ruangiklan
ruangiklan

Friday, September 02, 2016

Kemeriahan PJ FAIR 2016!


Assalamualaikum!


Inilah aktiviti kami sekeluarga minggu lepas. Sebenarnya, kami kesana sebab kakak dan adik mewakili sekolah untuk PJ FAIR ni. Diaorang terlibat dalam acara wefie beramai-ramai bagi memecah rekod wefie teramai dalam Malaysia Book of Record. Jadi, sebagai memberi sokongan dan juga memang nak anak-anak beriadah sambil berseronok bersama kawan-kawan, maka moh le kita memeriahkan PJ FAIR ni.



Acara bermula awal pagi tapi untuk budak-budak sekolah diaorang start pukul 1.00tghari. So, kul 12 tengahari tu dah kena berkumpul di sekolah. Dah siap semua berkumpul, barulah bertolak dengan guru-guru iringan masing-masing.

Sementara anak-anak ikut cikgu diaorang, kami laki bini jalan-jalan dating sambil 'cuci' mata la hehe. Bila lagi berpeluang nak berjalan berdua macam ni, santai santai jalan slow-slow tengok gerai jualan. Kalau ada dua orang budak tu, haihhh ... hehehe



Kami parking kereta kat LRT Taman Jaya dan naik bas PJ yang free dari sana. Hari tu kan jalan sekitarnya ditutup untuk laluan kereta, so nak masuk ke dalam tu kena jalan kaki la. Kami sampai sana dalam kul 3 lebih macam tu. Tapi time ni orang tak ramai lagi, mungkin nak elak dari kepanasan petang .. ye la dah la panas kena jalan kaki pulak. Mau terpeleot urat kalau orang jenis tak biasa berjalan jauh huhu ...

bukti matahari terik sampai sepet mataku hehe. 
Lelaki disebelah aku tu ialah pencuri ... 
pencuri hatiku ... cia ciaaa ciaaaaa! haha :p



insan terlebih teruja hehe 


dia kalau dah jumpa baju bundle ... layan habis!











bundle LAGIIII ...!



Di dataran PJ tempat berkumpul untuk pengumuman Malaysia Book of Record bagi acara wefie teramai di Malaysia. Time ni budak-budak sekolah yang terlibat semua dah berkumpul disini.








sungguh aku tak perasan masa bila brader tu toleh 
muka ke belakang hehe :p


with our anak sulung solehah lagi garangggggg :p





Hari tu pun ada persembahan artis seperti Hunny Madu, Amir Jahari dan Altimet. Malam tu pula ada artis lain. Tapi kami dapat tengok yang petang tu punye je la. Cik abe acah-acah nak ajak pi tengok Amy Search dan Zamani Slam pas Isyak, tapi semua terbongkang kepenatan depan tv malam tu hehehe ....

Amir Jahari

Altimet

Aktiviti seterusnya .... roller blade la! Kakak dah aim dah nak main roller blade ngan kengkawan. Maklumla lama tak melayan main huhu. 

RM5 = sejam






Dekat 2 jam jugak layankan diaorang main roller blade. Pak Jelan teruskan misi jalan-jalan tengok gerai jualan. Dan aku tengok-tengokkan dua beradik tu main roller blade di kawasan sekitar. Mira pun dah pandai main sikit-sikit. Tak takut macam dulu dan boleh seimbangkan badan dengan baik kali ni. Bila dah sedap melayan tu, bila terjumpa je orang jual roller blade, mula dia mintak belikan pulak .... huhu T_T

Akhir sekali, tahniah aku ucapkan di atas sambutan PJ FAIR yang ke-4 tahun ni. Tapi diharap next time mungkin pihak yang berkenaan boleh memperbanyakkan lagi gerai-gerai jualan dan melakukan promosi hebahan secara lebih meluas di media sosial. Dan moga next time dapat diperbanyakkan aktiviti atau games untuk pengunjung. Kalau ada mungkin boleh ditambah lagi di masa akan datang.

^^


Thursday, September 01, 2016

Layan Kasut Bundle Seksyen 18 Shah Alam


Assalamualaikum!


Beginilah kalau berjodoh dengan peminat barang bundle tegar. Kalau mata tu dah terpandang benda dia suka, dalam gelap pun dia boleh nampak! Kalau tak baju seluar bundle, kasut bundle la kesukaan dia. Walaupun hanya sekadar 'cuci mata' tapi tu pun dah ok :)


Tuesday, August 30, 2016

Terokai Pulau Pinang Dengan Traveloka


Assalamualaikum!


Korang ingin pergi bercuti? Tak tahu kemana destinasi percutian seterusnya? Haaa dekat dekat nak hujung tahun begini memang ramai yang sudah mula merancang percutian samada bersama keluarga masing-masing atau bersama pasangan atau dengan rakan-rakan. Bagi yang masih belum puas meneroka tempat-tempat menarik dan pulau-pulau cantik di Malaysia ni, apa kata korang berkunjung ke Pulau Pinang!


Pulau Pinang memang tidak asing lagi sebagai antara destinasi pelancongan terkenal dikalangan pelancong tempatan dan luar negara. Banyak faktor yang membuatkan negeri yang terletak di bahagian Utara Semenanjung ini menjadi destinasi percutian pilihan tau, antaranya kerana warisan sejarahnya, keindahan pulau-pulau, kepelbagaian budaya tempatan yang unik dan banyak lagi!





Tempat-tempat Menarik Di Pulau Pinang Yang Mesti Dilawati!


Terdapat banyak tempat-tempat menarik yang boleh korang lawati disini. Jangan risau tentang kemudahan penginapan sebab Pulau Pinang ada menawarkan pelbagai jenis penginapan yang selesa mengikut bajet korang untuk sepanjang tempoh percutian.

Kalau korang nak berkunjung ke tempat-tempat menarik yang tidak jauh dari hotel penginapan, korang boleh tinggal di Sunway Hotel Georgetown. Selain pakej penginapan yang menarik dan berpatutan, hotel bertaraf 4 bintang ini juga antara hotel yang menjadi pilihan pelancong yang berkunjung ke Pulau Pinang.


Tempah Hotel Dengan Traveloka


Untuk menjimatkan masa, korang boleh tempah terus melalui https://www.traveloka.com/en-my/. Klik sahaja pada pilihan destinasi korang, tentukan tarikh penginapan dan klik 'Cari Hotel' untuk mengetahui pakej-pakej hotel menarik yang disediakan. Mudah bukan! ;)





Ok setelah selesai menempah Sunway Hotel, korang boleh mulakan lawatan percutian korang ke destinasi yang pertama!

Penang Khoo Kongsi


Jika korang ke Pulau Pinang pastikan korang mengunjungi Khoo Kongsi, antara destinasi paling menarik disini. Dibina 650 tahun yang lalu, ia adalah sebahagian dari goh tai seh (5 puak besar) yang menjadi tulang belakang masyarakat Hokkien satu masa dahulu. Lokasinya terletak di Jalan Acheh, off Lebuh Pitt. Kalau dari Sunway Hotel Penang hanya 15 minit berjalan kaki.






Mengikut sejarahnya, Kongsi (rumah kaum) ini menjadi tempat penyembahan nenek moyang bagi kaum Cina. Ia juga dijadikan sebagai tempat berkumpul ahli keluarga melakukan aktiviti berbentuk spiritual sesama mereka.

Muzium Kamera


Bagi yang suka tengok koleksi-koleksi kamera lama dan vintage, korang boleh temuinya di Muzium Kamera yang terletak di sebuah rumah kedai dua tingkat yang telah diubahsuai di Lebuh Muntri. Muzium Kamera ini adalah yang pertama seumpamanya dibina di Asia Tenggara menempatkan pelbagai jenis kamera lama yang mempunyai sejarahnya yang tersendiri melalui pelbagai evolusi dalam dunia fotografi dari zaman awalnya.




Di muzium ni korang boleh ketahui tentang sejarah awal kamera zaman dahulu dan melihat sendiri koleksi-koleksi kamera lama serta turut diselitkan info mengenainya. So, muzium ni memang sesuai untuk dilawat oleh seisi keluarga, atau bersama rakan terutamanya yang 'kaki' kamera! So, jangan lepaskan peluang datang ke sini tau. Hanya mengambil masa 15 minit je masa berjalan kaki dari Sunway Hotel Georgetown ;)


Clan Jetty


Clan Jetties disini merupakan sebahagian dari Jejak Warisan Penang yang terkenal. Dahulunya ada 7 jeti tetapi satu daripadanya telah musnah dalam satu kebakaran dan kini hanya tinggal 6 buah jeti. Clan Jetties pernah menjadi kubu terakhir bagi penempatan orang-orang Cina yang dibina berhadapan dengan perairan.


Lokasinya terletak dari Lebuh Chulia (bersebelahan dengan Masjid Kapitan Kling) di Pengkalan Weld, kampung air ini telah wujud disini sejak berabad lamanya. Setiap jeti diberi nama sempena nama satu-satu kaum Cina - Jeti Chew




Untuk makluman korang, Clan Jetty ni berdekatan dengan terminal feri. Tapi kalau korang nak menikmati pemandangan indah sekitarnya, jaraknya hanya 17 minit berjalan kaki dari Sunway Hotel. Jangan lupa bawa kamera tau, disinilah korang boleh test skill ambil gambar dengan kamera korang! ;)

Rumah Peranakan Penang

Rumah Peranakan Penang merupakan salah satu cara memperkenalkan tentang kebudayaan dan cara hidup Baba & Nyonya kepada masyarakat luar. Rumah peranakan ini yang dibaikpulih menjadi muzium menempatkan lebih 1000 peninggalan barangan antik dan artifak bersejarah adalah antara bukti kewujudan masyarakat Baba & Nyonya khususnya di Pulau Pinang.  




Ia dibina pada akhir kurun ke-19, di dalam Rumah Peranakan Penang ini terdapat unsur-unsur campuran antara budaya English, Scottish & China dalam senibina ukirnya. Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang sejarah Baba & Nyonya, korang boleh berkunjung ke sini bersama keluarga. Perjalanan ke sini dari Sunway Hotel Georgetown hanya mengambil masa 21 minit sahaja.

Menarik bukan! Banyak tempat-tempat menarik di sini yang boleh korang kunjungi bersama keluarga mahupun rakan-rakan. Dengan Traveloka, percutian korang pasti akan lebih mudah dan selesa. Oh ya, korang juga boleh muat turun apps Traveloka untuk telefon pintar bagi memudahkan dan mempercepatkan korang membuat tempahan hotel. Jadi, tiada masalah dengan Traveloka! ^^


Monday, August 29, 2016

Durian Sana Sini!

  6 comments    
categories: , ,

Assalamualaikum!


Tengok FB ada durian, tengok insta ada durian, tengok tepi jalan ada longgokan durian. Ishhhhh bau durian kiri dan kanan menusuk sampai ke lubang hidung ku ini hehe. 

Musim durian sekarang ni, dimana-mana sahaja mesti ada pesta makan durian. Siapa boleh tolak kalau bab durian ni. Aku sendiri pun memang suka dengan buah tempatan apatah lagi durian! Dah la buah bermusim, terasa cuak jugak kalau tak dapat merasa barang sebiji dua kan hehehe :p


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.