Friday, July 29, 2016

Belajar silat atau masuk maahad?

Friday, July 29, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Kebelakangan ni, dua benda ni jelah jadi topik perbincangan kami suami isteri. Mula-mula pasal maahad tahfiz atau sekolah beraliran agama. Paling dekat aku boleh fikirkan ialah kat Klang. Masa ikut lawatan Lembaga Zakat Selangor tahun lepas bersama KBBA, aku ada ternampak banyak papan tanda sekolah-sekolah tahfiz. Sejak dari tu lah aku mula terfikir nak hantar anak ke sana ....

Walaupun sekadar perbincangan suami isteri, tapi niat di hati tu memang nak masukkan kakak ke sekolah beraliran agama. Sebab dia bab menghafaz ni agak terer berbanding aku hehe. Kalau dia fokus ... memang jadi! Setakat ni kami hanya mampu beri dia 'bekalan' ilmu agama di sekolah dan di rumah je. Tu pun kadang-kadang dia tanya kenapa itu? kenapa ini? kenapa tak boleh? baru kami jawab. Syukur juga dikurniakan anak-anak yang banyak bertanya ni huhu ...



Wednesday, July 27, 2016

"Ni bukan anak Anim!"

Wednesday, July 27, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!


Kalau korang jadi aku ..korang terasa tak bila diaorang cakap cenggitu? Barangkali dalam nada bergurau .. kadang-kadang kita tak sedar 'gurauan' tu kasar boleh buat orang lain terasa hati. 

Macam aku kecik-kecik dulu, selalu kena 'buli' ngan abg yang sulung. Dia cakap aku bukan anak mak ... mak jumpa kat mana ntah terus bawa balik bela aku (hahahaha kuang ajo punye ayat dia masa tu) Terus aku bantai nangis nangis kat mak, tanya mak betul ke apa dia cakap tu hahaha! Masa kecik ..boleh la ko buli sakan adik ko kan haha :p


Tuesday, July 26, 2016

Bila orang bandar jumpa ikan puyu!

Tuesday, July 26, 2016 5 Comments

Assalammualaikum!


Menimbuk puyu...

Pertama kali kami anak beranak tengok sendiri bagaimana Pak Jelan menimbuk ikan puyu di bendang (sawah padi). Time ni orang dah amik padi, so yang mana ada lopak-lopak air tu memang ade la berekor-ekor ikan puyu dan sepat di dalamnya hehe ...

Alkisah ... tengahari tu aku nak gi belakang umah buang sisa makanan sekali tengok Pak Jelan berdesup lari masuk ke dalam umah amik timba (baldi) dan penapis dengan muka tersengih macam ada sesuatu. Rupanya nak pi tangkap ikan puyu! haha ...



sekali sauk je ...menggeletik dia dalam penapis tu ;)

Friday, July 22, 2016

Selamat Ulangtahun ALTHEA Yang Pertama! | #AltheaTurns1

Friday, July 22, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Annyeong and Happy 1st Birthday ALTHEA

Sekejap je rasanya kan, tahu-tahu ALTHEA dah pun 1 tahun usianya! Walaupun baru setahun 'jagung', ALTHEA dah pun popular di kalangan pencinta-pencinta makeup berinspirasikan K-beauty atau Korea! Aku pun dah ikut sama terjebak ni hehe ...acaner tu? ;)





ALTHEA - Beauty Meets Korea

Di kalangan wanita dan pencinta-pencinta makeup dan produk kecantikan, mungkin korang dah kenal sangat dengan brand ALTHEA ni. Bagi yang baru nak kenal, moh kita berkenalan dengan lebih mesra lagi ;)

ALTHEA merupakan platform online yang menjual produk-produk kecantikan dan kosmetik berinspirasikan Korea pada harga mampu milik. Dari produk penjagaan kulit (skincare), alat solek (makeup), rambut & badan (hair & body) sehinggalah bestsellers, semua yang korang perlukan ada di ALTHEA

Korang hanya perlu ke http://my.althea.kr/, pilih produk atau kosmetik yang korang suka dan buat bayaran secara online. Kesemua produk adalah didatangkan khas dari Korea ye tapi korang boleh shopping sepuasnya tanpa perlu ke sana! Nak lagi bijak ... shopping atas RM150 boleh dapat free shipping ... bijak kan ;)



Pink box yang cantikkkk! Harus simpan buat kenang-kenangan ni ;)


#AltheaTurns1




Aku pun tak mahu ketinggalan merasai kemeriahan sambutan ulangtahun ALTHEA yang pertama tahun ini! Tambah ALTHEA sekarang ada promosi gempak Althea's Birthday Celebration dari 20 July sehingga 31 July 2016, memang tak boleh dilepaskan peluang yang ada di depan mata haha :D




Tengok tu ... teruja campur terharu campur gembira campur bahagia bila dapat Limited Edition Birthday Box + DIY Party Kit ni! Warna P.I.N.K pulak tu ...sesuai sangat dengan jiwa iolss hehe :D

Kalau korang masuk laman web ALTHEA, confirm mata korang rambang tengok semua produk kat situ! Orang yang tak suka barangan makeup pun boleh jatuh cinta tau! Memang kawai dia punya produk tapi harga masih berpatutan.

Jom usha apa aku order di ALTHEA ;)



Aura B.B. Foundation - RM22.00



It's My Lip Crayon (Soul Pink) - RM20.00



Body Wash Peach (300ml) - RM36.00



Perfume Hand Cream (Marry Me) - RM10.00



Jeju Volcanic Pore Foam - RM24.00



Peach Sake Pore Pact - RM37.00



ALTHEA's Birthday Celebration - 20 Julai sehingga 31 Julai 2016

Sempena ulangtahun yang pertama,  ALTHEA ada promosi hebat untuk korang tau! :)



Limited Edition Birthday Box + DIY Party Kit
For orders placed on 20/7 onwards. While stocks last



Free Goodies for first 1,500 shoppers
Full size beauty products. While stocks last



Birthday Giveaway. Pick 3 Top Sellers for 100% REBATE!Rebate will be credited into your account


Ada lagiiii ... !

#AltheaTurns1 Instagram Contest, di mana korang hanya perlu  :

    • selfie bersama Althea Part Kit (Pink Box) dan hantarkan ke instagram masing-masing berserta ucapan selamat ulangtahun ALTHEA (happy birthday).

    • Jangan lupa sertakan hashtag #altheaturns1 

Korang 
berpeluang menang hadiah-hadiah gempak Macbook Air, Ipad Air 2, iPhone 6S, Galaxy S6 Edge, Canon EOS M10 Selfie Camera, Althea credits dan hamper barangan kecantikan dari Althea! 

Kesemua hadiah berjumlah KR10,000,00 sedia untuk dimenangi! Kontes bermula dari 20hb Julai sehingga 15hb Ogos 2016

Cepat daftar akaun di ALTHEA sekarang dan korang boleh nikmati promosi dan rebat yang hebat. Percayalah ...memang rambang mata nak pilih mana satu, kalau boleh semua tu ko nak borong hehe ... :)





Happy 1ST Birthday ALTHEA! ^^


Suntikan Imunisasi Murid Tahun 1 (2016) | Mira kena cucuk!

Friday, July 22, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Dapat kiriman mesej WhatsApp dari cikgu kelas dia untuk 2 acara. Satu tentang suntikan imunisasi Tahun 1 hari Khamis dan satu lagi jamuan raya di sekolah hari Jumaat. Bila aku cakap, "esok nurse kena datang sekolah nak inject Mira tau", tak nampak pulak muka cuak ke ... takut ke ... nangis ke ... elok je dia ngunyah kuih donat dalam plastik tu. So ok le kan ...

Tapiiiiiiiii .... si kakak pulak selamba pi takutkan adik dia, cakap "habislaaa nanti adik kena cucuk ... sakitttttt!" dalam kereta. Kembang kempis hidung aku menahan geram! Tapi bila tengok Mira macam takda tindak balas je bila kakak dia cakap macam tu ..terus aku 'mati'kan niat nak marah kakak huhu ....



Mira yang muka tak nampak dalam gambar :p

Thursday, July 21, 2016

Omak ...

Thursday, July 21, 2016 14 Comments

Assalamualaikum!


Biasa pagi-pagi dalam kul 7 lebih, time matahari baru nak menjengah naik ke langit tu kan time ni la aku akan stenbai kat luar rumah dengan getah paip siram pokok-pokok bunga mak yang dalam pasu. Kalau aku takda, maka mak la yang siram setiap pagi sebelum pergi ke reban ayam.

Begitulah rutin harian mak di rumah, menyinggah dulu rumah bukan pintu reban 'anak-anak angkat' dia tu, pastu menyapu di laman dan siram pokok bunga. Kemudian, pergi cuci reban pulak. Harapkan aku je la bila balik, barulah ringan sikit kerja rumah dia.


Wednesday, July 20, 2016

Serasi Guna Velvet Radiance Serum 4 dalam 1 Ni!

Wednesday, July 20, 2016 18 Comments

Assalamualaikum!


Rutin penjagaan kulit wajah memang jadi satu kemestian bagi setiap lelaki dan wanita di zaman ini! Walau sesibuk mana pun kita, kulit wajah perlu sentiasa dibelai dan dirawat untuk dapatkan hasil yang cantik dan sihat.


Untuk kulit yang berminyak macam aku ni, memang kena cerewet bila memilih produk wajah. Tapi kan baru-baru ni aku ada try satu serum yang memang 'ngam' dan serasi dengan kulit aku. Baru tak baru gak la ... dalam bulan puasa lepas ;) 




Walaupun aku bukan jenis 'kaki' makeup, tapi itu bukan bermakna aku tak perlu risau pasal penjagaan kulit wajah. Kulit jenis berminyak dan berjerawat lagi la kena sensitif dan perlu sentiasa diberi perhatian kan. So, bila aku dengar pasal kelebihan Velvet Radiance Serum ni ... haruslah cuba dulu kan  ;)

Velvet Radiance Serum 4 dalam 1

Velvet Radiance Serum ini mempunyai 4 fungsi dalam 1 botol. Ia boleh digunakan sebagai :
    • Toner (penyegar)
    • Serum
    • Moisturizer (pelembap)
    • Sunblock (pelindung matahari)

Ia bertindak dalam 3 cara iaitu :
    • Repair (Memulih)
    • Renew (Memperbaharui)
    • Restore (Mengembalikan)

Kandungan Dalam Velvet Radiance Serum 
  • Vitamin C
  • Apple stem cell
  • Ekstrak teh hijau
  • Likuoris ( Akar manis )
  • Lemon
  • Kolagen ikan salmon
  • Natrium PCA
  • Panthenol

Keistimewaan Velvet Radiance Serum

Diformulasikan dengan kolagen Salmon dan stem sel epal, ia bertindak:
  • Sebagai sunblock 50 SPF
  • Membuat struktur kulit lebih anjal.
  • Melembabkan kulit wajah.
  • Menyamarkan kedutan pada wajah hingga leher.
  • Mencegah penuaan.  
  • Menghaluskan serta mencerahkan warna kulit.
  • Memberikan sensasi kulit bersinar yg lebih cerah.
  • Menutrisikan kulit.
  • Mencegah pengaruh buruk polusi udara dan sinar matahari.




Cara Penggunaan Velvet Radiance Serum



Mudah je! Cuci muka dan lap kering. Picitkan 2 kali di tapak tangan dan sapukan ke seluruh muka dan leher setiap pagi dan malam sebelum tidur atau bila-bila masa. Pagi sebelum nak pakai bedak tu, aku guna serum ni dulu :D





Serum ni cepat meresap ke dalam kulit dan tak melekit sebab ia water based. Lelaki dan wanita boleh guna, dan sesuai untuk semua jenis kulit. Masalah kulit seperti jerawat, kulit kusam, berminyak, tona tak sekata dan jeragat memang sesuai la pakai Velvet Radiance Serum ni.

Disebabkan senang nak guna, maka aku jadi bertambah rajin dan bersemangat la nak gunakan setiap hari. Senang pulak tu nak bawa ke mana-mana, so memang setia dalam beg aku le hehe ;)

Lepas guna Velvet Radiance Serum ...

Sebelum ni, bangun pagi muka mesti berminyak. Bila duduk kat pejabat, kulit aku jadi kering dan kusam sebab terlampau sejuk!

Tapi sejak aku guna Velvet Radiance Serum ni setiap hari pagi dan malam ... bangun pagi muka tak berminyak! Kat pejabat, kulit kekal lembap walaupun buat kerja dalam air-cond. Kalau berjalan di luar pun aku tak risau, sebab serum ni ada sunblock SPF 50 yang boleh lindungi kulit dari sinaran uv matahari. Takda lagi kulit 'berkilat' disebabkan berminyak, sebaliknya muka tampak glowing tanpa perlu makeup yang tebal. 






Dah la senang nak guna, rasa nyaman je bila sapu kat muka. Kulit kekal lembap walaupun seharian di pejabat yang sejuk, tambah bulan puasa pulak tu! Yang bestnya, kesan jerawat lama tu beransur hilang dan bila pegang pipi sendiri, terasa ...halussssss sangat! ;)


Alhamdulillah memang best dan serasi dengan kulit aku! Semangat nak cantik kembali membara haha :p Confirm Pak Jelan takkan berani membebel lagi kat aku dah lepas ni ngeeee :D


Dekat opis ni ada kawan yang aku dah bagi cuba serum ni, dan diaorang memang tertarik nak guna lagi. Tambah sekarang ni ada harga promosi sempena raya, rugila kalau tak rebut peluang sementara murah ni kan! ;)




Velvet Radiance Serum 30ml

vHarga (Normal Price) : RM 150
vHarga promosi sempena raya : RM100 (terhad kepada 100 botol yang pertama)

Nak tahu lanjut, korang boleh terjah link di bawah ni :


Tuesday, July 19, 2016

Tangan 'berseni' si anak dara ...

Tuesday, July 19, 2016 11 Comments

Assalamualaikum!


Setahu aku antara kami tiga beradik, akak aku je la yang terer melukis pun. Zaman aku sekolah dulu kalau ada homework Pendidikan Seni, memang akak aku la yang jadi tukang lukis gambar hehe. Kalau aku ... memang tak suka dan tak 'berseni' nak melukis apatah lagi gambar muka orang! huhu ...

Kagum seketika ... boleh tahan cantik lukisan anak dara ni. Mana dia belajar? Dah tentu kena ada minat kan, kalau tak minat mana kan hasilnya jadi secantik ini? :)



Friday, July 15, 2016

Thursday, July 14, 2016

#OOTD Raya Dengan Jubah Dari Zalora!

Thursday, July 14, 2016 10 Comments

Assalamualaikum!


Kiranya ini koleksi baju aku yang pertama dengan Zalora! Memang hajat di hati nak cari jubah je kalau ada rezeki. Tinggi macam aku ni senang sarung jubah je terus! Tu yang rambang biji mata ni bila tengok beribu-ribu lemon koleksi jubah murah dan menarik di Zalora ... ambik masa berhari-hari jugak la aku dok usha dalam laman web tu!

Target aku nak cari jubah yang cantik, murah dan nampak sesuai dengan ketinggian 169cm. Yang penting selesa bila aku pakai dan boleh dipakai ke pejabat. Boleh pakai untuk formal dan santai. Takmo corak yang 'sarat' dan takmo batu bata segala atas baju ... haha :p


Rumah Terbuka Speaker Dun Melaka

Thursday, July 14, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Raya ketiga ... 

Sebenarnya tak rancang pun nak gi beraya umah Speaker Dun Melaka ni. Malah tak tahu pun rupanya rumah beliau dekat benor ngan kampung kami yakni kat Ayer Molek je! Abah la dapat mesej dari kawan dia cakap ada jemputan rumah terbuka di sana. Tapi last-last abah suruh kami je wakilkan dia pergi sana huhu

Apo layi ... moh la kita bertandang ke rumah terbuka YB Datuk Wira Hj. Othman Muhammad ni ha. Di samping bawa anak-anak jenjalan beraya, nak tahu gak berapa boleh dapat duit raya dio ... hahaha :p


Wednesday, July 13, 2016

Raya Kami Di Melaka!

Wednesday, July 13, 2016 4 Comments

Assalamualaikum!


Selamat aghi ghayer! Acaner ghayer sume ...ok? banyak dapat duit raya tak? hehe. Hampir seminggu tak bukak blog .. ni pun gigih 'sedut' mood nak kongsi cerita raya. Tahun ni aku beraya di Melaka aje, walaupun hajat memang nak balik Perak juga tapi disebabkan bajet tak kesampaian dan cuti pun pendek, maka kita hadap yang mana mampu je la yek. Lagipun tahun ni giliran beraya di Melaka, so aku punya bajet cukup-cukup sampai tol Ayer Keroh je hahaha :p


Tuesday, July 05, 2016

Persediaan raya & hari mantai

Tuesday, July 05, 2016 0 Comments

Assalamualaikum!

Orang nismilan panggilan hari mantai(bantai). Tempat lain tak tau panggil ape. Hari mantai ni memang sibuk sebab kena masak lauk pauk sedap untuk hari raya esoknya. Memang tiap² tahun inilah rutin mak aku, samada anak² balik beraya atau tidak. Tahun ni aku beraya ngan mak, so dapatla tolong mak masak dan kemas umah ;)


Persediaan raya

Biskut raya dah siap pun. Aku buat dua jenis je tahun ni, sempena menyahut seruan 'kerajaan' ... haha. Marmar Carrie dan biskut Tutty Frutty serta kek oren resepi mak. Kerepek² semua ada dah ...jadikle nak buat 'seri' atas meja untuk budak² datang beraya sok.

Baju raya untuk anak² pun dah setel semalam. Syok juga shopping malam² kat Melaka ni ... tapi tu la, tak tahan pening kepala aku dibuatnya ...sebab jem giler dengan umat manusia! Tu belum pergi lagi bazar kat Hang Tuah Mall tu ... huhu. Last² kami shopping kat Kedai Hari Hari je ...senang dan selesa!

My assistant tak berbayar hehe. Gaduh nak tolong ibu buat kuih, kesian pulak kalau tak bagi kang :) 

Biskut Frutty Tutti

Marmar Carrie kegemaran my assistant. Dapat dua telap, tapi setengah balang habis di'kerjakan' kakak petang tu haha. Langsung kena buat lagi esoknya ..:p

Baju raya kakak dan adik. Macam tahun lepas, tahun ni pilih jubah jugak ;)


Okla, aku nak sambung tolong mak masak. Cuaca panas macam ni kena slow sikit buat keje haha. Dahla budak² ni selamba je teguk sirap ais depan aku ... mujur boleh than godaan lagi haha :p



Monday, July 04, 2016

Panasnye Melaka weh!

Monday, July 04, 2016 4 Comments

Assalamualaikum!

Ya Allah ... mencabar betul berpuasa di kampung kali ni. Bahang dia satu macam la! Siang panas, malam hangat .. memang tak berasa angin sepoi² ni. Kami lepas maghrib je terus lepak kat balkoni mengharapkan angin sejuk di luar. Dalam rumah memang membahang rasa dia!

Buka puasa pun cari air dulu! Berteguk² minum air nak kasi hilang dahaga tu ... makanan nanti dulu. Kipas kiri kanan pasang, yang di dinding pasang, yang berdiri pun pasang tapi tetap berpeluh huhu ...


 


Hurmm... 'arwah' dah basikal adik. Ayahnya bagitau ni hasil kerja gabungan Mira bersama dua orang sepupunya. Entah ape diaorang buat sampai boleh tertanggal bearing basikal ni. Budak² sekarang takleh nak kata budak lelaki je ganas main ... yang pempuan pun sama ha! 

Tinggal lah satu je lagi basikal yang ada. Tu pun basikal kakak dia dah tertanggal roda keciknya. Kite tengok berapa lama yang ni boleh bertahan hukhuk ...




Hari ni sambung buat biskut raya ... biskut kegemaran kakak la apa lagi .. marmar carrie! Semalam dia dah tolong aku buat biskit Frutty Tutty. Dapat dua telap ...jadikle hehe. Yang penting hari ni kena pulun buat marmar carrie lebih sikit sebab ada orang nak makan ...ngeeee :D

Semalam anak dara tu merajuk sebab tak belikan lagi baju raya diaorg. Belum lagi sayang ... malam sat gi baru kita gi. Siang ibu nak kasi setel biskut raya dan tolong wan sembelih ayam dulu.

Sunday, July 03, 2016

Kakak diserang ketumbit!

Sunday, July 03, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!

Ya Allah ... sejak sampai kat kampung minggu lepas sampai ke hari ni, memang aku takleh nak hadap blog sangat. Ade je benda nak dibuat, memang tak menang tangan dibuatnya! Mujurlah boleh update kat fb dan instagram, itupun sekeping sekeping je la aku share hehe ...

Tapi aku seronok dapat balik kampung awal! Bila balik, mesti tak lepas peluang borak ngan mak dan abah sampai larut malam. Korang tahu, malam pertama aku sampai tu kami berborak sampai pukul 4 lebih. Langsung sahur terus! Hehe ... :)

Okla, kita tinggalkan dulu cerita keterujaan aku dapat balik beraya di kampung. Cerita kakak kena ketumbit ni berlaku sebelum kami balik kampung. Haihh .. dekat nak raya ni la 'dia' nak datang T_T

                  

Dah 3-4 hari ketumbit ni ....memula ingat bengkak biasa kot² dia gosok mata terkena kuku ke ape, tapi lama² besar pulak bengkak dan dia mengadu tak selesa. Hurmm .. sebelum balik kampung elokla bawa gi klinik dapatkan ubat dulu. 

Balik dari cari baju raya kat Masjid Jamek, petang tu, aku bawa diaorg singgah klinik kesihatan...



Doktor kata ketumbit. So, doktor bagi ubat krim sapu kat tempat yang benjol tu. Aku tengok benjolan tu ingatkan ada nanah kat dalam, tapi doktor kata bukan. Alhamdulillah beransur pulih dah mata dia walaupun bengkak tu masih ada sikit. 

Oh ya, sebelum gi klinik tu kami gi Masjid Jamek hajat nak cari baju raya...



Kemain beria punya diaorang mencari baju, bila dah junpa yang berkenan dan harga memang kebabom murah ... tetiba saiz pulak takdoppppppp! Haha ..kesian anak² ibu. Penyudahnya, kami balik tangan 'kosong' je la. Nanti cari pulak kat kampung yek ;)

Pada yang dalam perjalanan pulang ke kampung, selamat balik kampung dan berhati² di jalan raya k. Selamat hari raye! ;)