Thursday, June 30, 2016

Pengalaman Berpantang Makan Sup Ikan Haruan

Thursday, June 30, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Sekarang ni macam-macam isu sedang 'hangat' dibincangkan di Facebook. Dari isu vaksin, romantik atau tidak pasangan kita, wajar ke tidak kita makan di khayalak ramai dalam bulan puasa dan macam-macam lagi la. 

Baru-baru ni aku ada terbaca perkongsian di FB tentang pengalaman seorang ibu yang mengalami masalah usus 'melekat' gara-gara makan ikan haruan ketika berpantang. Tak kurang juga yang berkongsi pengalaman yang sama dan melahirkan kebimbangan sekiranya ia terjadi lagi.

Aku sendiri adalah antara ibu yang pernah melahirkan anak secara c-zer atau c-section. Dalam blog ni pun aku ada kongsikan pengalaman aku berpantang ketika c-zer dulu.


sumber : google


Anak pertama aku kena c-zer, so memang kena jaga elok-elok luka di perut. Nak makan ubat periuk atau jamu, aku tak berani sebab 'panas' dan bimbang ada efek pada luka nanti. 

Tapi aku tak ambil pati ikan haruan yang dalam botol tu. Aku makan sup ikan haruan yang dimasak ikut resepi yang abah dapat dari kedai sensei. Minyak dari ikan haruan tu berupaya menyembuhkan luka dalaman dan luaran dengan cepat insyaAllah. Dan aku makan bukan sehari ..dua hari ... tapi 44 hari! hehe ...

Alhamdulillah cukup 44 hari, aku kembali bekerja dan luka akibat c-zer tu pulih dan takda rasa sakit walaupun ketika aku dukung anak atau angkat barang berat.

Dua tahun kemudian, aku melahirkan Mira tapi kali ni aku dapat rezeki lahirkan secara normal. Amalan berpantang pun aku amalkan yang sama ketika anak sulung dulu. Aku masih amalkan makan sup ikan haruan dengan bubur dan Gamat Healin selama 44 hari.

Aku tidak berani nak menafikan mahupun mengiyakan pendapat masing-masing dalam isu ni. Ada sebab kenapa ia berkesan kepada orang lain, dan ada sebab mengapa ia memudaratkan orang lain ... wallahualam. Aku cuma berkongsi pengalaman sendiri dan apa yang aku rasa selepas itu.

Bagi aku, sebaiknya amalkan pemakanan yang sumbernya dari alam semulajadi ketika berpantang. Kalau tak yakin dengan yang dalam botol, boleh makan yang dimasak sendiri. Tapi janganlah ditolak terus khasiat ikan haruan tu, sebab kita kan nak luka cepat sembuh kan.

Wallahualam .... :)

Wednesday, June 29, 2016

Penulis Jemputan Di Eyriqazz.Com

Wednesday, June 29, 2016 10 Comments

Assalamualaikum!


Ni pertama kali aku dijemput jadi penulis jemputan di mana-mana blog. Aku tengok trend sekarang ni pun, tak ramai yang offer kongsi artikel sebagai penulis jemputan blog. Kenapa ye? 

Aku pun ada juga pernah terima mesej di FB yang sudi nak jadi penulis jemputan di blog ni, tapi sayang .... mesej tu aku tak perasan selama beberapa bulan sebab termasuk dalam 'others' ... T_T

Tuesday, June 28, 2016

Lauk Ramadan - Resepi Sambal Ikan Bilis Petai Rangup

Tuesday, June 28, 2016 2 Comments


Assalamualaikum!


Korang suka petai? Korang suka sambal petai? Korang suka sambal ikan bilis petai? Maka kita gengggg! haha sep sikit :p 

Sambal ikan bilis petai ni memang boleh makan ngan apa pun! Makan ngan nasi boleh ..makan ngan roti banggali boleh .. makan ngan pau boleh ... makan ngan roti canai boleh ... ratah gitu je pun bolehhhh!

Ada kawan aku cakap makan petai ni time cuti hujung minggu je, sebab kat rumah mulut berbau petai pun orang tak tau hehe ... ye la, ikut keselesaan orang la kan. Yang penting jangan kasi orang bau tau hahaha :D

Jom skodeng resepi ;)




Sambal Ikan Bilis Petai Rangup

Bahan-bahan :

200gm ikan bilis - dikopek dua
cili kisar - sukatan ikut kesesuaian tahap kepedasan yang korang nak
3 ikat petai - dibelah dua
minyak untuk menumis
sedikit air masak
garam secukup rasa

Cara-caranya :

1. Panaskan kuali. Goreng dulu ikan bilis yang telah dibersihkan. Bila dah keperangan sikit angkat dan letak dalam pinggan lain dulu.

2. Masukkan cili kisar dalam kuali dengan api sederhana. Kacau sehingga ia pecah minyak. Kemudian masuk sedikit air masak. Sedikit je ye, dalam 2 sudu je sebab aku takmo sambal tu jadi berkuah. Biarkan sambal tu mengering sikit. Sambil sambil tu kacau lagi.

3. Masukkan petai dan biarkan ia masak dalam 10 minit. Kacau perlahan sambil perlahankan api. Letak garam secukup rasa dan teruskan mengacau untuk mengelakkan ia melekat di dasar kuali.

4. Tutup api dan biarkan sambal petai itu menyejuk seketika dalam kuali. Lepas 5 minit macam tu, baru masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi dan gaul ratakan ia bersama sambal petai tadi.

5. Siap untuk dihidang!

Haaa mudah kan! Sebelum aku berjaya masak sendiri sambal ikan bilis petai ni, dah beberapa kali aku gagal sebenarnya! Tak sama macam yang mak masak ... ikan bilis rangup, sambal terasa dan sebagainya. 

Dulu sambal ikan bilis aku jadi lembik lepas campur ngan sambal. Bila makan macam ikan bilis tu dah lemau. Rupanyaaaaaaaa ... mak kata kena tutup api dulu biarkan sambal tu sejuk kejap, baru lah campur dengan ikan bilissssss haaaaaa mak duk dapur ko tak nak tengok mak masak ....! hahaha sorry mak :D

Bila dah pandai buat, memang syok la layan ngan nasi dan telur goreng dadar. Makan simple macam ni pun dah nikmat yang tak terhingga ye dop. Korang pun cuba la nanti yek :D

Selamat mencuba! ^^


Monday, June 27, 2016

Kusyen Edisi Terhad Watsons Sempena Kempen #RayaNiMestiCun Dah Sampai!

Monday, June 27, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!



Kalau tengok iklan Watsons kat tv tu, mesti aku terikut nyanyi lagu tema dia #RayaNiMestiCun hahaha :p

Hari tu aku ada kongsikan pasal kempen Watsons #RayaNiMestiCun di mana, korang boleh tebus kusyen atau cadar edisi terhad yang direka khas oleh pakar deko kita, Dr. Eric Leong! Haaaaa minggu lepas aku dah dapat kusyen edisi terhad dari Watsons ni, cantik tak .... wowweeeee! ^^


Juadah Berbuka & Sahur Minggu Ketiga

Monday, June 27, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!


Alhamdulillah dah masuk minggu ke-tiga kita berpuasa. Minggu depan minggu terakhir sebelum masuk 1 Syawal. Dekat-dekat nak raya ni semakin tak bersemangat aku nak masak. Sebab asyik teringatkan mak dan abah di kampung. Sebab tu minggu lepas tak banyak juadahnya seperti 2 minggu sebelumnya.

Takpelah ... ini pun dah cukup alhamdulillah ...

Kalau 2 minggu sebelum tu aku obses dengan cendawan shitake, minggu lepas aku obses dengan petai pulak hehe. Cantik pulak petai kat kedai Zam tu, walaupun 3 ikat dia jual RM4 huhu ...



Sambal udang petai



Sup suhun



Telur goreng


Sambal hitam Pahang ... beli ngan mek Sue


Spaghetti goreng telur


Sambal ikan bilis petai


Sup ketam permintaan si sulung

Memula aku amik kepak ayam, ingat nak buat goreng berempah. Sekali aku gi buka peti ikan dan dia ternampak ketam hahaha. Langsung dimintanya buat sup ...dah lama tak makan ketam katanya. Last makan waktu kat kampung Wan masakkan. Kesian pulak dengar kisah sedih dia .... :p



Kuey tiow goreng takda sayur


Sotong goreng berempah



Bila dua beradik tu puasa penuh, apa diaorang nak makan insyaAllah ibu akan cuba usahakan masak. Tapi dengan syarat puasa penuh je! hehe ... 

Selain sambal udang petai dan sambal ikan bilis petai, semua tu makanan yang diminta oleh kakak dan adik. Syukur diaorang puas hati, walaupun ibu masak tak sesedap wan masak ...

Hurmm rindu wan ... T_T

Friday, June 24, 2016

Lauk Ramadan - Resepi Mudah Sotong Goreng Berempah

Friday, June 24, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Cuti minggu lepas kakak request nasi lemak lagi untuk berbuka. Hari tu aku masak, dia punya makan perghhh menambah sampai 3 kali! Serius aku tak tipu ... kakak kalau dia suka satu satu makanan tu dia akan tambah berkali-kali sampai kenyang. Takut pula aku tengok dia makan ..macam nak meletop perut tu dah hehehe ...

Tapi aku tak buat sebab hari tu dah masak lauk lain untuk berbuka. So, semalam la aku masak. Turun je dari bas terus berdesup ke kedai runcit beli bahan-bahan nak buat nasi lemak. Dalam kepala ni dah terbayang sambal sotong ... tapi sambal anak-anak tak makan pulak! Nampak kaler merah konfirm diaorang tak sentuh punya. Sekali aku nampak ....P.E.T.A.I!

Wahhhh petaiiiiiii ...haaaa aku ada idea! Apa kata aku masak sambal ikan bilis petai dan sotong goreng berempah! Nasi lemak kalau takda sambal tak best betoi dak! Sotong goreng berempah tu pulak tak pedas, memang sesuai untuk budak-budak ni makan! Haaaaaaa .... geliga jugak otak ko Nim! hahahaha :p

Sambal petai ikan bilis tu nanti aku cerita lain, sekarang jom skodeng resepi sotong goreng berempah aku ni ;)




Sotong Goreng Berempah

Bahan-bahan :

5 ekor sotong - saiz sederhana besar
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1/2 paket rempah ikan - aku guna rempah TANJONG
1 biji tomato - dipotong 8
minyak masak untuk menumis
garam secukup rasa


Cara-caranya :

1. Bersihkan sotong dan potong pada bahagian yang lebih kecil. Kalau korang suka telur sotong, boleh masukkan sekali. Panas kuali dengan minyak pada api sederhana, tumis dulu bawang besar dan cili merah sehingga naik bau

2. Sementara tu, gaulkan sotong dan rempah ikan dalam satu bekas. Ratakan rempah di seluruhnya, tak perlu tambah air tau biar dia melekat kat sotong. Bila bawang dah keperangan sikit, masukkan sotong yang dah digaul tadi ke dalam kuali dan kacau rata

3. Bila dah sebati, tambah sedikit je air masak untuk kasi berair sikit. Tambah sikit je jangan banyak tau! Masukkan tomato dan garam secukup rasa. Kacau lagi sehingga mendidih dan sotong masak

4. Tutup api dan siap untuk dihidang!

Ringkas kan! Orang bujang pun boleh buat lauk ni. Makan ngan nasi kosong pun boleh tau. Kalau korang taknak guna sotong, boleh guna udang atau ayam. Semalam aku bagi kakak cuba makan sotong ni ngan nasi lemak ... perghhh takut tengok dia makan hahaha malam tu kul 10 dia repeat makan nasi lemak dengan lauk ni lagi .... heeee :D

Selamat mencuba! ^^

Thursday, June 23, 2016

Lauk Ramadan - Resepi Kari Ikan Pari Style Mamak

Thursday, June 23, 2016 5 Comments

Assalamualaikum!


Dari kecil kalau mak masak kari apa pun, mesti letak santan. Mak kata tak letak santan tak sedap! haha memang betul mak, sebab kami sekeluarga dah terbiasa makan kari yang ada santan kelapa. Tapi bila dah kahwin dengan orang utara, baru tahu diaorang masak kari tak guna santan! huhu ....

Aku cakap ni jangan gelak pulak ye, tapi kalau mamak masak kari tak letak santan aku boleh terima lagi, cuma tak pernah lagi jumpa Melayu masak kari tak guna santan hahaha. Dah kahwin baru tau keluarga mertua makan kari tak letak santan hahahaha ...adehhh. Aku ingat lagi kali pertama tengok kak ipar aku masak kari ikan kepala nyut nyut masuk bawang masuk rempah masuk ikan tapi takda santan! Alamakkk ..sedap ke tak letak santan ni? Cayaq semacam je kuah dia. Tapi bila aku makan ... fuh terangkat kari dia! :)

Biasa kalau masak kari ikan takda santan ni, aku serahkan aje pada suami tapi hari tu aku nak cuba sendiri la masak kari style mamak ni ... jom kita skodeng resepi! ;)




Kari Ikan Pari Style Mamak (Takda Santan)

Bahan-bahan :  

800gm ikan pari - dipotong kepada beberapa bahagian
5 biji bawang merah - dihiris halus
5 biji bawang putih - dihiris halus
2 tangkai daun kari (aku tak guna daun kari sebab terlupa nak beli hahaha)
1 biji tomato - dipotong 4
7 batang bendi (boleh guna terung) - dipotong kepala dan ekornya
1 1/2 paket rempah kari ikan - aku guna rempah BABAS
3 sudu rempah serbuk cili - aku guna rempah BABAS
1 asam keping
air masak
minyak untuk tumis
garam secukup rasa

Cara-caranya :

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih bersama dengan daun kari sampai naik bau. Sementara tu sediakan rempah kari dan serbuk cili dalam satu bekas dan dicampur dengan sedikit air

2. Bila dah naik bau wangi, masukkan campuran rempah dan serbuk cili dan gaul rata dalam api sederhana. Kacau hingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan pari yang telah dibersihkan dan ratakan perlahan-lahan. Sebatikan rempah dengan ikan

3. Campurkan air masak ke dalam periuk dan kacau lagi. Korang agak-agak la nak kuah banyak mana supaya sesuai dengan kepekatan rempahnya. Masukkan bendi dan biarkan ia mendidih seketika

4. Masukkan asam keping dan tambah garam secukup rasa. Bila bendi dah lembut boleh tutup api. Masukkan tomato dan siap dihidang untuk berbuka!

Aku suka guna ikan pari sebab ikan ni takda tulang halus. Anak-anak suka makan sebab isinya lembut dan tebal. Paling best aku tak perlu menyiang perut ikan hahaha... Lauk pun jadi lebih tahan lama sebab tak guna santan kan. 

Alhamdulillah percubaan pertama aku masak kari ikan takda santan menjadi! Sedap dimakan dengan nasi panas dan telur dadar goreng ....fuh korang try masak yek ;)

Selamat mencuba! ^^


Exam Pertengahan Tahun

Thursday, June 23, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Setel amik repot kad kakak dan adik di sekolah diaorang baru-baru ni. Memula ingat nak suruh ayahnya aje yang pergi amik repot kad anak-anak, tapi si kakak dan adik merayu suh aku datang sama sebab kakak cakap kat surat tu tulis "ibu bapa", so maknanya ibu dan ayah kena datang sekali ... hahahaha boleh tahan lurus bendul anak aku ni :p

Amik result dan jumpa cikgu diadakan di dalam dewan sekolah. Aku amik repot kad adik dan ayahnya amik repot kad kakak. Ramai je yang datang seorang samada ibu atau bapa, tak jadi masalah sebab mungkin anak diaorang sorang je. 


Wajah Berseri Dengan Nanowhite Fresh Untuk Kulit Berminyak!

Thursday, June 23, 2016 46 Comments

Assalamualaikum!


Sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kulit wajah pasti tak senang duduk kan! Kulit berminyak, kulit kering, kusam dan tidak bermaya antara masalah kulit yang memang ramai dialami oleh semua golongan tak kira wanita atau lelaki terutama sejak remaja! 

Pernah tak korang mengalami masalah memilih produk yang sesuai untuk kulit wajah? Terutama untuk kulit berminyak macam aku ni. Sejak dari zaman remaja lagi, jerawat dan aku memang tak dapat dipisahkan hehe ... sehinggalah aku bertemu dengan produk Nanowhite Fresh




Untuk yang berkulit minyak macam aku ni, kena pandai pilih produk penjagaan kulit yang sesuai. Kalau salah pilih, lagi banyak jerawat yang keluar nanti! Terus takda mood nak beraya nanti huhu ....

Tapi mujur ada rangkaian produk Nanowhite Fresh yang memang diformulasikan untuk kulit berminyak! Haaaa ni yang best dengar ni ... ! 

Nanowhite Fresh Untuk Kulit Berminyak

Rangkaian produk Nanowhite Fresh adalah rutin penjagaan harian untuk kulit yang lebih cerah dan segar. Ia sangat sesuai untuk kulit berminyak dan diperkaya dengan Vitamin C, Sea Algae (alga laut) dan Tea Tree Oil untuk mencerahkan tona kulit, mengurangkan bintik hitam dan jerawat sementara mengekalkan kelembapan kulit.

Sebenarnya tak susah nak jaga kulit wajah, asalkan kita tahu jenis kulit dan produk mana yang sesuai dengan kulit kita. Walaupun aku kurang mengenakan solekan pada wajah, tapi kulit tetap terdedah dengan pencemaran dan sebagainya. Jadi, untuk mengembalikan kelembapan dan kesegaran kulit aku gunakan tiga produk dari Nanowhite Fresh ni!
  • Nanowhite Fresh Foam Cleanser
  • Nanowhite Fresh Miracle Mist
  • Nanowhite Fresh Dark Spot Corrector




Nanowhite Fresh Foam Cleanser aku gunakan dua kali sehari. Kulit jadi berangin dan rasa segar je. Memang sesuai sangat dah dengan namanya! hehe ...




Kemudian aku gunakan Nanowhite Fresh Miracle Mist. Selain berfungsi untuk memberikan hidrasi (kelembapan) pada kulit sepanjang hari, ia juga memberikan keseimbangan kulit yang sekata dan mengurangkan jerawat. Lubang pori-pori pun jadi semakin mengecil ye. Muka yang banyak jerawat pun takda masalah nak gunakannya sebab ia melegakan kulit berjerawat. Korang spray je dan serta merta terasa segar di seluruh wajah. Yang bestnya, aku boleh gunakan Miracle Mist bila-bila masa walaupun ketika berada di rumah, pejabat atau keluar berjalan-jalan, so memang wajib kena ada dalam beg tangan hehe.




Sejuk je rasa muka ni! ^^


Ia juga boleh digunakan sebagai toner juga tau! Lagi satu, Miracle Mist ni sesuai digunakan walaupun selepas kita mengenakan solekan pada wajah. So, tak perlu risau ... dah makeup tu spray je pada muka. Segarrrrrrrr rasa! ^^




Last sekali, aku gunakan Nanowhite Fresh Dark Spot Corrector untuk mengurangkan kesan bintik hitam, jerawat dan ia juga berfungsi mengurangkan sebum berlebihan yang boleh mengakibatkan jerawat. Picit sikit dan sapu je pada kawasan yang berjerawat ;)




Yeaaaaa! Lengkap dah penjagaan kulit wajahku, semua yang aku perlukan ada pada Nanowhite Fresh. Packaging dia pun cantik hehe. Harganya pula macam mana? InsyaAllah memang harga mampu milik!


Nanowhite Fresh Foam Cleanser 100GM- RM15.90

Nanowhite Fresh Miracle Mist  125ML - RM20.50 

Nanowhite Fresh Dark Spot Corrector Gel 15ML - RM18.50



So, pada korang yang mempunyai kulit berminyak mungkin boleh cuba rangkaian Nanowhite Fresh ni. Dah dekat nak raya ni takkan taknak kulit wajah korang lebih berseri dan bebas jerawat kan. Korang boleh dapatkan produk Nanowhite Fresh ni di Guardian, Watsons dan pasaraya berdekatan.


Yang ni paling best! Bila korang beli mana-mana produk Nanowhite atau Nanowhite Fresh, tolong JANGAN BUANG RESIT PEMBELIAN tau sebab ada HADIAH MENARIK menanti sempena Hari Raya ni! 


So, tunggu apa lagi jom serbu Guardian atau Watsons berdekatan dan beli produk Nanowhite atau Nanowhite Fresh. Simpan resit dan sertai kontes di atas ni, mana tahu gambar kreatif korang terpilih untuk HADIAH UTAMA tu! ^^

Wednesday, June 22, 2016

Dulu dia tergagap-gagap mengaji ...!

Wednesday, June 22, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Tipu la kalau aku tak risau, lebih-lebih lagi dengan Mira. Tau ... setiap anak tu berbeza tahap penerimaan ilmu dia. Ada yang cepat 'tangkap', ada yang lambat sikit tapi aku cuba sedaya upaya nak bagi peluang pada dia sebab aku tahu Mira boleh!

Memula dulu, aku ingatkan kaedah yang aku ajarkan pada kakak boleh aku gunakan pada adik bila dia start belajar mengaji. Tapi lama-lama aku rasa kaedah tu tak 'menjadi' dengan dia! Dia bukan tak boleh membaca, bukan tak reti mengeja tapi dia ada sesuatu yang kakak dia takda .... gagap!

Gagap ... tak tahu kenapa tapi mungkin lidah tu nak sebut setiap huruf kerana mempunyai bunyi dan cara sebut pun lain. Masuk iqra' 2 dia boleh dah sebut dan eja, masuk iqra' 3 boleh dah baca sikit-sikit .. tu pun yang mana dia tak lancar aku suh ulang dan ulang hari seterusnya. Bila dah masuk iqra' 4 dia tetiba gagap nak baca! Ayat yang bersambung dia terketar-ketar nak baca. Memula aku ingat dia banyak main, tapi bila kakak dia ajar pun ...sama jugak!




Last-last aku suh dia ulang semula iqra' 1. Selagi tak lancar sebutan huruf dan tak kenal huruf bersambung, maka ulangla sampai kenal. Target aku bukan nak dia cepat naik al-Quran macam kakak dia, tapi target aku nak dia faham dan kenal setiap bacaan tu. Nak dia lancarkan lidah dia menyebut setiap perkataan dan ayat tu. Lambat baca al-Quran takpe, asalkan bacaan tak berterabur.

Alhamdulillah walaupun mengambil masa sedikit, dan setelah beberapa kali ulang iqra' 1 sampai iqra' 3 akhirnya anak ibu Mira berjaya juga baca dengan lancar. Terharu ibu dengar adik baca kat sebelah ibu kelmarin .. berkat bulan Ramadan dan beberapa hari sebelum Nuzul Quran ... syukur T_T




Memang aku akui, aku agak garang dan tegas ketika mengajar anak-anak tapi lepas garang garang tu aku pujuk la balik huhu. Tapi walaupun garang ibu sayang anak-anak ibu, cuma bab mengajar tu ibu memang garang dari dulu hehe ...


Tuesday, June 21, 2016

Lauk Ramadan - Resepi Ayam Masak Kurma

Tuesday, June 21, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!


Lama bebenor tak masak lauk kurma ni! Anak mintak sup ayam, tetiba datang idea nak buat ayam kurma. Hari tu aku buatkan diaorang meehoon sup .. diaorang punye melantakkkkkk perghhh ... haha tapi, alhamdulillah seronok tengok diaorang berselera makan walaupun bila aku makan rasanya biasa biasa jek! Entah apa yang kebabom ntah ... tapi tu la budak kan, kalau diaorang kata sedap tu maka memang sedap la aku masak kan hehehe ...

Ayam masak kurma ... hurmm, lama tak makan masakan mak. Feveret aku ni .. eh apa saja yang mak masak memang aku tak tolak. Kecuali gulai telur itik .... sorry i is diet today hohoho :p memang aku takleh masuk lauk yang satu tu huhu ...

Dah dah moh kita tengok resepinye ;)



Ayam Masak Kurma

Bahan-bahan :

Ayam mentah - separuh bahagian (aku amik 2 bahagian paha)
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih - dihiris halus
halia sebesar ibu jari - dihiris halus
3 biji cili hijau - dibuang bijinya
1 paket serbuk Kurma - aku guna Faiza Kurma Powder
1 biji kelapa - diperah 2 kali untuk santannya
1 biji kentang - dipotong 8
1 biji tomato
garam secukup rasa

Cara-caranya :

1. Panaskan periuk dan letak minyak masak. Tumiskan bawang besar, bawang putih. cili hijau dan halia sehingga naik bau. Kacau dengan api sederhana

2. Masukkan rempah Kurma yang dicampur dengan sedikit air. Kacau rata sehingga ia pecah minyak. Bila dah pecah minyak masukkan ayam yang telah dibersihkan tadi

3. Kacau ayam untuk ratakan dengan rempah. Kemudian, masukkan santan ke dalamnya. Santan ni dari 1 biji kelapa, aku perah 2 kali. Kacau rata dan biarkan ia mendidih seketika

4. Masukkan kentang dan kacau lagi kuahnya. Masukkan garam secukup rasa dan boleh tutup api

5. Masukkan tomato dan sedia dihidang! Aku masukkan tomato ni last sebab takmo ia hancur dalam kuah kurma. Kalau korang nak masukkan sekali ngan kentang tadi pun boleh.





Alhamdulillah suka nau budak-budak tu makan lauk ayam kurma ni. First time diaorang makan masakan ayam kurma aku ... dan berjaya menambat hati! Kakak menambah-nambah makan ... adik terangguk-angguk cakap sedap buuuu sedapppp ...hurmm budak tak suka makan pedas gini leeeeee hehehe ....

Selamat mencuba! ^^


Monday, June 20, 2016

Raya Ni Mesti Cun Dengan WATSONS!

Monday, June 20, 2016 9 Comments

Assalamualaikum!


Siapa nak cun raya ni? Watsons ada sesuatu yang menarik untuk korang! ;)

Rangkaian kedai runcit kesihatan dan kecantikan terkemuka Asia, Watsons, hari ini melancarkan kempen Hari Raya dengan tayangan muzik video ‘Raya Ni Mesti Cun’ yang dibintangi lebih daripada 20 orang personaliti terkemuka tanah air.

"Hari Raya merupakan salah satu musim perayaan yang paling penting untuk kami mendekatkan diri dengan pelanggan kami. Selain daripada inovasi produk yang terdapat di kedai rangkaian kami semasa musim perayaan ini, tahun ini kami ingin menyalurkan mesej mempersiapkan diri untuk menjadi 'cun' sempena perayaan Hari Raya ini, "kata Danny Hoh, Ketua Pemasaran, Watsons Malaysia kepada sidang media. 


Caryn Loh, Chief Operating Officer, Watsons Malaysia (front row centre), Danny Hoh, Head of Marketing, Watsons Malaysia (front row right), top management of Watsons Malaysia and the music video cast of Raya Ni Mesti Cun at the media launch.


Muzik video ini diterajui oleh pelakon-pelakon terkenal seperti Mawar Rashid, Sari Yanti dan Raja Ilya di mana mereka memegang watak utama iaitu Limah Skemah, Kiah Selfie dan Siti Tudung. Dalam muzik video ini, ketiga-tiga mereka menjalani transformasi di Watsons untuk menjadi 3 wanita yang cantik. Muzik video ini diarahkan dan dihasilkan bersama oleh Urban Ads bersama-sama dengan bahagian pemasaran Watsons Malaysia. Penggambaran muzik video ini dilangsungkan pada bulan April 2016 di Lembah Klang

Untuk memupuk semangat perpaduan dan pelbagai bangsa melalui muzik video ini, Watsons juga turut menjemput personaliti Malaysia lain seperti Amber Chia, Arja Lee, Dayah Bakar, Kit Mah, Monika Sta Maria, Nadia Heng, Nadine Ann Thomas, Nomad, Shuk SYJ dan Wafa de Korte. 



Raja Ilya as Siti Tudung character in the Raya Ni Mesti Cun music video by Watsons Malaysia. 


Mawar Rashid as Limah Skema character in the Raya Ni Mesti Cun music video by Watsons Malaysia. 


Sari Yanti as Kiah Selfie character in the Raya Ni Mesti Cun music video by Watsons Malaysia


The three main characters after their transformation at Watsons taking a selfie in the Raya Ni Mesti Cun music video by Watsons Malaysia


"Kami mengadaptasi formula yang dijayakan melalui muzik video Tahun Baru Cina yang lalu, dan menjadi salah satu muzik video yang paling banyak ditonton di Malaysia pada tahun ini. Dan dengan harapan yang sama, dan juga barisan pelakon yang mantap, kami berharap muzik video ini dapat mempamerkan kepentingan untuk menjadi cantik dari segi dalaman dan luaran untuk menyambut Hari Raya," kata Danny. 




Majlis yang dilangsungkan di Menara KL juga menyaksikan Watsons Malaysia melancarkan #KoleksiCun kepada sidang media – cadar dan kusyen edisi terhad yang direka oleh Dr Eric Leong dengan kerjasama Akemi. Rekaan edisi terhad ini boleh didapati di semua kedai Watsons semasa tempoh penebusan iaitu dari 16 Jun - 31 Ogos.  

Untuk setiap perbelanjaan RM20 di kedai Watsons dan secara Online, pelanggan menerima satu e-setem. Dan tambahan e-setem diberikan apabila perbelanjaan terhadap barangan jenama Watsons dan barangan jenama-jenama yang menyertai kempen ini. Cadar dan kusyen eksklusif ini dapat dibeli dengan lima e-setem bermula pada harga RM14.90

Dr Eric Leong berkata, "Ini adalah kali pertama saya bekerjasama dengan Watsons dan saya gembira untuk berkongsi kepakaran saya bersama-sama untuk perayaan ini. Pemilihan reka bentuk ini telah dibuat dengan teliti untuk memenuhi rasa setiap isi rumah di Malaysia" 

Pelanggan-pelanggan Watsons juga dapat memberi kepada yang memerlukan melalui penebusan #KoleksiCun ini di mana dengan setiap penebusan, Watsons Malaysia akan menderma selimut kepada yang memerlukan melalui organisasi kebajikan Kechara Soup Kitchen



The full cast of Raya Ni Mesti Cun music video with Caryn Loh, Chief Operating Officer, Watsons Malaysia (second row, 6th from left) and Danny Hoh, Head of Marketing, Watsons Malaysia (second row, 4th from left). 


Kempen Hari Raya Watsons pasti menarik kerana Watsons mempersembahkan Jualan Hebat sehingga 50% di semua kedai Watsons di seluruh negara bermula 16 Jun (Semenanjung Malaysia) dan 23 Jun (Sabah dan Sarawak)

Penggemar barangan teknologi juga boleh memuat turunkan aplikasi mobil Watsons Malaysia yang baru dan boleh didapati di Google Play Store dan Apple app Store yang menawarkan promosi menarik sempena Hari Raya. Semasa musim perayaan ini, ahli-ahli VIP Watsons yang membelanjakan RM100 minimum menggunakan kad Watsons Touch 'n Go dalam satu resit akan dapat menikmati rebat RM5. Promosi ini hanya terhad kepada 10,000 ahli pertama sahaja. 


Ahli-ahli VIP Watsons boleh menyemak ganjaran di www.watsons.com.my/myrewards dan menikmati tawaran talian eksklusif di www.watsons.com.my .   

Untuk maklumat lanjut mengenai kempen Watsons Malaysia Hari Raya, sila layari www.watsons.com.my/rayanimesticun 




#RayaNiMestiCun #WatsonsMalaysia #KoleksiCun


Juadah Berbuka & Sahur Minggu Kedua

Monday, June 20, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!



Dah masuk minggu ke-2 Ramadan dah kita ye, begitu pantas masa berlalu tup tup kita dah berada di pertengahan Ramadan. Amacam puasa anak-anak kita? Kakak dan adik biasa lah ... ada on ada off hehe, tapi bolehlaaa dari ibu dulu yang bila masuk je tenghari mula la masuk bilik air nak 'mandi'. Bila wan tanya kenapa nak mandi, ibu jawab 'panas' walhal .... sambil jirus air mulut dah ternganga hahaha :p

Alhamdulillah, momentum memasak untuk berbuka puasa dapat dikekalkan minggu lepas. Tambah bila anak-anak bersemangat berpuasa sampai petang, ibu lagi bersemangat nak masak untuk diaorang.




Asalkan bahan-bahan ada, semuanya ok! Dalam kepala dah terbayang apa nak dimasak untuk berbuka kang, dan kalau bahan tak cukup, turun je bas terus singgah kedai beli apa yang patut. Balik keje terus selinsing lengan dan masak!



Sardin cincuan


makan ngan nasi lemak ...yummy!



ayam goreng untuk kakak dan adik since diaorang tak makan sardin cincuan :D



sirap biji selasih n memang nostalgia betul la. Ibu punya feveret ni!


Laksa Thai beli kat opis


Bendi goreng shitake. 
Ni resepi main 'belasah' je namanya, sebab teringin nak makan shitake tu :D



sambal telur makan ngan apa pun sodap!


buat mihun sup untuk dua beradik tu, menambah-nambah diaorang makan! :D


bubur lambuk pengasuh bagi. Terima kasih kak Liza ^^


tekak western pula dah hahaha .... spaghetti carbonara :)


bubur lambuk kg. baru. Banyak betul daging dia kali ni!


western + Melayu = mantoppppp!



sambal ikan bilis petai. Kakak cakap makruh ibu makan ni time bulan puasa. Ye la, tapi dah ibu takleh tahan tengok petai kat kedai Zam tu ehehehe :p



ikan pari goreng


ayam masak kurma


kari ikan pari tanpa santan 


meehoon goreng ada fishball dan udang jek ;p


Tu je lah menu berbuka dan sahur kami dari Isnin sampai Ahad lepas. Minggu ni tak tau nak masak apa, nak gi intai-intai resepi la kat blog kengkawan nanti ;)