ruangiklan
ruangiklan

Thursday, August 04, 2016

Mee Ketam Parit 30, Kuala Kurau!



Assalamualaikum!



Ok, ni cerita lama sebenaqnya hehe. Dok godek-godek folder gambar tetiba terjumpa folder 'meeketamparit30'. Cari punye cari dalam entri blog ..takda pulak! Sah .. aku belum story lagi ni hehehehe ... so jom baca entri makannnn!

Pada satu hari, kami terborak pasal nak makan kerang kat Parit Buntar yang pernah viral satu masa dulu. Tapi, disebabkan Pak Jelan tak tahu mana duduknya kedai tu maka kena tukar plan! Dan akhirnya kami ke sini dengan izinNya.





Kedatangan yang tak dirancang. Nak mencarinya pun kami terpaksa guna Google Maps hehe ... alhamdulillah sampai jugak ke kedai ni. Nak terangkan jalan mana kami ikut aku tak berapa pandai sebab ni bukan kampung aku ... lagipun jalannya ke dalam sikit bukan di tepi jalan besar.

Kami sampai dalam tenghari kot .. time ni tak berapa ramai pelanggan, so pilihan makanan banyak dan tenang nak makan tak perlu menunggu lama.

Sebelum menunggu makanan tiba ke meja ... kami layan pemandangan kat sini dulu :)



Motif buat muka macam tu??? haha




Rupanya kat sini ada perkhidmatan meronda sekitar muara dengan bot. Tapi aku lupa nak amik gambar berapa bayarannya untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Yang aku ingat harganya agak berpatutan, so kalau korang datang ke sini dengan family jangan lupa naik bot k.





Kat kedai takda menu, sebab segala menu dah terpampang kat atas nu. So, korang tengok dan pilih je la dari situ. Kebetulan rezeki kami nak merasa mee ketam hari tu, so dah tentu pilihan kami ialah mee ketam! huhu ...

Selain tu ada mee udang dan mee siput kemudi jugak. Kami pilih mee udang la pasai tak biasa makan mee siput hehe ...

Nak tengok ketam nipah mengamuk?


A video posted by Hanim Hashim (@hanimhashim) on




Nak pilih ketam biar yang betina ..banyak isi katanya. Aku tengok saiz diaorang lebih kurang sama je hehe tapi kita ikut je la cadangan pemilik kedai tu, Harga ketam ni 100gm = RM7.00, bila timbang beratnya 600gm. So, boleh kira berapa harga semangkuk mee ketam kami? heee :D

Sementara menunggu mee ketam dan mee udang kami siap, kebetulan tengok ada pakcik ni tengah gunting 'misai' udang di satu sudut. Udang laut baru naik, banyak pulak tu ... perghhh mesti manis ni! 




Dah siap! Jempuutttt .... tengok! ^^


Mee Ketam Parit 30 - RM45 (campur upah masak)


Mee Udang Biasa - RM4.50



Ayah suap anak. 
Memula 'jual mahal' takmo makan, 
sekali ayah suap ...haaa tak cukup seekor laaa!



Dah makan .. semua pakat tengok ikan pulak :)


Keseluruhannya, makanan kat sini ok la. Yang bestnya isi ketam dan udang manis. Tu belum order lagi udang laut segar dia! Kuahnya biasa je pada tekak aku. Tetiba rindu pulak pada Mee Udang Port Weld atau Mee Udang Mak Teh heeee :D. Apapun, ok la dapat merasa mee ketam kat sini hehe ...



Wednesday, August 03, 2016

Anak Tak Suka Makan Sayur? Bagi Mereka VGKids!


Assalamualaikum!


Ada orang kata anak tak makan sayur tu sebab ibubapa diaorang masa kecik-kecik dulu pun tak makan sayur hehehe. Tapi bila dah ada anak sendiri baru tahu betapa 'azab'nya nak suruh diaorang makan sayur! T_T


Dan kerana itulah aku kagum tengok kesungguhan ibubapa yang rela berpenat-penatan di dapur semata-mata untuk siapkan bento sayur yang comel sebagai bekal sekolah anak. Sayangnya ... anak-anakku bukan yang jenis nampak comel nampak cantik terus ngap! Diaorang kena scan dulu makanan apa tu, asalkan bukan sayur baru dia makan T_T




Hazwani dan Hazmira dulu memang tak makan sayur! Sekarang ni alhamdulillah Hazwani dah boleh telan sikit-sikit sayur bayam merah. Yang Hazmira langsung tolak! memang 'alah' dengar perkataan sayur atau tengok benda warna 'hijau' dalam lauk! Memang dia rela makan nasi lauk kicap aje la. Paksa pun takda gunanya ... lagi kita paksa lagi dia menolak! Hias la macam mana cantik pun sayur tu atas pinggan, mesti kuis letak tepi balik T_T

Ibubapa mana tak risau tengok anak punya selera makan bukan ke arah yang sihat. Makan buah-buahan payah ..makan sayur-sayuran payah! Sedangkan masa baby dulu, aku gigih lenyekkan lobak merah dan brokoli dalam bubur mereka, tapi bila dah besar ..dah pandai memilih makanan, apa lagi ... memang allergic terus tengok sayur warna hijau T_T


Bila anak kurang makan sayur ...

Faham-faham je la bila nutrisi tak cukup dalam badan, kita akan jadi cepat letih dan tenaga pun kurang. Kesan lain termasuk :

  • Lemah daya tahan fizikal
  • Mudah stres dan lesu
  • Mudah diserang demam & selsema
  • Gangguan sistem pencernaan
  • Meningkatkan risiko rabun
  • Meningkatkan risiko tekanan darah
  • Gusi mudah berdarah
  • Sembelit
  • Meningkatkan risiko diserang kanser
  • Muka berjerawat
  • Obesiti dan bermacam lagi masalah lain boleh berlaku...




Beginilah Mira setiap hari bila balik dari sekolah. Masuk kereta terus lena! Penat memang penat, sebab tu aku gigih masak lauk sayur setiap hari ataupun hidangkan dia dengan buah-buahan, tapi tu la ... memilih sangat! T_T


VGKids Untuk Anak-anak Yang Tak Makan Sayur!

Macam-macam cara, macam-macam trick aku buat kat diaorang pujuk makan sayur. Nasihat, hias bento comel, tunjuk kartun popeye makan sayur, sorok sayur dalam nasi (haha yang ni memang drama kelakar) dan macam-macam lagi cara la ...hehe. Tapi akhirnya diaorang 'menang' T_T

Namun, misi ibu belum berakhir! Aku dipertemukan dengan VGKids yang diperkaya dengan sayuran dan buah-buahan terpilih diproses menjadi jus sayur yang SEDAP & BERKHASIAT! Memang sedap la weh, aku sendiri pun minum VGKids ni hehe. Orang dewasa yang tak makan sayur tu ..boleh la try jugak ni! ;)




Ramuan aktif dalam VGKids adalah dari pilihan sayur-sayuran dan buah-buahan terpilih digabungkan dalam satu botol untuk membekalkan nutrisi pada anak-anak kita. Aku try bagi kakak dan adik satu sudu, diaorang tak tahu pun yang VGKids ni jus sayur ... hehe.


Kelebihan VGKids

  • Anak lebih bertenaga
  • Susah nak diserang penyakit (demam / selsema)
  • Meningkatkan daya tumpuan belajar
  • Meningkatkan daya ingatan dan kecerdasan minda
  • Emosi lebih stabil
  • Kurang mengantuk ketika dalam kelas
  • Anak lebih ceria
  • Meningkatkan selera makan






Mudah sungguh nak amalkan VGKids ni. Hanya 2 sudu setiap hari mengikut peringkat umur. Tak perlu susah payah nak bancuh, minum terus dari botolnya. Berbaloi dengan isipadu 400ml, boleh kongsi dua beradik. Anak-anak boleh dapat khasiat terus dari setiap suapan tanpa perlu ada adegan pujuk memujuk hehe.

Selain tu ia selamat, halal dan keluaran bumiputra ye. Kanak-kanak, lelaki dan perempuan hatta orang dewasa juga boleh amalkan VGKids ni. So, kalau korang memang tak makan sayur boleh gantikan dengan VGKids.




Dan, yang paling penting niat kita nak bagi yang terbaik untuk mereka. Kualiti terjamin dalam penghasilannya, tiada bahan terlarang yang boleh memudaratkan kesihatan anak-anak kita.

Berminat nak cuba VGKids untuk si manja? 


Harga VGKids (400ml) : RM49/sebotol


Kos pos : (RM6/Semenanjung)/(RM9/Sabah&Sarawak)

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari :








Monday, August 01, 2016

Sambut Raya Kaw-kaw Dengan Domino's Pizza!


Assalamualaikum!


Pucuk dicita,
Ulam mendatang,
Moh kita beraya,
Domino's mung tunggu aku datang! ;p

Keluarga aku kalau sebut pizza mesti yang terbayang dalam kepala  ... Domino's Pizza! Kebetulan pula si kakak tetiba mengidam nak makan Pizza, dan kebetulan pula Domino's Pizza sekarang ada promosi Raya Kaw-kaw so memang rezeki anak-anak la kiranya ni kan! ;)

Baru-baru ni aku berkesempatan bawa kakak dan adik sambut raya di Domino's Pizza Seksyen 14 Petaling Jaya. Dah nama pun raya kan, so harus pakai baju raya sebab kami nak sambut raya makan pizza yang sedap kaw-kaw kat sini ;)




Kali ni, diaorang ada promosi hebat untuk Raya Kaw-kaw bersama Domino's. Hebat macam mana tu? Haaa sila bersabar dulu ye, sebelum aku cerita panjang lebar pasal promosi Raya Kaw-kaw Bersama Domino's Pizza, meh aku kongsi apa kami makan kat sana ...ngeee :D



Started Box Awesome Foursome


Pembuka selera kami dimulakan dengan Started Box Awesome Foursome, set lengkap yang terdiri daripada Roasted Chicken Drummet, Crazy Chicken Crunchies Original, Crazy Chicken Crunchies Tom Yam dan Garlic Cheese Onion Rings



Seorang Hazwani yang sedang khusyuk menikmati Chicken Drummet 
kegemarannya :D


BBQ Baked Meatballs yang sedap!


Cheezy Mozzarella Stix yang penuh keju di dalamnya!


Cheezy Mozzarella Stix ni antara yang aku suka dan terbaru di Domino's! Sekali gigit boleh terasa keju mozzarella yang lembut dan panas dalam mulut. Memang sedap makan panas-panas ..fuh!



Mira pun 'jatuh hati' ngan Cheezy Mozzarella Stix
Sampai makan pun bersuap! :p


Domino's memang ada banyak pilihan Pizza yang menarik dan sedap untuk seisi keluarga! Memang 'kena' dengan tekak penggemar pizza macam kami hehe ...


Pizza Extravaganza


Pizza Chicken Confidential


Pizza Sambal Surf & Turf


Pizza Spicy Sambal


Pizza Tuna Temptation


Pizza Ultimate Hawaiian


Haaaa boleh korang bayangkan bagaimana rupa perut kami 4 beranak hari tu? hahaha penuh dengan sensasi keju dan 'kemeriahan' dalam setiap pizza Domino's yang dihidang. 






Hahaha macam-macam pesen muka masing-masing kan. Beginilah kalau dapat makan pizza kegemaran diaorang. Memang penuh penghayatan walaupun tengah makan haha :p

Promosi Raya Kaw-kaw Dengan Domino's

Lebih banyak korang beli, lebih banyak korang jimat!




Nikmati pizza kegemaran korang pada harga lebih jimat apabila korang membuat pembelian mana-mana 2 Pizza Deals (korang dah jimat RM23.60), korang boleh add on samada 1 regular pizza, 2 regular pizza atau 3 regular pizza dengan hanya menambah RM15, RM25 atau RM35 setiap satu. Dengan promosi Raya Kaw-kaw ni, korang dah boleh jimat sehingga RM45.40 tau!

Dan sebagai menghargai pelanggan setia, Domino's akan beri korang sehingga 3 botol minuman Tropicana Fruits 330ml secara PERCUMA bila korang pesan secara onlinesementara stok masih ada!


Promosi Raya Kaw-kaw ini boleh dinikmati oleh pelanggan tak kira samada pesanan secara take-away atau dine-in atau online di semua 163 cawangan Domino's seluruh negara. Promosi sah sehingga 14 Ogos 2016


Untuk pemegang kad kredit atau kad debit, korang boleh buat pesanan dalam tempoh 7 hari dan pembayaran boleh dibuat secara tunai, Debit Domino's atau kad kredit.



So, apa tunggu lagi! Jom serbu cawangan Domino's berhampiran atau korang boleh order online tanpa was-was! :D

Untuk maklumat lanjut mengenai promosi, korang boleh layari www.dominos.com.my

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.