Monday, May 30, 2016

Raikan Cuti Sekolah Bersama "Finding Dory" di Sunway Pyramid!

Monday, May 30, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Nak tahu tak, selepas tayangan filem "Finding Nemo" lebih sedekad lalu, akhirnya filem sekuel "Finding Dory" bakal ditayangkan di pawagam tak lama lagi! Dan sempena meraikan cuti sekolah ini, Sunway Pyramid telah menyediakan beberapa aktiviti menarik untuk kanak-kanak bagi memeriahkan suasana sementara menantikan tayangannya Jun ini.




Ahad lepas, aku berpeluang membawa Wani & Mira ke LG2 Blue Concourse Sunway Pyramid untuk mencuba beberapa permainan yang menarik lagi menyeronokkan di sini! Lagi pun diaorang dah lama tak join aktiviti sebegini sebab sibuk dengan sekolah dan sebagainya. Jadi, bila ada masa memang inilah yang mereka nanti-nantikan! hehe ...

Ok, mula-mula korang kena bawa anak-anak mendaftar di kaunter (lihat gambar di bawah). Disinilah anak korang akan diberi sekeping kad yang akan dicop bila mereka selesai melakukan 3 aktiviti kesemuanya. Kat kaunter ni jugak korang kena pulangkan semula kad yang telah dicop untuk menebus hadiah. Nak tahu hadiah apa tu? Jommmm baca lagi ... ;)



Kaunter pendaftaran dan penebusan hadiah

Dah dapat kad, jom kita mulakan 'pengembaraan' dalam dunia "Dory" :)

Memula, Wani & Mira masuk underwater maze! Permainan dia senang je, cari "Dory" di celah-celah 'batu karang' hehe ...




pintu masuk underwater maze


Tak sampai 2 minit masuk, diaorang dah dapat 2 ekor 'Dory' haha! :p




Ok, aktiviti yang ni best sebab boleh 'memancing' hehe ...




khusyuk dua beradik ni memancing hehe ...:p


Last but not least, aktiviti paling diaorang suka ... mewarna! yeaaaaa ;)







Ramai kanak-kanak yang join mewarna hari tu. Ibubapa pun turut sama bagi sokongan kat anak masing-masing hehe. Macam-macam gelagat diaorang ni, tapi seronok sebab aktiviti santai je, lepas tu dah siap mewarna, boleh dapatkan cop terakhir.



Yeaaaa! inilah hadiah yang kakak dan adik dapat, "Finding Dory" sticker book setiap seorang! Adik memang cukup suka dapat pelekat-pelekat yang comel macam ni hehe :D

Beginilah kemeriahan suasana di Blue Atrium LG2 Blue Concourse pada hari tu. Cantik dan penuh dengan hiasan warna warni seperti di dalam dunia air yang penuh fantasi!






Selain boleh bawa anak-anak join aktiviti di sini, ibubapa juga boleh membeli belah barangan Disney "Finding Dory" dengan tawaran harga hebat! Semua barangan yang dijual bertemakan "Finding Dory" ... comel tau! Jom 'cuci mata' hehe :D











So, tunggu apa lagi! Jom meriahkan ruang legar Blue Atrium LG2 Blue Concourse, Sunway Pyramid bermula 27 Mei sehingga 19 Jun 2016 ini. Korang juga boleh join aktiviti yang sama di Ground Floor Main Atrium, Sunway Putra Mall bermula 27 Mei sehingga 12 Jun 2016.

Juga jangan lupa saksikan tayangan filem sekuel "Finding Dory" yang akan ditayangkan di pawagam pada 16 Jun 2016. Jom tengok sedikit sedutan filem ini yang sempat aku rakamkan ;)




Kepada adik-adik semua, selamat bercuti ya! Penuhi cuti sekolah ini dengan aktiviti yang best dan bermanfaat bersama keluarga. Juga jangan lupa ajak ibu ayah pergi tengok filem "Finding Dory" ye hehe ;)




Untuk maklumat lanjut, boleh layari :

Sunway Pyramid Facebookwww.facebook.com/sunwaypyramid
Sunway Putra Mall Facebook – www.facebook.com/sunway_putramall
Instagram – @Sunway_Pyramid / @ Sunway_Putramall
Twitter - @Sunway_Pyramid

Friday, May 27, 2016

Hati Terobek!

Friday, May 27, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Ada dua kes yang buat hatiku 'terobek'! T_T




Pertama, terobek kerana diri sendiri yang pelupa! huhu ....

Bagaimana aku boleh lupa hari ni HARI TERAKHIR SEBELUM CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN TAHUN! Patutlah aku pelik semalam budak sekolah agama tu cakap petang ni tak sekolah dah. Arrghhhhh .... anak-anak dah bagi peringat sejak 2 minggu lepas, tapi ibu buat dekkkkkk ingat lambat lagi! >.<

Hidup hidup aku ingat cuti sekolah diaorang minggu depan! Ya Allah .... T_T 

Patutlah kakak dok tanya bila kita boleh balik kampung ... patutlah kakak dok tanya nak balik kampung Melaka ke kampung Perak haha .. hurmm. Sedangkan budak-budak pun terindukan kampung, aku lagi la .... ! T_T 




Kes kedua yang buat hatiku terobek ... bila amik kasut si Mira dari rumah transit petang semalam dan rupanya begini! T_T

'Hayat' tak sampai 12 jam, aku syak reben tu hilang kat sekolah rendah lagi sebab cari kat rumah pengasuh takda. Aku tak pasti la Mira menari atau dia bersilat atas pentas tu kelmarin ... T_T




Ok, dia menari ... sebenarnya berdiri aje ni hehe :p


Kiriman gambar dari WhatsApp cikgu dia semalam haha, ibu tumpang letak dalam blog sebagai kenangan la ye. Terima kasih cikgu! ngeeeeee .... :D

Kakak dia berdiri di belakang pakai kain biru gelap, Mira di depan tu .. muka sedih sungguh! Rasanya time ni dia nyanyi lagu 'Pelangi' nyanyian arwah Sudirman sebab kat umah dia dok nyanyi lagu tu la haha ....



Mira pakai celak ka? haha ....

Balik rumah lepas mandi, solat maghrib dua-dua terbongkang kepenatan. Tak sempat nak 'soal siasat' Mira pasaipa kasut cantik dia jadi lagu tu. Tinggalah ibu sorang pandang dinding sebab ayah pulak kena pergi Subang balik setelkan hal kereta yang tak sudah-sudah!

Anak-anakku ... nanti kita balik kampung bulan puasa ni, insyaAllah .... :)

Thursday, May 26, 2016

Kalau batuk ... mesti semput!

Thursday, May 26, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!


Dah 3-4 hari badan tak berapa nak sihat. Memula anak-anak tak sihat, masuk hari Isnin aku pulak start batuk dan selsema. Ingat boleh bertahan tanpa ubat, tapi akhirnya ku telan jugak huhu! Lepas tu bila batuk, mesti semput! Dulu tak macam ni ... bila dah lanjut usia pulak baru datang semputnya hurmm ...

Sekarang ni, selsema dah ok tapi pernafasan aku masih tak berapa lancar. Tarik nafas tu macam berbunyi, lepas tu mencungap bila penat sikit. Dah kenapa ni?? Rupanya kahak tersangkut kat kerongkong lalu menyekat salur pernafasan. Bila buang kahak aku rasa lega, tapi lepas tu 'dia' datang balik! >.<


Wednesday, May 25, 2016

Kisah Di Sebalik Produk Kurus Izeara Extravaganza!

Wednesday, May 25, 2016 9 Comments

Assalamualaikum!


Dah lama aku tak jadi paparazzi ni, tapi disebabkan si Bella punya amukan dah jadi viral satu Malaya so dengan aku sekali nak tumpang tahu cerita sebenarnya hahaha! Biasa, orang kalau tak puas hati dengan satu-satu produk tu dia gi komplen terus pada pemiliknya, tapi si Bella ni pergi buat laporan polis terus ... kemudian naik muat video di media sosial, mau tak haru!

Pasaipa Bella buat laporan polis? Ni pun satu sebab musabab jugak yang buat aku gelak sakan bila mula-mula dapat tahu. Bella buat laporan polis sebab produk kurus Izeara Extravaganza yang dia guna tu tak 'panas'! hahahaha .... adehhh :p



Orang kita selalu beranggapan kalau  produk tu 'panas' maka akan ada tindak balas berlaku. Tapi ada juga produk yang dihasilkan tak 'panas', sebab bila ko rasa 'panas' maka akan jadi tak selesa ketika di pejabat atau melakukan aktiviti di luar. Sebab tu aku tak faham kenapa si Bella melulu buat laporan polis tanpa merujuk kepada pemilik produk Izeara Extravaganza ni.

Cepat nau Bella melatah, sampaikan pemilik produk ni sendiri terpaksa tampil untuk berikan penerangan ...

Penerangan Dari Pemilik Produk Kurus Izeara Extravaganza




Dan disebabkan amukan Bella ni la, penyanyi Siti Nordiana pun sama tampil memberikan penjelasan di akaun Instagramnya mengenai produk Izeara Extravaganza ni ...




Haaaa bertuah si Bella sebab Nana sebut nama dia dalam instagram haha. Rupanya Nana pun pengguna produk Izeara Extravaganza ni, patutlah boleh maintain kurus dan slim sampai sekarang! Nana pun sendiri mengaku produk serum Izeara Extravaganza ni tak 'panas', tak melekit dan tak berminyak

Tak cukup lagi? Nah, testimoni oleh mereka yang telah menggunakan produk Izeara Extravaganza ...

Testimoni Serum Izeara Extravaganza










Kelebihan Serum Izeara Xtravaganza 

  • Merupakan serum kurus yang PERTAMA di pasaran yang tidak panas, tidak melekit 100% dan pastinya harga serum ini MAMPU MILIK!
  • Serum kurus pertama di Asia yang ada Cafeisilane C. Ini adalah bahan yang paling pantas mencairkan lemak di bawah kulit
  • Melawaskan permbuangan air besar selepas 1 jam menggunakan Serum Izeara Extravaganza ni. Hilang stretchmark lama dan baru melahirkan sekiranya korang menggunakan secara konsisten selama 7 hari
  • Lemak lemak tepu dan degil akan disingkirkan dengan cepat!





Haaaa bila baca testimoni-testimoni di atas, barulah tahu cerita sebenar kan! 'Panas' atau tidak tak jadi isu, yang penting hasilnya! Sebab tu Bella cepat-cepat upload satu lagi video minta maaf huhu ... tu la terlajak perahu pun payah nak undur dah, apatah lagi kalau terlajak kata. Tapi, mengaku kesalahan diri itu lebih baik kan .. respek sama Bella!

So, korang yang nak tampil langsing dan bergaya dalam baju raya idaman korang bolehlah mencuba Serum Kurus Izeara Extravaganza ni! ;)


Instagram: @izearaxtravaganza 
Tempahan : 013-777 3617 

Tuesday, May 24, 2016

Tips Fesyen Online Muslimah Ke Pejabat

Tuesday, May 24, 2016 11 Comments

Assalamualaikum!


Antara benda yang boleh buat korang stres setiap hari ialah memilih pakaian yang sesuai untuk ke pejabat ... setuju? Untuk kaum wanita yang bekerjaya khususnya, memilih baju boleh menjadi satu 'mimpi' ngeri kerana jika tersalah pilih ia akan 'menghantui' kita selama-lamanya! Tidakkkkkkkkk ..... T_T

Banyak faktor yang perlu dititikberatkan sebelum kita memilih pakaian. Samada korang bekerja di pejabat mahupun melakukan tugasan di luar, pemilihan pakaian yang praktikal dan sesuai sangat penting untuk memastikan keselesaan ketika melakukan pekerjaan. Antara faktor yang diambil kira ialah :

  • saiz badan
  • umur
  • jenis kerjaya,
  • padanan corak serta aksesori
  • tona kulit (mengikut personaliti)

Tapi jangan risau! Kerana ada beberapa tips fesyen online yang boleh bantu korang membuat pilihan dengan betul dan sesuai! ;)
 


gambar : sekadar hiasan


Tips Fesyen Online Muslimah Ke Pejabat

  • Kenali tubuh anda

Paling utama dan paling terpenting sekali, anda kena kenali tubuh badan anda. Pilih pakaian yang selesa dipakai dan tidak terlalu menonjolkan bentuk tubuh badan. Pastikan pakaian yang dikenakan sesuai dengan ketinggian dan bentuk tubuh. 

  • Tentukan jenis pakaian yang boleh dan tidak boleh dipakai ke pejabat
Tidak kira samada anda bekerja di agensi kerajaan mahupun swasta/korporat, pemilihan jenis pakaian yang sesuai penting mengikut profesion masing-masing. Gunakan garis panduan pemakaian yang disediakan supaya anda boleh membuat keputusan yang betul dalam memilih pakaian. Antara pilihan jenis pakaian yang sesuai ialah baju kurung, kemeja bersama blazer, jumpsuit dan lain-lain. Elakkan dari memakai material jenis denim atau jeans.



gambar : sekadar hiasan
  • Pilih saiz pakaian yang sesuai dengan bentuk badan
Elakkan memakai pakaian yang kainnya mengikut bentuk badan. Pemilihan saiz baju yang betul akan memberikan imej profesional dan juga selesa ketika di pejabat. Sekiranya anda sering mengenakan kemeja dan seluar slack atau long pants, pastikan baju kemeja tidak pendek sehingga di paras atas paha.

  • Pilih padanan warna yang sesuai 
Sebaiknya pilih dua padanan warna yang sesuai. Paling maksimum, boleh sehingga tiga warna sahaja. Elakkan memilih kumpulan warna yang sama, Kumpulan warna terbahagi kepada dua iaitu warna sejuk dan warna panas. Sekiranya mempunyai corak, anda boleh suai padankan dengan warna yang terdapat dalam corak tersebut untuk membangkitkan penampilan yang lebih harmoni



  • Aksesori
Fesyen tidak hanya terfokus pada pemakaian sahaja, malah ia turut melibatkan pemilihan aksesori yang sesuai dan padan seperti tudung, kasut dan beg tangan. Untuk tudung, elakkan dari memilih tudung yang mempunyai corak 'berserabut' dengan hiasan manik dan labuci semata-mata, namun jika terdapat sedikit di bahagian tepi tudung itu tidak menjadi salah!

Sekiranya anda memakai pakaian corak 'kosong', tudung sebaiknya pilih yang bercorak. Padanan warna juga perlu diambil kira supaya warna tudung harmoni dan seimbang dengan warna baju. Begitu juga jika anda memakai baju bercorak, maka tudung bercorak 'kosong' dipilih.

Harap tips-tips di atas dapat memudahkan kita membuat keputusan dalam memilih pakaian yang sesuai. Yang penting kita merasa selesa dengan apa yang kita pakai dan praktikal dengan bidang tugas kita di pejabat atau di luar. 

Selamat mencuba! ^^



Monday, May 23, 2016

Antara Bisnes Dan Keluarga ...

Monday, May 23, 2016 8 Comments

Assalamualaikum!


Lama tak cerita pasal my family business ni  ...haha! Dah dua minggu tak ikut meniaga, minggu pertama sebab kereta 'meragam' sampai terduduk aku dibuatnya! Minggu lepas, yakni semalam sebab kakak tak berapa sihat lengkap dengan pakej demam + batuk + selsema dia. So, kami tiga beranak 'berkampung' dalam umah jela sementara Pak Jelan gi meniaga sorang huhu ...

Kiriman gambar WhatsApp oleh Pak Jelan pagi kelmarin menunjukkan awan mendung berarak kelabu pagi tu di Kota Damansara. Subuh tu memang dah hujan, tapi alhamdulillah masih ada rezeki buat peniaga-peniaga carboot di sana walaupun ramai yang tak turun hari tu.



Thursday, May 19, 2016

Dugaan Si Pemilik Kereta 'Kebal' ...

Thursday, May 19, 2016 10 Comments

Assalamualaikum!


Dah dua belas tahun dah usia kereta kebal aku tu. Dah habis bayar dah pun. Bukan tak teringin nak tukar kereta baru, malah hati tu niat nak cari mpv sebiji, sebab anak-anak pun makin membesar, ruang yang ada sekarang macam tak muat je. Maklumla, anak dara kan cepat 'mengembang' :p

Tapi aku tak sanggup nak tambah hutang baru lagi dah! Biarlah aku pakai kereta sekarang ni selagi diizinkan. Lagipun banyak jasa dan kenangan aku bersama kereta kebal aku tu ... susah senang dengan 'dia' la selama ni huhu ...




Apa boleh buat ... pejam mata bayar je la. Demi keselamatan kami anak beranak dan kerana ia satu-satunya 'kuda' tunggangan kami. 

Baru aku nak berangan beli jet peribadi sebiji dia dah 'merajuk! 'Merajuk' tengah bulan pulak tu hukhuk .... >.<


Wednesday, May 18, 2016

Risiko Yang Perlu Ibubapa Tahu Ketika Anak Melayari Internet!

Wednesday, May 18, 2016 11 Comments

Assalamualaikum!


Di zaman teknologi alam siber yang berkembang maju ni, kanak-kanak dan gajet memang tak dapat dipisahkan! Aku sebagai ibu juga kadang-kadang risau kalau anak-anak terlalu banyak menghabiskan masa bersama gajet dan melayari video di internet.

Contohnya Hazwani, yang memang dah pandai melayari video kesukaannya di Youtube. Dia tengok kita buat sekali je, lepas tu dia dah pandai tekan sendiri dah! Nak tengok apa, di mana semua dia tahu. Yang Mira pun sama, dah reti cari sendiri video tanpa bantuan aku atau kakaknya! Huh .. cepat sungguh budak-budak ni belajar ye ...




Tapi, ada ketikanya akan terjumpa satu dua iklan yang tak sepatutnya terpampang di situ! Kalau dulu, aku boleh duduk bersama dengan diaorang dan pantau apa yang boleh ditonton dan yang tak boleh ditonton. Sampai kan ada masanya, bila iklan 'macam tu' keluar je aku terus tekup skrin iPad dengan tangan! Bila diaorang tanya kenapa ibu tutup dengan tangan, aku jawab iklan tak elok ... jangan tengok tau hehe ...

Tapi takkanla sehari suntuk korang nak tekup tangan setiap kali diaorang tukar video kartun tu kan hahaha. Nampaknya aku kenala guna alternatif lain untuk melindungi mereka ...




Ada hari tu aku terbaca kat blog kak Izwa yang rupanya mempunyai pengalaman yang sama macam aku! Dan dia syorkan ibubapa untuk download aplikasi Salam Browser sebagai alternatif untuk mengawal kemasukan iklan-iklan yang tak diingini!

Menarik ni! :)


SALAM BROWSER

Pelayar web islamik Salam dipacu teknologi Chromium dengan pelbagai ciri khas yang melindungi pengalaman internet agar lebih selamat dan bebas-spam. Menariknya, SALAM BROWSER ini yang berkonsepkan islamik turut menerapkan aspek menghormati adab ketika melayari internet. 



Walaupun SALAM BROWSER masih di dalam fasa BETA dan di peringkat ujian, namun ciri-ciri dan kemampuannya membuatkan aku tertarik untuk download aplikasi ini! 

Antaranya, ia memberi amaran terhadap laman web yang mengandungi unsur maksiat, perjudian, pornografi dan lain-lain yang memudaratkan. Selain tu, ia melindungi komuniti Salam daripada kandungan tidak sihat dengan sekali klik aje. Kemudian, maklumat yang disenarai hitam akan dikongsi dengan pengguna-pengguna Salam yang lain untuk kebaikan bersama.

Lagi satu dengan aplikasi SALAM BROWSER ni, keputusan enjin carian ditapis terlebih dahulu supaya tiada maklumat yang berunsur maksiat atau pornografi dapat diakses oleh anak-anak kita.





Amacam, senang tak? Lepas ni aku tak perlu pening-pening nak tekup skrin iPad dengan tangan dah, sebab SALAM BROWSER boleh lindungi anak-anak aku dengan cara yang lebih efisien dan mudah!

Nak downloadnya pun senang, korang boleh klik je MUAT TURUN SALAM BROWSER dan ikuti langkah yang diberi. 



Kalau korang prihatin tentang anak-anak, silalah download aplikasi SALAM BROWSER ni ye. Kerja korang pun senang tak perlu nak risau nak biarkan anak-anak melayari internet tanpa pemantauan orang dewasa. Bila korang dah download dan cuba aplikasi ini, jika ada sebarang komen atau maklumbalas boleh kemukakan pada pihak SALAM BROWSER

Selamat mendownload dan selamat melayari internet! ^^