harimau. Menariknya, Cendawan Susu Harimau ini boleh ditemui hanya dalam kawasan hutan hujan tropika di Asia Tenggara terutamanya di Malaysia, Indonesia, Filipina, Thailand & Papua New Guinea. Namun begitu, ianya sukar didapati kerana keluasan hutan yang semakin mengecil, menyebabkan pengeluaran cendawan herba ini kini terhad di Malaysia & Indonesia.

Cendawan Susu Harimau lebih sinonim bagi masyarakat orang asli, orang Cina dan orang-orang kampung yang memang biasa dengan penggunaan cendawan ini untuk perubatan dan kesihatan.

Legenda Cendawan Susu Harimau

Mengikut kepercayaan orang-orang tempatan, mereka berpendapat bahawa cendawan yang tumbuh ini adalah dari air susu ibu harimau yang jatuh ke tanah ketika hendak menyusukan anak. Takungan air susu yang terbentuk untuk beberapa tempoh akhirnya membentuk Cendawan Susu Harimau.
Cendawan Susu Harimau atau nama saintifiknya, Lignosus Rhinocerus adalah antara tumbuhan herba yang telah digunakan dalam perubatan oleh orang-orang asli sejak 400 tahun yang lalu. Bagi masyrakat tempatan dan orang asli, mereka menggelarnya Cendawan Susu Rimau.

Ia mampu merawat dan memulihkan penyakit seperti :
 • batuk, selsema dan masalah pernafasan
 • sakit-sakit sendi
 • memberi tenaga
 • menguatkan sistem imunisasi badan

Kehebatan Cendawan Susu Harimau turut direkodkan dalam jurnal Sir H. Ridley pada tahun 1890, orang yang bertanggungjawab memperkenalkan tanaman getah di Tanah Melayu ketika itu, menyatakan Cendawan Susu Harimau merupakan tumbuhan herba yang digunakan oleh masyarakat tempatan sebagai ubat.

Bagi mengetahui lebih lanjut mengenai tumbuhan herba Cendawan Susu Harimau, aku dan rakan-rakan blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari telah mengunjungi sendiri ibupejabat LiGNO Biotech Sdn Bhd di Balakong Jaya baru-baru ini.

LiGNO Biotech Sdn Bhd (LiGNO)
 • ditubuhkan pada tahun 2009, LiGNO merupakan syarikat penanaman cendawan bioteknologi yang pertama di dunia menghasilkan Cendawan Susu Harimau
 • turut mendapat pengiktirafan dalam The Malaysia Book of Record sebagai syarikat yang pertama menghasilkan Cendawan Susu Harimau. LiGNO juga mendapat sijil HALAL dari JAKIM dan organik dari Skim Organik Malaysia (SOM)
 • mendapat sokongan dari Kementerian Pertanian Malaysia, LiGNO bertanggungjawab dalam menghasilkan pelan pengeluaran untuk penanaman, mempromosi dan mengkomersialkan Cendawan Susu Harimau
 • misi LiGNO adalah untuk penanaman, penyelidikan dan membangunkan produk berasaskan Cendawan Susu Harimau yang boleh meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan manusia dan haiwanLawatan ke LiGNO Biotech Sdn Bhd

Taklimat ringkas mengenai Cendawan Susu Harimau disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif LiGNO Biotech Sdn Bhd, Ng Szu Ting. Beliau mengongsikan inspirasi penubuhan LiGNO yang dicetuskan oleh Tun Dr. Mahathir melalui ucapannya di Konvensyen Bioteknologi pada tahun 2002, menggesa untuk melakukan penyelidikan secara serius ke atas Cendawan Susu Harimau.

Ini kerana, Tun pernah mengalami batuk teruk dan sebagai seorang doktor beliau tidak dapat menemukan ubat yang mampu melegakan batuknya. Namun, selepas diperkenalkan dengan Cendawan Susu Harimau oleh seorang kawan, batuknya semakin pulih.
Bermula dari situ, penyelidikan dibuat secara mendalam selama 8 tahun sehinggalah tertubuhnya LiGNO Biotech Sdn Bhd. Khasiat yang terkandung dalam Cendawan Susu Harimau dan keupayaannya merawat dan memulihkan penyakit menyebabkan ia tidak boleh dibazirkan begitu saja. Malah, khazanah negara yang berharga ini sepatutnya kita jaga dan kita pelihara untuk kegunaan generasi akan datang.

Untuk mendapatkan khasiat dari Cendawan Susu Harimau, mula-mula kita kenali anatomi cendawan itu dulu. Bahagian mana yang mengandungi khasiatnya dan bagaimana ia dihasilkan.
Kalau korang nak tahu, bahagian bawah cendawan atau Sclerotia itulah yang mengandungi banyak khasiat di dalamnya berbanding bahagian lain. Sebab itu, LiGNO memastikan penanaman Cendawan Susu Harimau dijalankan secara tertutup dan terkawal supaya kualiti dan khasiatnya terpelihara dan mampu dihasilkan dalam kuantiti yang banyak untuk penggunaan dan bekalan yang berterusan tanpa perlu bergantung kepada bekalan secara semulajadi dalam hutan.

Di sini, kami berpeluang melihat sendiri bagaimana proses penghasilan Cendawan Susu Harimau dijalankan dalam makmal. Memang teruja, kerana setiap langkah memerlukan prosedur dan sukatan yang betul untuk memastikan pertumbuhan cendawan mengikut piawaian yang ditetapkan.


Dr. Tan Chon Seng, pakar penyelidik dari MARDI antara yang bertanggungjawab dalam mengkaji dan membangunkan kaedah penanaman Cendawan Susu Harimau selama 8 tahun.
Sememangnya, proses penghasilan Cendawan Susu Harimau secara tertutup dan terkawal begini berbeza kualitinya dengan yang tumbuh secara semulajadi di dalam hutan. 


Beginilah rupanya Cendawan Susu Harimau yang terhasil. Berbeza dengan Cendawan Susu Harimau yang tumbuh secara semulajadi, cendawan ini akan diambil sebelum terbentuknya bahagian stem dan 'topi' untuk memastikan khasiatnya kekal di dalam Sclerotia.

Seterusnya, ia diproses dalam bentuk kapsul dan tablet untuk kegunaan harian.
Dr. Tan Chon Seng menunjukkan spesimen Cendawan Susu Harimau


Khasiat Cendawan Susu Harimau

Sejak zaman berzaman ia digunakan dalam perubatan oleh masyarakat tempatan dan orang asli, kini khasiatnya dibuktikan lagi melalui kajian saintifik dan teknologi.

Antara khasiat Cendawan Susu Harimau :
 • anti-radang
 • antioksidan
 • anti-tumor
 • immunomodulating

Ia juga terbukti merawat :

 • paru-paru & sistem pernafasan (eg. batuk, resdung, asma)
 • menguatkan sistem imunisasi (eg. mengurangkan kepenatan, menguatkan stamina)
 • meningkatkan kecergasan 
 • masalah alahan (eg. eczema)
 • sakit-sakit sendi dan bengkakProduk TIGERUS dari LiGNO adalah hasil dari penanaman Cendawan Susu Harimau dan didatangkan dalam bentuk kapsul. Ianya selamat, halal digunakan dan tiada kesan sampingan.

Pengambilan TIGERUS

Dewasa - 2 kapsul setiap hari
Kanak-kanak (>2 tahun) - 1 kapsul setiap hari
Kanak-kanak (<2 tahun) - 1/2 kapsul setiap hari
Tablet TIGGY COCOA untuk kanak-kanak turut dihasilkan untuk mengatasi masalah penat dan kurang stamina serta menambah tenaga terutama mereka yang bersekolah. Rasanya pun sedap tau!
Selain itu, produk uncang teh dari Cendawan Susu Harimau juga ada dipasarkan. Untuk mereka yang suka minum teh, aku rekomenkan teh Cendawan Susu Harimau ni, boleh je tambahkan madu untuk rasa yang lebih enak. Nak minum macam tu saja tanpa gula pun ok, tak terlalu pahit.
Satu pengalaman yang berharga buat kami pada hari itu. Siapa sangka Cendawan Susu Harimau yang kita miliki begitu tinggi nilai dan khasiatnya dalam perubatan sejak dari dulu lagi. Syabas kepada LiGNO Biotech Sdn Bhd kerana merintis pembangunan Cendawan Susu Harimau di peringkat antarabangsa demi untuk memperkenalkan khazanah berharga ini kepada dunia.

Untuk mereka yang berminat nak jadi ejen, boleh hubungi atau layari :

Facebook : TigerusTMM
Laman Web : www.tigerus.com.my
Careline: 1700 818 242

Monday, May 09, 2016

"Doakan Kebahagiaan Saya ..."

  5 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Minggu lepas ada sambutan hari perpisahan dua orang cikgu di sekolah kakak. So, dia nak bagi hadiah la kat salah sorang cikgu tu. Memula kakak tanya ibu boleh masak apa untuk jamuan tu nanti. Ermmm ... ibu dah terfikir spaghetti goreng atau nugget ayam goreng je time tu hahaha ...

Tapi lepas tu kakak cakap, "takpe la bu takyah la masak" ....Yessss! hahaha. "Bagi hadiah je la bu ...", Oh ohhh ... haha hadiah ye hurmmm hadiah ye hurmmmm .... haha :pDisclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.